Teme: Bicikl | Putanje i orijentiri

Karta biciklističkih staza (Zlatibor, Mokra Gora, Tara)

Skraćena veza: http://pedja.supurovic.net/veza/6769

Konačno! Izašla je iz štampe karta biciklističkih staza na području Zlatibora, Mokre Gore i Tare. Posle skoro godinu dana rada na ovome najzad smo dobili opipljiv rezultat.

Ova karta je deo većeg projekta uređivanja i označavanja biciklističkih ruta na području turističke regije Zapadna Srbija koja obuhvata opštine Užice, Čajetina, Požega, Arilje, Ivanjica, Sjenica, Prijepolje, Nova Varoš, Bajina Bašta i Kosjerić.

Na izradi karte su sarađivali: Biciklističko udruženje Ciklon, Srbija šume – šumsko gazdinstvo Užice, Sportsko-turistički centar Bajina Bašta, Nacionalni park Tara, Turistička organizacija Zlatibor, Skijališta Srbije – Ski centar Tornik, Turistička organizacija Užica, Park prirode Mokra Gora, Regionalna razvojan agencija Zlatibor i turistička organizacija regije Zapadna Srbija.

Na karti su ucrtane biciklističke rute:

B1:  Zlatibor – Tara (48km)
Putanja: Zlatibor – Česma Oko – Veliki Breg – Savino brdo – Šargan – Miloševac – Mitrovac

ZLATIBOR

ZS1: Mali semegnjevski krug (32 km)
Putanja: Zlatibor – Česma Oko – Veliki Breg – Viogorić- Semegnjevo – Železnička stanica – Selište – Zlatibor

ZS2: Tusto brdo (11 km)
Putanja: Zlatibor – Tusto brdo – Selišta – Zlatibor

ZT1: Ribnica (4,6 km)
Putanja: Bandera (Tornik) – ski staza – Skijalište

ZT2: Beli kamen (11 km)
Putanja: Bandera (Tornik) – Đurovića groblje – most Ribnica – Beli kamen – Skijalište

ZT3: Previja (6,4 km)
Putanja: Bandera (Tornik) – Previja – Ribnica – Skijalište

MOKRA GORA

MG1: Visoka gora (34 km)
Putanja: Šargan – Milekići – Iver – Velike brezovice – Krstače – Aleksandrići – Oštrelj – Kršanje – Kotroman – Krsmanovići – Glibetići

MG2: Šargan (17 km)
Putanja: Glibetići – Šargančica – Šargan – Brezovice – Jatare – Glibetići

TARA

TR1: Carska Tara (42 km)
Putanja: Kaluđerske bare – Dobro polje – Ljuto polje – Tankosin Grob – Mitrovac – Rastište – Perućačko jezero – Perućac

OS1: Visoka Tara (26 km)
Putanja: Šljivovica – Tarabića brdo – Grebenski put – Beserovačke bare – Lokvica – Osluša – Sokolina – Rustine – Šljivovica

Sve ove rute su predviđene da budu uređene i označene i na terenu. Za sada uređene su rute na Zlatiboru a u toku je uređivanje ostalih ruta. Kako su rute postavljene na postojeće šumske i planinske puteve sve su prohodne osim rute B1. Ona prolazi terenom koji jednim delom nema puteva te su u pripremi radovi da se izgradi 1.5 km puta kako bi ona postala potpuno prohodna.

Uz kartu priloženi su i opisi svake pojedinačne rute, statistički podaci, profil visina sa označenim tačkama i pregled orijentirnih tačaka na ruti sa njihovim koordinatama, rastojanjima i nadmorskim visinama. Svi podaci su dati na tri jezika: srpskom, engledkom i nemačkom.

Karta je dostupna za preuzimanje, a rute možete pogledati i na http://www.mapa.iz.rs/.

Specifičnost ove karte je sistem označavanja orijentira. Svaki orijentir na karti ima geolokacijsku oznaku (GID) po kojoj ga je lako pronaći i na terenu i na karti. Geolokacijska oznaka je sastavni deo svakog znaka na terenu, a na bitnim mestima su postavljene posebne geolokacijske table koje sadrže detaljne podatke o tački, uključujući i geolokacijsku oznaku.

Pored tekstualnog zapisa na tablama se nalaze i QR-kodovi tako da prolaznici sa pametnim telefonima mogu da  uslikaju kod i lako pogledaju svoju poziciju na internet verziji karte.

