Теме: Бесплатни програми | Графички дизајн

Imagelys Picture Styles, алатка за креирање шара за позадине (tiles)

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/821

Једна од специфичности веб дизајна је што је неопходно да се са што мање графичких елемената постигне добар визуелни ефекат. Због тога је често решење у сличицама које су тако направљене да садрже „шаре“ које се састоје од једног елемента који се може бесконачно понављати тако да испуни површину а да се не примете саставци сличица (шавови). Тако се једном малом сличицом може испунити и веома велика површина, па и цела позадина веб стране.

Прављење оваквих сличица није баш лако. Ако сте то покушавали у PhotoShop-у, знате да то захтева доста планирања, ручног рада, времена и стрпљења, а и то само ако правите неке једноставније шаре.

Наишао сам на алатку која може много да помогне. Програм се зове Imagelys Picture Styles и потпуно је бесплатан (потребна је бесплатна регистрација). Намена му је прављење шрафура за позадине за веб или декстоп, текстура за 3Д моделирање и сличну примену. Оно што је посебно значајно, то је да помоћу математичке обраде може да од обичне готове сличице која није текстура направи текстуру са ивицама тако подешеним да се може понављати на површини. прогам подржава углавном све уобичајено коришћене формате за битмапе. Међу опцијама лако се уочавају лејери, маске, и гомила других функција и ефеката на које сте ииначе навикли ако користите PhotoShop.

Када га отворите имате утисак као да сте у једном додатном PhotoShop алату, јер некако све помало личи на PhotoShop. на први поглед није баш очигледно како се са програмом ради, јер има много опција, али зато можете погледати велики број припремљених упутства на сајту за подршку програма, који су једноставни и прецизно објашњавају функције програма. На пример погледајте упутство како да од слике направите бешавну текстуру, или како да текстуру из фотографије употребите да направите бешавну текстуру.

Да не бисте почињали од нуле, поред самог програма можете преузети и четрнаест пакета са већ готовим текстурама.

Адреса сајта: http://www.imagelys.com/
Преузимање програма: http://www.imagelys.com/index.php#Downloads

Испробајте програм па оставите овде неки пример текстуре коју сте њиме направили.


Поделите овај чланак са пријатељима


Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Попуните израз тако да буде тачан: *