Теме: Бесплатни програми

CoilMaestro, алат за прорачун завојница

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/441

Добих данас на имејл обавештење од Softpedia.com да су у своју базу уврстили мој програм CoilMaestro. Не знам шта им би ни како су га ископали, али лепо што су га се сетили.

Овај програм сам направио давно, у сарадњи са својим братом Ненадом који је махер за све што захтева много мозгања и математике. Он је разрадио математички део проблема, а ја сам се позабавио програмирањем. Програм је направљен јер је мом пријатељу, који се бави градњом звучних кутија и озвучења, требао неки алат да лако прорачунава завојнице за скретнице.

CoilMaestro се користи за прорачун завојница са вишеслојним намотајима без језгра а има две функције:

– прорачун оптималних димензија завојнице је образац у који можете унети жељени индуктивитет, пречник и максималну дужину жице коју имате на располагању, и опсег прихватљивих физичких димензија завојнице, а он ће све то узети у обзир и понудити вам најоптималније димензије завојнице која има одговарајуће карактеристике. Циљ је, наравно, да се са што мање потрошеног материјала добију жељене карактеристике завојнице, како индуктивитет, тако и њене димензије.

CoilMaestro, образац за прорачун оптималних димензија завојнице

CoilMaestro, образац за прорачун оптималних димензија завојнице

– прорачун индуктивитета завојнице је образац који на основу познатих физичких димензија завојнице израчунава њен индуктивитет. Ово је често потребно ако треба да употребите постојећу завојницу чије су вам карактеристике непознате. Једноставно измерите тражене физичке димензије, унесете у образац и добићете израчунат индуктивитет.

CoilMaestro, образац за прорачун индуктивитета завојнице на основу њених димензија

CoilMaestro, образац за прорачун индуктивитета завојнице на основу њених димензија

Свакако треба имати у виду да је у оба случаја начин прорачуна такав да се добијају прибилижне вредности, али у пракси је то више него довољно, бар према искуствима људи који програм користе, а има их подоста.

Па ето, ако се бавите израдом звучних кутија или нечим што захтева да се бавите и завојницама, пробајте, можда вам овај једноставан алат уштеди време. Програм је, бесплатан.

Програм можете преузети са: http://www.datavoyage.com/coilmaestro/

2 comments to CoilMaestro, алат за прорачун завојница

 • Ernesto

  Dear Predrag,

  I’m looking to your software and it has been really helpful for my job, I would like to know if you can share the formulas that you are using.

  The problem with my application is that I use coils with dimensions in the order of 50 to 80 cm diameter, and the discrepancies within the real value and the Coilmaestro calculation increases as the coil size is increased.
  I have tested the software with small coils and it correlates good enough, but I want to tune the formulas to match the bigger size coils.

  Thanks in advance

  • It’s been a while since I wrote that program. I am not sure if I even have source.

   As I recall, formula is nothing fancy, standard inductance caluclation. Program just goes on loop finding optimal values for needed specification.

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Попуните израз тако да буде тачан: *