SrbTransLatin plugin for WordPress

Skraćena veza: http://pedja.supurovic.net/veza/157

SrbTransLatin je zaokružen dodatak za Vordpres koji obezbeđuje, čini mi se, potpunu podršku za ravnopravno korišćenje latinice i ćirilice. To znači da možete pisati svoj blog i prikazati ga posetiocima potpuno istovetnog sa mogućnošću da oni biraju da li žele da čitaju ćirilicu ili latinicu.

Naravno, preduslov da bi sve funkcionisalo je da imate instaliran Vordpres preveden na srpski (ćiriličnu verziju) i da unosite sadržaj ćirilicom. Posetilac jednim klikom može da pređe na pregled potpune latinične verzije takvog bloga.

Preslovljavanje se vrši uvek sa ćiriličnog na latinično pismo, ne i obratno. Ako na blog unesete nešto latinicom, to će ostati napisano latinicom i u ćiriličnoj verziji.

Evo ukratko funkcionalnosti SrbTransLatin dodatka za Vordpres:

 • po izboru posetioca (priloženim vidžetima) vrši preslovljavanje ćiriličnog sadržaja na latinicu;
 • preslovljavanje se odnosi i na pregled članaka preko RSS i drugih fidova;
 • podatak o izabranom pismu za prikaz se prenosi između internih strana na blogu preko samih linkova do tih strana, tako da korisnik dolaskom na blog izabere pismo i nadalje ceo sajt pregleda u tom pismu. Izbor pisma ne zavisi od sesije ili kolačića;
 • može se uključiti opcija da se izabrano pismo pamti u kolačiću u veb čitaču posetioca, tako da kada sledeći put dođe na sajt, sadržaj vidi na izabranom pismu;
 • ako iskopirate link određenog dokumenta sa bloga i stavite ga negde drugde, taj link će sadržavati i informaciju o pismu kojim treba prikazati sadržaj, tako da, ako želite da linkujete verziju u određenom pismu, to vam je omogućeno. Ovo takođe i značajno pospešuje optimizaciju za internet pretraživače, jer omogućava indeksiranje sadržaja bloga u oba pisma;
 • administrator bloga može da podesi da li želi da podrazumevano pismo bude ćirilica ili latinica (početno podešavanje je da ćirilica bude podrazumevana) ali i da ćirilica bude podrazumevano pismo samo ako je u veb čitaču posetioca dozvoljen bar jedan jezik kome je osnovno pismo ćirilica;
 • prilikom unosa članka, možete da deo dokumenta označite tako da ostane ćiriličan čak i ako posetilac izabere prikaz sajta latinicom, tako da ako je u vašem članku važno da deo teksta bude ćiriličan, on će ostati ćiriličan u svakom slučaju;
 • linkovi (permalink) članaka na blogu se automatski preslovljavaju u latinicu, tako da su čitljiviji i lakši za upotrebu, ali ako to ne želite, ovu opciju možete isključiti;
 • izbor pisma se prikazuje umetanjem vidžeta u prikaz strane. Može se podesiti da li vidžet prikazuje izbor kao linkove,  kao padajući meni ili u jednoj liniji. Podrazumevano, izbor se prikazuje u obliku linkova. Pored toga, može se podesiti da li se prikazuje naslov vidžeta ili ne. Takođe možete promeniti i sam naslov vidžeta.
 • za upotrebu u custom šablonima omogućen je prikaz izbora pisama pozivom funkcije stl_show_selector(). Detaljnije...

Postupak instalacije dodatka

SrbTransLatin se instalira na uobičajen način. Raspakujte arhivu i prekopirajte direktorijum srbtranslatin u Vordpres na putanju /wp-content/plugins/srbtranslatin.

Zatim aktivirajte dodatak u Vordpresu, i uključite vidžet Serbian Script Selector u sadržaj strane na blogu.

Ako želite da izmenite neku od prepodešenih vrednosti dodatka u administratorskom delu otvorite Podešavanja / SrbTransLat. Na raspolaganju su vam opcije za podešavanje:

 • Podrazumevano pismo koje se prikazuje ako korisnik nije napravio izbor. Moguće vrednosti su latinica, ćirilica i ćirilica ako je korisnik to dozvolio. Početno podešavanje je: ćirilica.
 • Mogućnost da permalink dokumenta može da bude preslovljen u latinicu, čak i ako je naslov dokumenta ćiriličan. Početno podešavanje je da se vrši preslovljavanje permalinka u latinicu.

