Изборник Затворити

Држава спречава тужбе радника због неисплаћених зарада, пензионог, социјалног и здравственог осигурања

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/1636

Државни секретар Министарства економије и регионалног развоја, Небојша Ћирић је 16. марта послао допис државном секретару Министарства правде Слободану Хомену, којије овај проследио Врховном суду Србије, а тај суд је документ даље проследила председницима окружних судова са налогом да исти проследе председницима општинских судова и свим судијама који суде у предметима на које се допис односи.

У допису је стајао захтев да се прекину сва суђења и замрзну извршења правоснажних судских одлука који се тичу радних односа. То је прилично широка дефинисија јер се односи не само на тужбе због неисплаћених зарада, неуплаћивања пензионог, социјалног и здравственог осигурања, надокнада породиљама већ ама баш сваки поступак који је у области радних односа.

Државни секретар је овај захтев образложио потребом да се заштите предузећа у приватизацији, јер ако би се сви ти захтеви и већ донесене пресуде извршили то би био значајан економски удар на та предузећа. Успут се државни секретар позива и на светску економску кризу.

У нормалној држави, за овако нешто сви одговорни у целом низу прослеђивања оваквог захтева, не би морали да подносе оставке – били би најурени истог момента, а вероватно би неко заглавио и у затвору.

Међутим у нашој земљи такве ствари пролазе.

Довољно је страшно било то што је држава и до сада посредно већ спроводила овакву политику. Наиме, најспорији и најмучнији су управо процеси у којима радници туже своје фирме због неисплаћених зарада и неуплаћеног радног стажа и других обавеза. Ту ствари увек иду веома споро, растегнуто по сваку цену, увек је радник тај који пред судоим изгледа као окривљени иако је он у ствари тужилац, и увек се налазе свакојаки изговори да му се оспори право.

Ако се и догоди да радник најзад успе да добије пресуду у своју корист, она је то само на паппиру. Пре свега, надокнаде које пропише суд су увредљиво ниске и немају никакве стварне везе са износима које су предузећа заиста ускратила. Затим, након пресуде следи мукотрпна борба да се од суда добије да је она извршна, а тада тек постаје проблем како наплатити пресуђено. Фирме по правилу тврда да немају пара, а радницима је немогуће да потраживања наплате принудним путем из власништва фирме. У целој тој причи се сви окористе, укључујући и адвокате тужитеља који такође раде у талу са фирмама и судијама и који преко свега радницима наплате све своје услуге обично у вредности две трећине утужене надокнаде.

Знате ли некога ко је био принуђен да тужи своју фирму? Питајте га како је прошао. Сигуран сам да ћете чути сличну причу.

А замислите сада, када држава даје директне и јавне инструкције судовима да раднике још више понижавају. А судство је као независно.

Истовремено, разни „привредници“ који су будзашто покуповали предузећа, чак и она која су одлично пословала, све су то уништили, распродали имовину и оставили огроман број људи без посла и сви листом прошли некажњено, чак и онда када би радници или ко већ успео да против њих покрене поступак. Када пукне приватизована фирма, онда се обично само јави Агенција за приватизацију, поништи приватизацију и ослободи „приватника“ беде, без икакве обавезе да се од њега наплати штета, а о томе што је фирма упропашћена и о радницима нико и не брине.

За то сте гласали, ви који сте гласали.

3 Comments

 1. netsrbija

  Sledece ce uvesi da radnici treba da placaju poslodavcu nakandu za provedeno vreme u fabrici. Polako privikavaju javnost na tu ideju.

  A i sta ti radnici hoce? Plate, zarade, treba da budu srecni sto provode vreme u rudnicima i fabrikama.

  Postavite link na onaj Top lista nadrealista skec.

 2. Džejn

  Drsko mešanje izvršne u sudsku vlast, do sada bez presedana. Slušam danas vesti i prosto ne mogu da poverujem. Ova zemlja je otišla do đavola.

  Uostalom, poslednja rečenica u tvom tekstu sve govori. Muka mi je od ove zemlje.

 3. Повратна веза:Džejn’s Two Cents » Blog Archive » “A, jel’ sav ovaj lebac tvoj?”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.