Изборник Затворити

Какву десктоп позадину направих

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/3923

Немам неку навику да користим слике у позадини десктопа. Више волим да се држим неке неутралне боје позадине која ми не смета док радим.

Пошто истовремно користим више рачунара повезаних на КВМ преклопник (тастатура, миш и монитор се пребацују са једног рачунара на други), често имам проблем да препознам на ком сам. Једини начин да их разликујем је мењање позадина. Обично променим боју или евентуално шару (pattern) на рачунарима како бих их лакше препознавао.

Пре неки дан, падне ми на памет занимљива идеја за позадину: да цела буде посута звезданим небом, а у правом плану да буде планета Земља, све тако уклопљено да не буде претерано шарено те да не смета.

Али, то не треба да буде обична позадина – планета Земља треба да буде приказана реално: да се на њој види смена дана и ноћи и поврх тога да се види облачност.  То би требало да ми да осећај за време, који ја врло често изгубим када радим на рачунару, а и практично је да могу да видим какво се време спрема, зарад планирања планинарских излета.

Потражих, наравно, на Интернету да ли је неко већ направио тако нешто, али нисам нашао ништа слично овоме што сам замислио. Тако бејах принуђен да пробам да сам нешто направим.

И ево шта сам збуџио:

(кликни на слику за приказ у већој резолуцији)

Ово је, дакле, приказ стварног изгледа планете Земње данас у 8 часова, када сам направио снимак. Видите да је Земља делом осунчана, и да је дан већ одмакао, да је осунчанија јужна полулопта, с обзиром да је зима, северна полулопта је добрим делом под снегом а и облаци су ту, баш као што су стварно и изгледали у моменту снимања. А као што рекох, изглед позадине се мења са временом – освежава се на сваких пет минута.

Наравно нисам баш такав генијалац да све ово могу сам да направим. У ствари сам нашао један занимљив бесплатан алат отвореног кода с којим се овако нешто може направити: Xplanet. Е тај што је направио овај прорам је генијалац. Погледајте на сајту шта све тај мали програм може да направи.

Поред програма Xplanet, користио сам бесплатне изворе одговарајућих фотографија Земљине кугле снимљене дању и ноћу и тренутног изгледа облачности изнад целе планете. Остатак позадине је статична симулација  космоса који сам ставио зато што реални приказ звезданог неба није баш тако погодан за десктоп.

Мало сам смућкао параметре програма и написао једноставан скрипт који освежава податке, ставио га у шедулер да га рачунар покреће на пет минута и то је то. Уствари сам користио врло мало од могућности програма Xplanet. Он може да направи много много више.

Ако вас програм заинтересује  и сами направите неке добре слике, закачите их овде.

Слични чланци

2 Comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.