Uređivanje ruta i označavanje na terenu

Pojam biciklističke staze je prilično nezgodan jer ima više značenja. Najpre, u svakodnevnom govoru se pod biciklističkom stazom smatra svaki šumski puteljak kojim se može proći biciklom, ali i namenski uređene biciklističke staze koje mogu biti namenjeene za rekreativnu ali i ekstremnu vožnju. Povrh toga u našim propisima se biciklistička staza definiše kao saobraćajni objekat koji ima strogo propisane karakteristike.

Da bismo izbegli zabune, odlučili smo da uvedemo novi izraz: biciklistička ruta i da ga definišemo kao svaki put koji je označen da se može koristiti za vožnju bicikle. Biciklistička ruta ne mora i najčešće nije namenski uređena za potrebe bicilista već se radi o putevima koji već postoje na terenu, a njima se mogu kretati i biciklisti. Za razliku od saobraćajnih biciklističkih staza koje se označavaju belim biciklom na plavoj pozadini, biciklističke rute se označavaju belim biciklom na crvenom rombu.

Kod planiranja ruta, vodili smo se idejom da te rute treba da posluže što većem broju biciklista da obiđu prelepe predele Zlatibora, Mokre Gore i Tare, te smo birali putanje koje su laganije i koje mogu da voze biciklisti svih uzrasta, afiniteta i raznolike fizičke pripremljenosti. Rute, su međusobno različite. Ima ih veoma laganih, ima ih sa jačim usponima ili sa velikim spustevima, neke trase prolaze aslfalnim putecima, neke makadamima, neke i livadskim i šumskim zemljanim putevima, neke su duže a neke kraće,  ali, u suštini, sve su one pogodne za vožnju najširoj populaciji biciklista.

Uređivanje i označavanje biciklističkihruta ne menja namenu tih puteva već ih samo dovodi u stanje da ih biciklisti mogu lakše koristiti i to najpre postavljanjem oznaka, a zatim i uređivanjem pojedinih mesta koja su u lošijem stanju te je prolazak biciklistima otežan.

Tako je uređivanje ruta koje smo preduzeli imalo samo svrhu da popravi oštećenja, ukloni kamenje ili šljunak, raščisti zarasle i premosti blatne, močvarne ili podvodne deonice na postojećim putevima. Drugo prilagođavanje puteva nije rađeno.

Namena oznaka je da olakša snalaženje prolaznika na terenu i iako im je osnovna namena da označe biciklističke rute, po svojoj prirodi, one mogu odlično da posluže i drugima (planinarenje, nordijsko skijanje, vožnja terencijma i slično). Princip kojim smo se vodili je da oznake budu postavljene tako da prolaznik ni u jednom trenutku ne dođe u situaciju da ne zna kuda treba da ide. Osnovne oznake su putokazi koji upućuju na kojoj ruti se prolaznik nalazi i kuda vode putevi.

Pored putokaza, na nekim deonicama se postavljaju i potvrde pravca, na mestima gde prolaznik može da bude u nedoumici da li je na pravom putu ali nije potrebno stavljati putokaze. Kao što sam već pomenuo, na orijentacionim tačkama se postavljaju i orijentacione table sa više podataka o datoj lokaciji.

Karta na poklon

Akcija podele besplatnih karata je završena. Karte su podeljene. Nema više karata.

Sada dolazi ono što će vas najviše obradovati. Određeni broj karata nameravam da podelim besplatno. Da biste dobili kartu potrebno je da napišete komentar na ovaj članak a u komentaru da postavite fotografiju na temu „Biciklom u prirodu“. U komentaru treba da bude direktan link na fotografiju a ne link ka spoljnjem sajtu na kome se fotografija nalazi. Uz fotografiju napišite kratak opis, gde je zabeležena i šta prikazuje. Sve to treba da prati izjava da ste vi autor fotografije ili da ste vi na fotografiji i da imate prava da je objavite. Jedna osoba može učestvovati sa više fotografija ali ne sa više od jedne fotogafije dnevno. Jedna osoba samo jednom može osvojiti kartu.

Poklon kartu će dobiti čitaoci čije fotografije mi se najviše dopadnu. Karata ima dosta, a biće deljene sve dok ih bude imalo. Povremeno ću objavljivati dobitnike.

Ako budete osvojili kartu na poklon, obavestiću vas imejlom da biste mi poslali ime, prezime i adresu na koju treba da pošaljem kartu. Ukoliko ne pošaljete podatke u roku od dva dana, gubite poklon, a karta će biti dodeljena nekom drugom. Molim vas da naglasite ako ste u mogućnosti da kartu preuzmete lično. Ukoliko niste iz Srbije,  pored vaših ličnih podataka treba da mi dostavite i adresu u Srbiji na koju mogu da vam pošaljem kartu.

