Teme: Informatičko društvo

Web fest spam

Skraćena veza: http://pedja.supurovic.net/veza/3323

web-fest-250x250Glasajte za mene, glasajte za mene!

Odzvanjaju ovih dana imejl boksovi, Fejsbuk, tviter, Blogodak, Planeta i svi ostali načini masovne internet komunikacije od vapaja vebmastera da im se da glas.

I ove godine se održava Veb Fest – masa vlasnika sajtova su se prijavila da učestvuje na ovom velikom regionalnom festivalu sajtova.

Kako organizatori Veb festa nisu uvažili primedbe sa prošlog festivala da je javno nekontrolisano glasanje posetilaca besmisleno, oni su to ostavili i ove godine. I tako su napravili pravu spam pomamu, jer ove godine, mnogo žešće nego prošle, svaki sajt agituje kako zna i ume da dobije glasove publike i, neretko, ne libeći se ni zakonom zabranjenih postupaka, kao što je na primer, slanje spama.

Glasajte za mene, glasajte za mene! – ne može čovek više ništa pametno da pročita zatrpan ovim apelima da se ugrabi još koji glas.

Da li će festival da ima nagradu publike i da dozvoli da tu nagradu dobije onaj ko uspe da animira što više glasača to je stvar festivala. Stvar javnosti je koliko će ozbiljno da shvati tako dodeljenu nagradu, a stvar pobednika da li će takvom nagradom da se diči.

Međutim, organizatori festivala ozbiljno treba da se zamisle da li oni treba da budu motor koji pojačava spamovanje, a ovakva dodela nagrade publike je urpavo to. Ona neće pokazati koji je sajt zaista najbolji već koji sajt je uspeo da nagovori više ljudi da glasaju za njega.

Razumljivo je da festivalu ovaj spam odgovara jer on je najviše reklama upravo samom festivalu. Oni su u stvaru postigli odličan marketinški efekat – koriste ozloglašen način reklamiranja ali tako da oni ne šalju spam niti se reklamiraju direktno – a ipak oni dobijaju najveću reklamu.

Kakvu to poruku šalje internet zajednici?

Veb fest kao svoj cilj deklariše promociju upotrebe Interneta kod najšireg kruga ljudi, a kao način da to postigne navodi takmičarski deo i promotivno-edukativne aktivnosti? U šta ovo spamovanje spada? U promotivne ili edukativne aktivnosti? Zar takvoj upotrebi Interneta treba učiti najširi krug ljudi?

Nadam se da će sledeće godine stvari biti bitno drugačije, makar utoliko da će učesnicima u takmičenju biti zabranjeno bilo kakvo spamovanje – da na sajtu oglase da su u konkurenciji to je ok, ali ako to oglase bilo gde van sajta tada treba da odmah budu izbačeni iz takmičenja. Na taj način će bar spam biti izbegnut, mada važnost nagrade publike neće biti značajno ojačana.

Druga strana medalje

Za one koji nisu baš u toku, Veb fest pored nagrade publike dodeljuje i nagrade žirija i to je savim druga priča. Nagrađivanje preko žirija je znatno objektivniji način i te nagrade imaju težinu.


Podelite ovaj članak sa prijateljima


32 comments to Web fest spam

 • Ja ne mogu da zovem ljude da glasaju za mene u kategoriji Edukativni. Morao bih da vodim dve kampanje na sajtu sa i bez WWW 🙂

 • Prijavio sam svoj blog, ali nemam nameru da pozivam ljude i trazim da glasaju za mene.
  I prosli put sam tako uradio..
  A prijavio sam blog jer mi sa tog agragata dolaze posetioci,lol.
  Ko prizna pola mu dodje , a druga polovina ne 😛
  lelele sto lupam, pa jos uzivam u tome 😀

 • Potpuno se slažem sa tvojim mišljenjem. Nemam namjeru da šaljem poruke ljudima. Ne znam na osnovu čega i kako će procjenjivati vrijednost nekog sajta. Ne vjerujem da su upoznati sa tehnologijom proizvodnje hrane, tako da su mi šanse za nagradu minimalne. A da li je dobro održavanje festa? – Mislim da svakako jeste. I mene je natjeralo da poradim na nekim detaljima, sredim neke zaostale probleme.

