Изборник Затворити

И ми компјутерске криминалце имамо

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/3714

Није ретко да чујете како су наши људи експерти за рачунаре и да су међу првима у свету по знању и умењу. Као и у мнгим другим делатностима, тако и у рачунарском свету, зање и умеће се често тестира у криминалним радњама. Па да видимо чиме се то баве наши компјутерски генијалци наклоњени криминалу.

Крадљивац домена

У априлу 2008, М. Р. је преотео власништво над једним доменом и сајтом тако што је искористио безбедносни пропуст, упао на сајт, изменио податке тако да се представи као да је власник, и онда на основу тога од провајдера тражио и добио овлашћења да администрира домен, што је искористио да заиста и преузме власништво над доменом, отевши га од правог власника. На његову жалост, да би све то урадио морао је да користи свој идентитет, те су га власти брзо скембале.

Потрошачи крадених кредитних картица

Малолетни М. Ц. у сарадњи са Д. Ч. користио је податке о украденим кредитним картицама добијене из САД, за куповину у интернет продавницама у Србији. Купио је већи број мобилних телефона, плејстејшн, и лаптоп потрошивши преко 2000 евра. Робу је наручивао на непостојеће име и адресу, али је давао број мобилног телефона, којим је контактирао са куририма поштанске службе и тако преузимао робу, коју је затим делио са Д. Ч. Али и њима је одзвонило.

Гребатори за интернет приступ

Н. Т. и Р. В. су у Кикинди , крајем 2007. и скоро целу 2008. бесплатно користили услуге интернет провајдера користећи лозинке које им је давао Б. Р. Скембани су али су добро прошли – кажњени су условно.

Због отказа остали без података

Пред саму Нову годину 2008. године у Врању, Н. Р. је, због отказа, обрисао податке са рачунара ветеринарске станице у којој је радио (евиденцију обележених животиња, газдинстава, и друго). Оптужен је за намеру „да онемогући и знатно омете поступак електронске обраде и преноса података од значаја за рад Регионалне канцеларије за Пчињски окуг, Управе  за ветерину, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС„, те је тако и осуђен.

Озбиљан хакер

У фебруару 2008, М.Ж. (тада осамнаестогодишњак) из Београда се бацио у озбиљан криминал. Хаковао је сајт који је хостован на серверу у САД и са њега преузео податке о око 600 платних картица Аmerican express и VISA, власника држављана Аустралије. Након тога је неке од података употребио у домаћој интернет продавници настојећи да купи монитор вредности 285.5 УСД. Успело му је тек из шестог пута а и то је све што јеуспео, јер су га убрзо укебали. Мислим да му је монитор изашао на крају много скупљи.

Галантан са туђим платним картицама

М.Ч. (20) из Београда је умају прошле године, такође употербио крадене податке о кредитни картицама у домаћој интернет трговини. Купио је тербајатни хард диск, плејстејшн, монитор од 26″ (укупно преко 800 евра вредности). Приликом куповине је давао своје личне податке и својеручно потписивао отпремнице курирских служби. Шта мислите, јесу ли га укебали?

Сајбер пљачкаши банке

Б.М. (28) из Косовске Митровице и М.Р. (30) из Сомбора су у сопственој кретивности опљачкали банку. Они су открили да постоји временско кашњење у ажурирању података о стању на рачуну у банци и на банкоматима и ПОС терминалима те су то користили да подигну са банкомата много више пара него што су стварно уплатили на рачун који су само за ову прилику отворили. Успели су да извуку око 7000 евра пре него што су укебани. Интересантно, овај пропуст углавном користе банке, да отму паре од својих клијената, чудо да се нико није интересовао за њихово понашање.

Ситни пират

Ј. И. из Београда је у дужем временском периоду од 2007. до 2009. године продавао пиратске ЦД и ДВД и тако приходовао скоро 7000 евра. Он је направио сајт на бесплатном домену преко кога је продавао приатерију,а нплатује вршио преко постнет уплата. На његову жалост, зглајзао је, а није баш много зарадио, јер је приход предавао неком анонимном лицу у чије име је, у ствари, вршио продају. Идентитет налогодавца није открио властима.

Саботер

Окружног суда у Београду је наложио истрагу против против П. М., под сумњом да је он у својству службеног лица, у марту прошле године, са више рачунара у службеним просторијама болнице, обрисао важне податке о пацијентима, у намери да онемогући или омете њихову обраду.

