Teme: Informatičko društvo | Poslovanje

Affiliate marketing nije kriminal

Skraćena veza: http://pedja.supurovic.net/veza/4871

Ovih dana srpska internet zajednica je uzburkana zbog suđenja dvojici vlasnika sajta www.freebetting.net i www.kladionicar.com. Podigla se čitava hajka protiv srpskog pravosudnog sistema zbog ovog slučaja. Povod su tvrdnje da se ovim procesom u stvari zarada od provizija na Internetu dovodi u pitanje i svrstava u krivična dela.

Na početku da razjasnimo šta je affiliate marketing. Engleski izraz ne pokazuje na prvi pogled da se radi o klasičnoj zaradi od provizija. Neko ko se bavi određenom delatnošću može da angažuje spoljne saradnike koji će dovoditi klijentelu a zauzvrat će, od svakog sklopljenog posla dobiti određeni procenat. To je način poslovanja sa kojim se srećemo svakodnevno. Može li takvo poslovanje biti kriminalno? Kao takvo, naravno da ne može.

U čemu je onda problem? Zašto su ova dva internet biznismena pod udarom zakona? Sve dok nije objavljena optužnica protiv njih, to smo mogli samo da nagađamo. Sada kada je ona dostupna javnosti, stvari postaju jasnije.

Đorđe Đokić i Dušan Jagličić, oba iz Kragujevca, vlasnici sajtova www.freebeting.net i www.kladionicar.com su zaista zarađivali affiliate marketingom. Međutim optužnica se time i ne bavi niti ih za to tereti. Tereti ih da su neovlašćeno organizovali igre na sreću (drugim rečima kockanje) i da su prali novac koji su zaradili nelegalnim poslovima (prevodili ga u legalne tokove kupovinom raznih dobara nalegalnom tržištu).

O tome da li su oni krivi za ovo za šta su optuženi neću ovom prilikom. Uostalom, posao suda je da to utvrdi. Ono što sam želeo da naglasim, to je da svi koji na Internetu zarađuju kroz affiliate marketing ne bi trebalo da se brinu. Ta vrsta zarade nije predmet ovog slučaja i sve dok ga koriste za legalne poslove mogu mirno da spavaju.

Oglašavanje ili affiliate marketing

Uporedo sa ovim pitanjem, često se postavlja i drugo – da li je affiliate marketing isto što i oglašavanje. Oni koji staju na stranu pomenute dvojice otuženih tvrde da jeste, ali ipak, postoje neke veliek razlike.

Oglašavanje je usluga objavljivanja neke informacije. Ono se obavlja za unapred dogovorenu cenu koja nije uslovljena efektima oglašavanja. Na Internetu, oglašavanje se najčešće naplaćuje fiksno za određeni vremenski period, ili dinamično, prema broju prikaza oglasa ili broju klikova na njega.

Zarada medija koji objavljuje oglas je time definisana kroz jasan poslovni odnos: oglašivač plaća da se njegova informacija objavi. Postoji li tu odgovornost oglasnog medija za ono što je oglašeno? Da, jer zakon određuje šta se ikako može oglašavati. Ako medij objavi oglas koji je suprotan zakonu, može snositi posledice.

Kod affiliate marketinga, odnos oglašivača i posrednika je daleko bliži. Posrednik ne zarađuje od objavljivanja oglasa nego od privlačenja novih klijenata. Njegova je zarada vezana za broj uspešno sklopljenih poslova. On nije puki medij za oglašavae, nego saradnik u poslu, koji radi za proviziju. Kakva je odgovornost posrednika  u ovom slučaju? Veća, jer je on direktno uključen u posao. Ako je posao nelegalan, onda će i on snositi odgovornost za svoje učešće u njemu.

Zaista postoje oblici affiliate marketinga koji se mogu posmatrati kao oglašavanje.

To su slučajevi kada je affiliate plaćen po broju dovedenih potencijalnih klijenata (u najširem mogućem značenju) ali kada njegova zarada ne zavisi od toga da li se radi o uspešno dovedenom klijentu u smislu da mu je nešto prodato ili da je postao član sajta ili po nekom drugom merilu uspešnosti – prosto affiliate pošalje nekoga i plaćen je po broju poslatih potencijalnih klijenata.

Ipak, kada affiliate dobija korist (proviziju, beneficije, ili nešto drugo) zavisno od uspešnosti, to jest, od učinka,, to značajno menja odnose, jer affiliate tada postaje saradnik. Njegova zarada je uslovljena time da dovodi stvarne klijente, i ona predstavlja proviziju od uspešno obavljenih poslova (što i dalje ne mora značiti da zarada mora biti izražena novcem).

Zašto je to tako? U prvom slučaju sav rizik promocije snosi onaj ko angažuje affiliate marketera, jer on marketeru plaća da ga promoviše bez obzira kakvi seu efekti te promocije.

U drugom slučaju affiliate snosi deo rizika u uspešnosti posla, jer on upotrebljava svoje resurse za promociju, a plaćen je samo ako ta promocija da konkretne uspešne rezultate naručiocu. Upravo to affiliate-u menja status od običnog promotera u saradnika koji učestvuje u poslu i ulaganjem svojih resursa i učešćem u riziku da li će posao biti uspešno obavljen.

I da još jednom podvučem, sve to i dalje nema nikakvu kriminalnu podlogu. Sve su to isprani, mogući i uobičajeni načini poslovanja. Veza sa kriminalom može da nastane samo ako su upotrebljeni u nekoj protivzakonitoj aktivnosti.


Podelite ovaj članak sa prijateljima


50 comments to Affiliate marketing nije kriminal

 • Pedja dobar tekst ali masi sustinu.
  Mada cela optuznica ima toliko rupa da je to neverovatno.

  Oglasavanje affiliate programa je oglasavanje, tu nema problema.
  Problem je u drugom, da li su sajtovi kao sto sto njihova dva mediji i da li oni spadaju uopste pod udar zakona o oglasavanju?

  Posto se zakon o oglasavanju odnosi logicno na sve medije registrovane u Srbiji. Kao sto njihovi sajtovi nisu.

  DDJ je dobila tumacenje ministarsta na to sta su „javna glasila“ a sta ne – http://www.draganadjermanovic.com/2010/04/09/blogovi-i-zakon-o-javnom-informisanju-odgovor-ministarstva/

  • Ovo uopšte nema veze sa Zakonom o oglašavanju. Affiliate marketing nije oglašavanje. Affiliate marketing je kada nekoga uputiš da kupi nešto od nekoga, a onda ti od prodavca dobiješ proviziju. Taj posao se ne razlikuje od akvizitera, putujućih trgovaca, promotera ili kakve sve već nazive smišljaju za taj jedan te isti posao.

   Affiliate marketing može da koristi i oglašavanje ali to nije neophodno. Možeš na bilo koji drugi način da upućuješ kupce i tako zarađuješ proviziju.

