Teme: Mesta | Putanje i orijentiri | Slike iz prirode | Fotografija

Uvačko jezero – vidikovac Molitva – meandri Uvca

Skraćena veza: http://pedja.supurovic.net/veza/5823

Uvačko jezero (Sjeničko jezero) je najprivlačnije jezero od svih na reci Uvac najpre zbog prelepih meandara koji su nastali potapanjem kanjona Uvca 1979. godine za potrebe hidroelektrane Uvac. Ovi meandri su nešto što zaista treba videti a upravo zbog njih ovo jezero je verovatno i najlepše u Srbiji.

Jezero je uklješteno između planina Zlatar i Javor. Nalazi se na nadmorskoj visini od 985 metara i prostire se zrakasto u nekoliko rukavaca u dužini od 27 kilometara, nizvodno od Sjenice, u podnožju Lopoglava do brane hidroelektrane Uvac između sela Akmačići i Bukovika. Jezero formira reka Uvac a pripomaže mu i reka Vapa koja se nešto niže uliva u jezero.

Obilazak možete izvesti plovidbom jezerom ili pešačenjem obodom kanjona. I jedno i drugo su sjajni načini da vidite ovo mesto i predstavljaju svojevrsne doživljaje.

Najbolje mesto za pristup jezeru je kamp u Previnama, na 8 kilometara od Sjenice. Iz Sjenice se kreće putem ka Kušićima i Ivanjici. Na 7.5 kilometara od Sjenice, sa asfaltnog puta se preko mosta odvaja makadam koji kreće uz brdo Kandića krš. Na prevoju se levo odvaja zemljani put koji se spušta još 1.5 kilometara prema Previnama i kampu na samoj obali Uvačkog jezera.

Ako ste raspoloženi za plovidbu jezerom, u kampu možete iznajmiti prevoz, a naravno, možete upotrebiti i svoj čamac. Plovidba vam omogućava da iz neposredne blizine vidite meandre i nekoliko veoma zanimljivih pećina (Ušačka, Ledena i Bezdan). Sigurno ćete primetiti i beloglave supove, orlove koji su postali zaštitni znak ovog jezera. Stene po obodu jezera su njihovo prirodno stanište.

Ako se odlučite za pešački obilazak, nećete imati tako blizak kontakt sa jezerom ali ćete zato imati neverovatan pogled na ceo sistem meandara, peštersku visoravan, Zlatar i Javor.

Pešačka staza počinje od kampa i kreće se nizvodno, desnom obalom jezera sve do vidikovca podno vrha Molitva koji je jedno od najboljih mesta sa kojih se vide meandri Uvca. Dužina staze je 4.5 kilometara, a ukupan uspon je 378 m.

Izvor života

Staza je odlično uređena, lako je prohodna, i nema mogućnosti da se zabunite i zalutate. Visinska razlika između najviše i najniže tačke na stazi je oko 100 m, ali zbog uvala između brda ukupan uspon je skor četiri puta veći. Ipak, sama staza je lagana i ne traži neki veliki napor. Ovome doprinosi i to što je na svakom koraku nešto zanimljivo tako da se prave česte stanke zbog razgledanja i fotografisanja. Računajte da vam za odlazak do vidikovca treba oko 2 sata hoda, dok je povratak nešto kraći.

Na samom početku staze prelazi se potok, a tu je napravljena i česma od starog drveta neobičnog oblika. Ovde obnovite zalihe vode jer je to jedini izvor pijaće vode na stazi. Na drugim, neuređenim, izvorima nemojte piti vodu jer često bivaju zagađeni.

Nedugo zatim u nastavku puta proći ćete pored velikog visećeg pešačkog mosta koji premošćava Uvačko jezero i sastavlja sela na dve obale.

Kada krenete dalje prema Molitvi, već sa sledećeg brda videćete lep mali zaliv i na njemu drvenu kućicu. Pored kućice se nalazi još jedan izvor vode.