  Ček mislim i da ih nazovem da ih pitam da znam za slijedeću godinu. Recimo Tehnologija hrane okuplja skoro 1.000 prehrambenih inženjera, ali kako oni to da provjere.

 • imaš još jedan glas 🙂 slaba ti konkurencija u kategoriji
  ae, sad ti baci nazad 😉 šalim se, ofkorse 🙂

 • Slažem se…

  Inače se ne prijavljujem na takve stvari, ali jučer me supruga nagovorila da sajt dodam na Vidi top 100. Prijavio sam, ali uz prijavu bih trebao x mjeseci držati gore njihov banner – što mi ne pada na pamet (kao ni lobiranje za glasove). Ako im se sviđa dobro, ako ne – opet svi sretni 🙂

 • Od vas vlasnika sajtova koji nemaju komercijalne pretenzije očekivano je da vam je ovakav moj stav razumljiv i podržavate ga.

  Ali, šta mislite zašto nema komentara marketing stručnjaka?

 • Pa neće valjda da skaču sami sebi u stomak 🙂
  PS.
  I mene prijatelji nagovorili da pošaljem sajt, što inače nije moj princip…al nešto sam bila raspoložena da udovoljim prijateljima . Ja na ovaj fest gledam kao na pozorište u kući 🙂

 • Ne mislim ja da ne treba prijavljivati sajtove na festival. Baš naprotiv, treba. To je sjajan način da budete primećeni i da dobijete neku novu publiku koja do vas još uvek nije došla.

 • Evo komentara i jednog marketingaša.
  Peđa, preduhitrili ste me sa postom. Nešto sličnog sadržaja sam i sama htela objaviti…

  Elem, slažem se sa Vama ali delimično. Ovih dana su mi Inboxi puni molbi da svoj glas na Web Festu dam baš njima, o statusima na wall-u i twitteru da i ne govorim pa još dodatno sledeći dan: samo da podsetimo da, eto, glasate za nas, ako slučajno juče niste videli mejl u inboxu ili naš status… itd… A pop-up baneri sa WebFestom samo iskaču na celom domaćem Internetu. Pričam o pojedincima i kompanijama ali i onima koji ih predstavljaju.

  Rekla bih da je ovo novina? pa ako imamo web, marketing, PR… 2.0 onda je ovo SPAM 2.0? na domaćem netu.

  Ono što me je zabrinulo je, da onog trenutka kada sam postavila naš sajt na webfestu, narednih dana sam bila spamovana oko PPC oglašavanja od strane kompanija koje sam jedva uspela i da izguglam? Cela priča oko webfesta se zloupotrebljava i doživljava na pogrešan način, odnosno izgleda mi da je svako u ovome video neku „svoju korist“ koju na vrlo ružan način pokušava da realizuje. Zanima me na koji način su te kompanije došle do podataka o meni (npr moj mejl) i ko sve ima pristup bazi korisnika webfesta, onih koji su se prijavili pri registraciji i glasanju?

  Kažem delimično, jer sa druge strane ideju oko WebFesta podržavam. Mislim na koncept. Oni koji ga organizuju će narednih godina na osnovu iskustva (nadam se) poboljšati i napraviti ozbiljan i relevantan Festival.

 • Hm, sad kada si to rekla i ja uviđam da su se u poslednje vreme pojavili neki spameri koji su mi bili čudni. Mada sve to moe da bude i slučajnost.

  No, stoji da nigde na sajtu Vebfesta ne stoji izjava vlasnika sajta i organizatora (Agena) da imejlovi neće biti upotrebljeni ni za šta drugo osim za registraciju na sajtu. To praktično znači da oni mogu da ih upotrebekako god žele pa i da ih ustupaju drugima.