  • marko

   Zakon kaže da su prenosioci oglasnih poruka javna glasila…. i druga sredstva informisanja namenjena javnoj distribuciji i neodređenom broju korisnika) čiju osnovnu ili sporednu sadržinu čine oglasne poruke;

   Dakle, po meni jasno je da ovi sajtovi nisu javna glasila ali jesu drugi prenosioci oglasnih poruka a namenjeni javnoj distribuciji i neodređenom broju korisnika.

 • marko

  Affiliate merketing i oglašavanje spadaju u istu grupu poslovnih aktivnosti koja se zove promocija. Kod klasičnog oglašavanja plaća se fiksno bez obzira na učinak dok se kod naprednijih načina promocije plaća u zavisnosti od nekog učinka, tako npr agencije plaćaju televizijama u zavisnosti od ostvarene gledanosti, na internetu adsense i slični plaćaju po kliku dok se kod affilate marketinga plaća po nekoj akciji kao što je učlanjenje na neki sajt, kupovina neke knjige i slično. Promoter koji je klasičan oglašivač ili affilate marketar ne preuzimaju nikakve dalje obveze u zadovoljenju potrošača i stoga oni ne snose nikakvu drugu odgovornost u odnosu na oglašivača koji je fiksno plaćen.

  U konkretnom slučaju, stvari su jednostavne, zabranjeno je:
  a) kao prekršaj:pored ostalog prodaja, ustupanje, izdavanje, oglašavanje i svako drugo predstavljanje inostranih srećki i tiketa (listića) za igre na sreću na teritoriji Republike;
  b) kao krivično delo: priređivanje (organizovanje) igre na sreću bez dozvole

  Organizator u konkretnom slučaju prima uplate i vrši isplate a promoter prima naknadu za svoje promotivne aktivnosti.

  • Marko, da li se to isto odnosi i na recimo neku osobu N koja na ulici ljudima promoviše narkotike i upućuje gde mogu da ih nabave, s tim da pri kupovini naglase da ih je on poslao, pa da mu prodavac na kraju dana isplati procenat? Da li u u tom slučaju taj promoter ne snosi nikakvu odgovornost za prodaju droge?

 • Mislim da su izvršavanje kažnjivog dela i podstrekivanje na izvršavanje kažnjivog dela jednako protivzakoniti. Stepen kazne je možda različit, ali kažnjivo je i jedno i drugo.

  Ako reklama (pismena, usmena, slikovna..) preporučuje/nudi/olakšava nešto što je zakonom zabranjeno, onda se može smatrati podstrekivanjem i, kao takva, onda biva zakonski procesuirana.

  (Mislim <- ne držite me za reč.)

 • marko

  Loše poređenje, jer je krivično delo po krivičnom zakoniku: proizvodnja, prerada, nuđenje na prodaju, kupovina radi prodaje, držanje, prenošenje, posredovanje u prodaji ili kupovini i na drugi način stavljanje u promet droge, kao i uzgajanje biljaka od koji se dobija doga, posedovanje materijala, supstanci i opreme za pravljenje droge, neovlašćeno držanje manje količine za sopstvenu upotrebu, navođenje drugog na upotrebu i na drugi način omogućavanje uživanja droge.
  …….
  Sa druge strane, krivično delo je neovlašćeno organizovanje igre na sreću.
  …….
  Loše poređenje.

 • marko

  @ Vesna Stanković

  Ok, ali krivično delo je samo organizovanje bez dozvole. Reći da su dvojica optuženih podstrekavala vlasnika Bet at home kladionice da započne svoj posao je… zabavno.

  • Nisu njega podstrekivali već su sa njim učestvovali u organizovanju klađenja a podstrekivali su svoje posetioce i zarađivali na tome.

   Namerno sam dao primer sa drogom, jer se radi sa stanovišta affiliate marketinga o istoj stvari samo je drugi posao u pitanju.

   U članku sam izneo tvrdnju da sam affiliate marketing nije krivično delo, te da je poptuni promašaj plašiti ljude da im se loše piše ako ga koriste za zaradu.

   Ljudi ipak moraju znati da affiliate marketing nije obično oglašavanje, već da ih direktno uključuje u posao koji „reklamiraju“ te da itekako mogu snositi odgovornost za to što rade.

 • Wikipedia:
  An affiliate is a commercial entity with a relationship with a peer or a larger entity.

  A corporation may be referred to as an affiliate of another when it is related to it but not strictly controlled by it, as with a subsidiary relationship, or when it is desired to avoid the appearance of control.

  Affiliate marketing typically refers to an electronic commerce version of the traditional agent/referral fee sales channel concept.

  Affiliate marketing is a marketing practice in which a business rewards one or more affiliates for each visitor or customer brought about by the affiliate’s marketing efforts. Examples include rewards sites, where users are rewarded with cash or gifts, for the completion of an offer, and the referral of others to the site.

 • marko

  Već sam odgovorio, u krivičnom zakoniku je propisano da je krivično delo podstrekavanje na upotrebu droge a „podstrekavanje“ (oglašavanje) kupovine televizora, plazma keksa ili klađenja u stranoj kladionici nije krivično delo. Tako piše. Ne može se reći jasnije.
  …….
  Ko je oganizator, odnosno priređivač sportskog klađenja nije stvar pogađanja već je uredno registrovano. Konkretno bet365, koja ima svoj affiliate program promocije, je legalna kladionica uredno registrovana u Velikoj britaniji sa licencom i pod regulativom UK Gambling Commission.
  …….
  Affiliate marketing je promocija samo malo naprednije, poput adsensa, tako da oglašivač ne plaća fiksno nego po nekom učinku. Affilates ne preuzima nikavu obavezu na sebe u smislu isporuke, naplate ili bilo čega.

  • Koliko znam, kod nas je podstrekivanje/oglašavanje igra na sreću iz inostranstva zabranjeno zakonom. Ova dvojica su i to radili, ali su još u učestvovali u organizaciji tih igara na sreću vrbujući klijentelu.

   No, o tome će krajnju reč reći sud. Ako još jednom pročitaš moj članak, zapazićeš da se ja namerno nisam osvrtao na ovaj konkretan slučaj, već mi je on samo povod da se oglasim i stanem u zaštitu affiliate marketing-a kao metode poslovanja koja nije nelegalna a koju kao nelegalnu predstavljaju ljudi koji žele da okrenu javnost u korist ove dvojice optuženih.

   Svako može da piše svoju definiciju affiliate marketing-a, ali teško da može da promeni suštinu: dovođenje klijenata za procenat zarade. To jednostavno ne može da se podvede pod oglašavanje.

 • srdjan

  Ja sam otisao prvi dan na sajt ciji su oni affiliate bili i kliknuo na „postani i ti affiliate“. Taj sajt, zaboravio sam kako se zove, nudio je primamljiv i konstantan procenat od zarade koju korisnik uplacuje za kladjenje od registracije pa u buducnosti.