Zadržavam pravo da u slučaju i najmanje sumnje da se radi o lažnom predstavljanju, neovlašćenom objavljivanju fotografije, slanju preteranog broja komentara ili bilo kojoj drugoj nekorektnoj radnji, odbijem da dodelim takvom učesniku kartu na poklon. U slučaju da postoji nedoumica u tumačenju pravila, važi se moje tumačenje. Zadržavam i pravo da u bilo kom trenutku promenim pravila.

Nemojte stavljati likove na eksterne sajtove sa fotografijom već smao stavite direktno fotografiju. Da biste umetnuli fotografiju u komentar koristite sledeći kod:

[ img src="http://www.vassajt.com/vasaslika.jpg" width="500px" ]

Ako nemate fotrografiju postavljenu na svoj sajt, DropBox ili neki sličan servis sa koga može da se prikaže, preporučujem www.dodaj.rs. Jednostavan je za korišćenje – pošaljete sliku i preuzmete direktan link na nju koji ćete ovde upotrebiti.

Akcija podele besplatnih karata je završena. Karte su podeljene. Nema više karata.


Podelite ovaj članak sa prijateljima


223 comments to Karta biciklističkih staza (Zlatibor, Mokra Gora, Tara)

 • Zdravo svima!
  Karta je stigla. Sva sreća te je urađena veoma kvalitetno pa joj nije škodila kiša ( ostala da viri koverta iz poštanskog sandučea). Nakon otvaranja karte se može videti da je uložen veliki trud u realizaciju. Opisi tura nisu šturi a i kad uzmete kartu u ruke i vidite da sve ima na tri jezika; stvarno svaka čast. Karta je zgodna za nošenje i neće predstavljati teret prilikom obilaska predela lepo obeleženih i predstavljenih.

 • Gruja

  I meni je stigla karta i zaista je odlično urađena.
  Na prvi pogled mi je nedojstajao prikaz reljefa, ali kad malo razmislim to je i bolje jer je mapa jasnija, a odlični visinski profili to nadoknađuju mnogo više.

 • Nebojša

  Obronci Medvednika 20.oktobar 2012

 • Pedja P.

  Srećna Nova godina, mom imenjaku, ali i svim dobrim ljudima koji vole prirodu.
  Pored svih pohvala za kartu, meni je izuzetno zanimljiva i prezentacija na http://www.mapa.iz.rs/ i nadam se da će na njoj biti sve više ruta.
  Na fotografiji sa Sitonije (Gr), na brdima iznad Porto Kufa, uz moj bicikl pozirala je i jedna veoma draga kornjača. Leto, 2012.

 • Baja

  Neću nikog da hvalim za to što radi jer onaj ko radi ovakve stvari radi uradio nešto pametno u životu a namenjene su valjda za dobrobit svih onih koji nisu u stanju to da urade. Moj najveći cilj u životu nije da budem tamo gde niko nije bio ili da budem veći baja od svih. Cilj je na onoj slici. Pozdrav Supuroviću i vetar u leđa

 • Ovo je jedan od bezbrojnih biciklističko-pešačkih putokaza na južnom Švarcvaldu, koji smo supruga i ja proletos obišli, naravno bicošima. Izabrao sam baš ovu sliku u nadi da će i kod nas uskoro nići niz sličnih znakića. Prosle godine sam se vozikao po okolini Predovog Krsta na Tari i nisam nigde mogao da pronađem bici kartu, tako da sam isao napamet(gps nemam). Sve pohvale za autore mape i veliki pozdrav svima koji sebe smatraju biciklistima!

  • Šteta što ovakvih fotki nismo imali pre nego što smo počeliizradu znakova. Možda bih uspeo da ubedim nadležne da odustanu korišćenja standardnih saobraćajnih znakova.

