SrbTransLatin plugin for WordPress

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/157

srbtranslatinSrbTransLatin је заокружен додатак за Вордпрес који обезбеђује, чини ми се, потпуну подршку за равноправно коришћење латинице и ћирилице. То значи да можете писати свој блог и приказати га посетиоцима потпуно истоветног са могућношћу да они бирају да ли желе да читају ћирилицу или латиницу.

Наравно, предуслов да би све функционисало је да имате инсталиран Вордпрес преведен на српски (ћириличну верзију) и да уносите садржај ћирилицом. Посетилац једним кликом може да пређе на преглед потпуне латиничне верзије таквог блога.

Пресловљавање се врши увек са ћириличног на латинично писмо, не и обратно. Ако на блог унесете нешто латиницом, то ће остати написано латиницом и у ћириличној верзији.

Ево укратко функционалности SrbTransLatin додатка за Вордпрес:

 • по избору посетиоца (приложеним виџетима) врши пресловљавање ћириличног садржаја на латиницу;
 • пресловљавање се односи и на преглед чланака преко РСС и других фидова;
 • податак о изабраном писму за приказ се преноси између интерних страна на блогу преко самих линкова до тих страна, тако да корисник доласком на блог изабере писмо и надаље цео сајт прегледа у том писму. Избор писма не зависи од сесије или колачића;
 • може се укључити опција да се изабрано писмо памти у колачићу у веб читачу посетиоца, тако да када следећи пут дође на сајт, садржај види на изабраном писму;
 • ако ископирате линк одређеног документа са блога и ставите га негде другде, тај линк ће садржавати и информацију о писму којим треба приказати садржај, тако да, ако желите да линкујете верзију у одређеном писму, то вам је омогућено. Ово такође и значајно поспешује оптимизацију за интернет претраживаче, јер омогућава индексирање садржаја блога у оба писма;
 • администратор блога може да подеси да ли жели да подразумевано писмо буде ћирилица или латиница (почетно подешавање је да ћирилица буде подразумевана) али и да ћирилица буде подразумевано писмо само ако је у веб читачу посетиоца дозвољен бар један језик коме је основно писмо ћирилица;
 • приликом уноса чланка, можете да део документа означите тако да остане ћириличан чак и ако посетилац изабере приказ сајта латиницом, тако да ако је у вашем чланку важно да део текста буде ћириличан, он ће остати ћириличан у сваком случају;
 • линкови (permalink) чланака на блогу се аутоматски пресловљавају у латиницу, тако да су читљивији и лакши за употребу, али ако то не желите, ову опцију можете искључити;
 • избор писма се приказује уметањем виџета у приказ стране. Може се подесити да ли виџет приказује избор као линкове,  као падајући мени или у једној линији. Подразумевано, избор се приказује у облику линкова. Поред тога, може се подесити да ли се приказује наслов виџета или не. Такође можете променити и сам наслов виџета.
 • за употребу у custom шаблонима омогућен је приказ избора писама позивом функције stl_show_selector(). Детаљније...

Поступак инсталације додатка

SrbTransLatin се инсталира на уобичајен начин. Распакујте архиву и прекопирајте директоријум srbtranslatin у Вордпрес на путању /wp-content/plugins/srbtranslatin.

Затим активирајте додатак у Вордпресу, и укључите виџет Serbian Script Selector у садржај стране на блогу.

Ако желите да измените неку од преподешених вредности додатка у администраторском делу отворите Подешавања / SrbTransLat. На располагању су вам опције за подешавање:

 • Подразумевано писмо које се приказује ако корисник није направио избор. Могуће вредности су латиница, ћирилица и ћирилица ако је корисник то дозволио. Почетно подешавање је: ћирилица.
 • Могућност да пермалинк документа може да буде пресловљен у латиницу, чак и ако је наслов документа ћириличан. Почетно подешавање је да се врши пресловљавање пермалинка у латиницу.

За виџет можете подесити:

 • Наслов виџета. Почетни наслов је 'Избор писма'.
 • Избор да ли ће виџет који приказује избор писма имати наслов. Почетно подешавање је да се наслов не приказује.
 • Избор да ли ће виџет који приказује избор писма бити у облику линкова, у облику падајуће листе или у једној линији, као и сепаратор за једнолинијски приказ. Почетно подешавање је да се избор приказује у облику линкова.