Супер Марио и непоштени кладионичар

Тужилаштво захтевало истрагу против Г. М. који је направи олажне тикете за клађење. Према наводима, он је у сарадњи са лицем чији индентитет није утврђен, на рачунару кладионице покренуо програм назван Super Mario Blue Twigliht, који је у ствари омогућио приступ бази података кладионице и измену два раније уплаћена тикета тако да су у њих уписани резултати у међувремену одиграних утакмица. Након тога су измењени тикети одштампани и Г. М. је покушао да их наплати.

Долијао и радник Телекома Србија

Да ли сте се некада жалили Телекому због претерно великог телефонског рачуна и ништа нист епостиглијер сувас убеђивали да је крађа импулса немогућа?

Е па, Окружни суд у Београду је покренуо истрагу против више запослених у Телекому да су користећи овлашћења техничара, прибавили корист од преко 100.000 евра, тако што су подешавали податке везане за тарифирање импулса и тиме умањивали наплату са изабраних бројеве и бројевиам додељивали услуге које ови нису плаћали. Укупно су подешавали 18 телефонских бројева што соствених што службених. Један од њих је, у постуку контроле лажно приказивао контролу тих бројева прикривајући тиме измене.

Дакле, када неко краде од Телекма, тада се све може утврдити, а када се краде од грађана, онда – појела маца.

Интернет преваранти искористили Егзит

Ј.Ш. (30) и његова девојка Т.Д. (29) из Новог Сада су осуђени због преваре путем интернета, јер су направили сајт лажне агеније за изнајмљивање смештаја преко кога су, 2007. године, преварили 29 држављана Велике британије и Ирске да им унапред плате за наводни смештај поводом музичког фесивала „Еxit 07“. Међународним банкарским трансакцијама су успели да приходују скоро 4000 евра а део су од преварених узели у готовини.

Ј. Ш. је за ову прилику отворио девизни рачун у банци, регистровао интернет домен и упослио познаника да направи сајт. Т. Д. се представљала као ПР агенције те су купци од ње имејлом и мобилним телефоном добијали одговоре на сва питања везана за смештај. СА неким жртвама су се срелиу Новом САду и од њих тражили новац у готовина на име наводних доплата сакупивши тако још 710 евра након чега су их упућивали у хотел, где би ови схватили да су преварени.

Због чега је настао овај чланак?

Пратећи вест да је Влада Србије одлучила да укине Тужилаштво за високотехнолошки криминал и прегледајући сајт овог тужилаштва , наишао сам на архиву неких случајева које су објавили. Учинили су ми се занимљивим, те сам помислио да је најбољни начин да вам опишем чему служи ово Тужилаштво, управо да укратко препричам чиме су се до сада бавили. Узгред, укидањем тужилаштва и овај сајт ће престати да буде одржаван, а можда ће бити и угашен.

Борба против високотехнолошког криминала је специфична, јер захтева да се тиме баве људи који поред доброг познавања права морају такође добро да познају и високе технологије. То упракси значи да се морају стварати специфични тимови састављени од стучњака више профила како би могли да у потпуности разумеју и раскринкају ове врсте криминалних радњи.

Када је, пре мање од три године, основано ово Тужилаштво, јавност је то поздравила јер је то био знак да ће се најзад у овој земљи увести ред и у области ове врсте криминала. Нажалост, Тужилаштво није дуго опстало, не зато што није добро радило свој посао, него зато што Влада не разуме чему оно служи. Тужилаштво за високотехнолошки криминал постало је колатерална штета многооспораване реформе судства која је у Србији спроведена на почетку ове године.

Шта то значи за нас, грађане? Значи да остајемо незаштићени, јер немамо коме да се обратимо у овако префињеним случајевима криминала. О да, тужиоци ће и даље постојати, али не они који заиста могу да разумеју о каквом кривичном делу је реч. Враћамо се назад, у она времена, када су нас представници правде гледали ко теле у шарена врата јер нису могли да разумеју ни реч, а камоли компликоване поступке које се примењују у високотехнолошком криминалу.

Таман када смо видели да је могуће ухватити криминалце који су раније увек били испред правде јер су знали више, Влада нам је то одузела и то баш у време када је јавност итекако постала свесна колико је рачунарски криминал присутан, колико смо му сви изложени и да је он у успону, те против њега у ствари треба ангажовати додатне снаге.

За то сте гласали, ви који сте гласали.

14 Comments

 1. BRANKKO

  Sumnjam da su onu uopste i radili ‘punom parom’. Vise je to bilo marketinga radi, al’ o5… Totalno je glupo sto je umesto daljeg usavrsavanja ovo tuzilastvo ukinuto.

