Teme: Događaji | Radio-amaterizam

Radio-amateri u vanrednim situacijama – zemljotres u Nepalu

Skraćena veza: http://pedja.supurovic.net/veza/8095

Nepal je 25. aprila zadesio veoma jak zemljotres jačine 7.9 Rihtera a zatim je usledio niz čestih jakih propratnih zemljotresa. Nekoliko hiljada ljudi je izgubilo život a šteta je ogromna. Usled oštećene infrastrukture i komunikacione veze su u velikoj meri onemogućene.

Odmah su se aktivirali radio-amateri Nepala. Iskoristili su svoju opremu i znanje stečeno na nedavnim obukama upravo za slučaj vanrednih okolnosti održavanim uz podršku države Nepal, tako da su ubrzo uspostavili veoma potrebne veze i omogućili protok informacija.

nepal-earhquake

Veliki značaj je dobio radio-amaterski repetitor na ultrakratkim talasima postavljen na obroncima Katmandua . Njega je 2012. godine strateški postavilo Nacionalno društvo za tehnologije zemotresa Nepala, upravo da bi mogao da posluži u ovakvoj situaciji. Repetitor se, planski, oslanja na rezervno napajanje iz akumulatora, tako da je ostao u funkciji i posle pada elektroenergentskog sistema. Time je omogućio neprekidne lokalne veze, potragu za povređenima i nestalima, kao i utvrđivanje posledica nesreće.

Ubrzo posle zemljotresa, aktivirali su se na kratkim talasima radio-amateri Nepala i okolnih zemalja na frekvencijama koje su odavno unapred određene upravo za ovakve situacije. Radio-amateri iz celog sveta su ih prvo slušali, a onda su se i oni priključili prenoseći informacije o potrebnoj pomoći koje su mnoge zemlje ponudile Nepalu.

Ako imate odgovarajući prijemnik, međunarodnu radio-amatersku mrežu za opasnost uspostavljenu usled zemljotresa u Nepalu možete slušati na frekvencijama 7.100, 14.205, 14.210, 14.215, 14.310, 18.160 i 21.360 MHz.

Neki radio-amateri, najpre iz Indije, su se odmah uputili u Nepal sa svojom opremom kako bi pomogli da se uspostavi što pouzdaniji sistem veza koji je u ovakvim situacijama neophodan.

nepal-earhquake-ruins

Radio-amateri su, kao i uvek u ovakvim situacijama ostali dosledni svojim humanim principima i spremenosti da se pomogne. Pokazali su još jednom da su sposobni da organizuju vitalan sistem veza prilagodljiv svim izazovima i da je naročito važno da svaka država daje podršku svojim radio-amaterima kako bi oni bili osposobljeniji da u ovakvim događajima pruže što više.


Podelite ovaj članak sa prijateljima


Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Popunite izraz tako da bude tačan: *