  To znaci da, na primer, od svakih 100 EUR uplacenih stranom sajtu, 50 EUR ide affiliateu.

  To znaci da je 50% ostvarenog kockarskog biznisa njihovo, samim tim, optuznica drzave Srbije je za organizaciju kocke gradjana Srbije, a ne marketing, banere i slicno.

  Po meni je drzava ovde u pravu. Ovo je delatnost koja je uredjena posebnim pravilima, isto kao distribucija narkotika, oruzja, prostitucije i slicnih drustveno-kontrolisanih stvari. Affiliate marketing je samo spinovanje price od strane „zajednice“ ciji su oni drugari, kolege i sl. Niko nece otici u zatvor zbog affiliate marketinga npr. web-hostinga.

  A oni su zaista naivno pali zbog ciste licne gluposti, treba samo im pronaci poruke na ES ili DPT koliko je tu „strucnih saveta“ bilo.

  Ali i mislim da su se na njima prelomila kola vlasti koja zeli da pokaze da ima autoritet s vremena na vreme. Npr: onaj sto je udario pesnicom Velju Ilica dobio 2 godine, a 2 batinasa Pancica po 3 meseca.

  Na njihovom mestu, posle izlaska iz zatvora, ne bih proveo nedelju dana u nazovi-drzavi Srbiji.

 • Oni su (verovatno) po zakonima republike Srbije, načinili -prekršaj- (kažem verovatno jer još ne mogu da se odlučim).

  Oni nisu učinili -krivično delo- organizovanja igara na sreću.

  Po zakonu treba (verovatno) da plate kaznu, a ne da idu u zatvor.

 • @marko

  Nisam napisala „krivično“, nego „kažnjivo“. Sve ostalo što sam napisala – ispravno je pojasnio Peđa. Mada mi se ne čini da i sam to nisi mogao da razumeš, samo da si hteo. 🙂

 • Možda ne bi bilo loše napraviti jedno razgraničenje u definiciji affiliate marketinga i gledati ga dvojako.

  Zaista postoje oblici affiliate marketinga koji se mogu posmatrati kao oglašavanje.

  To su slučajevi kada je affiliate plaćen po broju dovedenih potencialnih klijenata (u najširem mogućem značenju) ali kada njegova zarada ne zavisi od toga da li se radi o uspešno dovedenom klijentu u smislu da mu je nešto prodato ili da je postao član sajta ili po nekom drugom merilu uspešnosti – prosto affiliate pošalje nekoga i plaćan je po broju poslatih potencijalnih klijenata.

  Ipak, kada affiliate dobija korist (proviziju, beneficije, ili nešto drugo) zavisno od uspešnosti, to značajno menja odnose, jer affiliate tada postaje saradnik. Njegova zarada je uslovljena time da dovodi stvarne klijente, i ona predstavlja proviziju od uspešno obavljenih poslova (što i dalje ne mora značiti da zarada mora biti izražena novcem).

  Zašto je to tako? U prvom slučaju sav rizik promocije snosi onaj ko angažuje affiliate marketera, jer on marketeru plaća da ga promoviše bez obzira kakvi seu efekti te promocije.

  U drugom slučaju affiliate snosi deo rizika, jer on angažuje svoje resurse za promociju, a plaćen je samo ako ta promocija da konkretne uspešne rezultate naručiocu. Upravo to affiliate-u menja status od običnog promotera u saradnika koji učestvuje u poslu i ulaganjem svojih resursa i učešćem u riziku da li će posao biti uspešno obavljen.

 • marko

  Nije to snošenje rizika iz istog posla. To što će učesnik u affilate da propadne ne znači da će propasti i krator takvog programa promocije, i obrnuto važi. U tom smislu i izdavač običnih novina snosi rizik jer je upitno da li će prodati dovoljan broj reklama kod klasičnog načina oglašavanja. Dakle, jedno je rizik propasti firme koja oglašava a drugo je rizik propasti medija.

 • […] Recently, Predrag Supurovic, a blogger and Web developer, began a discussion on his blog, titled Affliliat Marketing Is Not A Crime [SR], looking to clear up the very dilemma at hand – the difference between providing affiliate […]

 • marinko

  Samo da vidim da li sam dobro ukapirao.

  Ovde neko smatra kako su ova dvojica kriva za organizovanje igara na srecu preko interneta???

  Njih optuznica tereti za organizovanje igara na srecu i pranje para tako zaradjenih. Da vidim koji ce pravni genije to da dokaze…

  Ako se to dokaze, odma mogu da se zatvore i B92, Blic, stadioni Partizana i Zvezde, da se zabrani igranje kosarkaske Evrolige u Srbiji, da se zabrane prenosi meceva stranih fudbalskih prvenstava itd itd.

  Svi oni reklamiraju internet kladionice…

  Eh da, a kako dokazati da su oni ista radili u Srbiji… Domeni su bili net i com, ne vidim nikakvu povezanost sa Srbijom… Znate i vi koliko ljudi u Srbiji koristi svoje kreditne kartice za placanje preko neta? A koliko njih koji su sposobni za to koriste to da bi se kladili van?

  Ako su oni ziveli od ljudi iz Srbje koji se kockaju preko neta po internet kladionicama, njima bre treba dati nobelovu nagradu za nesto.

  • Nobelova nagrada se dodeljuje za dsotignuća koja unapređuju čovečanstvo, tako da ne vidim baš po kom osnovu bi je oni mogli dobiti.

   Reklamiranje igara na sreću je našim zakonom regulisano i veoam ograničeno. Ko god da reklamira kockarnice, taj krši zakon. Prenošenje sportskih događaja nije reklamiranje kockarnica.

   Njih dvojica su otišli dalje, oni ne samo što su reklamirali nego su i direktno učestvovali u poslu kockanja zarađujući od toga.

   Na stranu zakon, sama ideja pravljenja para iskorišćavanjem slabosti drugih je čist nemoral. Mogu da razumem da recimo BLuzmen to opravdava jer i on na svojim sajtovima zarađuje reklamirajući kockanje, pa mu nikako ne odgovara razvojsituacije. Ali ne mogu da razumem daneko normalan i razuman može uopšte da razmišlja o tome da podrži tu dvojicu.

   Nažalost, očigledno je da postoji interesna grupa koja želi da izigra zakon a koja koristi ovaj slučaj da animira javnost pogrešnim interpretacijama najpre optužnice pa i svega ostalog.

   Njih dvojica nisu optuženi da su se bavili referal marketingom, niti je to zakonom zabranjeno, kako se nastoji da se cela stvar prikaže u javnosti. Oni su optuženi za nezakonito organizovanje igara na sreću.

   • Miloš

    Prilično poznajem ovu tematiku i vidim da Vi ovde mlatite o ovome i svi ste donekle u pravu ali niko ne spominje ključnu stvar u priči:
    INTERNET KLAĐENJE ZA GRAĐANE SRBIJE NIJE ZABRANJENO!