 2. Vlado

  Za ovog mog sugrađanina (Kosovska Mitrovica) nisam čuo, inače Mitrovica je mali grad, i ovde se sve zna, ali eto, dobro je što sam čuo. Članak je zanimljiv, mada ima još mnogo ovakvih kriminalaca koji nisu otkriveni, niti će biti.

 3. Deda

  Sad razmisljam , posle ovakve odluke, mozda zele jos nesto da urade iza svega ovoga? U ostalom, ko smo mi gradjani koji visimo na netu i nesto tu radimo? Da li je nama zasita potreban zastita, i da li ta zastita treba da se ogleda samo ako je vezana za novac? Sta je sa svim pretnjama kojse upucuju preko mejlova? Sta je sa maloletnickom delikvvencijom i maloletnim seksom?
  Imam jos pitanja, ali nisam siguran da ima relevantnih , tacnije ovlascenih osoba da mi daju odgovore, a prepiska sa tobom, moze doprineti da mozda neko i procita sva razmisljanja na ovu temu? Ne skodi, mada nas glava boli, cim se bavimo ovim pitanjima, zar ne?

 4. milis

  Najnovija informacija: prošlog vikenda je hakovan GSM server jednog velikog ISPa iz Srbije i napravljen je ogroman račun za telefon. Prijavljeno je svim držanim telima koji imaju veze sa telekomunikacijama.

 5. Radoslava

  Ali na njihovom sajtu stoji :
  Од 1. јануара 2010. године на снагу ступа нова мрежа тужилаштва у Републици Србији. Обавештавамо Вас да сајт тужилаштва за високотехнолошки криминал у наредном периоду неће бити ажуриран до момента именовања и почетка рада новог тужиоца и заменика у тужилаштву за високотехнолошки криминал.

  Ja ovde ne vidim da je to tužilaštvo ukinuto, što bi bilo van svake pameti, nego je u pitanju samo privremena neažurnost…

  Za konkretnu vest da je Vlada Srbije odlučila da ukine, ne nadjoh link…

  Nisu valda baš ludi ?
  Ili jesu.
  Ne bi me začudilo.

  • Peđa

   Проко, ово су наведени случајеви из судске праксе. Ако не верујеш, распитај се, колико знам по Закону можеш да имаш увид у документацију сваког судског процеса.

 6. Miloš Vučić

  Prošle godine nam je uhapšeno 5+4 „mušterija“ sa dva sajta na kojima primamo naplatu karticama. Uglavnom se radilo o jako mladim ljudima (16 -30god.). Bilo je onih skroz nepažljivih, ali i onih koji su jako dobro skrivali tragove, međutim kako domaće banke maltene sve transakcije ručno proveravaju… Policija je bila maximalno korektna kada je u pitanju vraćanje zaplenjene robe.

 7. bluebird.i386

  Beskorisno tužilaštvo je konačno ukinuto. Do skora su plašili medvede rešetom, tako da sada moraju golim rukama. Vreme je da [власник блога уклонио увредљив део поруке] korisnici Windowsa shvate da ako se sami ne zaštite, da ih niko neće štiti. Živeo hakeraj, živela piraterija.

 8. Peđa

  Не могу сви да буду стручњаци, а да би се данас неко добро штито од злонамерника на Интенрету, нажалост, мора да буде прилично вешт. А то што неко није стручњак, није разлог да га вређаш. Не могу свисве да знају.

  То тужилаштво је далеко од бескорисног. Ради оно велики и значајан посао и штити нас све заједно од зликоваца. Таман посла када такве заштите не би било, не само у сфери информационих технологија него уопште.

  Што се тиче парола, верујем да ниси никад ништа у животу створио вредно крађе или што ти је неко уништио. Да јеси, другачије би ти пароле биле важније.

 9. bluebird.i386

  Istina je da ne mogu svi sve da znaju, ali ono što bi jedan korisnik trebalo da zna o zaštiti sistema može da se nauči za manje od sat vremena. Hakovao sam i uspevao u tome, čak i kada sam bio neiskusan script kiddie, zahvaljujući gluposti, neznanju i lenjosti korisnika.
  Ako misliš da nisam ništa stvorio, varaš se. Program na kome ja radim je u suštini gotov, ali ima još dosta posla pre nego što ga objavim kao GNU projekat.

 10. Nenad

  Koliko god se tehnicki obucavali, koje god AV, firewall programe instalirali najveca opasnost je i dalje ljudski faktor. Dobar deo mojih FB prijatelja ima password u vidu cifara datuma rodjenja. Licno pokusavao i ulazio im u profile. Nije to neki hack ali ce danas, sutra ljudi sa takvim mindset-om raditi u banci npr. Edukacija je resenje

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.