Sa ovog brda se silazi u klisuru Mrčkog potoka koja je obrasla šumom koja pruža odličan hlad u vreme letnjih vrućina. Preko potoka se prelazi drvenim mostićem koji je tu izgleda više ugođaja radi nego što je zaist apotreban. Potok možete i da prekoračite. Ipak, najviše će vas oraspoložiti uređeno odmorište u hladovini.

Nakon odmora kreće malo jači uspon. Kada izbijete iz šume na čistinu s jedne strane ćete imati vidik na Devojačku stenu, a sa druge na Uvačko jezero. Nemojte ovde odmah upeti da se penjete stazom. Odmah po izlasku na čistinu odvaja se jedna stazica levo koja silazi na samu obalu jezera. Nije daleko a itekako se isplati sići do jezera zarad fotografisanja.

Staza dalje vodi jačim usponom pored devojačke stene koja dominira ovim predelom. Na njoj ćete videti i nekoliko pećinskih otvora nastalih u vreme kada je Uvac još uvek bio u začetku svog posla stvaranja kanjona.

Nakon Devojačke stene, staza se nakratko spušta u malu uvalu a zatim penje na uređeni vidikovac na početku meandara Uvca. Ovde se možete odmoriti i nazreti šta vas tek čeka na daljem putu. Od ovog vidikovca nadalje je uglavnom stalni, blag uspon do pod sam vrh Molitva. Sve vreme su menadri izloženi vašem pogledu i svakako nećete žuriti već ćete uživati u svakom koraku.

Od Molitve, staza se spušta pored zaseoka Nišavići ka vidikovcu koji je postavljen na samu ivicu stene, iznad završetka meandara. Odavde se odlično vide svi meandri, a ako se dovoljno dugo zadržite pridružiće vam se i poneki beloglavi sup.


Naspram molitve na samom nivou jezera vide se ulazi u ušačku i ledenu pećinu. Sasvim sigurno ćete videti neki čamac koji će ploveći meandrima ući i u ove pećine.

Ako ste se lepo organizovali, umesto dva sata, za dolazak na Molitvu možete potrošiti i mnogo više vremena u opuštenom lunjanju i razgledanju. Ako ste baš radi, možete se sa vidikovca spustiti i na same meandre.

Povratak sa Molitve je istom stazom nazad do kampa. Silazak traje nešto kraće jer je manje uspona, a nije ništa manje zanimljiv jer vam daje mogućnost da još jednom sagledate sve zanimaljivosti. Povratak ne mora da bude peške. Ako se dogovorite sa čamdžijama, može neko da vas sačeka na jezeru ispod Molitve, tako da se vratite čamcem i vidite meandre iz oba ugla.

Profil visina
sjenica-kamp-vidikovac-molitva

Može i biciklom ili automobilom

Opisana sta za je od kampa do vidikovca pristupačna samo za pešake. Za one koji bi da vidikovac posete biciklama ili automobilom, evo mapa dva puta. Prvi je kraći ali je put lošiji a drugi je nešto duži ali je bolji. Radi se o makadamskim i zemljanim putevima.

Profil visina
sjenica-vidikovac-molitva-kolski-put-1

Profil visina
sjenica-vidikovac-molitva-kolski-put-2

Druga strana priče

S obzoropm da je ovaj članak izazvao veliko interesovanje i da me je dosta čitalaca kontaktiralo raspitujući se oko mogućnosti posete rezervata Uvac i jezera, pokušao sam da prikupim dodatne inforamcije kako bih to objavio ovde.

Po prirodi stvari, obratio sam se upravi Specijalnog rezervata prirode Uvac, raspitujući se kakav je režim kampovanja u rezervatu. Nažalost, predstavnik rezervata, Darko Ćirović,  koji je odgovorio na moj imejl nije mi dao informacije koje sam tražio, ali mi je zato naglasio da čuvari rezervata stalno motre i da na licu mesta pišu prekršajne prijave svima koji ne poštuju njihov Pravilnik o unutrašnjem redu i čuvarskoj službi Specijalnog rezervata prirode “Uvac“.

