Teme: Lično

Internet – velika besplatna samoposluga za novine

Skraćena veza: http://pedja.supurovic.net/veza/3673

Mogu da zamislim scenu: prelamač dobio članak, sređuje ga ali mu treba ilustracija, a nema je. Ali, Gugl je čudo, otvoriš ga, ukucaš „uzice“, pređeš na stranu za pregled pronađenih fotografija, i eto na drugom mestu baš lepa panorama. Kopienpejstuješ u fotošop, malo mu ga daš po kropu i gotovo, sređen članak:

www.glas-javnosti.rs/clanak/srbija/glas-javnosti-20-01-2010/skuplje-grejanje-u-uzicu

Baš se lepo uklopilo u ovom članku na sajtu Glasa Javnosti (www.glas-javnosti.rs) zar ne? Ma čudo je taj Internet, na njemu sve ima. Koliko je lakši posao, ne moraš da se cimaš po sopstvenoj arhivi ili još gore da moljakaš za fotku ako nemaš odgovarajuću u arhivi, samo srč, i eto odmah veliki izbor, ko u samoposluzi.

No, da se za trenutak uzdržimo od uživanja u ovako lepo skockanom izdanju, da vidimo, odakle je ta fotka? Dakle, druga po redu, da kliknemo na nju, evo otvara se… ene, to je fotka sa sajta TV Košava (www.kosava.rs).

www.kosava.rs/Vesti/Pregledvesti/tabid/88/smid/458/ArticleID/6305/reftab/55/Default.aspx?t=Dan-%C5%BEalosti-u-U%C5%BEicu

Sjajno! Ovde urednik ne samo da je stavio fotku koja nije kropovana, tako da se lako upotrebi, nego je još stavio fotku u punoj rezoluciji, samo ju je smanjio u prikazu. Pa zar nije čovek baš uslužan i predusretljiv prema svojim kolegama iz drugih redakcija, eto im sve na izvol’te.

To me je malo zainteresovalo da pogledam šta sve gugl nudi te tako nađem istu fotografiju na još nekim mestima. Eto na primer na portalu Građevinarstvo (www.gradjevinarstvo.rs):

www.gradjevinarstvo.rs/VestDetalji.aspx?ban=810&vestid=1056

A ko je stvarno autor ove, tako dobro iskorišćene, fotografije? To iz navedenih novina nećete saznati. Ipak pomaže Gugl jer će on pokazati i original: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Uzice-by-pedja-supurovic-05.JPG.

Tu ćete saznati da je autor neki tamo Predrag Supurović, koji je fotografiju načinio 2003. godine, a 2006. ju je stavio na Vikimediju i objavio je pod Creative Commons licencom. Korišćenje ove fotografije je slobodno, ali pod uslovom da se potpiše autor.

I eto, čak iako je besplatno, opet mora da se ukrade. Pa u čemu je stvar? Zar je toliki problem potpisati autora?

Hajde da razumem da za fotke koje objavljujem ali koje nisu pod CC licencom, unapred podrazumevaju da neće dobiti dozvolu za korišćenje ili da ću da im tražim pare pa i ne pitaju, ali ovde se radi o eksplicitnoj dozvoli datoj unapred, besplatno, samo sa jednim jedinim uslovom – da se potpiše autor. I oni opet ukradu.

Ovo je jedna od najkradenijih mojih fotografija. Ja sam ovde samo prikazao novine koje su je upotrebile ali na nju se može naići na svakom koraku. Gde god je neki sajt ili forum, ili fejsbuk ili  ili samo jedna strana, koji za temu imaju grad Užice, eto je i ova fotka.

I ne samo ona. Da stvar bude gora, prilikom ove pretrage našao sam na još svojih fotki rasutih na raznoraznim sajtovima, za koje nisam ni znao, ali sam izgubio volju da se sad sa tim bakćem. Dovoljno sam se smorio za danas.


Podelite ovaj članak sa prijateljima


5 comments to Internet – velika besplatna samoposluga za novine

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Popunite izraz tako da bude tačan: *