 • Veliki pozdrav od biciklista društva „ECOBIKE“ iz Krupnja. Nažalost, još uvek nemamo postavljen sajt društva, slika imamo pregršt, ali biće ubzo. Nadamo se da ćemo se vrlo brzo upoznati kako bi mogli da razmenjujemo iskustva. Bavimo se ekologijom i biciklizmom a vozili smo skoro kroz sve zemlje Balkanskog poluostrva. U ime članova našeg društva zamolio bih te da nam pošalješ jedan primerak karte, a možda zajedno napravimo kartu našeg kraja. Veliki pozdrav iz Krupnja.
  Dušan Žugić
  Luke Stevića bb
  15314 Krupanj

 • Zarko

  Leto 2012. Herceg Novi

 • Jelena Milosevic

  Prijatno iznenadjena postojanjem ovakvih biciklistickih staza!
  S’obzirom da zivim u Holandiji, sigurna sam da bi ovo privuklo Holandjane u Srbiju- jos ako ima i nekih cistih i dobrih kampova u okolini, verujem da bi moglo da se privuce puno Holandjana u Srbiju. Jednom zadovoljni, Holandjani umeju da budu verni svojoj omiljenoj destinaciji!
  Nadam se da se ovo nudi na inostranim turistickim sajomovima kao i to da je ova mapa prevedena i na neki od stranih jezika 🙂

 • Slobodan

  Jos ovakvih akcija i bicemo Svajcarska ili Austrija. Cestitam!

  Fotografija je uz prugu kod ostruznickog mosta i primer je kako su nam ugodni predeli na dohvat ruke svakog dana.

 • Milorad

  Fruska Gora 2012 ………….

 • Djordje

  Uspeo sam da uhvatim ovaj prizor u Svajcarskoj za vreme zimovanja ove godine.

 • Marko Simic

  Slika sa Kopaonika 2012…

  Svaka cast za trud!
  Isao bih ove godine par dana da provozam ove staze, pa bi mi karta dosta pomogla da ne buljim u telefon… Tako da ako slika nije dovoljno dobra za poklon kartu, molio bih za pomoc kako na drugi nacin da dodjem do nje, tj. gde ima da se kupi.

  Pozdrav!

 • Marko Simic

  Jedna slicica sa Fruske Gore od ovog vikenda

 • Milan

  Pozdarav, mene zanima jel ima gde da se kupi karta posto nemam slike sa bicklom. A voleo bi da imam posto cesto idem u Mokru Goru pa bi mi dobro dosla. Hvala

 • Milan

  Ja se nadam da je oke tako nisam ja na slici niti moje biciklo al sam je ja uradio prije par godina na Pohorju.

 • Marko Simic

  Danas sa Divcibara 🙂

  Za 1. Maj bice slika i sa Tare:)

 • slobodan

  Pedja,
  sezona uveliko krece, vreme je divno. Kad ce karte ili gde mogu da se kupe?
  Pozdrav,
  Slobodan

 • Malo me preteče početak sezone ali sam bio pretrpan obavezama.

  Dobitnici karte na poklon u petom krugu su:
  Đorđe, Nebojša, Peđa P., Baja, Vule, Žarko, Slobodan, Milorad, Đorđe (drugi), Marko Simić, Chili i Milan.

  Čestitam i zahvaljujem i vama što se svojim učešćem doprineli promociju biciklizma u prirodi.

  Dobitnicima je poslato obaveštenje imejlom. Potrebno je da odgovore u roku od dva dana sa adresnim podacima da bihim mogao poslati karte.

  Akcija se nastavlja. Karata za poklanjanje ima još, pa možete nastaviti sa slanjem fotografija na temu „Biciklom u prirodu“.

  Mogu učestvovati i posetioci koji u prehodnim krugovima nisu dobili poklone, slanjem novih fotografija.

  Javite svojim prijateljima biciklistima da je akcija i dalje u toku i da mogu da se uključe! Ima još karata koje možete dobiti besplatno.

 • Daniel

  Super mapa, svaka čast na akciji deljenja!
  Fotografija je iz Kopačkog rita, sa vožnje dunavskom rutom.

 • Mickey

  Totalni umor nakon uspona na Zmajevac (na Fruskoj Gori, April,2013.), dok mi drugar opipava puls da vidi da li sam ok. 🙂

  • Uvek treba sa sobom nositi neku čokoladicu ili kocku šećera jer kad padne šećer, samo to te vadi iz mrtvih.

