Teme: Bicikl | Putanje i orijentiri

Karta biciklističkih staza (Zlatibor, Mokra Gora, Tara)

Skraćena veza: http://pedja.supurovic.net/veza/6769

Konačno! Izašla je iz štampe karta biciklističkih staza na području Zlatibora, Mokre Gore i Tare. Posle skoro godinu dana rada na ovome najzad smo dobili opipljiv rezultat.

Ova karta je deo većeg projekta uređivanja i označavanja biciklističkih ruta na području turističke regije Zapadna Srbija koja obuhvata opštine Užice, Čajetina, Požega, Arilje, Ivanjica, Sjenica, Prijepolje, Nova Varoš, Bajina Bašta i Kosjerić.

Na izradi karte su sarađivali: Biciklističko udruženje Ciklon, Srbija šume – šumsko gazdinstvo Užice, Sportsko-turistički centar Bajina Bašta, Nacionalni park Tara, Turistička organizacija Zlatibor, Skijališta Srbije – Ski centar Tornik, Turistička organizacija Užica, Park prirode Mokra Gora, Regionalna razvojan agencija Zlatibor i turistička organizacija regije Zapadna Srbija.

Na karti su ucrtane biciklističke rute:

B1:  Zlatibor – Tara (48km)
Putanja: Zlatibor – Česma Oko – Veliki Breg – Savino brdo – Šargan – Miloševac – Mitrovac

ZLATIBOR

ZS1: Mali semegnjevski krug (32 km)
Putanja: Zlatibor – Česma Oko – Veliki Breg – Viogorić- Semegnjevo – Železnička stanica – Selište – Zlatibor

ZS2: Tusto brdo (11 km)
Putanja: Zlatibor – Tusto brdo – Selišta – Zlatibor

ZT1: Ribnica (4,6 km)
Putanja: Bandera (Tornik) – ski staza – Skijalište

ZT2: Beli kamen (11 km)
Putanja: Bandera (Tornik) – Đurovića groblje – most Ribnica – Beli kamen – Skijalište

ZT3: Previja (6,4 km)
Putanja: Bandera (Tornik) – Previja – Ribnica – Skijalište

MOKRA GORA

MG1: Visoka gora (34 km)
Putanja: Šargan – Milekići – Iver – Velike brezovice – Krstače – Aleksandrići – Oštrelj – Kršanje – Kotroman – Krsmanovići – Glibetići

MG2: Šargan (17 km)
Putanja: Glibetići – Šargančica – Šargan – Brezovice – Jatare – Glibetići

TARA

TR1: Carska Tara (42 km)
Putanja: Kaluđerske bare – Dobro polje – Ljuto polje – Tankosin Grob – Mitrovac – Rastište – Perućačko jezero – Perućac

OS1: Visoka Tara (26 km)
Putanja: Šljivovica – Tarabića brdo – Grebenski put – Beserovačke bare – Lokvica – Osluša – Sokolina – Rustine – Šljivovica

Sve ove rute su predviđene da budu uređene i označene i na terenu. Za sada uređene su rute na Zlatiboru a u toku je uređivanje ostalih ruta. Kako su rute postavljene na postojeće šumske i planinske puteve sve su prohodne osim rute B1. Ona prolazi terenom koji jednim delom nema puteva te su u pripremi radovi da se izgradi 1.5 km puta kako bi ona postala potpuno prohodna.

Uz kartu priloženi su i opisi svake pojedinačne rute, statistički podaci, profil visina sa označenim tačkama i pregled orijentirnih tačaka na ruti sa njihovim koordinatama, rastojanjima i nadmorskim visinama. Svi podaci su dati na tri jezika: srpskom, engledkom i nemačkom.

Karta je dostupna za preuzimanje, a rute možete pogledati i na http://www.mapa.iz.rs/.

Specifičnost ove karte je sistem označavanja orijentira. Svaki orijentir na karti ima geolokacijsku oznaku (GID) po kojoj ga je lako pronaći i na terenu i na karti. Geolokacijska oznaka je sastavni deo svakog znaka na terenu, a na bitnim mestima su postavljene posebne geolokacijske table koje sadrže detaljne podatke o tački, uključujući i geolokacijsku oznaku.