Za vidžet možete podesiti:

 • Naslov vidžeta. Početni naslov je 'Izbor pisma'.
 • Izbor da li će vidžet koji prikazuje izbor pisma imati naslov. Početno podešavanje je da se naslov ne prikazuje.
 • Izbor da li će vidžet koji prikazuje izbor pisma biti u obliku linkova, u obliku padajuće liste ili u jednoj liniji, kao i separator za jednolinijski prikaz. Početno podešavanje je da se izbor prikazuje u obliku linkova.

Opcija sprečavanja preslovljavanja dela teksta u latinicu

Ako članak sadrži deo teksta koji je neophodno da bude ćiriličan radi njegovog razumevanja, to možete postići tako što ćete taj tekst staviti između oznaka [ lang id="skip"] i [/lang ] (uklonite znakove razmaka). Na tekst između ovih oznaka se preslovljavanje ne primenjuje i on će uvek ostati ćiriličan.

Prepravka XML Sitemap Generatora radi podrške oba pisma

Ako želite da za svoj blog generišete mapu sajta (sitemap), kako bi pretraživači bolje indeksirali sadržaj, preporučujem dodatak XML Sitemap Generator. On to radi vrlo jednostavno i efikasno. Jedini problem, je što neće napraviti mapu za oba pisma, što ne iznenađuje, jer on i ne može znati da koristite dva pisma. To sam uspeo da rešim jednostavnom prepravkom koda XML Sitemap Generatora.

Istorija izmena

http://wordpress.org/plugins/srbtranslatin/changelog/

Preuzimanje poslednje verzije dodatka

http://wordpress.org/extend/plugins/srbtranslatin/


Podelite ovaj članak sa prijateljima


245 comments to SrbTransLatin plugin for WordPress

 • Zdravo Pedja,

  Imam wpml, ubacen prevod.Koristim woocommerce.

  Front sajta je preveden ok, na latinicu, ali admin deo je mesan cirilica i latinica.

  Instalirao sam plugin, ali ne znam kako da mi sve bude na cirilici?
  Neko uputstvo?

 • Dejan

  Ja opet u vezi slika… Isprobavao sam ponovo, ne radi. Radi, ako se jednostavno imena ispisu cirilicom i latinicom, slika.jpg i slika.jpg, ali koliko je to pametno…

  • Može i tako i trebalo bi da radi, mada ja ne volim da petljam sa datotekama koja u imenu imaju ćirilicu.

   Nažalost, još nisma uspeo da nađem razlog zašto je prestala da radi opcija zamene imena datoeke u ćiriličnoj i latiničnoj varijanti.

 • sasa

  Pozdrav sta se desava ako se radi o optimizaciji sajta ,Sajt je na latinici i pokazuje bolje rezultate na google Srbija nego na Google srbija kako da kazem naci resenje za latinicu?

 • Pedja

  Media Library Grid View ne radi kada se ukljuci SrbLatin plugin. U cemu bi mogao biti problem?

 • Igor

  Zdravo Pedja,

  Kako da namestim da plugin radi kada ucitavam postove preko ajaxa?
  Imam dugme load more i kad kliknem na njega okida se ajax f-ja kojoj sam prosledio lang. Proverio sam i uvek se salje lang (lat ili cir).
  Medjutim, radi cudno. Prevede se title posta, ali sadrzaj ostane na cirilici.

  Da li imate neki predlog, sta bih mogao da pokusam?
  Pozdrav.

  • Za sada to nije iѕvodljivo. SrbTransLatin se aktivira kada se završi rendering htnl stranice. Sve posle toga, pa i javaskript ostaje neobrađeno.

   Padaju mi a pamet dva rešenja:

   – da dodatak pored obrade renderovane strane radi i obradu na nivou svakog članka. To bi verovatno vratilo preslovljen sadržaj članka i kada ga učitava javaskript. Tu me brine trošenje resursa i potencijalno usporavanje prikaѕa strane

   – da dodatak obezbedi neku funkciju koju bi drugi mogli da pozivaju da preslove određeni sadržaj ručno

   U svakom slučaju, moralo bi da se poradi na dodatku da obrađuje tako specifične situacije.

 • Igor

  Da li postoji mogucnost pozivanja funkcije iz plugina pomocu koje bih rucno preslovaljavo tekst?

  • To je malo komplikovano jer je dodatak urađen kao klasa. Međutim, probao sam danas da malo izmenim način preslovljavanja i čini mi se dapostoji veliak verovatnoća da mogu da napravim da ajaks dobije preslovljen sadržaj. Nemam nigde da probam pozive preko ajaksa ali mislim da će raditi.