    Internet klađenje se zabranjuje tako što se donese precizan zakon o tome i sve kladionice se obaveste o tom zakonu.
    Tada softver automatski blokira svaku IP adresu iz Srbije i klađenje je nemoguće (npr. Holandija i Francuska su među tim zemljama).
    Verovatno se pitate zašto nema tog zakona?
    Veoma jednostavno: Sve kladionice koje su registrovane na Malti imaju licencu za EU zemlje. Nijedna zemlja kandidat ne donosi takav zakon jer ne dolazi u obzir da se firmama iz EU blokira mogućnost zarade.

    Znači, nije slučajno što je večiti derbi pre neki dan bio sav oblepljen bet-at-homeom. Ljudi se reklamiraju jer je u Srbiji dozvoljeno internet klađenje i jer od toga zarađuju.
    Mislite da su oni tako ludi da plaćaju reklamu u zemlji gde je zabranjeno internet klađenje?

    Tako da, pošto internet klađenje nije zabranjeno, pošto reklamiranje bilo čega nije zabranjeno, pošto affiliate programi nisu zabranjeni (inače bi Google bio zabranjen u Srbiji), država Srbija će momcima platiti jednu jako, jako masnu odštetu.
    Fora je u tome što kad oni dobiju tu odštetu, niti će biti ova vlast, niti ove sudije, niti, niti…
    Tako da su svi jako opušteni i ne mare što su uhapsili nevine ljude, a da ih država Srbija ne interesuje, to je i budali jasno. Mi ćemo platiti sve!

    • Super! Pošto tako dobro poznaješ problematiku, sad uzmi pa pročitaj Zakon o igrama na sreću pošto ga očigledno još uvek nisi pročitao.

     Zakon zabranjuje:

     – učestvovanje na igrama na sreću u inostranstvu sa teritorije Srbije

     – prikupljanje uloga u Srbiji za učestvovanje u igrama na sreću u inostranstvu

     – prodaju, ustupanje, izdavanje, oglašavanje i svako drugo predstavljanje inostranih srećki i tiketa u Srbiji

     – pravo na priređivanje igara na sreću preko Interneta i drugih online sredstava ima samo država

     Uopšte, u Srbiji, pravo na priređivanje igara na sreću ima samo država i od nje se može dobiti dozvola da se organizuje neka igra na sreću. Postoji tačna procedura kako se organizuju igre na sreću. Sve ostalo je protivzakonito.

     Zašto je to tako? Zato što 60% zarade od igara na sreću ide Crvenom krstu i u druge druge slične svrhe.

     Ljudi koje ti štitiš su prekršili ovaj zakon: organizovali su klađenje u saradnji sa inostranim kladionicama i omogućavali građanima Srbije da iz Srbije u njima učestvuju. Nisu registrovali igru na sreću kao što su obavezni zakonom, i nisu 60% zarade preusmerili na način kako je to predviđeno zakonom.

     Novac koji su na takav način zaradili je nelegalan, tako da je i svaka njegova upotreba automatski pranje novca.

     Reklamiranje kockarnica koje ti pominješ jeste protivno zakonu a mi se samo možemo nadati da je ovaj jedan slučaj samo uvod u širu akciju kojom će se država obračunavati sa kockanjem uopšte.

     Nek počnu sa reklamama a nek završe zatvaranjem kockarnica.

     • Miloš

      Ja samo iznosim činjenice, a evo ih još nekoliko. Prvo jedna iz pravnog ugla:
      – recimo da je branje kupusa u Srbiji zabranjeno
      – na ulici stoji tip i svim prolaznicima govori: Tamo pravo ima kupusa koliko hoćete!
      – ljudi počinju da beru kupus i nose ga kući
      Da li je moguće da kažnjen bude samo pokazivač, a da oni koji su direktno izvršili prekršaj (berači kupusa) mirno spavaju? Naravno da nije, tu teoriju obara advokat početnik.
      U prevodu: U slučaju da neko stvarno nekim čudom proglasi ovu dvojicu krivim, moraće OBAVEZNO da uhapsi sve ljude koji se se kladili putem interneta (bar 10-ak hiljada ljudi, a među njima i dobar broj pripadnika vladajućih partija i sudske administracije). Tako piše u zakonu koji si citirao: Prvo zabranjeno učestvovanje, pa onda ostalo.
      Jedino tako se država može oprati za ovu glupost, a svi znamo da to neće učiniti – još nijedna vlast nije hapsila samu sebe ili svoju decu i rođake!

      Evo još malo činjenica:
      Internet kladionice su reklamirali:
      Novosti (u časopisu Tip deljeni vaučeri sa 5€ bonusa ukoliko se učlanite)
      Blic (i u ovom trenutku na njihovom sajtu reklama)
      Danas (isto)
      B92 (dugo vremena na sajtu)
      MTS Mondo (Telekomovo vlasništvo)
      Svi iole bitni sportski internet sajtovi
      Televizija Sportklub
      FK Partizan
      KK Partizan
      FK Crvena Zvezda
      Fudbalski Savez Srbije
      itd. itd.
      Svi su slali i još uvek šalju posetioce na sajtove kladionica i svi su za to dobijali novac. Niko od njih nije pipnut, mada su realno poslali mnogo više igrača da se klade nego ova dvojica?

      Ljudi, ne želim da kažem da se treba što više kladiti i učiti omladinu da to radi.
      Želim da kažem samo da treba doneti precizan zakon i primenjivati ga na sve, a ne samo na male, vanpartijske firmice.

      • Zaboravio su da u priču sa kupusom dodaš jedan važan element:

       – da neko prodaje kraden kupus

       – da ti do tog nekog dobiješ proviziju koja zavisi od količine prodatog kupusa

       Tek sa te dve stavke priča postaje analogna ovoj sa klađenjem i u toj priči ti postaješ saučesnik u nelegalnom branju i trgovini kupusom, a ako tako zarađene pare počnmeš da trošiš onda si umešan i u pranje novca.

       Za ove ostale koje si naveo, slažem se da rade nešto što bi trebalo da bude sankcionisano i očekujem da će biti. Ipak, ako oni ne uzimaju procenat od klađenja, nego samo prodaju reklamni prostor, onda ne mogu biti sankcionisani za organizovanje klađenja, nego za njegovo reklamiranje.

       Priča se svodi na to da sredstvo ne može biti osnov protivzakonitog dela, osim kao takvo nije zabranjeno. Ako je neko osuđen jer je automobilom ubio nekoga, to ne znači da je svako ko vozi automobil ubica. Automobil je poptuno legalno sredstvo sve ok se ne upotrebi za nelegalno činjenje.

       Tako je i sa oglašavanjem, i affiliate marketingom i svim ostalim što nije direktno zakonom zabranjeno. To nisu nelegalna sredstva zarade, sve dok nisu upotrebljena u nelegalnim poslovima.