Pored tekstualnog zapisa na tablama se nalaze i QR-kodovi tako da prolaznici sa pametnim telefonima mogu da  uslikaju kod i lako pogledaju svoju poziciju na internet verziji karte.

Uređivanje ruta i označavanje na terenu

Pojam biciklističke staze je prilično nezgodan jer ima više značenja. Najpre, u svakodnevnom govoru se pod biciklističkom stazom smatra svaki šumski puteljak kojim se može proći biciklom, ali i namenski uređene biciklističke staze koje mogu biti namenjeene za rekreativnu ali i ekstremnu vožnju. Povrh toga u našim propisima se biciklistička staza definiše kao saobraćajni objekat koji ima strogo propisane karakteristike.

Da bismo izbegli zabune, odlučili smo da uvedemo novi izraz: biciklistička ruta i da ga definišemo kao svaki put koji je označen da se može koristiti za vožnju bicikle. Biciklistička ruta ne mora i najčešće nije namenski uređena za potrebe bicilista već se radi o putevima koji već postoje na terenu, a njima se mogu kretati i biciklisti. Za razliku od saobraćajnih biciklističkih staza koje se označavaju belim biciklom na plavoj pozadini, biciklističke rute se označavaju belim biciklom na crvenom rombu.

Kod planiranja ruta, vodili smo se idejom da te rute treba da posluže što većem broju biciklista da obiđu prelepe predele Zlatibora, Mokre Gore i Tare, te smo birali putanje koje su laganije i koje mogu da voze biciklisti svih uzrasta, afiniteta i raznolike fizičke pripremljenosti. Rute, su međusobno različite. Ima ih veoma laganih, ima ih sa jačim usponima ili sa velikim spustevima, neke trase prolaze aslfalnim putecima, neke makadamima, neke i livadskim i šumskim zemljanim putevima, neke su duže a neke kraće,  ali, u suštini, sve su one pogodne za vožnju najširoj populaciji biciklista.

Uređivanje i označavanje biciklističkihruta ne menja namenu tih puteva već ih samo dovodi u stanje da ih biciklisti mogu lakše koristiti i to najpre postavljanjem oznaka, a zatim i uređivanjem pojedinih mesta koja su u lošijem stanju te je prolazak biciklistima otežan.

Tako je uređivanje ruta koje smo preduzeli imalo samo svrhu da popravi oštećenja, ukloni kamenje ili šljunak, raščisti zarasle i premosti blatne, močvarne ili podvodne deonice na postojećim putevima. Drugo prilagođavanje puteva nije rađeno.

Namena oznaka je da olakša snalaženje prolaznika na terenu i iako im je osnovna namena da označe biciklističke rute, po svojoj prirodi, one mogu odlično da posluže i drugima (planinarenje, nordijsko skijanje, vožnja terencijma i slično). Princip kojim smo se vodili je da oznake budu postavljene tako da prolaznik ni u jednom trenutku ne dođe u situaciju da ne zna kuda treba da ide. Osnovne oznake su putokazi koji upućuju na kojoj ruti se prolaznik nalazi i kuda vode putevi.

Pored putokaza, na nekim deonicama se postavljaju i potvrde pravca, na mestima gde prolaznik može da bude u nedoumici da li je na pravom putu ali nije potrebno stavljati putokaze. Kao što sam već pomenuo, na orijentacionim tačkama se postavljaju i orijentacione table sa više podataka o datoj lokaciji.

Karta na poklon

Akcija podele besplatnih karata je završena. Karte su podeljene. Nema više karata.

Sada dolazi ono što će vas najviše obradovati. Određeni broj karata nameravam da podelim besplatno. Da biste dobili kartu potrebno je da napišete komentar na ovaj članak a u komentaru da postavite fotografiju na temu „Biciklom u prirodu“. U komentaru treba da bude direktan link na fotografiju a ne link ka spoljnjem sajtu na kome se fotografija nalazi. Uz fotografiju napišite kratak opis, gde je zabeležena i šta prikazuje. Sve to treba da prati izjava da ste vi autor fotografije ili da ste vi na fotografiji i da imate prava da je objavite. Jedna osoba može učestvovati sa više fotografija ali ne sa više od jedne fotogafije dnevno. Jedna osoba samo jednom može osvojiti kartu.