U nekoliko razmenjenih imejlova postao je izuzetno nepristojan, što me je zapanjilo. Ako već nisu na svom sajtu objavili informacije koje su neophodne posetiocima, mogu bar da budu predusretljivi da ih daju imejlom ako se neko već raspituje, a pre svega da budu uljudni u komunikaciji.

Nakon svega, nisam usmeo da saznam gde sme da se kampuje, a nisam uspeo ni da dođem do pomenutog pravilnika da bih sam mogao da to saznam. Sve to je vrlo čudno, s obzirom da iz uprave rezervata Uvac odmah prete kaznama, neobično je da nisu svoj pravilnik koji je osnova za kažnjavanje objavili, tako da posetioci mogu da ga pogledaju i da saznaju kako smeju da se ponašaju. Praktično, ulaskom na područje rezervata Uvac dovodite sebe u nezgodan položaj, jer svaki korak koji napravite može biti osnova da vas čuvarska služba kazni, a razlog kažnjavanja da saznate tek iz napisane kazne.

Ovo me ne iznenađuje mnogo, jer je kod nas poslovično to da se oni kojima je na upravu i čuvanje dat neki prirodni resurs ponašaju bahato. Zašto tako reaguju kada se neko raspitje kako može u sopstvenoj režiji da poseti rezervat ne znam. Mogu samo da pretpostavim da im smeta što takvim posetiocima ne mogu da naplate vodičku službu ili šta već.

Stoga, moja preporuka je da posetu Uvcu planirate kao jednodnevnu i da se ne upuštate u komplikacije sa kampovanjem, jer, po svemu sudeći, uprava rezervata jedva čeka priliku da vas kazni.

Ako baš želite da provedete na Uvcu dva ili više dana, onda je najsigurnije da se smestite u privatnom kampu na obali jezera koji je pomenut u članku. Vlasnik kampa je, za razliku od osoblja rezervata, veoma gostoljubiv i ljubazan.


Podelite ovaj članak sa prijateljima


145 comments to Uvačko jezero – vidikovac Molitva – meandri Uvca

 • milos

  Pedja,jedna molba,procitao sam tvoj tekst i planiram da iz cacka posetim Uvac za 1.maj,zanima me da mi ovako po gradovima objasnis rutu kojojm mi je najbolje ici i zelim da mi kazes gde da ostavim auto jer ne zelim da idem kolim mimo asfalta a i zelim da vidim sto vise..veliki pozdrav….

  • Pretpostavljam da ti je najkraće da ideš preko Ivanjice preko Javora putem za Sjenicu.

   Malo pre Sjenice ćeš izbiti na jednu krivinu odakle se vidi jezero i tu je most i odvaja se makadamski put preko mosta desno. Ima tu i drvean nadstrešnica sa klupama. Tu možeš ostaviti automobil na proširenju i onda peške ići makadamom.

   Ipak, dobar deo tog puta nije toliko zanimljiv da vredi pešačkog truda (a i mnogo vremena bi tu izgubio). Zanimljivo je od kampa pa dalje. Bolje je da autom priđeš što više kampu (istim tim putem).

 • milos

  aha,hvala ti puno,auto mi je malo nizak pa ne znam koliko moze da podnese do kampa,tojest,kakav je put do samog kampa od tog jezera?

 • ivan

  Jedno pitanje,dosaosam do brane, tj gde je rezervat iz pravca akmacica. Koliko i kako da se dodje do najboljeg vidikovca od brane,il iz Nove Varosi?

  • Najjednostanije je da odeš do Sjenice pa otud, kao što je i prikazano na mapi. Može i tako preko brane ali moraš lokalnim makadamskim i zemljanim putevima da nekako dođeš do Kladnice. Meni to ne bi bio problem, ali ako ne poznaješ teren, ili ne bi da rizikuješ sa automobilom, bolje je da se držiš magistralnog puta.

