Изборник Затворити

Вежбајте отпремање Морзеове телеграфије само са ручицом и рачунаром

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/9225

За усавршавање технике отпремања Морзеове телеграфије потребно је одвојити доста времена за вежбање. Згодно је ако то можете да радите кад год имате времена.

За то су вам потребни ручни тастер или ручица и тонски генератор. Тастер и ручица се набаве (сваки радио-аматер ваљда то већ има) а као тонски генератор се обично користи радио-станица или, ко се бави електроником, може и да направи.

Међутим, ако имате рачунар, он може такође да заврши посао. Постоји неколико програма који раде као тонски генератори а тастер и ручицу на рачунар повезујете преко серијског прикључка на рачунару.

MorseKeyer је један од таквих програма. Он служи као класични тон генератор за Морзеову телеграфију. Бесплатан је. Део је пакета Morse Code Tools .

Има три начина рада: са ручним тастером (пешаком), са полуаутоматском ручицом (bug) и са аутоматском ручицом (Iambic keyer). Било шта од овога можете спојити на серијски прикључак рачунара (RS232) и он ће са њима радити.

Ако баш немате тастер ни ручицу, програм може да користи и дугмад на мишу као ручицу за Морзеову телеграфију. Ако имате ручицу а немате серијски прикључак на рачунару, можете употребити старог миша, који можете расклопити, и ручицу за Морзеову телеграфију спојити уместо дугмади на мишу.

Програм Морзеову телеграфију емитује преко звучне картице на рачунару и то можете да бирате између синусног звучног сигнала и звука механичког телеграфа.

Синусни звучни сигнал је оно што је углавном потрeбно. Добра ствар је то овај програм заиста емитује чист синусни сигнал који даје врло слушљив звук за разлику од многих јефтиних електронских зујалица које су крештаве. Можете да му подешавате фреквенцију (Radio Tone) али и, што је веома важно, брзину раста, односно опадања синусног сигнала (Tone envelope rise/fall time). Управо то омогућава да добијете веома леп звук, без кликова.

Занимљива је и могућност да, ако се преко серијског прикључка на рачунар повеже радио-станица, програм тастује станицу Морзеовим кодом. Тако рачунар може да послужи као електронски тастер са ручицама.

Повезивање ручице преко серијског прикључка

Повезивање обичног ручног пешака преко серијског прикључка је једноставно. Користе сигналне линије DTR и DSR на серијском прикључку. Тастер се једноставно повеже да преспаја ове две сигналне линије када је тастер притиснут.

Ако се на серијски прикључак повезује ручица, онда се на DTR повезује заједнички контакт ручице, на DSR се повезује ручица за отпрему кратких елемената (тачака) а на CTS се повезује ручица за отпрему дугих елемената (црта). Када се притисне ручица за кратки елемент она преспаја DTR и DSR а када се притисне ручица за дуги елемент онда се преспаја DTR и CTS .

Ако ваш рачунар нема серијски прикључак, сасвим добро ће да послужи и УСБ адаптер који омогућава серијску везу. Не мора бити RS232, одговарају и адаптери који су TTL нивоа, а и јефтинији су.

Ознаке сигналних линија на серијским приључцима (верзије са 9 и 25 контаката)

На слици која следи је приказано како сам повезао 3.5 мм стерео утичницу на један такав УСБ адаптер. На 3.5 мм утичнису се прикључује ручица или ручни тастер. Такође се види и ако изгледа када је све повезано: ручица је спојена на УСБ адаптер, а адаптер на рачунар и покренут је програм MorseKeyer.

Повезивање ручице на рачунар преко УСБ серијског адаптера.

Повезивање радио-станице

Програм MorseKeyer, осим што служи као тон генератор може и да се повеже на радио-станицу тако да преко ње емитује Морзеову телеграфију коју корисник програма отпрема. Морзеова телеграфија се не емитује као звучни сигнал већ се симулира ручни тастер за Морзеову телеграфију.

Ово може да буде корисно ако ваша радио-станица нема прикључак за ручицу електронског тастера већ само за ручни тастер, па рачунар може да преузме улогу електронског тастера за ручице које користите.

Да би се ово постигло потребно је направити једноставан електронски склоп – адаптер који ће сигнал од рачунара претворити у механички спој истоветан оном који се добија ручним тастером. Са серијског прикључка на рачунару користе се сигналне линије RTS и SG (Signal ground) а цео склоп изгледа овако:

Сигнал SG се спаја директно са масом радио-станице, а сигнал RTS се користи да преко транзистора (који може бити било који NPN типа управља радио-станицом тако да она емитује Морзеов код.

