Изборник Затворити

Припрема за штампу QSL карте

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/8046

Сваки радио-аматер воли да добије QSL карту као потврду о одржаној вези. Још ако се ради о некој реткој или необичној вези, утолико је задовољство веће.

Иако је данас уобичајено да се потврде о одржаним везама размењују електронски, пре свега због знатно мањих трошкова, штампане QSL карте и даље заузимају почасна места на зидовима и полицама сваког радио-аматера.

Исто као што воли да прима, радио-аматер воли и да пошаље своје QSL карте и свако воли да има посебну, специфичну и себи својствену карту. Штампа QSL карата кошта и ваља уштедети где год се може, а ако имате мало осећаја за дизајн онда можете доста да уштедите ако сами направите дизајн своје QSL карте. Уосталом, радио-аматери су склони самоградњи, а припрема за штампу се може уврстити у то подједнако као и самоградња радио-уређаја, антена и свега осталог што радио-аматери иначе раде.

Пробаћу овде да вам објасним шта је битно са техничке стране припреме за штампу, како бисте имали што мање проблема и како бисте добили добар резултат у штампи.

Најпре да се позабавимо димензијама.

Стандардна величина QSL карте је 140 x 90 мм. То је величина разгледнице и ње треба да се придржавате јер је то условљено од стране поштанског система.

Међутим, када радите припрему за штампу, димензије су веће. Разлог је обрез. Штампа се не ради на унапред припремљеном папиру димензија QSL карте, већ се штампа на знато већем формату где је сложен матеrијал који се штампа а на крају се из њега QSL картa, исеца на тачне димензије. Тиме се постиже знатно нижа цена штампе, а уједно се и добијају врло лепе и прецизне ивице.

Стога, када радите припрему морате радити на формату који је 4 милиметра шири по свакој ивици. Погледајте слику:

sql-karta-stampa

Линија обреза представља коначне димензије QSL карте какву треба да добијете. По тој линији ће папир бити исечен и добићете формат 140 x 90 мм.

Линија штампе означава димензије на којима у ствари треба урадити припрему и она је 4 мм шира по свакој ивици.

Зашто је то битно?

Најпре, када се сече папир, неопходно је да штампани садржај буде шири тако да рез одсече вишак и добије се лепа ивица. Ако бисте урадили припрему само до линије обреза, приликом сечења, због непрецизности, нож може да одсече мало поред замишљене линије обреза и да добијете танку белу линију на ивици. Због тога се ради припрема која је већа, јер тако нож и ако мало промаши, одсећи ће вишак а ивица ће бити правилна и лепа.

Други разлог је што је у штампаном предлошку потребан простор да се поставе ознаке за поравнање (што је нарочито важно за штампу у боји) и ознаке вођице за сечење. На горњој слици видите у сваком углу црну тачку у којој је бели крстић – то је ознака за поравнање и две танке црне линије које су поравнате са линијом обреза али је не додирују – то су вођице за сечење по којима се подешава нож који исеца тачан формат QSL карте (битно је да не додирују линију обреза).

У припреми је важно да водите рачуна и о корисном простору. Он обухвата површину која је ужа за 4 мм од сваке ивица QSL карте. Текст и остали садржај, осим позадине, треба да буду у оквиру површине корисног простора. Разлог је, поново, непрецизност у сечењу. Ако користан садржај ставите преблизу ивице може се десити да буде засечен или да због непрецизности ножа једна ивица буде ближа а друга даља од корисног садржаја што изгледа ружно. Ако је користан садржај одмакнут од ивица за 4 мм ти проблеми се избегавају.

А сад о бојама

Када говоримо о бојама, у жаргону углавном правимо поделу на црно-белу и штампу у боји. У стваро то није баш тако једноставно. Штампари то гледају другачије – као једнобојну и вишебојну штампу. Једнобојна штампа је свака која коридти само једну боју, а то може бити и црна. У ствари ради се о двобојној штампи ако рачунамо и боју позадине, која се не штампа, већ је то боја папира.

Дакле, ако се одлучите да штампате једнобојно, у договору са штампаром можете изабрати боју позадине (ако нећете а то буде бела, штампар ће користити неки папир у боји) и боју којом се штампа, и то може бити било која боја.

Вишебојна штампа је нешто сложенија прича, али с обзиром на цене и трендове, ограничићемо се само на штампу у пуном колору. Пун колор значи да се користе све боје из видљивог спектра и то је оно што је неопходно ако желите да на QSL карти прикажете фотографију у боји.

Видљиви спектар обухвата милионе боја и наравно да штампарија то тако не ради. У штампи се у ствари употребљавају само четири боје: цијан, магента, жута и црна. Од ове четири је могуће, мешањем добити све остале боје које видимо (у ствари довољен су само прве три, црна се додаје да би се остварио бољи контраст).

Дaкле, ви, када радите припрему за штампу у боји, радите нормално са свим бојама, а посебним поступком се то што направите преводи у само четири боје за штампу, у такозвану CMYK палету боја (C – cyan, M – magenta, Y – yellow, K – black).