   Ako baš hoćeš tuda, usput se raspituj kako da dođeš do Kladnice. Kod Kladnice izbijaš na magistralni put Ivanjica – Senica pa se njim spuštaš do jezera.

 • Nebojsa

  Izuzetan članak. Od svih imformacija koje sam uspeo da pronadjem na internetu, ovo je najsveobuhvatniji i najkorisniji pregled informacija koji bi trebalo da ponude zvanicne prezentacije a ne pojedinci entizijasti. Pedja svaki ti cast. Tvoj tekst o Durmitoru mi je takodje puno pomogao. Na planinarenje cesto vodim decu i mnogo mi znaci kad unapred mogu da sagledam sve i imam predstavu sta da ocekujem.

  Uvac smo posetili u nedelju prvog vikenda juna. Jezero je bilo puno vode, a livade zelene sa zutim i ljubicastim tonovima. Sjajni uslovi za fotografiju. Sa Molitve smo se spustili do meandra, postoji skretanje negde na 20 minuta od Molitve nazad. Tu nas je pokupio camac nakon prethodnog dogovora sa vozacem.

 • Vladimir Atanasković

  Poštovani Peđa,
  Da li mi možete poslati kontakt za kamp.
  Vlada
  Unapred hvala.

 • Mirjana

  Poštovani,
  Molila bih za par informacija i saveta
  Čitajući vaš tekst na brzaka se dogovorilo nas petnaest da obiđemo Uvac za vikend, molimo vas za pomoć:
  Možete li nam proslediti kontakt za privatan smeštaj ili kamp,
  šta obavezno poneti, da li su noći puno hladne i dani pakleni kao u gradu? Imate li neki savet za radoznale ljubitelje prirode? Unapred zahvalni, javljamo se po povratku.

  • Proslediću vam kontakt z akamp privatnom porukom. ZA drugi smeštaj nemam podatke.

   Što se tiče vremena, leti ume preko dana da bude baš vruće. Noć nisam provodio tamo pa nemam direktna isksutva ali mislim d anije ništa drugaije nego u bilo kojoj drugoj planini.

 • Marija

  Zdravo Pedja, hvala na odlicnom tekstu. Kako je najbolje sa Zlatibora iz centra doci do ovog divnog vidikovca na Uvcu?

  Hvala unapred

 • Mirjana

  Hvala vam Peđa za informacije o Uvcu, ja sam za vikend bila i oduševljena sam, nas osamnaest je bilo u grupi (privatna režija), spavali smo u šatorima u kampu do jezera. Preko dana smo obilazili znamenitosti. Jedino što je noću temperatura vrlo niska tako da sam se prvu noć smrzla u vreći, jutra su maglovita ali oko sedam časova progreje sunce onda je prelepo. Po mom mišljenju kamp je siromašno opremljen, voda se donosi u balonima i to je tehnička za piće morate poneti. Nema struje već se agregat povremeno uključuje. Ali sve to nije pokvarilo doživljaj. Preporučujem od srca. Vredi videti.

 • Jelica

  Dragi Peđa,

  Pre svega, hvala ti na ovom blogu i detaljno opisanoj ruti za Uvac. Nakon toliko pretrage po internetu, tvoj opis je najkorisniji i najdetaljniji!
  Zanima nas samo jedna stvar pre nego što krenemo – da li je moguće preći ovu rutu u ovo doba godine? Vreme je svih ovih dana suvo, ili sa manjim padavinama, ali bismo hteli da znamo kakva je situacija na samoj pešačkoj ruti uz Uvac pre nego što krenemo. Plan je da se ide narednog vikenda, 13/14. februara. Možeš li nam pomoći savetom da li je dobro ići sada ili ne?

  Hvala ti puno unapred!

  Veliki pozdrav,
  Jelica i Janko

  • Staza nije zahtevna i ja imam utisak da ne bi trebalo da bude problem preći je u bilo kakvim vremenskim uslovima. Treba računati da u zimskom periodu može da bude veoma hladno. S obzirom da staza prati obalu jezera, stalno se ide gore-dole, pa je moguće da na nekim delovima bude klizavo i da više umara.

