Teme: Bicikl | Putanje i orijentiri

Karta biciklističkih staza (Zlatibor, Mokra Gora, Tara)

Skraćena veza: http://pedja.supurovic.net/veza/6769

Konačno! Izašla je iz štampe karta biciklističkih staza na području Zlatibora, Mokre Gore i Tare. Posle skoro godinu dana rada na ovome najzad smo dobili opipljiv rezultat.

Ova karta je deo većeg projekta uređivanja i označavanja biciklističkih ruta na području turističke regije Zapadna Srbija koja obuhvata opštine Užice, Čajetina, Požega, Arilje, Ivanjica, Sjenica, Prijepolje, Nova Varoš, Bajina Bašta i Kosjerić.

Na izradi karte su sarađivali: Biciklističko udruženje Ciklon, Srbija šume – šumsko gazdinstvo Užice, Sportsko-turistički centar Bajina Bašta, Nacionalni park Tara, Turistička organizacija Zlatibor, Skijališta Srbije – Ski centar Tornik, Turistička organizacija Užica, Park prirode Mokra Gora, Regionalna razvojan agencija Zlatibor i turistička organizacija regije Zapadna Srbija.

Na karti su ucrtane biciklističke rute:

B1:  Zlatibor – Tara (48km)
Putanja: Zlatibor – Česma Oko – Veliki Breg – Savino brdo – Šargan – Miloševac – Mitrovac

ZLATIBOR

ZS1: Mali semegnjevski krug (32 km)
Putanja: Zlatibor – Česma Oko – Veliki Breg – Viogorić- Semegnjevo – Železnička stanica – Selište – Zlatibor

ZS2: Tusto brdo (11 km)
Putanja: Zlatibor – Tusto brdo – Selišta – Zlatibor

ZT1: Ribnica (4,6 km)
Putanja: Bandera (Tornik) – ski staza – Skijalište

ZT2: Beli kamen (11 km)
Putanja: Bandera (Tornik) – Đurovića groblje – most Ribnica – Beli kamen – Skijalište

ZT3: Previja (6,4 km)
Putanja: Bandera (Tornik) – Previja – Ribnica – Skijalište

MOKRA GORA

MG1: Visoka gora (34 km)
Putanja: Šargan – Milekići – Iver – Velike brezovice – Krstače – Aleksandrići – Oštrelj – Kršanje – Kotroman – Krsmanovići – Glibetići

MG2: Šargan (17 km)
Putanja: Glibetići – Šargančica – Šargan – Brezovice – Jatare – Glibetići

TARA

TR1: Carska Tara (42 km)
Putanja: Kaluđerske bare – Dobro polje – Ljuto polje – Tankosin Grob – Mitrovac – Rastište – Perućačko jezero – Perućac

OS1: Visoka Tara (26 km)
Putanja: Šljivovica – Tarabića brdo – Grebenski put – Beserovačke bare – Lokvica – Osluša – Sokolina – Rustine – Šljivovica

Sve ove rute su predviđene da budu uređene i označene i na terenu. Za sada uređene su rute na Zlatiboru a u toku je uređivanje ostalih ruta. Kako su rute postavljene na postojeće šumske i planinske puteve sve su prohodne osim rute B1. Ona prolazi terenom koji jednim delom nema puteva te su u pripremi radovi da se izgradi 1.5 km puta kako bi ona postala potpuno prohodna.

Uz kartu priloženi su i opisi svake pojedinačne rute, statistički podaci, profil visina sa označenim tačkama i pregled orijentirnih tačaka na ruti sa njihovim koordinatama, rastojanjima i nadmorskim visinama. Svi podaci su dati na tri jezika: srpskom, engledkom i nemačkom.

Karta je dostupna za preuzimanje, a rute možete pogledati i na http://www.mapa.iz.rs/.