Poklon kartu će dobiti čitaoci čije fotografije mi se najviše dopadnu. Karata ima dosta, a biće deljene sve dok ih bude imalo. Povremeno ću objavljivati dobitnike.

Ako budete osvojili kartu na poklon, obavestiću vas imejlom da biste mi poslali ime, prezime i adresu na koju treba da pošaljem kartu. Ukoliko ne pošaljete podatke u roku od dva dana, gubite poklon, a karta će biti dodeljena nekom drugom. Molim vas da naglasite ako ste u mogućnosti da kartu preuzmete lično. Ukoliko niste iz Srbije,  pored vaših ličnih podataka treba da mi dostavite i adresu u Srbiji na koju mogu da vam pošaljem kartu.

Zadržavam pravo da u slučaju i najmanje sumnje da se radi o lažnom predstavljanju, neovlašćenom objavljivanju fotografije, slanju preteranog broja komentara ili bilo kojoj drugoj nekorektnoj radnji, odbijem da dodelim takvom učesniku kartu na poklon. U slučaju da postoji nedoumica u tumačenju pravila, važi se moje tumačenje. Zadržavam i pravo da u bilo kom trenutku promenim pravila.

Nemojte stavljati likove na eksterne sajtove sa fotografijom već smao stavite direktno fotografiju. Da biste umetnuli fotografiju u komentar koristite sledeći kod:

[ img src="http://www.vassajt.com/vasaslika.jpg" width="500px" ]

Ako nemate fotrografiju postavljenu na svoj sajt, DropBox ili neki sličan servis sa koga može da se prikaže, preporučujem www.dodaj.rs. Jednostavan je za korišćenje – pošaljete sliku i preuzmete direktan link na nju koji ćete ovde upotrebiti.

Akcija podele besplatnih karata je završena. Karte su podeljene. Nema više karata.


Podelite ovaj članak sa prijateljima


223 comments to Karta biciklističkih staza (Zlatibor, Mokra Gora, Tara)

 • Đorđe

  Šteta što prethodnih godina nisam imao ovakvu kartu, već sam danima pred pedalanje osmišljavao rutu blenuću u google earth.

  Imam i jedno pitanje, nadam se da ću tokom juna napraviti turu od Zlatibora preko Tare do Peruća, pitanje je da li je deo sa znakom „radovi na putu“ između Semegnjeva i Šargana totalno neprohodan ili se može uz malo truda i tuda proći? Ili da planiram alternativni put pored Jovinog groba do Kotromana pa magistralom do šumarske kuće?

  Foto sa Tare

 • Dobitnici karte na poklon u šestom krugu su: Daniel, Mickey, Nebojša, Flying_man, Dušan, Slobodan Gaćeša, Dragan Lukić, Endre i Đorđe.

  Čestitam i zahvaljujem i vama što se svojim učešćem doprineli promociju biciklizma u prirodi.

  Dobitnicima je poslato obaveštenje imejlom. Potrebno je da odgovore u roku od dva dana sa adresnim podacima da bih im mogao poslati karte.

  Akcija se nastavlja. Karata za poklanjanje ima još, pa možete nastaviti sa slanjem fotografija na temu „Biciklom u prirodu“.

  Mogu učestvovati i posetioci koji u prehodnim krugovima nisu dobili poklone, slanjem novih fotografija.

  Javite svojim prijateljima biciklistima da je akcija i dalje u toku i da mogu da se uključe! Ima još karata koje možete dobiti besplatno.

 • Slobodan Gacesa

  Karta je stigla, HVALA! 🙂 Super izgleda, jedva čekam da je testiram na licu mesta.

