Teme: Tehnologije | Hardver

Novi tehnološki proboj u proizvodnji memorijskih kartica

Skraćena veza: http://pedja.supurovic.net/veza/976

sdxc memory cardU septembru prošle godine, udruženje proizvođača SD kartica i uređaja koji koriste ove kartice, najavilo je za početak ove godine objavljivanje tehničke specifikaciju nove generacije SDXC (eXtended Capacity) memorijskih kartica. Juče je, na sajmu primenjene elektronike u Las Vegasu, koji je u toku, ova specifikacija i objavljena.

Kapacitet novih kartica će biti od 32 gigabajta do dva terabajta, a brzina pristupa do 104 megabajta u sekundi. Najavljeno je da će uskoro biti postignuta brzina čitanja od 300 megabajta u sekundi.

Sa ovakvim akrakteristikama memorijskih kartica doći će do preokreta u korišćenju elektronskih uređaja, jer sa navedenim memorijskim kapacitetima drastično će se povećati njihova i inače već visoka  primenljivost.

Na karticu od dva terabajta može se smestiti preko 480 sati video zapisa u HD rezoluciji (100 HD filmova) ili na stotine hiljada fotografija visoke rezolucije, što će u kombinaciji sa visokom brzinom snimanja će omogućiti potpuno novu generaciju kompaktnih video kamera i fotoaparata, a koliki će to uticaj napraviti u razvoju mobilnih telefona i drugih mobilnih multimedijalnih uređaja može se lako zamisliti.

Pored proširenog kapaciteta i brzine, novi standard omogućava i prilagođeni interfejs koji će znatno olakšati primenu kartica u raznovrsnim uređajima i značajno povećati nivo kompatibilnosti između uređaja. Nove kartice će biti potpuno kompatibilne sa današnjim SDHC standardom, i zadržati već rasprostranjen mini SD i mikro SD format za koje se očekuje da će do 2010. godine biti korišćen u oko 90% svih uređaja.


Podelite ovaj članak sa prijateljima


1 comment to Novi tehnološki proboj u proizvodnji memorijskih kartica

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Popunite izraz tako da bude tačan: *