Specifičnost ove karte je sistem označavanja orijentira. Svaki orijentir na karti ima geolokacijsku oznaku (GID) po kojoj ga je lako pronaći i na terenu i na karti. Geolokacijska oznaka je sastavni deo svakog znaka na terenu, a na bitnim mestima su postavljene posebne geolokacijske table koje sadrže detaljne podatke o tački, uključujući i geolokacijsku oznaku.

Pored tekstualnog zapisa na tablama se nalaze i QR-kodovi tako da prolaznici sa pametnim telefonima mogu da  uslikaju kod i lako pogledaju svoju poziciju na internet verziji karte.

Uređivanje ruta i označavanje na terenu

Pojam biciklističke staze je prilično nezgodan jer ima više značenja. Najpre, u svakodnevnom govoru se pod biciklističkom stazom smatra svaki šumski puteljak kojim se može proći biciklom, ali i namenski uređene biciklističke staze koje mogu biti namenjeene za rekreativnu ali i ekstremnu vožnju. Povrh toga u našim propisima se biciklistička staza definiše kao saobraćajni objekat koji ima strogo propisane karakteristike.

Da bismo izbegli zabune, odlučili smo da uvedemo novi izraz: biciklistička ruta i da ga definišemo kao svaki put koji je označen da se može koristiti za vožnju bicikle. Biciklistička ruta ne mora i najčešće nije namenski uređena za potrebe bicilista već se radi o putevima koji već postoje na terenu, a njima se mogu kretati i biciklisti. Za razliku od saobraćajnih biciklističkih staza koje se označavaju belim biciklom na plavoj pozadini, biciklističke rute se označavaju belim biciklom na crvenom rombu.

Kod planiranja ruta, vodili smo se idejom da te rute treba da posluže što većem broju biciklista da obiđu prelepe predele Zlatibora, Mokre Gore i Tare, te smo birali putanje koje su laganije i koje mogu da voze biciklisti svih uzrasta, afiniteta i raznolike fizičke pripremljenosti. Rute, su međusobno različite. Ima ih veoma laganih, ima ih sa jačim usponima ili sa velikim spustevima, neke trase prolaze aslfalnim putecima, neke makadamima, neke i livadskim i šumskim zemljanim putevima, neke su duže a neke kraće,  ali, u suštini, sve su one pogodne za vožnju najširoj populaciji biciklista.

Uređivanje i označavanje biciklističkihruta ne menja namenu tih puteva već ih samo dovodi u stanje da ih biciklisti mogu lakše koristiti i to najpre postavljanjem oznaka, a zatim i uređivanjem pojedinih mesta koja su u lošijem stanju te je prolazak biciklistima otežan.

Tako je uređivanje ruta koje smo preduzeli imalo samo svrhu da popravi oštećenja, ukloni kamenje ili šljunak, raščisti zarasle i premosti blatne, močvarne ili podvodne deonice na postojećim putevima. Drugo prilagođavanje puteva nije rađeno.

Namena oznaka je da olakša snalaženje prolaznika na terenu i iako im je osnovna namena da označe biciklističke rute, po svojoj prirodi, one mogu odlično da posluže i drugima (planinarenje, nordijsko skijanje, vožnja terencijma i slično). Princip kojim smo se vodili je da oznake budu postavljene tako da prolaznik ni u jednom trenutku ne dođe u situaciju da ne zna kuda treba da ide. Osnovne oznake su putokazi koji upućuju na kojoj ruti se prolaznik nalazi i kuda vode putevi.

Pored putokaza, na nekim deonicama se postavljaju i potvrde pravca, na mestima gde prolaznik može da bude u nedoumici da li je na pravom putu ali nije potrebno stavljati putokaze. Kao što sam već pomenuo, na orijentacionim tačkama se postavljaju i orijentacione table sa više podataka o datoj lokaciji.

Karta na poklon

Akcija podele besplatnih karata je završena. Karte su podeljene. Nema više karata.

