Teme: Samogradnja | Tehnologije

Spiralna vodena pumpa radi na besplatnu energiju

Skraćena veza: http://pedja.supurovic.net/veza/4385

Ideja da je energija svugde oko nas a da mi samo treba da nađemo način kako da je ekonomično iskoristimo je verovatno okosnica razvoja naše civilizacije u budućnosti. No, budućnost ne moramo da čekamo, jer priroda nas i u svom sirovom obliku itekako može snabdeti korisnom energijom.

Jedna od mašina koja je odavno privukla moju pažnju je spiralna vodena pumpa. Toliko je jednostavne konstrukcije da bukvalno svako može da je napravi, pa i tehnički neuki.

Konstrukcija ovakve pumpe je jednostavna: potreban je jedan točak, namešten tako da se slobodno može okretati. Na točak se, počev od oboda pa prema centru, namota crevo u obliku spirale. Osovina točka je cev na koju se crevo spoji. Tošak se uspravno stavi u vodu tako da se uroni donji deo.

Kada se točak okreće, spoljni kraj creva zahvata vodu i puni se. Kako se voda kreće ka centru spirale, tako joj raste pritisak. Na kraju, voda pod uvećanim pritiskom izlazi na drugom kraju creva, odnosno kroz osovinu. Sa osovine se voda može dalje odvesti gde je potrebna. Pronalazač ove pumpe Švajcarac H. A. Virc (H.A. Wirtz) koji ju je konstruisao 1746. godine.

Okretanje točka se može postići najprostije tako što se na točak stave lopatice pa ga voda sama okreće. Priručno, točak se može lako okretati i rukom, jer za rad pumpe nije potrebna velika brzina obrtanja. To omogućava primenu pumpe i na vodenim površinama koje nemaju dovoljnu snagu da same pokreću točak.

Juče sam imao priliku da ovu pumpu isprobam u praksi. Vreli junski dani naterali su mnoge, pa i mene, da potražim osveženje na reci, a kako ja nisam neki ljubitelj kupanja morao sam sebi smisliti neku drugu zanimaciju. Vodena pumpa se sama nametnula kao zanimljiva igračka za nas matorije.

Iskopao sam jedan stari točak od bicikle u pristojnom stanju, parče gumenog creva dužine nekoliko metara i jednu armaturu od 8 mm koja je trebalo da glumi osovinu točka. Za eksperiment sasvim dovoljno. Sa prijateljem, Goranom, uputio sam se na Đetinju, te smo se u debelom hladu bacili na sastavljanje nove igračke.

Crevo smo namotali spolja na točak i pričvrstili ga žicom sa dve grančice koje smo našli na licu mesta. Za izradu nam nije trebalo više od petnaestak minuta – ili se bar tako nama čini.

Kroz točak smo prodenuli armaturu umesto osovine i nestrpljivo celu mašinu odneli u Đetinju. Zaronili smo donji deo pumpe u vodu i onda rukom polako okretali točak. Iz creva se začulo krkljanje karakteristično za creva koja se pune vodom, što je bio dobar znak – voda je ulazila u pumpu. Nedugo zatim, na izlazu creva pojavila se i voda u sitnim mlazevima. Sva neverica da nešto tako jednostavno može da radi efikasno – nestala je.

Nakon toga smo malo doradili konstrukciju tako da nam bude lakše da okrećemo točak i ponovili smo eksperiment. S obzirom da smo sada mogli rukom brže da okrećemo točak, ovaj put je voda iz creva bukvalno kljuknula u debelom mlazu!

Treba li reći da nas je potom teško bilo najuriti iz vode te da smo sa igranjem morali da prestanemo tek kada smo poplaveli od hladnoće?