Опција спречавања пресловљавања дела текста у латиницу

Ако чланак садржи део текста који је неопходно да буде ћириличан ради његовог разумевања, то можете постићи тако што ћете тај текст ставити између ознака [ lang id="skip"] и [/lang ] (уклоните знакове размака). На текст између ових ознака се пресловљавање не примењује и он ће увек остати ћириличан.

Преправка XML Sitemap Generatora ради подршке оба писма

Ако желите да за свој блог генеришете мапу сајта (sitemap), како би претраживачи боље индексирали садржај, препоручујем додатак XML Sitemap Generator. Он то ради врло једноставно и ефикасно. Једини проблем, је што неће направити мапу за оба писма, што не изненађује, јер он и не може знати да користите два писма. То сам успео да решим једноставном преправком кода XML Sitemap Generatorа.

Историја измена

http://wordpress.org/plugins/srbtranslatin/changelog/

Преузимање последње верзије додатка

http://wordpress.org/extend/plugins/srbtranslatin/

349 comments to SrbTransLatin plugin for WordPress

 • sinisa

  Pozdrav,
  instalirao sam tvoj plugin i imam problem jer samo delimicno radi.

  Konkretno ne transliteruje temu ni clanke, vec samo par reci iz originalne wordpress srpske verzije. Znaci reci koji nisu poreklom iz PHP fajlova same teme.

  Dali mi treba ubaciti neki string u fajlove teme… ili nesto drugo?
  Imas li savet ?

 • Hm, ne znam kako moze da delimicno radi posto plugin ne prevodi delove pojedinacno nego sav sadrzaj.

  Posalji mi u privatnoj poruci adresu bloga i javi mi koja je verzija WordPressa, pa da pogledam.

 • Dejan

  Da li je moguce nekako definisati da se promenom pisma takodje menja template

 • Теоретски може али то није ствар овог додатка.

  Ево како би то отприликe могло да се уради:

  
  function set_custom_theme($p_template='') {
  	global $stl_current_language;
   
  	if ($stl_current_language == 'cir') {
  		$template = 'default';
  	} else {
  		$template = 'custom_theme';
  	}
   
  	return $template;
  }
   
  add_filter('template', 'set_custom_theme');
  add_filter('stylesheet', 'set_custom_theme');
  

  Ово може да се стави у functions.php или да се направи додатак.

  Овај пример је само идеја, код сам написао напамет, тако да треба да се тестира. Ти направи како теби одговара.

 • Stefan Jocic

  Pozdrav,

  Postavio sam ovaj plugin i lepo ga aktivirao i nece da radi. Adresu mog bloga sam ostavio u Website polju. Ako nije problem da pogledate.

  Hvala unapred!
  Stefan

 • Додатак ради пресловљавање са ћирилице на латиницу. Текст на блогу треба да уносиш ћирилицом, па ће он омогућити да се види и латинична верзија.

  Укључи и виџет за избор између ћирилице и латинице.

 • Поштовани,

  Тренутно имам један сајт у изради, овај који сам линковао преко имена, и Ваш додатак сасвим добро функциониšе на Ворд Прес верзији 8.4. Изашо је најновији Ворд Прес, 29. да ли је ваш додатак компатибилан са најновијом верзијом Ворд Прес-а, да би знао да ли да блог ажурирам на најновијој верзији?

  Поздрав из Бора.

 • Код мене је верзија 2.9 а пресловљавање ради како треба.

  • Значи све је у реду. Хвала Вам на информацији.
   Кажите ми само, како се зове овај додатак за коментаре који тренутно имате, где постоји могућност за исправаку коментара наком уноса?
   Поздрав.

 • Bojan

  Pedja .. imam problem sa ovom skriptom.

  Postavio sam skriptu ali je problem u tome sto kad hocu da promenim u tekstu sa cirilice na latinicu, ono mi vrati na pocetnu stranicu dok kod tebe se zadrzi na tom clanku koji sam gledao.

  Ne znam zasto nece i sta bih trebao da uradim pa ako mozes da mi se javis i da mi odgovoris sta je bilo.

  Hvala unapred.

  P.S. Stranica za blog je http://bojan-online.com/dnevnik

 • Могу само да нагађам. Није ми нико до сад пријавио такав проблем.

 • Daniel

  U situaciji kad se postavi neko pismo za default-no, a pri tome posetilac promeni na drugo pismo i ode pretrazivati sajt, skripta se automatski vraca na default pismo na strani gde se objavljuju rezultati pretrage! Isto se desava i sa kategorijama. Da li postoji neki fix za ovo? Hvala unapred!