Овај склоп је поједностављена верзија. Безбедно је користити га са новијим радио-станицама.

На неким станицама може бити да се сигнал не даје масом него позитивним напоном, а неке старије радио-станице имају знатно висок напон на прикључку за ручицу тастера који може да озбиљно оштети рачунар, па је неопходно направити неку изолацију са оптокаплером или релеом, али то већ излази из домена овог чланка.

Пре прављења овог адаптера и повезивања са радио-стнаицом, проверите у документацији станице какав адаптер одговара. Много шема варијанти оваквих адаптера ћете наћи на Интернету. Одговарају и шеме за PTT.

Подешавање

Као и све претходно и подешавање програма је једноставно. Када га покренете имате само један прозор у коме се све одвија.

Најпре, можете изабрати да ли ћете да користите ручни тастер (Straight Key), са полуаутоматску ручицу (Semi-auto – bug) или аутоматску ручицу (Iambic keyer). Ако сте изабрали ручицу онда можете подесити и брзину Морзеове телграфије коју ћете емитовати.

За аутоматску ручицу можете додатно подесити да ли желите рад у Iambic моду А или Б, а такође можете и заменити улоге ручица за кратки и дуги елемент ако су повезани обрнуто.

Треба да подесите на који серијски прикључак сте повезали тастер (Serial I/O Port), односно, ручицу и да означите да се користи тај прикључак (Use serial).

Број порта можете погледати у прегледу уређаја повезаних на рачунар. Десним кликом на This PC (или My Computer) отворите додатни мени, изаберите опцију Manage. Отвориће се прозор Computer Management. У њему отворите Device Manager и у листи уређаја нађите Ports. Ту ће бити приказани серијски прикључци означени као COM1, COM2 и слично. Овај број уз ознаку COM је број серијског прикључка.

Ако на вашем раунару има више серијских прикључака онда морате мало експериментисати. Просто пробајте сваки па ћете видети са којим ће програмом радити. Не можете ништа покварити.

Зa подешавање тонског генратора, изаберите Radio Tone, а затим подесите фреквенцију тона (ја обично ставим 800 Hz). За „мекши“ звук подесите Tone envelope rise/fall time. Већа вредност даје меканији звук. Подесите онако како вама прија. Водите рачуна да, ако емитујете великом брзином, а Tone envelope rise/fall time је продужен, то може да поквари звук, па га треба скратити.

Ако у рачунару имате више звучних картица можете изабрати и преко које ће се емитовати звук Морзеове телеграфије.

И то је све, можете да почнете са вежбањем.

Други програми

Тастер или ручица који с овако повезани на рачунар се могу користити и у другим програмима јер је ово повезивање у ствари стандард.

Можете користити програме као што су MorseKOB и CW Communicator, који, осим за самостално вежбање могу да се корсите и тако што се са пријатељима повежете преко Интернета па одржавате меусобне везе Морзеовом телеграфијом вежбајући свако од своје куће и ако немате радио станице.

4 Comments

 1. Немања

  Поздрав Пеђа,

  Пронашао сам у ”кућној архиви” адаптер CH340. Он на себи има 6 пинова:
  5V
  VCC
  3V3
  TXD
  RXD
  GND
  Да ли је могуће испористити га ѕа повезивање?

  Поздрав,

  Немања

  • Пеђа

   Треба вам адаптер који има контакте DTR и DSR (и CTS за ручицу).

   Чак, и на адаптерима као што је тај ваш, који немају изведене контакте, ти пинови постоје на чипу или негде на плочици само што је незгодно залемити водове на њих да би били употребљени.

 2. Marko Andelkovic

  Poštovani.
  Posedujem ,,Bencher,, el. taster. Želeo bih da ga, upravo, povežem preko USB adaptera. Na slici koju ste objavili ne mogu, tačno, odrediti koje ste pinove na adapteru koristili. (pretpostavljav da je u pitanju univerzalan adapter koji je lako dostupan za kupovinu)
  Unapred zahvalan YT3MA, Veliki pozdrav.

  • Пеђа

   Има у чланку шема. DTR иде на заједнички контакт, a DSR и CTS иду на контакте ручица.

   Треба USB адаптер који има ове пинове. Није их тешко наћи, само треба обратити пажњу приликом куповине. Већина нема ове пинове изведене.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.