Kada smo točak potopili u jaču rečnu struju voda je uspela, sama da ga pokrene. S obzirom da točak nema lopatice, dovoljan je bio mali otpor inače glatke površine točka i namotanog creva da ga voda ipak obrne, sporo i sa malom snagom ali dovoljno da smo mogli da se uverimo da i sa vrlo malim brojem obrtaja ova pumpa radi – voda je sama okretala pumpu i sebe izbacivala pod većim pritiskom. To je važno napomenuti, ova pumpa ne pretače vodu, kao što bi neko na prvi pogled pomislio, već podiže pritisak vode i tako je izbacuje na visinu koja može biti mnogo veća od visine same pumpe. Točak od dva mera prečnika može bez problema da izbaci vodu na visinu od osam metara, a to je dovoljno za široku primenu ovakve pumpe.

Sad nam samo preostaje da konstrukciju uozbiljimo, to jest napravimo točak sa lopaticama i dobrim postoljem, i eto pumpe za navodnjavanje koja ne troši ništa, a radi veliki posao.

Jedini konstruktivni problem sa ovim uređajem je u tome što se voda iz pumpe isporučuje kroz osovinu koja se vrti. Da bi se voda mogla dalje sprovesti potrebno je da se na osovinu spoji dodatno crevo, ali bi se i to crevo uvrtalo i usukivalo. Zbog toga je neophodno da se odvodno crevo na osovinu poveže preko preko spojnice koja dozvoljava da se osovina okreće, a da nataknuto odvodno crevo bude statično. Ako neko zna gde bih takvu spojnicu mogao da nabavim neka javi.


Podelite ovaj članak sa prijateljima


38 comments to Spiralna vodena pumpa radi na besplatnu energiju

 • Odličan primer da tehnologija ne mora da ima, uvek i samo totalitarni karakter, iako je najčeće tako. Verovatno zato ovaj jednostavan izum star vek i po nije doživeo masovnu upotrebu. Neka daleko komplikovanija rešenja su bila pogodnija za komercijalizaciju.
  Bravo za akciju!

 • Uzivao sam citajuci. Naucio sam nesto lepo i novo za mene.
  Hvala ti !

 • Led_ue

  Klasicna mehanika fluida… 🙂 Fina primena specificne energije fluida,kao i inercionih sila. Sto se tice konstrukcionog problema nije ti potrebna spojnica,iz razloga sto ona prenosi obrtni moment…

 • Ne znam kako bih drugačije mogao da spojim crevo na cev koja se okreće kao osa točka. Ako je čvrsta veza onda bi se crevo uvrtalo a to nije zdravo.

 • Svaka čast.

  Šteta što niste snimili video, bar deo rada pumpe (iako je lepo napisano da mogu da zamislim, voleo bih i da vidim 🙂 ).

  • Pokušali smo, ali se kamera zaglavila. Kartica se zablesila tako da više nije moglo da se snima. Uspeo sam da izvučem ovaj jedan snimak na kome se vidi kako izgleda ova improvizovana pupma koju smo napravili.

 • Berhan

  ako ti je crevo baštensko (3/4″) uzmeš lepo onu GARDENA spojnicu koja ide na česmu, a za osovinu točka staviš cev i navrneš drugi deo spojnice na cev, i to ti je to, ona može da se okreće oko svoje ose.

  Poz

 • Sinko

  Ovakav nastavak sam video u Super Veru u Beogradu.
  Košta oko 500 din. tako nešto. Moguće da je to što tebi treba.

  http://www.4gardena.co.uk/cgi-bin/product.pl?PID=1882273&item=6586498&section=539695&path=539695

 • Led_ue

  Peđa gledali su te cudno iz razloga sto su spojnice mašinski elementi koji prenosi obrtni moment.Pri prenošenju obrtni moment i brzina rotacije se ne menjaju… Mozda to „narodski“ zovu spojnica ali to generalno nije. Treba ti nesto sto prima obrtni moment i deo koji je statican. Mislim da ti treba konstrukciono resenje sa nekom vrstom ležaja. Trebalo bi da takva rešenja imaš kod rotacionih pumpi ili sličnih uređaja,ne sumnjam da ceš vec nešto iskopati… Mene interesuje gde si naisao na ovako nešto? 🙂

  • Ma znaju šta je spojnica, odmah su mi pokazali spojnicu, samo fiksnu, bez mogućnosti rotiranja creva. 🙂

   Gde sam našao ideju za pumpu? Pa na Internetu. Ovakve mašine me interesuju tako da se interesujem.