 • Nebojsa

  Karta je stigla, i kao sto i svi drugi kazu, sve je fenomenalno uradjeno, i jedva cekam da se vozim tuda (krajem juna). Hvala puno i pozdrav, Nebojsa!

 • Daniel

  Hvala puno! Pre nedelju dana sam već bio na Tari, prva dobra prilika i eto me ponovo!

 • Endre

  Stigla mi je mapa, super je, sve je oznaceno sto je potrebno za jednog biciklista. Hvala jos jednom. Nadam se da cu ga uskoro i upotrebiti.

 • Mickey

  Najlepse se zahvaljujem za kartu. Odlicno uradjena na kvalitetnom papiru uz mnostvo dodatnih informacija.
  Nadam se da je ovo tek pocetak cele serije ovakvih mapa koji bi pokrili celu zemlju.
  Cim se oporavim od povrede (ko me terao da baksuziram sa fotografijom) upotrebicu ga najverovatnije na Tari.

 • Đorđe

  Stigla je mapa, jednom rečju – savršena je!
  Već se analiziraju putanje i pravi plan vožnji za kraj juna!

 • Marko

  Zdravo,
  Bio sam prijatno iznenađen kada sam još prošle, 2012. godine pročitao tekst o akciji uređivanja i obeležavanja biciklističkih staza Zapadne Srbije. I koliko vidim, uspeli ste u međuvremenu i mapu da objavite. Svaka čast !
  Inače, prošle i ove godine sam, hvala Bogu imao priliku da biciklom obilazim prelepe krajeve jugozapadne Engleske, gde je ova fotografija i napravljena…sa drugarima, na putu prema jezeru Chew Valley Lake, 20-ak kilometara južno od Bristola !
  Planiramo da u avgustu posetimo zapadnu Srbiju, naravno biciklama i uživamo u prirodnim lepotama Tare, Mokre Gore i Zlatibora ! 🙂

  Svako dobro

 • Dragan Lukić

  Karta je stigla pre 7-8 dana i, pošto sam je natenane i sa merakom prostudirao, evo mojih utisaka, zapažanja i sugestija:
  1. Kao prvo, moram još jednom da pohvalim samu ideju i opštu koncepciju, kako karte, tako i cele akcije, od mape, preko tekstualnih opisa i podataka, visinskih profila i fotografija, pa do označavanja ruta na terenu.
  2. Karta je realizovana na visokom profesionalnom nivou, ali je takođe, očigledno rezultat posvećenosti pasioniranih ljubitelja biciklizma i boravka u prirodi.
  3. Što se tiče pojedinih elemenata i detalja sadržaja, opšti utisak je veoma dobar, ali bih ipak izneo nekoliko dobronamernih primedbi i predloga, kako bi neka buduća karta bila još bolja:
  a) Za početak, bilo bi dobro negde, recimo u podnaslovu, naglasiti da su rute prvenstveno namenjene za planinske bicikle.
  b) Trebalo bi razjasniti sistem označavanja ruta (primer: ZS-TARA-OS1) i odredišta (pr.: 524ORIC7), ako je to bitno za korisnika, ili te oznake izostaviti radi bolje čitljivosti opisnog imena (pr.: Visoka Tara, Borjak).
  c) Kad smo kod čitljivosti, veličina fonta tekstualnih opisa, profila visina, i većine natpisa na samoj mapi može biti problem ako korisnik nema savršen vid. Pravo rešenje bi bilo malo veći format karte, ali bi moglo i da se izostave tabele odredišta (isti podaci su na profilima) i (na žalost) fotografije. Na mapi bi se oznake odredišta mogle povećati i izvući strelicom na stranu, kao što je kod nekih tačaka već urađeno, pošto ima dosta slobodnih površina.
  d) Uz opis rute, negde ispod 2D bar-koda, mogla bi da stoji kontura rute, radi njene lakše vizuelne identifikacije.
  e) U svakom opisu rute bilo bi dobro staviti prosečno trajanje, zavisno od tempa, kao, recimo, u opisu rute br. 7.
  f) Pošto su ‘saobraćajnice’ važniji putevi, bilo bi bolje da su ucrtane nekom bojom koja ih jače ističe na zelenoj pozadini. Slično važi i za nazive jezera i reke Drine, koji su tamno plavi na plavoj pozadini.
  g) Bilo bi korisno i na mapi označiti oštrije uspone, mada se već vide na vertikalnim profilima
  h) Ruta 8 na Zlatiboru nosi naziv Tusto brdo, ali u blizini te rute, na mapi nema takvog natpisa, već se on javlja u blizini Mokre Gore.
  i) Na mapi postoje 3 oznake sa natpisom NIS, ali ona nije objašnjena u legendi.
  j) Umesto ukupnog broja spomenika kulture, rezervata itd, bolje bi bilo navesti spisak makar najvažnijih atrakcija i ucrtati njihove lokacije, pošto na mapi ima dosta neiskorišćenog prostora.