 • Igor

  Mogu ja da budem pokusni kunic. :)

 • Igor

  Zdravo Pedja,
  Preuzeo sam najnoviju verziju ali nazalost ne radi preslovljavanje ajaxom. Pokusao sam i sa prosledjivanjem jezika i bez toga li dobijem uvek rezultat na cirilici. Je l imas neki savet?

  Hvala.

  • Pa ne znam. Video sam da u admin sekciji prikazuje listu poslednjih članaka koje vuče preko ajaksa i to sam iskoristio da testiram, i tu radi.

   Možeš li dami napraviš neki primer kao dodatak koji mogu da instaliram na razvojni server da mogu da probam?

 • Igor

  Ne znam php tako da ne bih umeo da uradim to sto trazis. Ono sto mogu je da ti dam neki ftp nalog na mom serveru pa da probas. Ako si za, javi gde mogu da ti posaljem podatke.

 • Boris

  Pozdrav Peđa, prvo da pohvalim ovaj izvanredan plugin

  Do sada sve funkcioniše besprekorne sem jedne stvari, izlistavanja postova po kategorijama.

  Latininični link
  ..index.php/sr/category/kategorija/
  radi kako treba.

  Međutim kada idem sa stranice prikazane ćirilicom, link je

  ../index.php/sr/category/kategorija/?lang=cir

  dakle, formiran je baš kao i oni na stranice i postove koji rade bez problema, međutim za to dobijem 404.

  Znaš li u čemu je problem?

  • Sudeći po navedenim linkovima, čini se da koristiš neki više jezični dodatak za Vordpres. Moguće je da doalzi do konflikta. Probaj da u podešavanjima SrbTransLatina promeniš da ne koristi lang kao oznaku parametra za izbor pisma, već nešto drugo.

 • Boris

  Da, to je bilo u pitanju, koristim PolyLang.
  Kada sam promenio parametar iz „lang“ u „script“ (naravno moglo je sve drugo sem „lang“), sve je počelo da funkcioniše „kako Bog zapovijeda“. ali ko mi kriv kad ne čitam „descriptin“ vidžeta, tamo lepo piše :)

  U svakom slučaju, veliko hvala.

  Nego, kada smo već u ofisu, da li planiraš da dodaš u vidžet mogućnost da se ubacuje u meni iz kontrolnog panela?

  Mislim, meni to ne funkcioniše, odnosno nemam kao opciju, ni u temi u kojoj radim niti u par drugih koje sam testirao.
  Koristim:
  Woordpress 4.2.5
  SrbTransLatin 1.3.5

  P.S.
  Pozdrav od starog člana freebiking liste 😉

  • > Nego, kada smo već u ofisu, da li planiraš da dodaš u vidžet mogućnost > da se ubacuje u meni iz kontrolnog panela?

   Ako sam dobro razumeo, hteo bi da u meni dodaš linkvoe z aizbor pisma? TO možeš i ovako. Dodaj link u meni, a za link stavi ?lang=cir odnosno ?lang=cir i to će raditi kao linkovi za promenu pisma.

 • Igor

  Zdravo Pedja,

  Naleteo sam na problem sa YOAST seo pluginom. Naime, sve ono sto generise yoast se ne prevodi vec ostaje na cirilici. Prevede se jedino ako url sadrzi deo ?lang=stagod. Ukoliko url nema request parametar za jezik onda nece. Da li imas neku ideju zasto se to desava?

 • Sanja

  Pozdrav Pedja,

  Pokusavam da podesim da se nekoliko reci u cirilicnom tekstu ne preslove u latinicu vec da ostanu netaknute kada neko zatrazi latinicnu verziju.

  Procitala sam gore u tvom tekstu da je to moguce, ispod u komentarima sam nasla nesto sto mi je zalicilo na resenje: da rec koju hocu da ostane netaknuta stavim izmedju [ lang id=“skip“] i [/lang ]

  Probala sam to i ne radi, cak se i vidi taj umetnuti kod u clanku.

  Da pomenem usput da ja umesto „lang“ koristim drugu rec „pismo“ zbog konflikta sa Polylang pluginom.

  Hvala ti unapred na pomoci kao i do sada.

  • Sanja

   Zdravo Peđa,

   Izbacila sam razmake unutar zagrada u [ lang id=“skip“] i [/lang ] prema tvom uputstvu , sada se na ćiriličnoj strani ne vidi ovaj umetnuti kod u tekstu.

   Međutim, i dalje se reči koje se nalaze između ovih kodova preslovljavaju u latinicu (a trebalo bi da ostanu ćirilične).

   Pomagaj :)

   P.S. poslala sam odgovor ovde za slučaj da je moj prethodni mejl otišao u spam.

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Popunite izraz tako da bude tačan: *