   Ovo je u stvari jedna od tri konstrukcije pumpe za vodu koja koristi samo energiju vode i pri tom je jednostavna za gradnju. Točak je samo najjednostavniji, i lako se da improvizovati.

 • Brkchey

  Tebi treba spojnica sa semering lezajem, koji ce da dihtuje na spoju dva crijeva. Takvi lezajevi se koriste obicno na osovinama vodenih pumpi gdje izoluju prelaz osovine od pumpe u motor. Ne znam da li postoji gotovo rjesenje, ali sigurno se moze napraviti takva spojnica. Pozdrav!

 • Pa da, semering. Sve vreme razmišljam o celoj spojnici a ona može da se napravi sa semeringom. Jedina teškoća može biti što se ovde radi o vodi a ne o ulju, pa nema podmazivanja.

 • Brkchey

  Nema veze, semering je patronskog tipa, tj. zatvoren sistem sa uljem, tako da je uvijek podmazan. Uostalom, zar ti to planiras nekakav enterprise sistem za navodnjavanje :), mislim da ce ti bilo kakav improvizovani lezaj koristiti, jedino ako ne planiras to stvarno da patentiras i proizvodis xD

  • Ma ne. U stvari mi je ovo više interesantno kao igračka i dobar fazon. Pošto mi je plac pored reke, atraktivno bi bilo imati ovakvu pumpu koja radi sama od sebe. A bilo bi dobro da može da potraje. 🙂

 • Hvala za text, probudile su se neke ideje 😉

 • sto se tice tog semeringa.. spojnice.. ili kako god.. mozda mozes da iskoristis bilo koju okretnu prskalicu za zalivanje one uglavnom imaju jedan stabilan deo na koji se prikljucuje crevo i jedan koji se okrece i razbacuje vodu na sve strane..
  valjda sam bio dovoljno jasan… 🙂

  • I ovo zvuči kao dobra ideja. Jedina gotova spojnica ove vrste koju sam video j eona što se nalazi na koturovima za crevo na vodu, ali je to obična plastika koja ne može da izdrži stalno okretanje. Prskalica je već zamišljena da izdrži veće habanje.

 • Brkchey

  Plasticne prskalice jesu najjednostavnije rjesenje, ali nisu za velika opterecenja. Kao izolator koriste gumeni prsten koji je lagano podmazan, ali to ne sprecava da brzo dodje do habanja.

 • U radnjama autodelova ima semeringa raznih dimenzija tako da bi lako bilo naći neke koji bi se uklopili u celu stvar. Dakle niej problem njih korsititi iako ce biti praktično potopljeni u vodu?

 • Berhan

  nije potrebno komplikovati, samo da osovina bude 3/4″ … i najobčnija gardenina spojnica…

  http://www.4gardena.co.uk/cgi-bin/product.pl?PID=1881982&item=6586507&section=539695&path=539695

  ovo predlažem jer sam imao „kolica“ za baštensko crevo koja su imala vrlo sličnu konstrukciju…

  ne znam da li kontaš, pokušaću da pronađem neku sliku na netu

 • Našao sam tu spojnicu u jednoj radnji. Mogla bi da posluži ali samo da se proba koncept. Cela je plastična sa gumenim zaptivkama. Ne smao da će zaptivke vrlo brzo da se potroše nego i prave veliki otpor okretanju.

  Nije to namenjeno za ovakvu primenu (stalno i dugotrajno obrtanje) nego samo toliko da kompenzuju uvrtanje creva prilikom uobičajene baštenske upotrebe.

