Teme: Web razvoj

Adminer umesto phpMyAdmin

Skraćena veza: http://pedja.supurovic.net/veza/5556

U stara dobra vremena, kada je veb industrija još uvek bila u svojim pionirskim danima phpMyAdmin se izdvajao kao veoma funkcionalan  i praktičan alat za administraciju MySQL servera kroz veb interfejs. Sa razvojem veba razvijao se i ovaj alat.

Svoje radno okruženje sam tako organizovao da mi je phpMyAdmin retko bio potreban, tako da i nisam baš pratio njegov razvoj, ali je uvek bio pri ruci.

Nedavno, zatrebalo mi je da ga instaliram na jedan server i moram priznati zapanjio sam se. phpMyAdmin je od malog simpatičnog alata prerastao u grdosiju. Nažalost ne u grdosiju po funkionalnosti, jer ne vidim da je nešto mnogo funkcionalniji nego što je ikada bio, ali je zato narastao na čitavih 11 mb. Šta su u to sve stavili ne znam (paket sadrži bezmalo 1000 datoteka), ali mi to svakako na izgleda normalno.

I tako, posle toliko godina morao sam potražiti neki alat koji radi istu stvar ali i troši taman onoliko resursa koliko je razumno. I našao sam.

Adminer

Adminer (http://www.adminer.org/) je u svakom smislu pravi vebmasterski alat. Ne samo da sadrži sve što je neophodno za administraciju baza podataka na serveru nego to i prevazilazi. Praktično je funkcionalniji i brži od phpMyAdmin-a a sastoji se od samo jedne datoteke velike 200 kb.

Pored MySQL, podržava i PostgreSQL, SQLite, MS SQL i Oracle a nije problem napraviti drajvere i za druge baze, kome zatreba.

Program je lako proširiv jednostavnim mehanizmom nasleđivanja osnovnog objekta ili kroz razne dodatke.

Naprednih mogunosti ima toliko da bi njihovo navođenje baš potrajalo a to već imate lepo opisano na sajtu ovog alata gde je urađeno poređenje sa programom phpMyAdmin: http://www.adminer.org/en/phpmyadmin/

Probajte ga, neće vas razočarati.


Podelite ovaj članak sa prijateljima


4 comments to Adminer umesto phpMyAdmin

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Popunite izraz tako da bude tačan: *