  • Daniel

   Ispravka! Ok su kategorije! Problem je arhiva!

  • За претрагу нисам успео да наместим. Скрипт уради све што треба да би пресловљавање радило али из неког разлога вордпресс га не одради. Позабавићу се тиме још, можда убодем шта је проблем.

   Не разумем о каквој се архиви ради?

 • Marko

  Primetio sam da se u naslovnoj liniji browsera ne preslovljava naslov clanka ili strane, a naslov bloga bude preslovljen. Da li se to moze ispraviti?

 • Nemanja

  Evo ovako.

  Nasao sam mali workaround kada je u pitanju problem sa pretragom.

  Dakle, radi se o sledecem. Ako pogledate samu search formu koja se nalazi na strani nedostaje lang parametar.

  To sam resio na sledeci nacin:
  U samu formu sam ubacio sledece:
  [code]<input type="hidden" name="lang" value="“[/code]

  Ovo ce omoguciti da pretraga zna koji je jezik u pitanju.
  Ovo takodje moze i preko jquery eventualno da se resi, ali sam samo na kratko pogledao koji je eventualni problem.

  Ono sto mislim je da u globalu ima problem sa widget dynamic_sidebar -ovima. Mislim da tu ne radi ubacivanje lang varijable iz nekog razloga, ali se nisam previse upustao u analizu koda.

  Pozdrav,

 • Хм.. да.

  Скрипта убаци у таргет УРЛ ознаку језика, али приликом слања обрасца, урл бива ресетован. Решење јесте у том скривеном ланг пољу.

  Тако како си ти то урадио је ок. Могао бих да направим да скрип аутматски убације то поље у обрзац за претрагу, али то ниеј универзално решење јер тај образац може бити различито решен у разним шаблонима, а постоје и додаци који замењују оригиналну претрагу посебном.

  У суштини, проблем је што Вордпрес нема уграђену подршку за вишејезични механизам, макар на том нивоу да сам Вордпрес и додаци на исти начин третирају могућност вишејезичности.

 • Milan Stosic

  Zdravo Pedja,

  pre svega cestitke za dodatak jer prilicno zavrsava posao.

  Ono sto mene interesuje, a nisam uspeo nigde pronaci, jeste da li je moguce dodati jezike negde drugde osim widget-om u sidebar?

  Na primer, želeo bih da listu prevoda postavim u gornji desni ugao zaglavlja i trenutno ne znam kako to da izvedemo (ili nisam uspeo da pronadjem).

  Ono sto mi je palo na pamet jeste da to resim kroz CSS gde bih apsolutno pozicinirao UL sa listom jezika i sa njime se tu „igrao“. Medjutim, UL za ovaj widget nema definisanu klasu tako da ga ne mogu „izdvojiti“ od ostalih UL-ova koji postoje na sajtu?

  Mogao bih rucno da dodam css klasu za ovaj UL u plugin fajl, ali bih to izgubio instaliranjem nove verzije dodatka.

  Da li si do sada imao ovakvih pitanja i kako si ih resavao?

  Unapred hvala na odgovoru.

 • Можеш линкове ѕа избор језика поставити било где на страни. Линк се гради тако што се на текући линк само дода ?lang=cir или ?lang=lat

  Ако већ мењаш CSS, онда измени и шаблон заглавља и убаци та два линка како ти одговара.

 • Milan Stosic

  Hvala Peđa, to je bila još jedna solucija koju sam tek naknadno uočio 🙂

  Hvala još jednom na pomoći. Pozdrav iz Niša!

 • Maja Ilic

  Pozdrav Pedja,
  postoji li mogucnost dvojezicnog wordpressa. imam blog na cirilici za koji mi sada treba i engleska verzija. Hvala
  pozdrav iz banjaluke

 • Нисам пробао. Није ми требало али сам нешто мало разгледао како би се то мгло урадитии нисам баш нашао неко срећно решење.

  Једноставније је да искористите могућност верзије 3 да се на истој инсталацији може држати и администрирати више блогова на разлитим адресама па направите посебан блог за енглески језик.