Sada dolazi ono što će vas najviše obradovati. Određeni broj karata nameravam da podelim besplatno. Da biste dobili kartu potrebno je da napišete komentar na ovaj članak a u komentaru da postavite fotografiju na temu „Biciklom u prirodu“. U komentaru treba da bude direktan link na fotografiju a ne link ka spoljnjem sajtu na kome se fotografija nalazi. Uz fotografiju napišite kratak opis, gde je zabeležena i šta prikazuje. Sve to treba da prati izjava da ste vi autor fotografije ili da ste vi na fotografiji i da imate prava da je objavite. Jedna osoba može učestvovati sa više fotografija ali ne sa više od jedne fotogafije dnevno. Jedna osoba samo jednom može osvojiti kartu.

Poklon kartu će dobiti čitaoci čije fotografije mi se najviše dopadnu. Karata ima dosta, a biće deljene sve dok ih bude imalo. Povremeno ću objavljivati dobitnike.

Ako budete osvojili kartu na poklon, obavestiću vas imejlom da biste mi poslali ime, prezime i adresu na koju treba da pošaljem kartu. Ukoliko ne pošaljete podatke u roku od dva dana, gubite poklon, a karta će biti dodeljena nekom drugom. Molim vas da naglasite ako ste u mogućnosti da kartu preuzmete lično. Ukoliko niste iz Srbije,  pored vaših ličnih podataka treba da mi dostavite i adresu u Srbiji na koju mogu da vam pošaljem kartu.

Zadržavam pravo da u slučaju i najmanje sumnje da se radi o lažnom predstavljanju, neovlašćenom objavljivanju fotografije, slanju preteranog broja komentara ili bilo kojoj drugoj nekorektnoj radnji, odbijem da dodelim takvom učesniku kartu na poklon. U slučaju da postoji nedoumica u tumačenju pravila, važi se moje tumačenje. Zadržavam i pravo da u bilo kom trenutku promenim pravila.

Nemojte stavljati likove na eksterne sajtove sa fotografijom već smao stavite direktno fotografiju. Da biste umetnuli fotografiju u komentar koristite sledeći kod:

[ img src="http://www.vassajt.com/vasaslika.jpg" width="500px" ]

Ako nemate fotrografiju postavljenu na svoj sajt, DropBox ili neki sličan servis sa koga može da se prikaže, preporučujem www.dodaj.rs. Jednostavan je za korišćenje – pošaljete sliku i preuzmete direktan link na nju koji ćete ovde upotrebiti.

Akcija podele besplatnih karata je završena. Karte su podeljene. Nema više karata.


Podelite ovaj članak sa prijateljima


223 comments to Karta biciklističkih staza (Zlatibor, Mokra Gora, Tara)

 • Aleksandar Borisavljević

  Išli smo po iscrtanim trasam koji se nalaze na vrhu na tabli. Stoji zaštitna ograda sa znakom za zabranjen pristup. Na jednom delu vodi put desno i levo. Tu smo malo zastali i osmotrili jer nam je i bio cilj da siđemo na skijalište. Pošli smo putem levo, iako je to u tom trenutku izgledalo kao penjanje uzbrdo. Kasnije se pokazalo da smo pogodili put. Verovatno taj desno vodi u zaseok koji se video sa tog „raskršća“ 😀

  • Desni put se vraća kroz šumu na put za Uvac. Bolje je što niste njime krenuli jer je zakrčen popadalim drvećem. No, verovatno će i to biti raščišćeno i označeno kao biciklistička ruta.

 • Slavko Kozak

  Pošto sam prošle godine sa te karte nešto malo i odvozao, iskreno smem pohvaliti sve zaslužne učesnike.Karta mi se“baš“sviđa,pa me zanima da li se može kupiti,i gde? Zhvalan na odgovoru!

 • Miroslav Kovčić

  Odlična stvar za još bolje upoznavanje Tare i Zlatibora. Hvala Peđa.
  Put ka jednom od zaseoka Jablanice u pozadini se vidi Tornik

 • Milos Stanic

  Gola Pljesevica u Lici leto 2010.
  Ja sam ovaj u sredini… 🙂
  Svaka cast za karte.