       • Miloš

        Opet ja isto: Da su uhapšeni i Dragan Đurić, Vladan Lukić, Veran Matić, Tomislav Karadžić… Ja bih rekao Bravo Državo!

        A ovo je skandalozno jer se naočigled javnosti i dalje svima njima dozvoljava da u značajno većem obimu promovišu internet klađenje nego što su ova dvojica ikada radili!

        Realnost je ono što sam u prvom replyiju napisao:
        INTERNET KLAĐENJE ZA GRAĐANE SRBIJE NIJE ZABRANJENO
        Nijednoj dopis kladionici nije poslat dopis da se blokiraju IP adrese iz Srbije, nijednoj banci nije dostavljen spisak zabranjenih transakcija iz Srbije… Jednostavno – dozvoljeno je!

        Zato će nastaviti da se promoviše i zato ćemo mi, ovce, platiti masnu odštetu ovoj dvojici.

        Zašto je pokrenut postupak protiv njih, jednog dana će izbiti na videlo. Mislim da znam ključni razlog ali ne bih o tome jer ćete mi reći da pišem neku vrstu teorije zavere.

        • „A što nisu i onog drugog“ nije baš neki valjan argument. Prosto, ne mogu sve odjednom.

         Naravno, delim uverenje da postoji razlog zašto su na meti prvo sitne ribe. To je u Srbiji uobičajena pojava, ali od nekud mora da se krne i važno je da se krenulo.

         Opet, krenuli su od osumnjičenih za organizacijua nelegalnog klađenja, što je ipak ozbiljnije nedelo nego reklamiranje.

         Umesto da štitimo ove, mi treba da od države tražimo da akcijom obuhvati sve, utvrdi ko poštuje zakon a ko ne, i deluje na odgovarajući način.

         • Miloš

          Citiram te: “od nekud mora da se krne i važno je da se krenulo“
          Evo odakle se krenulo: kojesledeci.com
          Krenulo se od očeva malih beba koji su promovisali nešto što je u državi dozvoljeno i na čemu se još uvek vrte ozbiljne pare.

          Koliko vidim, po tebi je ovo u redu i nemam nameru da te više razuveravam jer mi počinješ delovati kao neko ko ima interes od hapšenja ovih ljudi.

          Evo ti samo jedna ilustracija šta država radi, u smislu ubiranja poreza i motivacije ljudi da naprave uspeh:

          Znaš li koji je najposećeniji ex-yu sportski sajt i ko najviše zarađuje od affiliate programa? Evo ti odgovor, sajt se zove rezultati.com
          Znaš li ko su oni? Evo odgovora: To su Česi koji imaju svetski poznat sajt flashscore.com i rezultati.com je samo hrvatsko-srpska verzija istog.
          I šta se tu dešava? Posetilac iz Srbije (u kojoj je klađenje dozvoljeno) klikne na baner kod njih i učlani se.
          Proviziju ubiraju oni, to već znate.
          Gde idu pare? U Češku, naravno. Ko ubire porez? Češka država naravno.
          Šta smo mi uradili dvojici naših koji su uspeli da izvedu da čovek iz Pakistana uplati u kladionicu iz Engleske?
          Jesmo li ga uveli u legalne tokove i oporezovali kao Česi?
          Ma jok, mi smo angažovali ljude koji ne kapiraju internet (to se vidi po svim dosadašnjim saopštenjima) da istražuju da li je Lutrija Srbije oštećena jer je Pakistanac platio Englezu!
          Ova dvojica se moraju stimulisati da što više takvih klijenata privuku i onda se moraju OPOREZOVATI poreskom stopom predviđenom za takve transakcije. Tako bi trebalo da razmišlja svako normalan ko želi dobro svojoj zemlji. Veoma su retki ljudi kod nas koji su u stanju da svoje znanje prodaju celoj planeti.
          Ukoliko se to ne uradi, jasno je šta će se desiti: Oni će se 100% registrovati u drugoj zemlji čim izađu (npr. Češkoj) i sav porez plaćati njima. Da li je to normalno? Hoćemo li mi te pare ili da ih šaljemo u Češku?

          Ne bih više o ovome jer vidim da Vam je potpuno svejedno što ta deca čekaju da vide tate. Kad porastu, nikad im niko neće moći objasniti zašto su njihovi očevi bili jedno vreme u zatvoru u vreme kad je internet klađenje bilo dozvoljeno, kad internet sve više ulazi u Srbiju, kad affiliate programe radi već ogroman broj ljudi, kad se kladionice reklamiraju na svakom iole bitnom mediju.
          U vreme kad su Srbijom zajedno vladali Đinđićevi i Miloševićevi učenici (i brukali ih obojicu).

          • Pravo da ti kažem, više me brinu ona deca koja su ostala uskraćena za najosnovnije životne potrebe zbog toga što neko navlači ljude na klađenje.

           Ko će toj deci da objasni da im je život s*eban zato što je neko video dobru priliku da zaradi zloupotrebavajući slabosti ljudi i uvlačeći ih u porok? Koliko male dečice može samo da sanja da pojede čokoladu, jer se hrane jedva preživljavajući? Koliko dece ne može da ima cipele a evo je zima?

           Zašto su sva ta deca manje vredna od te o kojoj ti toliko brineš?

           Ti sve vreme zamenjuješ teze. Naveo sam ti stavove iz zakona koji su prilično jasni ali ti ih ignorišeš. Ukaza sam ti na sutinske greške u tvom tumačenju stvari. Nažalost, ti to sve ignorišeš.

           U Srbiji klađenje nije zabranjeno, ali jeste zabranjeno klađenje iz Srbije u inostranstvu. Đorđe Đokić i Dušan Jagličić su pritvoreni pod optužbom da su upravo takvo klađenje organizovali.

           Ja interes od njihovog hapšenja nemam. Hvala na pitanju ali ja nemam dodira sa tim kockarskim svetom, kao što verujem da nema niko ko drži do sebe. Interes imamo svi, da sud vidi šta su oni radili, pa ako su krivi da budu odgovarajuće kažnjeni, a ako nisu da budu oslobođeni i da im se plati obeštećenje.

           A onda da se krene dalje u taj kockarski svet, da se napravi red i najzad zaštite svi građani od tih krvopija. Da se od kockanja napraviš posao ne treba ti znanje, treba ti samo obraz debeo kao đon, nedostatak skrupula i potpuno odustvo društvene odgovornosti.

          • Miloš

           Ova diskusija postaje besmislena jer si uporan u tezi da ova deca trebaju biti bez očeva dok očevi drugih i dalje opušteno promovišu isto.
           Drago mi je da sam bar malo pojasnio stvari onima koji to nisu znali.
           Mnogi su živeli u zabludi da je internet klađenje zabranjeno i da bet-at-home baca pare na derbiju i ostalim medijima.

           Ne bih više da smetam, pozdrav.

