Teme: Besplatni programi | Kartografija

MSP GEOTRANS 3.0 (Geographic Translator)

Skraćena veza: http://pedja.supurovic.net/veza/4651

Program geotrans vrši preračun koordinata iz jednog u drugi geografski koordinatni sistem. Podržava veliki broj datuma uključujući i Hermannskogel koji se koristi za naše topografske karte. Podržan je i veliki broj kartografskih projekcija tako da program može poslužiti kao univerzalni kalkulator.

Program se jednostavno koristi. Radni prostor čine dva polja, za podešavanje dva koordinatna sistema a preračun se može vršiti u oba smera. Na slikama je prikazano podešavanje za preračun u uglovnim koordinatama (Geodetic) i u metarskim koordinatama (Transverse Mercator / Gaus Kriger)

Preračun iz WGS84 u Hermannskogel datum koristeći uglovne koordinate

Preračun iz WGS84 u Hermannskogel datum u metarskim koordinatama (Transverse Mercator / Gaus Kriger projekcija, zona 7)

Parametri za Transverse Mercator projekciju se menjaju zavisno od zone u koju spada koordinata koja se preračunava. Na slici je prikazano podešavanje za zonu 7. Pogledajte članak Datum i projekcija topografskih karata Srbije i Crne Gore, za parametre u drugim zonama.

Dodatna pogodnost u funkcionalnosti programa je mogućnost da u njega učitate datoteku sa spiskom velikog broj akoordinata i pustite ga da on za sve njih sam izvrši preračun u željeni koordinatni sistem.

Instalacija programa

Program geotrans je pisan u džavi imože se koristiti i na vindouz i na linuks operativnim sistemima. Sa sajta programa preuzmite End-Users verziju za željeni operativni sitem. Program nema automatsku instalaciju, već treba da sami raspakujte arhivu u neki direktorijum na svom računaru. Na vindouzu se program pokreće beč skriptom na putanji geotrans3.0\GEOTRANS3\win\runGeotrans.bat.


Podelite ovaj članak sa prijateljima


Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Popunite izraz tako da bude tačan: *