  Što se elektronske verzije karte tiče, uspeo sam da je georeferenciram sledeći uputstvo sa GARMIN-ovog sajta i da je uvezem u program BaseCamp, ali, na žalost, moj GPS (Vista Hcx) ne podržava prilagođene mape. Ipak će mi biti od koristi pošto je vidim kao pozadinu ispod SCG Route, pa mogu ručno da unesem interesantne tačke i isplaniram rutu za svoje predstojeće putovanje.
  Kad smo kod toga, nadam se da ću kartu isprobati na terenu negde krajem jula ili početkom avgusta, pa ću se opet javiti sa svežim utiscima, a možda se i sretnemo na nekoj stazi.

  Evo za kraj jedne sveže fotke koju sam uslikao juče (14.05.13.) na cilju 4. etape Biciklističke trke kroz Srbiju:

  Srdačan pozdrav!

  • Dagane, hvala na detaljnim komentarima. Dosta odo ovoga nije bilo izvodljivo iz raznih razloga od kojih su verovatno uvek najkritičniji – vreme i novac, a ima i poneka greška, naravno.

   U planu je da se radi nova karta koja treba da bude detaljnija ali o tom – potom.

   Istakao bih samo jednu stvar: ova karta nije geografski tačna. Njeno georeferenciranje nema smisla – nemoj se oslanjati na prenošenje geografskih podataka sa ove mape.

 • Karta je stigla i meni, mada sam je tek danas dobio posto nisam bio kuci.Nisam je detaljno proucio ali mi izgleda i vise nego Ok. Nadam se da cu u avgustu da dodjem na Taru ako se nesto ne promeni do tada pa cu da je detaljnije proucim i nadam se iskoristim.
  Hvala

 • Igor

  planiram da sredinom jula, preko tare i mokre gore, odem do korčule (biciklom, naravno)… zaista bi mi dobro došla ta karta…

  uf… evo jedne sličice sa zimskog pedalanja po savskom nasipu… sličicu sam usnimio lično ja, taj drumaš sa slike je lično moj, a nasip nije lično moj, ali je nekih 7-8 km od lično mog bloka u kome živim… sličica je nastala u jedno zimsko jutro nekog 08.02.2011e, na klasičnom pedaliranju obodima lično mog rodnog grada…;)

  sličicu sam usnimio lično ja, taj drumaš sa slike je lično moj, a nasip nije lično moj, ali je nekih 7-8 km od lično mog bloka u kome živim… sličica je nastala u jedno zimsko jutro nekog 08.02.2011e, na klasičnom pedaliranju obodima lično mog rodnog grada…;)

 • Završili smo radove i na obeležavanju ostalih biciklističkih ruta na području turističke regije Zapadna Srbija. Ukupno je obeleženo 15 staza dužine oko 400 kilometara.

  Urađena je i karta koju možete preuzeti sa http://pedja.supurovic.net/obelezene-biciklisticke-rute-u-zapadnoj-srbiji

 • Mile

  Pozdrav!
  Slika je nastala u julu prošle godine u Apartmanskom naselju „Kraljevi konaci“ na Zlatiboru. Bicikl je iznajmljen.

 • Dobitnici karte na poklon u sedmom krugu su: Marko, Igor i Mile.