 • Maja Ilic

  Hvala Pedja, hvala na javljanju, pretpostavila sam da bi rjesenje moglo biti tako nekako. nisam bas neki master sa wordpressom, ali pokusacu sa kopiranjem cijelog direktorijuma sa svim sadrzajem na novu adresu, a onda na srpski blog postaviti sa strane u vidzete vezu ka novom blogu sa nazivom englih version ili slicno. toliko znam 🙂
  hvala jos jednom na trudu
  veliki pozdrav iz banjaluke

 • Нема потребе дакомпликујете multisite опција на њордпрессу вам омогућава да све ради а да неморате ништа да копирате или премештате. Можете на пример поставити да на основној адреси имате српску верзију а на /en верзију на енглеском. Све можете подесити и администрирати на истој вордпрес инсталацији.

 • Johnny

  Hvala za prevod, svaka čast za trud.Sve najbolje 🙂

 • Vojin

  Peđa, vidim da ste i dalje na WordPress verziji 2.9.2… Da li SrbTransLatin funkcioniše na WordPressu 3?

  Ako je odgovor ne, imate li u planu update?

  Puno hvala!

  • Колико знам ради.

   Ја још нисам урадио апгрејд, јер сам мало кастомизовао вордпрес па је прелазак на нову верзију пипав. Никако да одвојим време да се тиме позабавим.

 • Džoni

  @Vojin

  Ja koristim preslovljivač na svom WP 3. blogu i radi odlično.

 • Gaga

  Molim te, kako da koristim preslovljivač bez widgeta, nisam razumeo ovo što si odgovorio Milanu (nemam blage veze sa php-om). Koji tačno kod je potrebno da ubacim u, na primer, header da bi radilo?

 • Gaga

  Zar ne može nešto prosto, tipa: ?

 • Gaga

  Uh…
  Zar ne može nešto tipa: ?php stl_widget_list(); ?
  naravno, između zagrada

 • Gaga

  Za većinu widgeta sam uspeo da pronađem, recimo za qtranslate ili wp_transliteral. Tvoj plugin je sjajan i odgovara mi potpuno, ali nemam prostor za widgete u headeru.

 • Gaga

  Znači ovo što bih ja hteo nije moguće objasniti?

 • Зоран

  Bravo. Danas sam postavio svoj prvi wordpress sajt i zbog prirode sajta bilo je neophodno da imam oba pisma, preznojavao sam se od same pomisli na to a onda nadjem tvoj plugin.
  Platio bih ti ručak. Hvala.

 • Zdravo Peđa,

  Prelazim sa wp.COM na wp.ORG. Želeo bih da za mene kao administratora (i druge user-e) Dashboard ostane na engleskom, ali da komande na blogu za posetioca budu na srpskoj latinici. Mislim na sve sistemske natpise kao što su „stariji članci“, „objavio“, „ostavite odgovor“, „prijavljeni ste kao…“, „želim da primam komentare“, itd.

  WP.com ima opciju da se izabere jezik radne konzole (koristio sam engleski) i jezik i pismo koji će videti korisnici (postoji sprska ćirilica i latinica). Kod wp.ORG-a vidim da može da se skine sve na sprskom (http://sr.wordpress.org), ali ne želim da imam control panel na srpskom. Molim te, šta da uradim da bih dobio isto okruženje kao što sam imao na wp.COM i kako tvoj plugin može da mi pomogne?

  Veliko hvala! 😉

  • Хм. нисам се тиме бавио. Мој додатак за Ворпресс неам везе са тим пшто желиш да постигнеш, он ће смао чириличен натписе пребацити у латиничне, ако их има.

   Мислимд апостоји неки додатак који омогућава да се изаберу различити језици окружења за посетиоце и администраторе али се нисам тим бавио.

   Оно што може да урадиш, то је да ставиш српски језик а онда замениш речнике који се односе на админситрацију енглеским.

   • Hvala, Peđa. Obratio sam ti se baš zato što sam iz opisa plugin-a i komentara video da on nije za mene — ali da razumeš moju dilemu!

    Ono što može da uradiš, to je da staviš srpski jezik a onda zameniš rečnike koji se odnose na adminsitraciju engleskim.

    Možeš li, molim te, da mi kažeš korak-po-korak kako to da uradim (WP početnik). Staviti srpski jezik znači skinuti ćirilični WP. Pa staviti tvoj plugin za latinicu. Imam instaliranu englesku WP verziju. Šta bi tačno u srpskoj WP verziji trebalo da zamenim engleskom? Hvala! 😉

 • Ljubisa Djordjevic

  Pozdrav Pedja,

  Sjajan blog i sjajan plugin, plugin dobro radi posao.Medjutim kako podesiti na istom sajtu cirilicu, latinicu + engleski jezik kompletno sve prevedeno postovi, stranice, navigacija..Dali je moguca integracija tvog i nekog drugog plugin-a(npr. WPML),ili kako sam video u nekim od komentara da se uradi wp3 i multisite opcija, tako da en verzija bude na poddomenu ili podfolderu?Ako je ovo poslednje mozes li u par redova da me uputis, mali workflow kako to napravim najbezbolnije?