 • Berhan

  tačno da bi možda pravila neki otpor, ali za probu ja mislim da ti bolje varijante nema,

  evo ovako nešto sam ja imao samo što su spojnice bile te gardenine

  http://www.cpsc.gov/cpscpub/prerel/prhtml08/08384d.jpg

 • Brkchey

  Mislim da postoje i semerinzi od plasticne mase, cini mi se da sam to negdje vidio. Spolja jaka sinteticka masa, a unutra metalni lezajevi sa mazivom. Ne znam da li to mozes naci,ali to bi bilo najbolje rjesenje. Mada, mislim da lezaju nece smetati to sto ce zahrdjati spolja, jer je unutra mazivo i funkcija ja odrzana.

 • Aca

  Pozdrav Peđa, svaka čast za ideju i entuzijazam. Jel to nešto na ovaj fazon http://www.youtube.com/watch?v=YWAfnqH1w2g&feature=related

 • Da, to je pumpa izgrađena na istom prinicipu koji sam i ja isprobao.

  Ima na jutjubu još takvih snimaka. Posebno valja obratiti pažnju da te pumpe dobro rade i u vodi koja se ne kreće velikom brzinom.

 • Radiša

  Poštovani Gospodine!
  Dobio sam kroz poštu juče teksto vašoj pumpi. Poslao mi je drug, misleći da je nešto senzacionalno. Ta je pumpa stara skoro oko 2500 gpdina. Za takvu pumpu znalo se u Mesopotamiji i Vavilonu i prema podacima koje iznosim iz izvora što je ostavio Dr. Prof. Danilo Rašković u knjizi „Opšta Mehanika“ tom pumpom su podizali vodu na viši nivo navodnjavajući Semiramidine viseće vrtove koji su bili jedno od čuda starog sveta. Na osnovu komentara koje sam pročitao vidim susreli ste se sa problemom prenosa vode od obrtnog dela ka neobrtnom. To se može rešiti vrlo jednostavno. Idite u Komunalno u vodovod i kanalizaciju i pitajte ih da vam pokažu manžetne na vitlu od pumpe za pročišćavanje kanalizacije „Woma“ i gde možete kupiti zaptivke one nisu skupe ja sam ih skoro kupio za moju pumpu u Zrenjaninu i jedan komplet košta oko 300 dinara ali ostalo vam može napraviti metalostrugar. Pumpa je malog kapaciteta i zato je neupotrebljiva, ali se proučava kao idejno rešenje. Da bi ste povećali kapacitet na usta možete staviti levak radi većeg prijema vode, ali tada se mogu dograditi i lopatice i da se samorotira bez pomoćnog kola.
  Ako sam vam nešto bio od pomoći drago mi je. Akosmatrate da vam nešto mogu pomoći obratite se pomoći ću vam sve što je u mojoj moći.

  • Jeste mali kapacitet pumpe ali sa mnoge primene to i nije ogranuičavajući faktor. Mnog je značajnije što je pumpa jednsotavne konstrukcije i pokreće je sam vodeni tok. To je odlično za, na primer, navodnjavanje ili prebacivanje tehničke vode na veću visinu.

 • Nikola

  Vidim da si i ljubitelj terenaca, pa ćeš brzo razumjeti na šta mislim. Vojni kamioni 150-ka i 110 imaju takvo rješenje, samo za zrak pa je manjeg promjera. Tu se zrak iz kompresora preko fiksne cijevi dovodi u gumu koja se okreće i omogućuje pumpanje gume u toku vožnje. Kod nas ima tih kamiona dosta po otpadu, a ako nije previše mali unutrašnji prečnik sistem bi se mogao iskoristiti.