  To bi valjalo ispitati.

 • Poslao sam imelom pitanje organizatorima Veb festa i oni su mi odgovorili:

  Na stranici http://wfest.org/propozicija zaštita i ograničenje korišćenja imejl adresa je navedeno u sledećoj rečenici.

  „Podaci prijavljenih korisnika neće biti zloupotrebljeni niti će biti prosleđivani trećim licima, a organizator ima pravo da prijavljenim korisnicima povremeno šalje obaveštenja čiji je sadržaj vezan za Veb Fest.“

  Sve imejl adrese korisnika sajta, kako osoba koje su prijavile tako i glasača, se ne dele sa trećim licima. Sva komunikacija nakon Veb Festa je ograničena na informacije o Veb Festu.

  Dakle Veb fest nije nikome davao prikupljene imejl adrese.

 • Možda je slučajnost… ako jeste, izvinjenje od mene.
  Mada i dalje imam utisak da je priča zapravo mnogo kompleksnija s obzirom na okolnosti. No, to je samo lični utisak.
  Svako iskustvo nas nečemu nauči…

 • Navijacki mentalitet, nema tu pomoci 🙂

  Inace mislim da je to sto ce publika imati prilike da glasa i da se i njeni glasovi racunaju veoma demokratska opcija. Naravno da ziri ima vecu tezinu, ali nije lose cuti ponekad i „glas naroda“ pa makar to bio samo indikator za pracenje (navijackih?) trendova na webu – o tom po tom, videcemo kad se zavrsi Web Fest.

  za @Jasna Kamatovic – sta se to desilo vama i ko je to uradio da mi je znati. Veoma ruzan nacin promocije – da prvi put o nekoj kompaniji cujes tako sto dobijes nezeljenu postu, to je vrlo bahato i totalno je anti-marketinsko ponasanje.

 • Mislim da ovo nema nikakve veze sa demokratijom. Svako ispitivanje javnog mnenja se mora sprovoditi poodređenim pravilima da bi rezultat imao smisla. Ovako kako se radi na Vebfestu nema smisla. Rezultat ne znači ništa.

  Nisam ja protiv glasanja publike, ali mislim da to treba organizovati tako da rezultat ima neku težinu, ali bar utoliko da se ne podstiču takmičari na spam ili druge nelegalne ili napadne metode.

  Kod nas je sasvim uobičajeno da za neku kompaniju prvi put čuješ kroz spam. To se kod nas smatra marketingom.

  Neko to radi jer ne zna, ali nažalost ima i onih koji dobro znaju šta rade ali se vade na priču da ne znaju.

 • „Kod nas je sasvim uobičajeno da za neku kompaniju prvi put čuješ kroz spam. To se kod nas smatra marketingom“, uzas.

  Osim prejakih filtera kada nesto zavrsi kao spam slucajno, ja ne znam da se desava(lo) da se pod marketing podvodi spam.
  Mislim da se i spam u ovom smislu razlicito tumaci – prodajna ponuda nije spam ako ste pravno lice. Nije spam svaki email od nepoznatog posiljaoca – pa kada bi marketing tako razmisljao propustio bi trecinu poslovnih sansi…

  Kako izgleda belosvetski spam (i to od anti-spam softvera licno) http://bit.ly/NwuWq

 • Po našem zakonu oglas poslat imejlom bez prethodne dozvole primaoca je zabranjen i predstavlja ozbiljno delo koje se vrlo oštro sankcioniše. To obuhvata mnogo štošta pored prodajnih poruka i marketinga.

  http://pedja.supurovic.net/category/informaticko-drustvo/spam

 • Evo sta je stiglo danas iz organizacije Web Festa – anketa o SMS glasanju publike, da ili ne, pa se ukljucite i kazite sta mislite http://ow.ly/AalW

 • Ja zaista ne vidim razlog da se uvodi SMS glasanje. Il’ si na sajtu web festa i glasaš ili ne.
  Sad će moja teka od ujaka da glasa SMS-om, a ni luk jela ni videla sajt nit čula za web fest, nego joj ja javila-tetka, puštaj glas i javi i drugaricama! I još dodam ono staro, očerupano: ako ovu poruku ne proslediš na deset brojeva , sutra će ti se nešto straaaašno desiti!