 • Nevena

  Poštovani Peđa,
  najpre da Vam se zahvalnim na ovako divnim tekstovima koje pišete i koji su od velike pomoći svima nama koji ih čitamo. Imala bih jedno pitanje za Vas. u nedelju planiram da posetim Rezervat Uvac i vidikovac Molitva pa me interesuje kakav je kvalitet tog makadamskog dela puta do samog kampa. Da li može da se do kampa dođe autom bez problema ili je loš put, da li je možda bolje ostaviti automobil na kraju asfaltnog puta?
  Srdačan pozdrav i hvala Vam još jednom.

  • Kao što sam napisao u tekstu, makadam je dobar osim poslednjih stotinak metara. Taj de je bilo prilično loš kada sam prolazio i ja tuda ne bih išao automobilom. Moguće je da su to sredili u međuvremenu.

 • Pedja2

  Imenjace, imate li neki kontakt od ljudi koji prevoze camcima po jezeru? Takodje bi dobrodosao i neki info oko cena prevoza. Najlepse hvala, tekst je predivan.

 • Koga interesuje, dobro je da bude upućen u ova dva dokumenta, jer tako može da se spasi od popriličnog troška.

  Pravilnik o unutrašnjem redu i čuvarskoj službi Specijalnog rezervata prirode „Uvac“, „Službeni glasnik RS“, broj 47/14, strana: 8 od 01.05.2014.

  Odluka o naknadama za korišćenje zaštićenog područja Specijalni rezervat prirode „Uvac“, „Službeni glasnik RS“, broj 50/14, strana: 18 od 09.05.2014.

  Ovih dokumenta, inače, ni dan danas nema na sajtu Specijalnog rezervata Uvac. na sajtu stoji samo cenovnik, po kome prva dva sata pešačenja koštaju 2000 dinara a svaki naredni 500 dinara. Pa vi vidite da li ćete da rizikujete da vas uhvate da idete na Vidikovac, pošto ćete tada plus i kaznu platiti.

 • Jelena

  Zdravo,
  Momak i ja planiramo kolima da idemo, preko ivanjice i javora. jel kolima moze samo do tog kampa.. ili bismo mogli recimo i negde blize da pridjemo.. Citala sam gore u tekstu da ste napisali da postoji i neki duzi i kraci put gde bi moglo autom.
  Hvala najlepse

 • Nevena

  Peđa, hvala na divnom i veoma informativnom tekstu.

  Informacija koju sam dobila telefonom je da 2000 din košta 2 sata šetnje sa vodičem u orgnizaciji uprave rezervata. Ako šetate sami plaćate samo ulaznicu od 100 din. Takođe organizuju i splavarenje njihovim čamcima. Ako se vozite kajakom ili SUP daskom, ne plaćate ništa dodatno.
  U svakom slučaju, nije loše pročitati pravilnike i upoznati se sa pravilima ponašanja.
  Da li možeš da mi pošalješ kontakt kampa ili da napišeš link?
  Veliki pozdrav.

 • Marina

  Poštovani,
  Interesuje me koliko je pametno naći smeštaj na planini Zlatar i odatle se uputiti u obilazak meandara Uvca?
  Pozdrav!

 • Milos

  Druze pozdrav, tekst je odlican.
  Moze li neki kontakt telefon ljudi koji prevoze camcima i informacija o ceni tog prevoza.
  Unapred hvala

 • Petar

  Poštovani Peđa,
  Hvala Vam na lepom tekstu. Kao i većina, zamolio bih Vas za kontakt kampa, jer planiramo da krenemo tim putem narednih dana.
  Srdačno,

 • Milos

  Pedja, kao i svi, molim za kontkat nekoga iz kampa, najlepse hvala!

 • Da li mozete da mi posaljete vas broj telefona da vas kontaktiram radi informacija.