 • […] Supurovic, um blogueiro e desenvolvedor web, iniciou uma discussão em seu blog, intitulado  Marketing de Afiliados não é crime [sr], com a intenção de esclarecer o próprio dilema em questão – a diferença entre oferecer […]

 • […] Recently, Predrag Supurovic, a blogger and Web developer, began a discussion on his blog, titled Affliliat Marketing Is Not A Crime [SR], looking to clear up the very dilemma at hand – the difference between providing […]

 • Danijel

  Pedja, pogledaj sta kaze pravna struka po netu na ovu temu pa ces videti da i oni govore da ovde nema ni O od organizovanja igara na srecu, mislim da si ti jedini koji tvrdi suprotno. Dopunska tuga je u tome sto je 99% prihoda ostvarivano od sajta na stranom jeziku, za strance i na stranim serverima.

  • Nisam baš primetio da su se pravnici na netu ovim bavili.

   Uglavnom se radi o ljudima koji imaju direktan poslovni ili lični interes u ovom slučaju pa zato buču oko cele te stvari. S obzirom da se radi o prilično uticajnim ljudima u IT svetu, ljudi im nerado idu uz nos. Ja već trpim značajne posledice toga što mislim drugačije od takvih ljudi.

   Svoje mišljenje sam izneo, mislim, prilično jasno i sa dovoljno obrazloženja da nema potrebe da sve to ponavljam. Ovaj konkretan slučaj je samo povod ali sam se ja u članku bavio affiliate marketingom kao opštom pojavom braneći je od pogrešnog tumačenja kojim se pravi zabuna u javnosti ne bi li se animirala za podršku u tom konkretnom slučaju.

 • Danijel

  Najveca zabuna u javnosti je vec napravljena time sto su oni predstavljeni kao virtualni kladionicari/krimanalci i slicno, i time sto im je „napakovano“ kriminalno delo organizovanja igara na srecu (da bi bili strpani u zatvor!), a ne recimo oglasavanja koje je prekrsajno, mada je i to labavo jer je prihod dolazio od stranaca na stranim serverima… Neko je to s namerom uradio i potpuno pogresno! I taj neko predstavlja vlast jer ne postoji ni jedan medij koji nije internet a koji nije na taj nacin preneo vest javnosti po principu copy/paste. Ovo je bitan slucaj i bitno je da se sve razjasni, jer ima dosta uplasenih i iz drugih IT oblasti kojima po ovakoj analogiji ko zna sta moze biti napakovano…

  Pedja citat: „Da se od kockanja napravi posao ne treba ti znanje, treba ti samo obraz debeo kao đon, nedostatak skrupula i potpuno odustvo društvene odgovornosti.“

  Ovo je toliko pogresno razmisljanje kao i mnoge koje iznosis da nije vredno komentara, ipak da napomenem da za ovo sto su oni uradili potrebno je mnogo, mnogo, mnogo znanja, a veoma je tesko u tome biti prvi na svetskom nivou, to je valjda ocigledno, jer je konkurencija ogromna! I da, njihov rezultat jeste podvig i uvek ce to da bude. Ni ja nemam nikakve veze sa kladjenjem, kladionicama i ostalim slicnim stvarima, ali dobro znam kao IT profesionalac koliko je tesko biti prvi pogotovo u ovoj oblasti! Nadam se da ce nesto pozitivno izaci iz celog ovog slucaja…

  Primecujem da si banovan na forumima gde si pokusao da izneses tvoj stav koji ocigledno mnogi ne dele sa tobom i ja se u potpunosti slazem sa administratorima tih foruma.

  Sa foruma Moje pravo o ovom slucaju: http://forum.mojepravo.net/viewtopic.php?f=102&t=7713&sid=43a7e7ef66dfb46a6700832b8498f89e

  • Ne vidim po kom osnovu to što su oni radili može da se podvede pod oglašavanje.

   Oni su, na osnovu podataka koji su izašli u javnost, sarađivali sa kockarnicama, animirali ljude da se klade i od kockarnica dobijali ogromnu proviziju za svaku uspešnu naplatu od poslatih korisnika. To sa oglašavanjem nema nikakve veze. Oglašavanje je nešto sasvim drugo.

   Ne vidim ni razlog da se neko sam plaši. Ako se ne bavi poslovima koji su na granici zakona ili van njega, onda može mirno da spava i radi svoj posao kao i do sada. To što neko koristi affiliate marketing samo po sebi nije kriminal. Kriminal je koristiti ga za poslove koji nisu po zakonu.

   Cela ova hajka je u stvari namera da se javnost zaplaši i da se tako stekne podrška za slične aktivnosti na granici zakona. Tu hajku podgrevaju upravo oni koji posluju na ivici zakona jer ona samo njima odgovara.

   I dalje stojim iza toga da za zaradu od kockanja nije potrebno znanje, već samo obraz debeo kao đon, nedostatak skrupula, i odsustvo društvene odgovornosti. Slažem se, pak, da je preko toga potrebno i znanje da bi bio prvi u tom poslu. Koliko je za diku biti prvi u takvom poslu, ostavljam čitaocima da prosude.

   To kažem kao IT profesionalac koji u svom rezimeu ima sijaset tih prvih mesta, a da nikada nije morao da posegne za nezakonitim ili makar nemoralnim radnjama. Ne vidim šta je pogrešno u mom stavu, ali razumem zašto ti to želiš da predstaviš kao pogrešno.

   Ne, nisam banovan na forumima. Štaviše, radi se samo ojednom forumu. Tamo sam samo cenzurisan, upravo zato što mislim drugačije, zato što iznosim mišljenje za koje vlasnik tog foruma ne želi da izađe u javnost (i on se bavi sličnim poslovima).

   Koliko vidim, ti otvoreno podržavaš sankcionisanje drugačijeg mišljenja samo zato što je drugačije i time se sam svrstavaš tamo gde ljudi uglavnom ne žele da budu svrstani.

   Uporedi to sa, recimo, ovim blogom, gde je tebi omogućeno da izneseš svoje mišljenje iako je ono drugačije i pored toga što se u dobroj meri uopšte i ne držiš teme članka koji komentarišeš.

   Link koji si ostavio ništa ne doprinosti tvojim tvrdnjama. Očekivao sam da ću stvarno videti pravničkudiskusiju ali se radi samo o papagajskom ponavljanju jedne te iste priče (čak i od istih osoba) bez ikakvih ozbiljnih argumenata. Jasno se vidi da ti pravnici na koje se pozivaš ili ne znaju šta je affiliate marketing ili namerno upotrebljavaju pogrešno tumačenje.

   Affiliate marketing samo u nekim oblicima može da se poistoveti sa oglašavanjem. Često to nije slučaj. Potrudio sam se da u članku objasnim upravo to šta je affiliate marketing da ispravim zabunu koja se namerno stvara u javnosti.

   Zašto bi to nekome smetalo, mislim da je više nego jasno.

