Изборник Затворити

Waypoint грид за карте Србије и Црне Горе резолуције 12.5º (WGS84/Hermannskogel Serbia)

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/2728

waypoint-gridКод калибрације наших карата појављује се један проблем са употребом географског датума. Као што знате из мојих ранијих чланака, наше топографске карте су цртане у специфичном географском координатном систему који се зове Херманскогел (Hermannskogel) датум и то варијанту коју називам Херманскогел Србија (Hermannskogel Serbia).

Овај датум је тако некарактеристичан, да га скоро ниједан географски програм не подржава, а то драстично сужава могућност примене дигитализованих карата.

Решење је, наравно, да се калибрација карата ради у WGS84 датуму који је широко распрострањен и подржан у многим програмима. То је изводљиво, али је неопходно да се калибрационе координате прерачунају из Hermannskogel Serbia у WGS84 и да се при том не направи никаква грешка.

Поступак је прилично сложен и лако је направити неки пропуст који ће дати нетачно калибрисану карту.

Да бих олакшао овај посао направио сам збирку тачака које одговарају калибрационим тачкама наших топографских карата али су већ дефинисане у WGS84 датуму тако да нема потребе за прерачунавањем. Збирку сам припремио у OziExplorer waypoint WPT формату и универзалном GPX формату, тако да се могу користити у разним програмима.

Грид се састоји од тачака (waypoint) које покривају простор Србије и Црне Горе, а тачке су на међусобном растојању од 12.5º. То значи да садрже тачке на угловима свих топографских карата почев од размере 1:25000 па навише.

Свака тачка садржи назив у коме се налази ознака координате по датуму, Hermannskogel Serbia, док је координата тачке у WGS84 датуму. Координате у називу су у формату дд мм сс.ссс, пошто су тако забележене и на картама.

Приликом калибрације карте, изаберите да калибришете у WGS84 датуму, а када уносите калибрационе тачке, вежите их са waypoint-има који по имену одговарају координатама углова карте коју калибришете. Када ово изведете добићете карту калибирисану у WGS84 датуму.

Преузмите датотеке:

грид Србија wgs84 (GPX)

грид Србија wgs84 (OziExplorer WPT)

грид Црна Гора wgs84 (GPX)

грид Црна Гора wgs84 (OziExplorer WPT)

Слични чланци

34 Comments

 1. Dejan

  Najljubaznije vas molim da pojasnite datu tabelu (OziExplorer)-za Srbiju odnosno da napišete na primeru jedne tačke : koji broj je je Hermanskogel Srbija,koji broj je naziv a koji oznaka koordinate.
  Hvala

 2. Peđa

  Када погледате било коју тачку на овим Google Map картама, назив је исписан масним словима и то је у ствари координата у Hermannskogel Serbia датуму. Испод пише координата у WGS84 датуму.

  На пример:

  Hermannskogel Serbia: 042 52 30 – 019 07 30
  WGS84: N 42° 52′ 30.73″ – E 19° 07′ 11.74″ – 1552 m

  У OziExplorer WPT датотеци ова координата је уписана као:

  169,042 52 30 - 019 07 30, 42.875205, 19.119930
  

  У GPX датотеци то је:

  <wpt lat="42.8752050" lon="19.1199300">
   <name>042 52 30 - 019 07 30</name>
   <sym>Waypoint</sym>
  </wpt>
  
 3. Dejan

  Ovo mi je sada jasno.Međutim opet ne znam kako da kalibrišem kartu.Imam papirne vojne karte i one u uglovima imaju koordinate u obliku stepen, minut.Učitao sam kartu u Oziexplorer(Verzija 3.95), moj GPS je podešen na Hermannskogel Srbija.Možete li pojasniti postupak kalibracije malo detaljnije,onako za početnike,jer ću jedino tako moći shvatiti.Ukoliko trenutno nemate vremena biću strpljiv jer ste vi izgleda jedina živa enciklopedija na Netu s obzirom da mi jedino vi rešavate probleme u potpunosti
  Unapred zahvalan Dejan, Novi Sad

 4. Peđa

  Калибрација је нешто компликованији поступак који захтева одређено предзнање. Имам у плану да напишем посебно упутство како се то ради само што то мора ићи постепено, морам прво да обрадим неке теме које су неопходне пре саме калибрације карата.

 5. Dragan

  zdravo,
  moze li u gps uredjaj da se ubaci topografska karta prethodno referencirana u oziexolrer,
  i dali moze na njoj da se vidi tacno u datom momentu gde se nalazimo
  pozdrav

 6. Peđa

  Није неизводљиво али је непрактично јер ГПС има врло мало меморије тако да не може у њега да стане употребљиво велика површина а и то што стане ради врло споро.

 7. Peđa

  Растојање у метрима између угловних координата на геоиду није константно. На нашим топографским картама растојање између две тачке се креће од 10 до 17 километара.

  • Peđa

   Не.

   Постоји неки програм који може растерску карту да исецка и на силу од ње направи гармин карту тако што слаже делиће као иконице, али то ради врло споро и троши толико меморије да могу да се направе само карте врло малих простора, други речима – неупотребљиво.

 8. Zika

  Zelim da georeferenciram cetiri susedne karte. Kada to uradim dobijem „prazninu“ izmedju njih. Kako mogu taj broblem da resim? Razmisljao sam o spajanju u karata u jedinstvenu celinu a onda georeferenciranje?

 9. Peđa

  Неке наше топографске карте се не уклапају потпуно па се појави белина али је она врло уска и не смета. Ако је белина већа, онда ниси нешто добро урадио у референцирању карте.

  Можеш и да спојиш карте у једну па онда да геореференцираш.

 10. nenad

  Druze. Hvala mnogo na tackama. Zadovoljan sam rezultatom uklapanja osam karata u Global Mapperu. Svaka cast na trudu i hvala jos jednom na deljenju ovakvih podataka.

 11. Janko

  Poštovani Peđa,

  U Vašoj wpt tabeli referentnih tačaka „grid-sr-wgs84.wpt“ uglovne koordinate nekih referentnih tačaka u Hermannskogel sistemu za sekcije 1:25.000 nisu korektno napisane: na primer u tabeli piše „042 52 30 – 019 08 30“ a trebalo bi da piše „042 52 30 – 019 07 30″, jer uglovni razmak referentnih tačaka naših topo karata razmere 1:25.000 iznosi uglovno 07′ 30″ a ne 8′ 30“. Ovakva greška se javlja svuda u tabeli i u geo dužini i u geo širini, gde god su u pitanju referentne tačke čije su kordinate ss 08 30 i ss 38 30 (a trebalo bi da budu ss 07′ 30″ i ss 37′ 30″).

  Molim za objašnjenje.

  Srdačan pozdrav,
  Janko.

 12. Peđa

  Направио сам грешку приликом прављења табеле са подацима. Порпавио сам податке и сада су датотеке у чланку ажуриране исправним подацима. Хвала на исправци.

 13. Janko

  Jos jedna mala primedba – rastojanje između „kalibracionih tačaka“ iznosi 7′ 30″ ili 7,5′ (odgovara rastojanju uglovnih koordinatama naših topografskih karata TK25, odnosno karata razmere 1:25.000) a ne 12.5º kao što piše u Vašem članku.

  Pozdrav,
  Janko.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.