 • Krljavi

  Poštovani, odlično opisana ruta sa svim potrbnim informacija za nas početnike :). Planiram krajem maja obici ovaj dio sa suprugom i djetetom. Moje pitanje je da li se obilazili lijevu stranu ovog dijela Uvca pošto se na ovoj strani nalazi Ledeni vidikovac, Ledena pećina i Ušačka pećina, odnosno ako ste bili koja staza je lakša pošto mi je djete starosti 2 godine pa bi da joj olaksam njeno prvo planinarenje :). Pozdrav!

  • Nisam bio na drugoj strani jezera peške pa nemogu dati procenu. Po kartama, liči mi da je slično.

   Nema isksutva ni sa tako malom decom, ali mislim da je malo mnogo za dvogodišnje dete, osim ako nemate u planu da je nosite.

 • Aleksandar

  Interesuje me kakav je put kojim se može prići do samog vidikovca automobilom? Da li je mnogo loš, ili može da se priđe sa autom do samog vidikovca?
  Ako mogu da dobijem kontakt ljudi koji prevoze čamcima i cene usluga?
  Pozdrav

 • Goran Đorđević

  Poštovani,
  išao bih kolima drugom rutom koju ste dali u postu, do sela Muhovići. Da li je kvalitet puta zadovoljojavajući da bi se moglo ići putničkim vozilom ili je neophodno terensko vozilo? Nebitno je da li je makadam, interesuje me da li ima rupa koje je teško preći kao i dubokih kolotraga.
  Inače, post je odličan i nadasve koristan. Iskrene čestitke.
  Srdačan pozdrav.

 • Slavko

  Poštovani G. Pedja,
  Hvala vam na prelepom tekstu. Inače sam iz Slovenije i krajem meseca idem na turu po Srbiji, Crnoj Gori i BIH. Prvi plan mi je bio da iz BG-a idem direktno na Zlatibor, ali posle vašeg teksta je obilazak Uvačkog jezera skoro pa neophodan. Pošto neču imati mnogo vremena nameravam da od kampa pa do vidikovca Molitva idem peške, a da se vratim čamcem. Koliko daleko od vidikovca Molitva me gospodin sa čamcem može pokupiti i kakav je pristup sa vidikovca do obale, gde bi me čamac čekao? Šta se još isplati pogledati na putu od Ivanjice do Sjenice? Zamolio bi vas još samo da mi prosledite kontakt od ljudi, koji prevoze čamcem i dopišete kolika je približna cena vožnje čamcem od vidikovca do kampa? Za odgovor vam se unapred zahvaljujem! Srdačan pozdrav!

  • Čamac može da dođe ispod vidikovca, a do dole treba da se spustite peške. Ja nisam silazio ali mi nije izgledalo komplikovano, mada treba da se vodi računa jer je to sve stena.

   Nemam kontakte za čamce, ali verujem da to možete da dogovorite u kampu. Cene ne znam.

   Na putu od Ivanjice do Sjenice možete svratiti na grob majoru Iliću ispod Vasilinog vrha. To je u stvari vojničko groblje na kome su sahranjeni srpski vojnici izginuli u bici na Kalipolju u blizini.

 • Krsta Grujovic

  Postovanje,
  Mozda nisam dobro pazio ali nisam video odakle je moguce ukrcati se na brodic radi krstarenja kanjonom (sa sjenicke strane). Molim kratku informaciju.
  Sa postovanjem

  K. Grujovic

 • Biiljana

  Poštovani,

  molim za kontakt kampa. Hvala

 • Jasna

  Poštovani,
  Zamolila bih za kontakt kampa Previne. Hvala, pozdrav.

 • Robert

  Zdravo!

  Mozes li mi molim te poslati kontakt za kamp? 🙂 Hvala!

  P.S.: U pitanju je ovaj https://goo.gl/maps/MHz3w15q93U2 kamp, jel tako? (google maps link).