 • Milorad

  evo kako sam ja zapazio moguce resenje, princip se moze videti na prskalici za bastu koja se okrece.Na njoj je pomenuto izvedeno na sledeci nacin:kroz dupli nipl je prvoucena cev koja je sa jedne strane prosirena i zaravnata tako da odgovoara spoljnom precniku duplog nipla.Na tom kraju se nalazi i „dihtung“ od tvrde plastike.Sa druge unutrasnjeg elementa je napravljen navoj na koji je naveijena prskalica i sve to zajedno navijeno (prvi kraj duplog nipla kod kog je prosireni deo unutrasnjeg elementa)na nosac prskalice. Nije idealan spoj, tj ima guitaka(curi po malo vode)ali za pomenuto je idealno jeftino resenje.

 • petar

  Suplja cijev kao osovina ( fiksna, na nju prelaz za crijevo ) . “ hidrofor “ preko nje. Na hidrofor spojena je spirala creva, dovod vode.
  Spoj hidrofora i odvodne cijevi brtvi se “ semeringima “ a konstrukcija se moze okretati na “ piksama “ ( bronza, mesing ) .
  Ako bi koristili izlaznu cijev kao osovinu, morate izbusiti par vecih rupa ( izmedu piksi ) , a drugi kraj “ blindirati “ .

 • petar

  Hidrofor je u navodnocima ( sluzi samo kao naziv ) a nisam mislio da morate da upotrebite pravi hidrofor.
  Ali kada vec ovo pisem, nemojte bas da svi olako shvatite ovu konstrukciju.
  Mene recimo zanima koliko duljine trebate crijeva u spirali, ako zelite da podignete vodu na recimo 10 metara visine? ???

 • Meda

  Postovani,

  Ima mnogo projekata vrlo jednostavnih za rad, ko zna, za podizanje na velike nivoe, neznam koliko moze ovaj sistem koji si uradio.
  Pozdrav

 • mikidragi

  malo sam proučavao te spiralne pumpe. dizajn prilagodio svojim potrebama i napravio super stvar koja zaista funkcionira

  ukratko: kako bi dobio što veći pritisak i snagu morao sam namotati što više crijeva (u mom slučaju 50 metara 3/4 cola), s obzirom da je to sve dosta teško, a potok se zna smanjiti preko ljeta odlučio sam staviti prijenos 1:2, da ipak malo olakšam pogonskom kolu. izlazno crijevo je 1/2 cola duljine 50 metara.

  što se tiče visine dizanja vode, 6 metara bez problema, krajnju visinu ne znam, nisam se penjao na ništa višlje.

  ova moja pumpa daje cca 1950 litara za 24 sata.

  kako je ovo planinski potok, često zna mijenjati razinu, pa sam morao napaviti da pluta.

  pošto sam jako zadovoljan na ljeto se planiram igrati sa jednom velikom stacionarnom 🙂

  http://www.youtube.com/watch?v=2eb8GcxyqKo

 • Meda

  Poštovani,
  Dobio sam Vaš e-mail, hvala Vam na odgovoru.

  Ako Vas interesuje konstrukcija sa kojom možete vise vode da izbacite, možete moi se javiti.
  Pozdrav
  Beograd, 11.12.2013. god.

 • Mile

  Peđa,
  Ako ti je ova pumpa još uvek aktuelna – većinu pumpi vode za vozila možeš da prepraviš u ovo što ti treba tako što ćeš na strani gde je pogonska remenica ubaciti cev umesto osovine.

  Isto možeš da dobiješ ako od šire cevi napraviš kućište i u njega ubaciš četiri semeringa vodene pumpe i dve uže cevi (čiji spoljašnji prečnik odgovara unutrašnjem prečniku semeringa). Dva semeringa na ulaznoj strani možda mogu da budu oslonac rotacije ulazne cevi a možeš i da staviš ležaj sa spoljšnje strane zbog veće stabilnosti.

  Suština je da su semerinzi vodene pumpe ono što ti treba a ostalo ćeš i tako smisliti sam.

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Popunite izraz tako da bude tačan: *