  Osim ako tu nisu i telekom i telenor i ostali , jer im nije dosta…svašta!

  ili ništa ne razumem…

 • SMS glasanje je postavljeno kao pitanje web javnosti kako bi se dobio sud. Realno SMS glasanje u čitavom regionu ima smisla ali zbog tehničkih ograničenja nije ga moguće realizovati sada. Pritom sav prihod ide u dobrotvorne svrhe.
  Kako postoje dva mišljenja, žiri i javnost, SMS glasanje bi imalo smisla samo u sudu javnosti i popularnosti siteova.
  Glasovi žirija bi išli na drugu stranu i SMS glasanje ne bi uticalo.
  Mislim da sve teme spama mogu da budu dobra tema za advokate koji će komunicirati i odgovarati na pitanja na prvoj radionici Web Festa koja počinje sutra u 14:00. Advokati se bave intelektualnom svojinom, autorskim pravima… Sve na live stream-u http://www.wfest.org/live , pitanja mogu da se postavljaju preko twittera i hash taga #wfest09.

 • Da li samo vaš prihod ide u dobrotovrene svrhe ili baš sav prihod. Poznato je koliki deo kolača uzimaju telekom provajderi i posrednici preko kojih se vrši SMS naplata.

  Ne vidim neku svrhu takvog načina glasanja, ako ne postoje mehanizmi da se obezbedi nekakav kvalitet tih glasova.

 • Mogu da govorim samo o onome što stigne od provajdera. Provajderi ponekad odustanu od svojih usluga što sada nije slučaj.
  Stručnjaci sa domaćeg weba ne dele vaše mišljenje i smatraju da je jedini način dopustiti širokom auditorijumu da glasa.
  U svakom slučaju postoje dve nagrade u svakoj kategoriji. Jedna je od žirija dok je druga na osnovu glasova publike.

 • Ja spadam u internet stručnjake i kao što vidite ne delim mišljenje tih neimenovanih stručnjaka na koje se vi pozivate.

  Kada se dopusti nekontrolisano glasanje, onda organizator glasanja mora biti svestan da rezultati takvog glasanja teže da istaknu šund i kič a ne ono što je zaista vredno pažnje.

  Da bi se nečije mišljenje moglo uzeti kao vredno, on mora biti kvalifikovan da ga da. Veb fest nije preduzeo ama baš nijedan korak da dobije glasove publike koja je kvalifikovana da da svoje mišljenje. Nekvalifikovani glasači ne mogu da budu ozbiljna referenca.

  Bar u medijima imamo dovoljno primera šta se dobija ako se podilazi masi i dozvoljava da ona, bez ikakvih kriterijuma postavlja repere.

  Prošli Veb fest je pokazao koliko je neozbiljno uzimati ozbiljno glasove publike, a ovogodišnji je prouzrokovao da se glasovi publike degradiraju do krajnje granice, otvorenim spamovanjem, što me je i podstaklo da napišem ovaj članak.

  Ja ne mogu da prihvatim da neko glasanje ima bilo kakav značaj, ako u njemu učestvuje publika koja je toliko neobrazovana da u glasanju učestvuje jer je dobila spam ili zato da promoviše nekoga sebi bliskog. Tu nema nimalo ni znanja ni objektivnosti, pa je neozbiljno uopšte uzimati glasove takvih glasača u obzir.

 • Odličan blog post! Dosta sam razmišljao upravo o ovoj temi i sam se nekoliko puta zapitao trebam li poticati ljude na Twitteru ili Facebooku da svoj glas daju meni odnosno mojem blogu – moram priznati da nisam našao dobar razlog da bi to napravio. Kvalitetan sadržaj sam sebe će promovirati, dok će autori sadržaja koji moraju moliti da dobiju nekoliko minuta pažnje biti prepoznati kao takvi i time si negativno utjecati na online reputaciju.

