Изборник Затворити

Како ме је Google mail зезнуо

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/8018

gogolemailДанас сам решио мистерију која ме је већ неколико дана озбиљно малтретирала.

Од пре неког времена сам приметио да ми нестају имејлови са гугл налога. Знам да сам поруке видео, али касније, када ми затребају – нема их.

Већ годинама корситим исту, нешто специфичну конфигурацију: имејл пратим са више рачунара и то скоро па искључиво користећи читач имејлова (конкретно Mozila Thunderbird). Да би то све радило, све читаче сам подесио да преузимају пошту али да је не бришу са сервера. То је омогућавало да на сваком рачунару могу да добијем све поруке.

Да се поруке не би гомилале на серверу, само сам један, главни рачунар, подесио да поруке брише након што их преузме са сервера.

Тај режим ми се показао као врло практичан. Са разних рачунара које користим, укључујући и мобилни телефон, могу да проверим пошту, па и да одговрим ако је нешто хитно, али главни рачунар је тај где је база свих порука.

Међутим, као што рекох, почео сам примећивати да ми на тај главни рачунар нису стигле неке поруке које сам видео користећи друге рачунаре.

Одмах сам посумњао да се није нешто пореметило у конфигурацији на тим рачунарима, односно, да се није пореметила опција којом сам подесио да они не бришу поруке када их преузму. Проверио сам – све било добро подешено.

Направио сам гомилу тестова и ушао у прави трип: кад год погледам пошту са неког од помоћних рачунара, те поруке бивају обрисане са сервера.

Коначно, реших да проверим и подешавања самог гугл мејла. Иначе, тамо приступам само у два случаја: ако ми баш није при руци ниједан рачунар на са кога читам пошту или ако треба да проверим да ли је гуглов спам филтер ухватио неку поруку коју није требало да ухвати. У подешавања нисам улазио не памтим откад.

И тамо нађем изненађење: опција Forwarding and POP/IMAP / POP Download / When messages are accessed with POP је подешена на „delete mail„.

Не знам да ли је раније постојала та опција, а веома сам сигуран, и да јесте, да је ја нисам подесио да брише поруке, јер је управо то оно што ми не треба. Уосталом, до недавно ми је све радило како треба и поруке нису биле брисане и то је тако радило годинама.

Изгледа да је Гугл самоиницијативно одлучио да ми намести опцију онако како он мисли да треба (што је и иначе гуглов манир).

Вратио сам ту оцију да не брише поруке и сада је све опет нормално.

Ако наиђете на сличан трип, сетите се овога.

Наравоученије за програмере

Пустите кориснике да сами подесе програм онако како им одговара. Немојте им наметати своје виђење.

Ако правите неку измену и уводите нове опције и нова подешавања, радите то тако да не пореметите дотаташњи начин рада програма. Подразумеване вредности нових опција поставите тако да не мењају понашање програма јер то корисник не очекује и то ће га збунити.

Никада, али никада не постављајте подразумване вредности тако да буду деструктивне за податке, а поготово не да корисник тога није свестан и то не очекује. Такву грешку ћете ви лако да исправите у програму, али оштећене или изгубљене податке кориснику не можете надокнадити.

Summary
Service Type
email
Provider Name
Google,

4 Comments

 1. Aleksandar

  Zanimljivo, meni tu stoji „archive Gmail’s copy“, i mislim da sam ja to naštelovao tako. Ali, u druga dva naloga u kojima nije omogućen POP3 vidim da je podrazumevana opcija da se zadrži kopija u Google inboxu, nije podrazumevana četvrta opcija (da se brišu poruke za Gmaila).

  Znači, il’ si ti čačk’o, ili je neko bez tvog znanja ;)

 2. Filip Miletic

  Здраво, Пеђа. Та опција се није мењала више година, проверио сам. У овом тренутку је вероватније да је опција промењена са стране корисника (тј. с твоје стране).

  Твоја поука је и даље важећа, мада понекад у пракси то није једноставно извести.

  Ф

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.