  Čestitam i zahvaljujem i vama što se svojim učešćem doprineli promociju biciklizma u prirodi.

  Dobitnicima je poslato obaveštenje imejlom. Potrebno je da odgovore u roku od dva dana sa adresnim podacima da bih im mogao poslati karte.

  Akcija se nastavlja. Karata za poklanjanje ima još, pa možete nastaviti sa slanjem fotografija na temu „Biciklom u prirodu“.

  Mogu učestvovati i posetioci koji u prehodnim krugovima nisu dobili poklone, slanjem novih fotografija.

  Javite svojim prijateljima biciklistima da je akcija i dalje u toku i da mogu da se uključe! Ima još karata koje možete dobiti besplatno.

 • Mile

  Peđa, sa ljudima kao što ste Vi, Srbija je veoma lepo mesto za život. Svaka čast na entuzijazmu! Karta je veoma informativna i jednostavna za snalaženje. Još koliko sutra putujem na Zlatibor i jedva čekam da je isprobam na terenu. Hvala najlepše!

 • Marko

  Karta mi je stigla ove subote ! Kvalitetna,lepo urađena, sa dovoljno informacija. Već sam je preporučio prijateljima ! Verujem da će naredna izdanja karte biti vremenom sve bogatija…sa novim stazama,odmaralištima itd.
  Ostaje mi još samo da je probam na terenu u avgustu !
  Svaka čast za entuzijazam i uloženo vreme i trud oko čitavog projekta !
  Veliko hvala još jednom za kartu !
  Pozdrav 🙂

 • Zo Vulicevic

  Veliki pozdrav!

  Slika je nastala pre oko mesec dana na obroncima Trešnje kod Avale. Bili smo da obiđemo jezerce na kome su se snimali čuveni kadrovi filma „Maratonci trce počasni krug“, pa smo se u povratku malo fotkali sa preslatkim ovčicama!

  PS. Karta je fenomenalna, hvala što ste mislili na nas, bajkere!

 • Fotografija je snimljena 28.06.2013. na Durmitoru (Sedlo, 1907 mnm). Vožen je šesti dan MTB maratona Kraljevo-Crkvičko Polje.

 • Vlatko

  D:\foto\Vis 2013\IMG_4969.JPG

  Pozdrav i Makedonije 🙂 foto je sa ostrova Vis 23 jula ove godine. Sa devojkom planiramo voziti bicikle po zlatiboru krajem avgusta tako da ova mapa je odlični dodatak umesto da osmišljam rute na google earth. Svaka čast za entuzijazam!

 • Vlatko

  kako treba to da uradim ?

 • bokacc

  Gde se u Beogradu može kupiti karta biciklističkih staza zapadne Srbije?

 • bokacc

  All you need is an open road, good bike and, some Dire Straits music.

  I naravno karta bici staza…

  Krenuo sam malo po Zlatiboru i ono što sam primetio, ne znam tačno kada su postavljeni putokazi, ali neko je već stigao da ih uništi. Kome to smeta i šta je potrebno da uradimo da nešto, bilo šta, kod nas potraje zaista ne znam.

 • Zvonko

  Sve čestitke na ovom poduhvatu!

  Foto je sa vožnje dolinom Studenice iz avgusta ove godine. Pozdrav!

 • Branko

  Veliki pozdrav sa Kadinjače za ssve ljubitelje biciklizma i prirode.

  Nadam se da ću sa ovom kartom napraviti još koju interesantnu turu.

  Veliki pozdrav

 • Branko

  Veliki pozdrav sa Kadinjače za sve ljubitelje biciklizma i prirode.
  Nadam se da ću sa ovom kartom napraviti još koju interesantnu turu.

 • Zorica

  Kako moze da se naruci mapa? volela bih da je imam, pozdrav 🙂

 • Nemam više karata. Sve je podeljeno.

 • Aleksandar Stojanović

  Pozdrav iz Novog sada od rođenog Bajinobaštanina. Hitno mi je potrebna karta, pošto sam planirao da sa društvom dođem na Taru 16 i 17.08 ove godine. Odvezli bi obe Tarse rute. Gde se može kupiti? Pozdrav moj mob je 0646317415.