 • Djordje Sebez

  Iako se vise radujem dobrom gps treku sa sobom uvek nosim i stampanu kartu…

  Slikano negde na Prokletijama

 • Pedja

  Imenjace svaka cast,bas mi se to dopada,a mnogo bih voleo da dobijem tu kartu jer ce mi stvarno biti potrebna(sledece godine planiram da lepo obidjem Zlatibor i Taru,ove godine sam samo isao na Zlatibor i nisam se bas snasao)
  Ovo je na Rajcu,imam jos slika

  Isao sam Rajac-Drina staza je markirana,sve offroad,bilo je fenomenalno 🙂 Mnogo pomaze kad znam gde da idem.

 • Predrag Maksimovic

  Pozdrav. U nadi da cu jednu kartu dobiti, predstavljam sliku sa voznje na Solotnik grad, sa dela koji je malo nezgodan za voznju, ali divan za videti. Pozdrav.

 • Vladimir

  Dobro je što su biciklisti Užica dobili prvu kartu.Svaka čast na obavljenom poslu, nadam se da je ovo tek poćetak.
  Nemam sliku sebe na bicikli ali vam šaljem ovu posle spusta iz Kačera do Stapara.

 • Dragoljub

  E pa svaka chast za pravljenje karte u papirnom izdanju!!!
  Baterije crknu, signal slabi ali karta je karta 🙂

  samo napred 🙂

 • mina

  Odlicno odradjen posao i korisna ideja. Sigurno cu voziti nekom od ucrtanih staza na ovim destinacijama sledece godine. Ovu smo dočekali prvim snegom po Kosutnjaku… Sunce i skripa krampona po ovakvom terenu ostavljaju poseban dozivljaj, a ako ima nekog sa ovog sajta za voznju po buducem snegu dobrodosao je 🙂

 • Lecha

  Svaka cast za realizaciju ove ideje!
  Koliko god poznajemo staze naseg kraja ovakva stvar uvek dobro dodje!
  Evo fotke sa Prijerova, izmedju Solotuse i Ponikava.
  https://docs.google.com/open?id=0B1IwsC5eG207cFZmVHlXbFU5NU0

  • Nije dobar link do fotografije. Treba da staviš fotografiju tako da se vidi direktno u komentaru.

   Ubaci je sa kodom [img src="http://www.vassajt.com/vasaslika.jpg" width="500px"]

 • Mihailo Pilipovic

  Na slici Velika Brezovica, Južni Kučaj.
  Nadam se da će biti još ovakvih projekata u budućnosti i više dvotočkaša a manje četvorotočkaša po planinama. MTBajkerski pozdrav!

 • aleksandar

  Bravo dečaci… Pohvaljujem rad i uloženi trud. Nije mala stvar, a mnogo znači. Pozdrav.

  Slikano negde blizu Turije. Vidi se cvetao bagrem, a u daljini neizbežna naftna bušotina.

 • Pedja

  Na putu Rajac-Drina
  ja sam sto sam se okrenuo u plavoj majici

  *vec sam okacio jednu sliku,rekli ste da moze samo jedna u toku dana

 • Dobitnici karte na poklon u trećem krugu su: Novak Dobrić, Nebojša, Aleksandar Borisavljević, Danijel Radvanji, Duca, Ivan Puja, Miroslav Kovčić, Miloš Stanić, Đorđe Sebez, Peđa, Predrag Maksimović, Vladimir, Dragoljub, mina, Mihailo Pilipović i aleksandar.

  Čestitam i zahvaljujem i vama što se svojim učešćem doprineli promociju biciklizma u prirodi.

  Akcija se nastavlja. Karata za poklanjanje ima još, pa možete nastaviti sa slanjem fotografija na temu „Biciklom u prirodu“.

  Mogu učestvovati i posetioci koji u prehodnim krugovima nisu dobili poklone, slanjem novih fotografija.