 • Samo zelim da se zahvalim na ovom divnom razmisljanju T.Stankovica. Dugo sam razmisljao kako da formulisem neke stvari, ali je ovo najace do sada..

  će autori sadržaja koji moraju moliti da dobiju nekoliko minuta pažnje biti prepoznati kao takvi i time si negativno utjecati na online reputaciju

  Kvalitetan sadrzaj ce uvek naci svoju promociju na ovaj ili onaj nacin, samo joj ne treba samoreklama !!! Neka drugi PRomovisu !!!

 • Deda, ovo je odličan slogan: „Neka drugi PRomovišu!

  Možda ne bi bilo loše da se pokrene neka kampanja pod ovim sloganom, da se ljudima skrene pažnja kako stvarno treba da se radi internet promocija.

 • Svako od nas promovise sebe kako zna i ume, ali je najbolja PRica koji drugi pricaju o nama, cak i kada je losa…
  Slazem se sa tobom, bas je lep slogan.. Idem da mu turim zaokruzeno R i da ga okacim na blog kod mene,lol 😛

 • U prvi mah sam se „naložio“ na VebFest iako Vežbanku nisam ja prijavio već je to učinio neko drugi (prijavio sam Riznicu znanja, ali za nju nisam lobirao).

  Lobirao sam par dana na Tviteru i Fejsbuku, ali slanjem javnih poruka/pisanjem na zidu. A onda sam odustao od daljeg „lajanja“ zbog postojanja lopovskih sajtova u konkurenciji, kao i visokom rejtingu pojedinih sajtova u kategorijama sa kojima nemaju dodirnih tačaka.

 • Prošli put (2007. g.) sam prihvatio učešće u toj „lakrdiji“ zvanoj Web fest, i to kao član žirija!

  Pored toga što je bilo opisanih problema na koje je Peđa skrenuo pažnju, bilo je problema i sa relevantnošću glasanja žirija.

  Ja te ostale članove nisam ni jednom čuo, ni video (nisam ni znao ko je sve član žirija) do dana dodele priznanja. Ispostavilo se da se radi o potpuno različitim osobama iz različitih oblasti, tako da je dobijena lista nagrađenih po žiriju bila takva, da je ja svakako ne bih potpisao – a nisam ni bio pitan, a bio sam član žirija.

  Na večeri dodele tih nagrada sam skrenuo pažnju šta sve mislim da nije u redu sa Web festom, ali sam dobio odgovor da je to priča za narodne mase, i da oni hoće da na takav način popularišu Internet!

  Tada sam i odlučio da ne želim da imam bilo kakve veze sa ovom nagradom u buduće!

 • Nisam u ono vreme nešto mnogo pratio blogove pa sam propustio te tvoje komentare. Mogao bi da mi kažeš kako je onda uspelo da se desi da http://www.supurovic.net bude nominovan od strane žirija?

  Zašto si ga ti nominovao znam, i to je ok razlog, ali izgleda da su ga nominovali i drugi, a opet, ja ni na koji način nisam mogao da utičem na to, jer čak nisam ni znako ko je u žiriju. Doduše i da sam mogao ne bih, jer sam sajt više prijavio da bi ga ljudi videli nego sa stvarnim očekivanjem da može da prođe žiri.

 • Ne radi se o nominacijama, već o glasanju žirija. Bilo je više od pola nagrađenih kojima ja nikada ne bi dao nagradu…

 • Evo zanimljvosti. Spamer koji reklamira usluge spamovanja radi promocije glasanja na Web festu.

  http://spameri.iz.rs/spam-ponude-biz-milan-g-rakic-profesionalni-spamer

 • Nije normalno šta taj čovek sve radi i nudi na sajtu, a još manje je normalno to što svi znaju a on je još uvek tu.

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Popunite izraz tako da bude tačan: *