   • Mickey

    Hvala za savet. Pokusavam uvek nositi sa sobom dovoljnu kolicinu ugljenih hidrata za ovakve situacije, medjutim moguce da ovome kumovalo i to sto smo pre uspona seli da se odmorimo uz hladno pivce. 🙂

 • Pozdrav Pedja, svidja mi se ne samo ova Karta biciklistickih staza vec cela koncepcija tvog sajta. Ima mnogo besmislenih sajtova bez sadrzaja na Internetu sa jedinim ciljem da se dodje do nekih para na osnovu reklama u njima. Ovo je definitivno jedan dobar sajt. Mene ne interesuje karta (mada se ne bih ljutio da mi je posaljes) jer vise volim da sam biram svoje staze za voznju biciklom i radije volim da se probijam kroz drvece nego da vozim po uredjenim putevima. U komentaru sam ostavio adresu u delu odredjenom za to, ne da bih krsio tvoja pravila, vec da ako zelis da pogledas jedan post na mom blogu u kom sam postavio slike i malo pisao o mom „biciklovanju“ u Vancouveru (Kanada). Ovog leta se zauvek vracam u Srbiju, pa se mozda i upoznamo.
  Hvala na promovisanju lepota Srbije. Uzivaj …

 • Ljubitelji knjige kažu: „lepo je to čitanje na internetu, mnogo toga je dostupno… ali knjiga u ruci je nezamenljiv osećaj“.
  Mada sam veliki zaljubljenik u GPS i sve što sa njim ide, karta (mapa) u ruci je pravo zadovoljstvo.
  Stigla je, hvala!
  Ne znam šta je poslužilo kao uzor za izradu ove karte, ali ona može biti šablon svakome ko pokrene ovakav ili sličan projekat.

 • Marko Simic

  Pedja, karta je stigla i samo reci hvale za trud. Imacu priliku da je upotrebim vec 02. 03. i 04. maja, pa cu se javiti sa direktno sa terena 🙂 VELIKO HVALA!

 • Samo da se zahvalim na poklon karti koja je prema našem mišljenju najreprezentativnija do sada. Slažemo se sa prethodnim komentarima tako da se ne ponavljamo. Do skorog viđenja, veliki pozdrav od biciklista iz Krupnja.

 • Milorad

  Stigla je karta,super je….Jedva cekam da se provozam stazama 🙂

 • slobodan

  Hvala,
  Karta je pristigla. Prava je inspiracija da se krene u akciju.
  Pozdrav

 • Nebojsa

  Slikao sam sebe pred pocetak ture Pancevo – Banja Vrujci – Pancevo (1. i 2. maj). Posto sam putovao sam, bilo mi je nezgodno da fotkam sebe u prirodi. Nadam se da je ovo dovoljno, pozdrav i sve pohvale!

 • Ekipa stize u podnozje mogicnog Rtnja.

 • Dusan

  Odlicno! Nadam se da ce biti jos ovakvih biciklistickih ruta u okolini. „Trka za Rzav“ 18.5.2013. ja na slici 🙂

 • Slobodan Gacesa

  Okolina Beograda. Jedini momenat gde smo morali da stanemo i sidjemo sa sedla, pa sam ga iskoristio da opalim jednu sliku 🙂

 • Endre

  Ovo je moja prva voznja. Obilazak Starog mlina u Ravnom selu.
  Drago mi je sto se prave ovakve mape i sto se uopste podize svest naroda da je biciklizam jedan od nacina za upoznavanje nase drzve i ko nema kola moze ga isto obici.

 • Komentar na članak: Pun pogodak! Baš ovih dana planiram putovanje biciklom koje bi obuhvatilo i Taru, Mokru Goru i Zlatibor. Pogledao sam nekoliko mapa, papirnih i elektronskih, uključujući SCG Route 2.60NT, ali mi je uvek falio poneki bitan detalj. Kada sam video ovu kartu, rekoh sebi: To je to! Samo nastavite ovako i, ako možete, pokrenite biciklistički narod, da se Vaša akcija proširi na celu Srbiju. Naravo, računajte i na moju skromnu pomoć.

  Opis moje fotke: Moje „magare“, koje sam uslikao u avgustu 2012. na Povlenu 900m nad morem (oko 700m nad Drinom).

  Valjda sam pogodio kod.

  P.S. Imao bih 2-3 pitanja, ali da ovde više ne dužum (i ne širim), na koji e-mail bih mogao da ih pošaljem?

 • Dragan Lukić

  Ipak sam omanuo kod (tebalo je /f umesto /t), evo ispravke:

  Sada sam pročitao tekst u odeljku za kontakt i slažem se sa tvojim stavom, pa evo mojih pitanja:
  1. Ukoliko ne zaslužim primerak karte, da li mogu da dobijem saglasnost da je, isključivo za ličnu upotrebu, sam odštampam iz fajla koji sam preuzeo putem linka sa početka ovog članka?
  2. Da li mogu da dobijem saglasnost da preuzeti fajl sa kartom upotrebim za „custom map“ na GARMIN-u, takođe za ličnu upotrebu?
  3. Pošto putujem trekking biciklom (Venera SCOUT TERRA MAN, oko 20kg) sa još oko 20kg prtljaga, koju rutu bi mi preporučio na relaciji Tara – Mokra Gora – Zlatibor? A koju u slučaju lošeg vremena?