 • Ivanaki

  Postovanje, da li mi mozete poslati kontakt za kamp, zelela bih da posetim Uvac pocetkom avgusta i trazim smestaj daleko od ljudi, vreve i saobracaja. Kamp mi deluje kao odlican izbor, mada sam gledala i smestaj u Akmacicima, ako imate neku informaciju vise, mozete mi poslati na email. Unapred hvala.

 • Mira

  mozete li da mi posaljete broj kampa? Hvala

 • Goran

  Postovanje,

  Takodje bih molio za kontakt detalje kampa, i eventualno ljudi kod kojih bi mogli da dogovorimo voznju camcima po jezeru…

  Pozdrav!!!

 • Sanja

  Poštovani Peđa,
  Prošle nedelje sam sa decom prešla opisanu stazu peške, od kampa do vidikovca. Veliko hvala na ovako iscrpnim i tačnim opisima, bili su nam od velike pomoći. Staza jeste zahtevna, na nekim mestima i poprilično zarasla, ali uvek prohodna i dovoljno jasno obeležena. Napominjem da su deca uzrasta 4 i 8 godina, nije bilo lako ali smo uspeli. Sve pohvale i za Slavicu i Milana iz kampa, bili su vrlo predusretljivi i „pratili“ naš napredak telefonom, dok nas nisu pokupili čamcem po prethodnom dogovoru. S njima smo obišli i Ledenu pećinu a na kraju su nas i onako izgladnele sjajno nahranili 🙂 Tako da poruka zainteresovanima – samo napred, nećete se pokajati, ovako nešto se ne viđa svaki dan! Peđina uputstva na papir i nemate problema! Veliki pozdrav!

  • Kristina

   Sanja,
   Tri pitanja, da li ste plaćali ulaznice, koliko košta vožnja čamcem i da li se do kampa može doći putničkim autom, planiramo za vikend obići Uvac pa bi nam ove informacije bile od koristi.
   Pozdrav

   • Sanja

    Draga Kristina,
    Ulaznice nismo placali, nisam ni znala da bi trebalo niti sam videla mesto na kom bi to trebalo uraditi.
    Voznju camcem smo dogovorili u kampu, pre polaska na pesacenje, sa ljudima iz kampa na koje sam slucajno naletela, naplatili su nam 1100 din za voznju i obilazak pecine(ja sa dvoje male dece, mozda bi kostalo vise za starije, ne znam). Do kampa smo dosli autom, prateci Pedjina uputstva, sve je bas kao sto je opisano, poslednjih 2-3 km su zemljani put i makadam ali moze da se vozi. Lep provod, uzivacete!

 • Biiljana

  Pridruzujem se pohvalama za Pedjine savete i za Slavicu i Milana i njihovo gostoprimstvo.

 • Predrag Milovanovic

  Moze li kratak savet za pogled sa Novovaroske strane na Uvacke meandre, gde i kako doci….?

 • Danica

  Postovani,
  Hvala Vam na veoma detaljnom objasnjenju. Planiramo krajem nedelje da se upustimo u Uvacku avanturu, sa decom. Zamolili bi Vas za kontakt kampa.

 • sanja

  Postovani Pedja,
  molila bih Vas za kontakt kampa.
  pozdrav

 • milos

  pozdrav Pedja,mozes li mi poslati neki broj gde se moze dogovoriti voznje camcem?hvala

 • Jovana

  Dobro jutro Peđa,

  Zamolila bih Vas za kontakt kampa, i u isto vreme koristim priliku da se zahvalim na ovako iscrpnim savetima i opisima.

  Srdačan pozdrav i hvala unapred,
  Jovana

 • Dusan

  Postovani Pedja,
  Molim Vas za kontak kampa i neku okvirnu cenu jer planiram sa suprugom da posetim Uvac i ne bi da platim trostruku cenu.
  Jako cenim Vas trud i dobru volju da pomognete svim zainteresovanim ljudim koji zele da upoznaju lepote nase Srbije.
  Sve najbolje,
  Dusan

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Popunite izraz tako da bude tačan: *