  Javite svojim prijateljima biciklistima da je akcija i dalje u toku i da mogu da se uključe! Ima još karata koje možete dobiti besplatno.

 • Nenad

  Šta reći, zaista sjajan poduhvat! Nadam se da će putokazi da služe nameni dugo dugo vremena, a ja jedva čekam da ih vidim! Za nas, neljubitelje GPS, bez mape u planinu nema smisla zalaziti. Pa iako nema označenih ruta na terenu, mnogo znači kad na papiru imaš neki preporučeni pravac.

  Dok se nevreme iz doline približava, izlazim lagano na vrh planine Javorina na granici Češke i Slovačke…

 • Slobodan

  Slika koju vidite je sa Zaovinskog jezera.Majka mi je iz Zaovina tako da uvek kada mogu bicikle u auto stavim i sa sinom pravac Zaovine.Na mapi me posebno odusevljava ucrtan alternativni put Mitrovac-Kaludjerske bare jer smo do sada uvek isli asfaltom.Zahvaljujuci mapi sada su mogucnosti istrazivanja Tare i Zlatibora vece.Inace na slici je moj sin Vladimir.Pozdrav iz Obrenovca.

 • milos valjevo

  Eh kada će opet leto?!

  Izlet u leto klisurom reke Gradac.

  Put koji vodi od izvora reke Gradac do sela Lelić. Slikano 13. avgusta.

 • goran

  ovo jedna od prolecnih voznji oko jezera bele crkve
  a sledecu sezonu cu sigurno rezervisati za sumske staze po zapadnoj srbiji.

  ideja sa kartom vam je odlicna, tako da svaka cast na trudu i entuzijazmu!

 • Milos Stanic

  Karta stigla!Apsolutno ima sve sto je potrebno da se „informisano“ vozi… 🙂
  Hvala Pedja.Dogodine na Tari i Zlatiboru….

 • Karta je stigla 🙂 Super je i detaljna. Toliko imam poverenja u nju da ću bez razmišljanja krenuti po njoj sledeće sezone i dovesti ciklo-turiste. Mnogo mi se sviđa što je u objašnjenjima vrsta puta i preporučeni smer, kao i svi ostali detalji . Hvala Peđa !

  • Onrati samo pažnju na ono upozorenje na ruti B1 i itačkani deo trase. Taj deo puta će verovatno tek sledeće sezone biti urađen na terenu. Za sada je neprohodan.

   Javiću kada to bude završeno.

 • Djordje Sebez

  Stigla je karta, na prvu oko izgleda lepo sa dosta informacija.
  Karta je super i ne zasluzuje kritike ali cisto da dam i neku kritiku, da sledeca bude jos bolja 🙂 Nedostaju mi topografski profili na samoj karti, da kroz kartu mogu bolje da dozivim pejzaz kroz koji cu da vozim. Ostalo cemo videti na terenu kad je budemo koristili. Pa nek je sa srecom i lepo sluzi svima.
  Pozdrav

 • Gvozden

  Karta je sjajna. Jedva cekamo (supruga i ja) da izvezemo sve ove puteljke. Jako samo vezani za taj kraj jer imamo kucicu na Tari, tako da smo cesto tamo. Hteo sam da pitam da li ima ove karte u prodaji, jer nas dvoje smo od skora poceli aktivno da vozimo bicikle, pa nekih zanimljivih fotografija nema. Puno pozdrava i sve najbolje.

 • Milan

  Bicikl naslonjen na ogradu na vidikovcu Zmajevac – Fruska gora.

 • Gruja

  Predeli Zlatibora, Tare i Mokre Gore su me uvek fascinirali kada sam gledao slike i citao price sa vožnji u tim krajevima, ali nikada nisam imao prilike da odem tamo. Nadam se da ce se to uskoro promeniti, a ovakva karta bi samo bila još dodatna motivacija da se potrudim i krenem u avanturu.
  Priložena slika je sa Petrovog Vrha na Radan planini na jugu Srbije, u blizini Lebana, Bojnika i Medvede.