 • zac

  druze gde mogu nabaviti tu kartu

 • boban

  Gde se u Beogradu moze nabaviti karta?

  pozdrav

 • Milan NS

  Poštovani Peđa, da li je za rute Visoka Tara i Carska Tara potreban mountain bike ili se pristojnim trekking/city bike-om mogu izvoziti ove rute ili bar njihov veći deo?

  • Ako su gume sa kramponima, to jest prilagođene su makadamu i šumskim putevima ne bi trebalo da bude problema. Podloga je najvećim delom dobar makadam.
   Ako je pitanje težine uspona i to mislim da ne bi trebalo da bude problem.

 • Milos Buncic

  Peđa ,dali postoji mogućnost kupovine biciklistićke karte Zlatibora.Ako jeste pošaljite mi na adreu.Platio bi pouzećem.

  Isao bi road biciklom ,ili predlažete ciklocros.
  pozdrav Milos

  • Karta je štampana da bude besplatno podeljena. Pitaj u Turističkoj organizaciji Zlatibor da li imaju još karata.
   Uvek možeš preuzeti kartu ovade i odštampati.

   Putevi su većim delom makadam i šumski pa je bolje imati guma prilagođene za takav teren.

 • Danijela Filipovic

  Zdravo Pedja,

  Imam jedno pitanje za tebe.. Verujem da si Taru i Mokru Goru prosao uzduz i popreko, pa se nadam da ces mi pomoci.
  Zanima me da li si prosao biciklom marsutu Mokra Gora (Drvengrad) ka novoizgradjenom vizitorskom centru/hotelu (sta je vec), zatim preko Ljutog polja , Tankosinog groba ka Mitrovcu. Od Mitrovca ka Kremnima i glavnim putem nazad u MOkru Goru (Drvengrad).
  Zanima me kilometraza, kao i visinska razlika, najvisa i najniza tacka?
  Ako mozes da pomognes sa informacijama, bila bih ti zahvalna.

  Pozdrav!
  Danijela

  • Prošao sam sve te rute ali ne tako u jednom krugu, već kao deo nekih drugih ruta tako da nemam baš podatke koliko bi to ispalo baš da se sastavi taj krug. Možete da nacrtate rutu na gugl mapi pa da sa nje vidite sve te podatke koji vas interesuju.

   Ovako odoka, najteži deo je uspon od Drvengrada do vizitorskog centra. Posle je do Mitrovca, preko Ljutog polja i tankosinog groba sve manje više nizbrdo. Od Mitrovca ka Kremnima idite preko Dobrog polja. To je kraća i lakša ruta, iako je put makadam. Smao napočetku ćete imati nešto kraći uspona posle je sve lagano. Tim putem ćete izaći na Kaluđerske bare odakel samo treba da se spustite u Kremna. Od Kremana do tunela na Šarganu je blag uspon i tu ne bi trebalo da imate problema a od tunela do Mokre Gore je sve nizbrdo.

   Obavezno sa karata sknite kilometražu jer to nije baš mali krug.

 • Boris

  Pozdrav Peđa.

  gde mogu da se nađu ovi trekovi u .gpx formatu?

  Hvala

 • igor

  zdrvo

  da li neko zna ima li staza rajac-drina na gps ili u najgorem slucaju samo kao karta. treba mi hitno,hvala svima…

  • Sa Rajca izađeš na Divčibare, spustiš se u Kosjerić, a iz Kosjerića okreneš u Seču Reku. Iz Seče reke ima makadamski put koji prelazi u Kostojeviće. Iz Kostojevića se spustiš do Rogačice i na Drini si.

   Druga varijanta sa Divičibara je da ideš preko Taora i Varde i opet se spustiš u Kostojeviće, ali taj Taor ne poznajem, pa ne znam šta te tamo čeka. Znam da je predeo mnogo lep, ali ne i koliko je naporno voziti bicikl tuda.

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Popunite izraz tako da bude tačan: *