Teme: Čuda prirode

Veliki medokaz (Indicator indicator) – ptica vodič do meda

Skraćena veza: http://pedja.supurovic.net/veza/2921

U srednjoj i južnoj africi, lovci na med često imaju neobičnog ortaka u poslu. Veliki medokaz je ptica iz roda detlića koja je razvila neobičan način da dođe do hrane – pčilenjeg saća. To je, inače, retka ptica koja može da svari saće, ali teško dolazi do njega, jer je je ono uglavnom nedostupno u šupljinama drveta ili stena.

Zato se ptica dosetila da iskoristi ljude. Kada ih primeti, ona im prilazi, cvrkutanjem im skreće pažnju i poziva ih da je prate. Skakuće sa grane na gradu i sačekuje pratioce vodeći ih putem, nekada i po nekoliko kilometara, sve do pčelinjaka. Tada se smiri, sačeka u blizini da ljudi razvale pčelinjak i uzmu med, ali oni uvek i njoj ostave nagradu.

Kažu da svaka ova ptica zna sve pčelinjake u na prostoru od oko 250 kvadratnih kilometara na kome živi i da je veoma pouzdan vodič, ali i da ne pokazuje med samo ljudima već i životinjama koje se hrane medom.

Dejvid Atenborou  (David Attenborough)  je to za BiBiSi zabeležio kamerom


Podelite ovaj članak sa prijateljima


Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Popunite izraz tako da bude tačan: *