 • Danijel

  O tome kako se ljudi dovijaju i u strahu prebacuju svoje savrseno legalne IT biznise u druge zemlje vec ima mnogo (dugogodisnjih) razgovora na IT forumima. I Djole i Jaga su jedni od njih i vidi se kako su prosli zato sto to nisu na vreme uradili.
  Ja sam ubedjen da je ovaj slucaj alarmantan za mnoge ljude iz IT struke, a koji nemaju veze sa nelegalnim biznisima vec samo posluju na teritoriji Srbije, pardon, pokusavaju da posluju… Zelim im svima brzo iseljenje. Tebi Pedja, izgleda da mogu samo da pozelim da ih sto pre raskrinkas na svom blogu pre nego sto klisnu kao i ostali krimosi!

  • Ne razumem zašto nastojiš da sa mnom raspravljaš tako što mi imputiraš nešto o čemu ja uopšte i ne pričam?

   Uopšte ne pokušavam da ikoga raskrinkam. Na stranu to što da bi neko bi rskrinkan mora da radi skriveno, samo sam objasnio šta je affiliate marketing. Interesantno je da niko ne pokušava da ospori ono što pričam o affiliate marketingu ali zato panično pokušavate da skrećete temu na bilo šta dugo, pogotovo da, ako je moguće da me omalovažite.

   Ovo skretanje na druge teme, besmislena poređenja i analogije nemaju nikakvu svrhu. osimkada se gleda u uskom kontekstu aktuelnog suđenja kladioničarima. Ja u toj priči smetam samo zato što sam javno rekao da affiliate marketing nije isto što i oglašavanje, i što smatram da je svaki posao vezan za kocku najblaže rečeno nemoralan. Ponašaš se, a ne samo ti, kao da sam ti zabio prst u oko.

   Neverovatno je dokle smo stigli u ovoj diskusiji. Sad ispade da kocka nije problem nego je problem što su svi koji se bave IT poslovima u višegodišnjem paničnom strahu i moraju da napuštaju zemlju??!?! Aman, pa imate li vi mere u svoj toj sprdačini?

   Da li ti stvarno misliš da posle takvih izjava neko može da te shvati ozbiljno?

   Puna je Srbija IT biznisa koje su ljudi započeli i prilično dobro se nose iako su uslovi daleko od idealnih. Svaki dan se pojavi neka nova kreativna IT ideja i sve se više para vrti oko IT poslova, onih pravih, na kojima ljudi moraju dobro da zapnu ali zato mogu i da zarade.

   Iz Srbije moraju da idu samo oni koji se bave poslovima koji su nezakoniti (ili su dovoljno blizu ivice zakona da ne žele da rizikuju da se neko za njih zainteresuje), ili prosto zato što žele da izbegnu plaćanje poreza.

   Ja sam prosto zapanjen da pored toliko drugih IT tema koje itekako zaslužuju da se oko njih u javnosti podiže frka, najveća pažnja se daje ljudima koji se bave ničim drugim do zaradom od kocke.

 • Danijel

  Pedja, pogledaj ako vec nisi sajtove iza kojih stoje gore optuzeni, a da i ne govorimo o sajtovima koje je odeljenje za visoko tehnoloski kriminal ugasilo. Mislim da ce ti biti jasno zasto ih branim(o) i zasto smo u tolikoj vecini (barem online). Radi se o IT profesionalcima koji su strucnjaci svog zanata i koji sigurno nisu materijal za raznorazna proizvoljna tumacenja affiliate marketinga kladionica po mom (a i ne samo mom) misljenju nepostojecih zakona. To se zove preduzetnicki duh, a kada bude donet zakon u Srbiji koji kaze da je affiliate marketing kladionica = organizovanje igara na srecu, onda cu se sloziti sa tvojim stavom. Do tada, do vidjenja i beskrajni Sign out sa tvog bloga za slobodarsku i pravednu Srbiju medj sljivama.

  • To je neki novi pravni sistem u kome se za krivična dela ne odgovara ako okrivljeni ima dobru reputaciju?

   Znam vrlo dobro šta su oni sve uradili (linkove koje si stavio sam uklonio jer ne želim da se moj blog koristi za njihovo bespaltno reklamiranje) ali to ne menja činjenicu da su se bavili zaradom od klađenja na način koji naše tužilaštvo smatra nezakonitim, te je zbog toga pokrenulo postupak.

   Šta je sa objektivnošću i nepristrasnošću. Sada si se dodatno jasno odredio da se ne držiš principa objektivnosti nego njihova dela procenjuješ na osnovu nekih za ta dela potpuno nebitnih kriterijuma.

   Ako smo sada došli dotle da organizovanje klađenja nazivamo preduzetničkim duhom, ša je onda sledeće što će biti tako preduzimljivo? Organizacija naručenih ubistava? Profesionalno ucenjivanje ili uterivanje dugova? Neka druga krivična dela koja vam u datom trenutku budu u interesu?

   Zahvaljujem se na ponovljenoj malicoznosti na moj račun, time baš dobro završavaš svoje predstavljanje ovde. Ipak, važno je da si ti ovde imao mogućnost da kažeš šta misliš i da ti to niko nije zabranjivao, što je sasvim suprotno tome na šta si ti spreman samo da bi isterao svoje mišljenje kao jedino ispravno.

 • Programer

  Gledaj Peđa, bez da ulazim u pravne zavrzlame (verujem da dobar pravnik može ovaj slučaj da okrene i ovako i onako), hoću da kažem da sam 100% na strani ovih momaka. I ja zarađujem hleb na internetu pa znam koliko je đavolski teško to i postići, celodnevni (pa i noćni) rad i znanje se podrazumevaju a uspeh je krajnje neizvestan.
  Naravno, država može da proglasi kažnjivim šta hoće, eno inspektor naplatio 12 hiljada din. kaznu vlasnici frizerskog salona zato što je na njenom mobilnom čuo neku muziku pa je, Bože moj, to shvatio kao kršenje autorskih prava…
  Ja stvari posmatram ovako…svako treba da se snalazi kako zna najbolje i ume…dakle moj posao je da zaradim novac i da ga sačuvam a državni posao je da me juri i to mi otme.
  Sa te tačke gledista njima mogu samo da zamerim to što su dozvolili da se sazna za njihov posao, komotno su mogli da to rade u ilegali i mirno bi živeli…ovako, pali su u zamku naivnosti i sad, šta je tu je.
  Država nama želi sve najgore, da nije tako ni bi više od pola stanovništa živelo u bedi, zašto bi se onda iko pridržavao pojedinih glupavih zakona kad se u isto vreme može videti da određene grupe sasvim komotno krše te iste zakone i nikom ništa.
  Ja se držim večitih moralnih, ljudskih zakona…ne kradi i ne ubij…a za ostalo me zaobiđite.

