Изборник Затворити

Kомарци

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/4372
Фото: www.noodlesnacks.com

Комарци су код нас једна од познатијих летњих напасти. Како крене лепо време, ето и њих, избауљају и почињу да убадају. Срећом, углавном су само напаст, мада могу да преносе и неке опасне заразне болести.

Да би смо се успешно заштитили од њих, потребно је да их познајемо, као и сваког другог непријатеља.

Комарци се размножавају полагањем јаја у воду. Више воле свежу воду али им ни устајала није одојна, када нема боље. Довољно је да се било где вода после кише задржи неколико дана и комарци ће то искористити да се размножавају. Највише их наравно има око река, језера, у вланим шумама и мочварним површинама, али не презају ни од влажниох подрума, шахтова и канализације.

Убадају само комарице (женски комарци) јер им је крв потребна за процес размножавања. Мужјаци се хране само поленом.

Комарце светлост не привлачи, како се то често погрешно мисли. Светлост им је потребна да би видели куда се крећу, као и нама, а највише им одговара слаба светлост. Јаку светлост избегавају јер их заслепљује. Најактивнији су у зору и у сумрак, када је дневно светло слабије. Вештачко светло их не привлачи али им помаже да нађу храну, па се зато окупљају на осветљеним просторима ноћу.

Циљ напада одређују према мирису и топлоти. Зато лако налазе незаштићена места на нашој кожи.

Заштита уништавањем комараца се врши разним хемијским средствима – отровима. Хемијска средства се морају примењивати плански и уз стручни надзор, зато то поред комараца уништавају и друге, корисне инсекте – на пример – пчеле. Инсектициди имају највише ефекта када се примењују на ларве. Дејство на одрасле јединке је мање ефикасно.

Оно што можемо да предузмемо сами, то је да онемогућимо дуже задржавање воде на отвореном, коју би комарци могли употребити за размножавање. Такође ваља травнате површине у близини воде редовно косити како се не би претвориле у средину погодну за размножавање комараца.

Од одраслих јединки се можемо штитити мрежицама на прозорима које им онемогућавају улазак у просторије. С обзиром да комарци интензивно користе чуло мириса и жртве налазе по мирису, постоје и мириси који им сметају те их можемо користити да их одбијемо.

Такви су мирис лаванде, јабуково сирће, краставца, коре од банане, босиљка, нане, мачије нане, ловоровог листа, лимунове траве (Citronella), луковице, ризмарина, кадифе, геранијума, и других етеричних уља… Ове мирисе можемо нанети на кожу или одећу утрљавањем како бисмо се директно заштитили од убода комараца или их окачити у простору у коме боравимо, убацити у ватру (или бакље) тако да се брже шире са врелим вазухом и одбијају комарце од простора у коме боравимо. Увек је добро биљке чији мирис одбија комарце посадити у дворишту или у саксије.

Добра превентива је избегавати слатку храну јер сладак мирис привлачи комарце. Такође, добро је уносити у организам витамин Б1, који одбија комарце. Ваља избегавати козметичка средства, парфеме, креме и слично јер онинајчешће комарце привлаче.

Увече и ноћу гасите светла која вам нису потребна а нарочито немојте држати укључено светло у просторији са отвореним прозором.

Куповна средства за одбијање комараца су аутан, чико дечје марамице, рејд за коришћење у просторијама,

Убодено место можете премазати неким средством против упале коже, опекотина и убода инсеката као што су хипер хама гел, хипер гел, алкохол, синопен, камагел, sirćetom, лабрадорским чајем (Ledum palustre), Staphysagria, лимунова трава… Место убода не треба чешати јер се тиме кожа само разражује и појачава свраб а продужава се тајање отока.

Слични чланци

3 Comments

 1. Peđa

  Неки дан у Темпу нађох цитронела уље у боци од литар које је намењено да се сипа у бакље. Такође има у свећица са цитронелом. То би требало да држи комарце на одстојању.

 2. Neša

  Najsnažniji „mamac“ za komarce je ugljen-dioksid ( CO2), a nikako miris i toplota. U sumrak otvoren prozor na sobi u kojoj ima cveća napuniće je komaricama.
  Na 1,5m rastojanja komarac vidi konture plena, a na 0.5 metara već sasvim jasno vidi šta će gricnuti.
  Na rečnim ostrvima, u nedostatku sisara, hrane se krvlju žaba. Problem nastaje kad pridju sa pogrešne strane.
  Neke vrste komaraca napadaju samo u sumrak ( veče, zora), neke su aktivne celu noć ( oni dosadnjaci što zuje oko jastuka), dok treće ne biraju.
  Prvo „leglo“ jaja ženke mogu položiti i bez da su pile krv, ali će potomstvo biti nešto kržljavije. To mu neće smetati da nadalje pije krv i da se razmnožava.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.