  Pozdrav!

  • 1. Da, ali ne vidim razlog zašto ne bi zaslužio kartu.

   2. Dok ne distribuiras drugima, to je sasvim u redu, mada mislim da ti to neće uspeti jer karta nije georeferencirana.

   3. Nažalost, ruta koja je ucrtana na kartu ima jednu deonicu koja još uvek nije uređena i nije prohodna (obeleženo je na karti). Postoji mogućnost da se ta deonica zaobiđe okolnim putem.

   Međutim ako krećeš iz Mokre Gore na Zlatibor imaš alternativni put koji ide preko Krsmanovića pa uz Krsmanski potok i izlazi na Semegnjevsku visoravan kod Jovinog groba, pa preko Semegnjeva ide za Zlatibor.

   Sve ti poutevi su za planinske bicikle odnosno za odgovarajuće gume za podlogu koja je zemlja-trava-makadam-kamen.

   Ako hoćeš asfaltom, onda iz Mokre Gore ideš prema Kremnima, prođeš Šljivovicu i Braneško polje pa na raskrnisci umesto u Užice okreneš desno na Zlatibor.

 • Žarko

  Stigla karta (koja je fenomenalna)… Saljem slike sa tura, kada budem vozio po stazama iz karte…
  I jos jednom HVALA… pozdrav!

 • Djordje

  Stigla je karta evo pre nekih 7 dana i mogu da kazem da je prvi utisak fenomenalan. Posle sam je proucio malo i vidi se koliko je truda ulozeno u nju! Imam jedno pitanje:
  Koje su rute od ovih na karti prohodne drumasem?
  Pozdrav Pedja!

  • Sve rute su na šumskim putevima. Uglavnom su zemljani putevi i makadam a ima i livadskih deonica i deonica gde ima kamenjara.

   Asfaliran put je deo rute ZS1 (Mali semegnjevski krug), deonica Semegnjevo – Železnička stanica – Selište – Zlatibor

   Ima zanimljivih puteva i za drumaše ali nam je ciljna grupa bio planinski biciklizam pa smo u stvari gledali da ima što manje asfalta i motornog saobraćaja.

 • Dragan Lukić

  Evo od mene još jedne fotke, napravljene 04.08.2012. u blizini izvora rečice Vrelo, kod Perućca. Nazvao sam je „Slepi putnik“ i pre bi se reklo da je „priroda na biciklu“, nego „biciklom u prirodu“.

  Ne šaljem je toliko da bih dobio kartu, koliko vaša akcija zaslužuje podršku, a imam i još 3 pitanja:
  1. Da li su sve „saobraćajnice“ (na karti svetlo zelene boje)asfaltirani putevi, a „lokalni putevi“ (narandžaste boje) makadamski, zemljani i ostalo, ili to nije uvek pravilo?
  2. Da li su za dolazak na Taru pogodni alternativni pravci Užice-Bioska-Kremna-Tarabići-Šljivovica-Mitrovac i Užice-Kadinjača-Ponikve-Kaluđerske Bare-Šljivovica-Mitrovac?
  3. Primetio sam da na karti postoje 2 Šljivovice. Je li to neka greška, ili naš narod stvarno toliko voli šljivovicu?

  Hvala unapred!

  • 1. Boje puteva su stavljene prema važnosti, a ne prema vrsti podloge. Na karti ima legenda.

   Na Tari računaj da su asfaltirani putevi: Kaluđerske bare – Mitrovac – Zaovinsko jezero, Kaluđerske bare – Kremna, Kaluđerske bare – Bajina Bašta, Mitrovac – Bajina Bašta.

   2. Kremna – Kaluđerske bare je aslaftiran put. Od Ponikava do Kaluđerskih bara je delom aflast, delom makadam, a delom zemljani put. Na jednom mestu skretanje nije očigledno pa je lako promašiti, a nema oznaka. Bolje idi preko Kremana.

   3. Postoje dve. Onu na Tari zovu i Račanska Šljivovica da bi ih razlikovali.

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Popunite izraz tako da bude tačan: *