  • To da li neko teško ili lako zarađuje novac nije neki kreterijum koji ima uticaja na legalnost takve zarade, ako izuzmemo da je obično prilično lako „zaraditi“ novac ako se pređe s one strane zakona.

   No to da li nekoga uhvate ili ne, opet nije kriterijum da i on radi legalno.

   I ja vrlo dobro znam kako je đavolski teško zaraditi novac, jer ga i ja zarađujem sa svojih deset prstiju i glavnom, i upravo zato imam problemkada vidim da neko lako zarađuje zato što nema skrupula, već zaobilazi zakon i moral.

   Na Internetu je bar lako prepoznati ko radi legalno a ko ne, a nažalost, lako je i primetiti da oni koji rade nelegalno mnogo bolje prolaze finansijski, čest direktno i na moju štetu. Upravo zato ja podržavam postupak tužilaštva, koje je prepoznalo određenu radnju kao kriminalnu i odlučilo da to istraži i preda sudu da utvrdi da li se radi o kriminalu ili ne.

   Žalosno je da smo mi dovedeni u situaciju da državu gledamo kao tlačitelja koga treba zaje*ati na svakom koraku. Dok bih to i mogao da prihvatim na temu poreza i raznih taksi, neprihvatljivo mi je da neko svoj bunt protiv države ispoljava tako što koristi slabost, naivnost, neobrazovanost ili glupost običnih ljudi te im uzima novac.

   Kome je do bunta protiv države, nek izvoli pa se direktno sa njom uhvati u koštac.

   Država je najpre instrument obezbeđenja zaštite građana. Stoji da se dešava da je ona neretko zloupotrebljena, ali ona ipak i danje ima zaštitu kao svoju primarnu finkciju. Taman posla da nam se društvo zasniva na tome da svako treba da se snalazi kako zna i ume, i po svaku cenu. Kako zna i ume da, ali ne i na štetu drugih.

 • Danijel

  Da se slozim sa Milosem i da i ja dodam da je na sudjenju Lutrija Srbija izjavila da nije ostecena strana ali i da je covek koji je predstavnik sluzbe za organizovanje igara na srecu ili tako nesto takodje izjavio da oni ne smatraju da je postavljanje linkova ka inostranim kladionicama predstavlja organizovanje igara na srecu… Slucaj stvarno postaje teski apsurd i velika sramota. Sramota je jos veca kada se uzme u obzir da su uhapseni tvorci sajta koji je prvi u toj nisi u svetu, i tvorci srpskih sajtova koji se nalaze na listama prvih 50 PC Press-a u 2010. Ovih dana Jaga je presao da se bavi pcelarastvom. Eto tuda ide nas internet i internet preduzetnici… Jagin sajt o medu: http://www.bagremovmed.com/. Jos jedan za mene frapantan podatak je da unazad 5-6 godina njih dvojica imaju dvosmernu komunikaciju sa Lutrijom gde im Lutrija kaze da skinu neki baner i oni to i urade, o cemu imaju i dokumentaciju. Mogu samo da se slozim sa onim sto je Djordje napisao u zadnjem blog postu na kojesledeci.com: „Nije potrebno da stanete nekom na žulj. Nije potrebno da ste sa nekim u sukobu. Mogu vas uništiti iz čistog neznanja.“
  I ja mislim da je ceo ovaj slucaj iz cistog neznanja pokrenut…

 • Goran

  Sad sam tek slucajno naisao na ovaj clanak pa me zanima jel to sudjenje uopste zavrseno,i kako

 • > Ova diskusija postaje besmislena jer si uporan u tezi da
  > ova deca trebaju biti bez očeva dok očevi drugih i dalje
  >opušteno promovišu isto.

  Ovo je stvarno bezobrazluk. Ne da to nisam rekao nego sam istakao baš suprotno zalaganje.

  > Mnogi su živeli u zabludi da je internet klađenje zabranjeno i
  > da bet-at-home baca pare na derbiju i ostalim medijima.

  Naveo sam ti šta kaže zakon a u ovoj državi još uvek zakon ima veću snagu od nečijih ličnih želja i prohteva.

  Tvoje štićenike ovakvim naopakim tumačenjima nećeš spasti. Spašće ih samo dobar advokat koji poznaje zakon i to samo ako je zaista tužilaštvo pogrešno protumačilo zakon.

 • Miloš

  Ma ja sam samo iznerviran jer u tvojim komentarima ne vidim nikakvu samilost prema nevinim ljudima, posebno deci.
  Jasno je iz tvojih komentara da si ti za to da oni budu osuđeni, a da se svim ostalima i dalje dozvoli promovisanje internet klađenja. Teško mi shvatljivo da neko sa imalo duše ima taj stav.

  Takođe, i dalje zastupaš teoriju da ova dvojica i svi ostali koji bi u budućnosti bave tim poslom, treba da registruju firme u nekoj susednoj državi i da tamo plaćaju porez, a da iz Srbije samo ažuriraju sajtove (pošto pisanje tekstova o utakmicama još nije zabranjeno).
  Po meni je ta teorija glupost i ova država treba da uzme te pare, a ne Češka i sl.

  Obojica smo se počeli ponavljati i verovatno smo dosadili ostalim posetiocima.

  Zbogom

 • Sve to što si mi imputirao su najobičnije izmišljotine bez ikakvog osnova.

  Te teorije samo postoje u tvojoj glavi. Meni teško da možeš da ih pripišeš pošto su moji stavovi jasno napisani i sasvim drugačiji od toga što hoćeš da mi prikačiš.

  Čemu takvo podmetanje, ne znam, ali mogu da pretpostavim.

 • Cika Sima

  Meni, kao krajnje neutralnom posmatracu – samo ti delujes kao neko ko zamenjuje teze. Jos si i uveo moral u celu pricu – vise nego licemerno. Da je drzavi do morala, ona bi zabranila kladjenje i igre na srecu – sve! Drzavi je samo stalo do sto veceg prihoda (slobodno svi citajte: „pljackanja“), i zato postoje te odredbe koje uporno citiras.

  „Priča se svodi na to da sredstvo ne može biti osnov protivzakonitog dela, osim kao takvo nije zabranjeno. Ako je neko osuđen jer je automobilom ubio nekoga, to ne znači da je svako ko vozi automobil ubica. Automobil je poptuno legalno sredstvo sve ok se ne upotrebi za nelegalno činjenje.“

  Uzecu samo ovaj (od niza tvojih besmislenih primera). Tvojom analogijom „postovanja zakona“ – automobil je „potpuno legitimno sredstvo“ samo dok ga vozis u Srbiji. Ali ne smes s njim u inostranstvo. Onda si (veliki) kriminalac. 🙂

 • Čika Simo, žao mi je, uopšte nisam razumeo šta si hteo da kažeš.

  Slažem se da bi trebalo da kockanje bude potpuno zabranjeno, a ovu analogiju uopšte nisam ukapirao.

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Popunite izraz tako da bude tačan: *