Ово је врло важно да знате и да све време док радите припрему о томе водите рачуна. Не треба да користите RGB палету боја, како је уобичајено, већ само CMYK. То се односи на све графичке елементе које корсиите у припреми: фотографије, слике, текст, линије… Посебно обратите пажњу на црну боју. Она се може добити мешањем цијан, магенте и жуте, али, када радите припрему, треба да водите рачуна да је она увек представљена само као К боја а не као мешавина остале три.

Нарочито водите рачуна о фотографијама. Пре него што почнете да их користите, претворите их у програму за обраду слика у CMYK палету. Врло је могуће да ће вам након тога боје на фотографијама изгледати чудно, али то је зато што ви њих посматрате на монитору који ради у RGB палети, а боје су у ствари у CMYK палети.

Уколико се негде преварите и грешком употребите боје у RGB палети, приликом извоза у коначан формат за штампу, те ће боје бити преведене у CMYK али ће због тога бити промењене – може се десити да промена буде толика да вам се уопште не свиди када добијете завршен штампани материјал. Ово се нарочито односи на боје које садрже више магенте (плаве нијансе).

Кад смо код боја, битно је да водите рачуна о још једној ствари. Када се ради штампа ваша припрема која је у пуном колору се своди на четири CMYK боје које се користе одвојено: свака од њих се штампа одвојено, односно коначан отисак се добија након што папир прође кроз штампарску машину четири пута и на њега се одштампају све четири боје. Да би то успело, потребна је изузетно велика прецизност да би се у сва четири пролаза боје добро поклопиле.

Да би то било могуће, потребно је да на припреми ставите ознаке за поравнање које омогућавају поравнање све четири боје. Ознака треба да садржи одвојено чисту цијан, магенту, жуту и црну боју сложене тако да се лако уклапају по ивицама. То омогућава мајстору на штампарској машини да боје савршено добро поравна и тако добије савршен отисак. Ево како ознака за поравнање за пун колор може да изгледа:cmyk

Такође треба подесити боју линија вођица са сечење тако да буду уочљиве на боји позадине, како би се олакшало мајстору на машини за сечење да те линије види и да по њима опсече QSL карте што прецизније.

Ево примера урађене припреме за YU1ABH:

qsl-primer-pun-kolor

qsl-primer-crno-bela

И коначно, слање припреме у штампарију

Завршили сте припрему и сад то треба послати у штампарију. Питање је који формат да употребите. То у многоме зависи од технологије штампе па је најбоље да се договорите са штампаром.

Најпростије је да припрему извезете у TIFF ili JPEG формат. Обавезно изаберите резолуцију од 300 dpi.  Код JPEG формата подесите квалитет на највиши тако да уноси што мање изобличења својом компресијом. Ако је припрема за једнобојну штампу, онда је обавезно извезите као црно-белу слику. Ако је припрема у боји, обавезно укључите опцију за извоз у CMYK палети боја.

Бољи начин је да извезете припрему у PDF формат. Тако се чувају графички елементи који су криве па у штампи изгледају знатно боље (а то се нарочито односи на слова) него ако их претворите у TIFF ili JPEG. Но за квалитет који је потребан за QSL карте, није то тако пресудно. Обавезно проверите параметре експорта у ПДФ који се односе на битмапе, и подесите их на што бољи квалитет.

А папир?

Важан је и избор папира на коме ћете штампати своје QSL карте. О томе ћете се ипак договорити са штампаром. Он вам може показати узорке папира са којима ради тако да можете да изаберете.

Ипак, једна ствар је веома важна: немојте користити папир тањи од 180 грамског. Тањи папири се савијају, гужвају, лако ломе и незгодни су за употребу. Уз то и доста утичу на неугледан  и јефтин изглед QSL карте, ма како добар дизајн да урадите. Дебљи папири се могу користити и доприносе бољем утиску, али очекујте и да цена буде сразмерна.

Цена је у количини

У штампарству је правило да цена по комаду значајно опада са количином. Разлог је у томе што се, са порастом тиража, релативно високи почетни трошкови штампе расподељују на велики број комада, тако да то знатно утиче на цену.

Најбољи начин да остварите уштеду је да оштампате већу количину QSL карата. Уз добро планирање можете добити цену и двапут мању у односу на основни тираж. Најбоље је да се удружите са још неколико радио-аматера па да заједно штампате. Можете и себи одштампати више различитих QSL карата.

И на крају…

Припрема за штампу је озбиљна вештина која тражи знање. Ја се овде нисам посвећивао великом броју детаља којима се бави професионални дизајнер када ради прирему за штампу, већ сам вам дао само основне смернице, да ако сте се одлучили да сами урадите припрему за своју QSL карту, добијете колико-толико добар резултат и да не баците новац на неуспело штампање.

Уколико сте иоле несигурни у то да сте разумели шта треба да урадите и да ћете добити штампани резултат какав желите, немојте онда то сами радити, већ се обратите некоме ко то ради професионално.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.