 • zdenko suljan

  file:///D:/dok%20sa%20hdd%20c/My%20Pictures/CANON/140CANON/IMG_4022.JPG
  pogled sa fruske gore na novi sad

 • Bravo za ovako detaljnu kartu. Svakako da posao oko toga nije bio lak ali zato je zadovoljstvo vece. Zlatibor i Tara I ceo kraj ,region, to i zasluzuju. Slicnu kartu, ne tako detaljnu, vise turisticku, sam video da ima Fruska gora. Nadam se da ce i Nis da napravi nesto tako. Slika je iz mesta Svodje. Tura je bila tri dana, Nis – Bublicko jezero -Divljansko jezero- Nis. Pozdrav

 • Mirjana

  Voznja na Rajcu. Sa Dobrih voda, spust prema planinarskom domu
  Ja sam u crvenoj majici

  • Mirjana

   Kratka poslepodnevna voznja uz obalu Dunava,tacnije Backa Palanka. Slikano 17.11.2012
   A mi sedimo na klupi i klikcemo okolo, lovimo jesenje boje.

 • Gruja

  Hocu i ja na Taru 🙂

  Nadam se da je sad uspelo

 • Zarko

  Pozdrav,

  evo da se prikljucim akciji (i dobijem kartu), dosta vozim kroz prirodu… i snalazim se… nekako…
  Evo jedna slika sa puta do mora (od Cacka)…

 • Nebojša

  Karta je stigla, još jednom sve pohvale.
  Očekujem da ću sa prolećem početi i da je konkretnije koristim.
  Pozdrav

 • Dobitnici karte na poklon u četvrtom krugu su: Nenad, Slobodan, Milop Valjevo, Goran, Milan, Gruja, Zdenko Suljan, Bobi, Mirjana, Gruja (drugi) i Žarko.

  Čestitam i zahvaljujem i vama što se svojim učešćem doprineli promociju biciklizma u prirodi.

  Akcija se nastavlja. Karata za poklanjanje ima još, pa možete nastaviti sa slanjem fotografija na temu „Biciklom u prirodu“.

  Mogu učestvovati i posetioci koji u prehodnim krugovima nisu dobili poklone, slanjem novih fotografija.

  Javite svojim prijateljima biciklistima da je akcija i dalje u toku i da mogu da se uključe! Ima još karata koje možete dobiti besplatno.

 • Novica

  Pozdav za sve bicikliste,
  smatram da od bicikle nema bolje „sprave na svetu“. Svaki slobodan trenutak provodim sa njom i bežim iz grada…

 • Nenad

  Super što ima ljudi poput vas 🙂 Ja se i ne bavim konkretno baš biciklizmom, tu mi malo pomaže moj drug Sylar… zajedno se bavimo bikejoringom 🙂 Ne bi bilo loše da imamo i mapu tih predela u slučaju da se upustimo u neku avanturu na tu stranu Srbije 😉 Veliko pozdrav od nas dvojice 😉

 • Đorđe

  Evo i mog doprinosa. Put ka ( po) Maljenu.

  Vozili smo 90km od planinarskog doma na Rajcu do planinarskog doma na Debelom Brdu.
  Teška i divna vožnja za pamćenje 🙂

  Povod je bio dvodnevni maraton Rajac – Drina

 • slobodan

  Karta je stigla.Svaka cast na detaljima.Nekim stazama sam hteo ranije da vozim ali se nisam usudio zbog nepoznavanja terena.Sada tih problema necu imati zahvaljujuci karti.Hvala Pedja na ulozenom trudu i poklonu.Mozda se ividimo na nekoj od staza.Pozdrav Slobodan.

 • Zdenko i Mirjana

  stigle karte, fino uradjeno, za svaku pohvalu.

 • Gruja

  Stigla karta! Svaka cast na trudu i realiziciji iste, nadam se da cu ove godine da odvozam bar jedan deo! 🙂

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Popunite izraz tako da bude tačan: *