Teme: Samogradnja

Genijalno svetlo bez struje

Skraćena veza: http://pedja.supurovic.net/veza/5904

Za vreme nestašice električne energije u Brazilu 2002. godine, mehaničar Alfredo Moser smislio je način kako da osvetli svoju radionicu bez električne energije.

Izum je veoma jednostavan: izbušio je krov radionice i proturio kroz otvor providnu plastičnu flašu napunjenu čistom vodom. U vodu je dodao malo izbeljivača kako bi sprečio da se u njoj razviju alge. Tako je dobio izvor svetla koje odgovara električnoj sijalici snage oko 50 vati.

Ovaj izum je mnogima promenio život. Na primer u siromašnim naseljima na Filipinima gde ljudi žive u barakama koje nemaju prozore pa su u stalnom mraku, ovakvo osvetljenje je bukvalno preokrenulo način života tih ljudi.

Genijalnost ovog izuma je najpre u tome što je upotrebljeno Sunčevo svetlo tako da nema potrebe da se troši bilo kakva druga energija. Solarna sijalica je veoam jeftina jer se praktično pravi od otpadnog materijala, a nije potrebno ni neko posebno održavanje a ona će raditi godinama.

Naravno, mana je što solarno svetlo radi samo po danu pa se ne može koristiti kao potpuna zamena za druge izvore svetla, ali je itekako primenljivo u svim objektima u kojima je potrebno obezbediti osvetljenje i danju pa se tako mogu postići velike uštede.


Podelite ovaj članak sa prijateljima


2 comments to Genijalno svetlo bez struje

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Popunite izraz tako da bude tačan: *