  Hvala i sve najbolje iz Odzaka.

  • Нисам испробавао вишејезичне могућности Ворпреса. Мало сам прегледао додатке за ту намену и нисам баш био одушевљен како је то решено. Имам у плану данекад, кад буде било времена мало боље испробам то пошто је ми је пар пута затребала слична функционалност као што теби сад треба, али сам то решавао без вордпреса.

 • Našao sam plugin Admin in English. Mislim da mi ni taj nije potreban.

  Molim te, ispravi me ako grešim: da bih preveo — moram da radim na nivou teme. U nekim temama tekst je kodiran u samoj temi a u drugim tema je pripremljena za prevođenje. WordPress na srpskom mi onda NIJE potreban, pošto je 99% prevoda samo u admin delu.

  Otvorim fajlove teme iprevedem šta god treba. Kod tema koje su pripremljene za prevođenje imam više mogućnosti, jedna je da i tu mogu „peške“ sve da prevedem u samom fajlu, a druga je da koristim program & metod za prevođenje. Video sam to na:

  http://codex.wordpress.org/Translating_WordPress

  Ovo je za ceo WordPress ali princip je isti – uzmem editor, otvorim jezički fajl koji sam dobio sa temom, prevedem i snimim pod odgovarajućim imenom na isto mesto.

  Hm? 😉

 • Pavle

  Pozdrav,

  kao prvo želim da ti zahvalim na ovom Plugin-u, radi mi posao.
  Kao drugo imam jedno pitanje:
  Koristim na sajtu plugin „All in One SEO Pack“ gde sam definisao SEO Title i SEO description u ćirilici a keywords u latinici. Primetio sam da promenom pisma za SEO Title ne radi preslovljavanje. Jel postoji mogućnost da se to podesi ili to plugin ne radi uopšte?

  Hvala i sve najbolje!

 • Nenad

  Plugin je odlican !!!
  Kako da resim search (pretragu) bloga cirilica / latinica
  Pozdrav

 • Zoran Knežević

  Bravo, i hvala…

  Zoran

 • Vladimir Radulovic

  Plugin mi u potpunosti pomaže, svaka čast…, ali je dodatak za prevod na engleski suvišan. Kako se njega osloboditi?

 • Vladimir Radulovic

  Ok, zaboravi poslednje. Pronađoh…

 • Nemanja

  Pedja, kada unesem sve tekstove na cirilici i izvrsim pretragu na latinici ne dobijem nikakav rezultat. Kako da prebacim search term iz latinice u cirilicu pre same pretrage.

  To bi trebalo da izgleda otprilike ovako:

  function modify_search_term($request_vars) {
  if (!empty($request_vars[‘s’])) {
  $request_vars[‘s’] = iz_cirilice_u_latinicu($request_vars[‘s’]);
  }
  return $request_vars;
  }
  add_filter(‘request’, ‘modify_search_term’);

  samo mi jos fali ta funkcija…
  Vidim da kod vas na sajtu to radi ok.

  Moze li mala pomoc.

  Hvala

  • Не ради ни код мене. Да би претрага радила треба латинични кључ за претрагу превести у ћирилици. То може само угрубо да се постигне.

 • Aleksandar

  Instalirao sam plugin i podesio latinicu kao default, sve radi odlično, osim login i registracije koji su i dalje na ćirilici.
  Da li ima rešenje za ovaj problem?

  • Нисам пробао да примењујем плагин на админ делу блога јер ту има доста компликација и потенцијалних проблема – ако се аутоматски преслови све на латиницу, тада би унос ћирилицом био врло компликован, јер би додатак и то пресловљавао.

   У пресловљавању садржаја који се приказује посетиоцу овај додатак може даима слободу да преслови све што стигне, јер е то користи само за приказ.

   Такво пресловљавање није препоручљиво за админ део сајта (било ког, не само вордпреса). Већ ту треба да постоји механизам којим сајт контролисано приказује административни интерфејс на језику који изабере корисник. Не знам да ли тако нешто постоји у вордпресу јер ми никад није требало.

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Попуните израз тако да буде тачан: *