Teme: Tehnologije

Veoma jaki neodijumski magneti mogu da budu i opasni

Skraćena veza: http://pedja.supurovic.net/veza/1333

Ma ne, ne radi se o opasnosti od mahnetnog polja. Stvar je mnogo trivijalnija.

Izvesni Dirk (po svemu sudeći Britanac), inače tehnički potkovan, naučio je na bolan način da ne treba da potcenjuje jake magnete. On je  strastveni kolekcionar retkih i neobičnih predmeta tako da nije odoleo kada je na ibeju naišao na oglas za prodaju ogromnih neodijumskih magneta.

Neodijumski magneti malih dimenizija imaju ogromnu snagu - sila privlačenja ova dva amgneta je 500 kilograma

Neodijumski magneti malih dimenzija imaju ogromnu snagu - sila privlačenja ova dva magneta je 500 kilograma

Tako je došao u posed dva neodijumska N45 magneta, jedan cilindričan, prečnika 75 milimetara i širine 75 mm,  a drugi blok dimenzija 100 x 50 x 50 milimetara. Mislite da to nije veliko? Za neodijumski magnet jeste. Cilindrični magnet ima snagu privlačenja 180 kilograma, a blok 320 kilograma.

Uglavnom Dirk je ove magnete držao u svojoj sobi, na sigurnom rastojanju, sve dok jednog dana nije napravio grešku – premeštajući ih, primakao ih je na oko pola metra.

Kada sumagneti bili dovoljno blizu sila privlačenja je bila dovoljno jaka da manji poleti i zalepi se za veći. Nezgoda je bila u tome da je Dirk taj veći držao u ruci, a njegov kažiprst se našao između magneta – potpuno spljošten, smrskanih kostiju.

Dok se vi zgražavate zamišljajući opisanu scenu, ja se bavim mišlju kolika je to prirodna i neiskorišćena energija, samo treba smisliti način da se korisno upotrebi.

Ah da, ne morate više zamišljati. Ceo događaj je zabeležen i fotografijama, pa ako imate jak stomak, možete pogledati Dirkov opis celog događaja i ilustracije. Naglašavam još jednom: slike su samo za one sa jakim stomakom.


Podelite ovaj članak sa prijateljima


8 comments to Veoma jaki neodijumski magneti mogu da budu i opasni

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Popunite izraz tako da bude tačan: *