Изборник Затворити

Стандардна величина слова на веб страни

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/8003

У штампи на папиру, стандард је да величина слова буде 12 тачака (12pt, point). То се сматра добром величином која обезбеђује читкост штампаног текста.

Штампарима је лако да тако ураде јер они раде са јасним, апсолутним димензијама. А шта радити са веб сајтом који се приказује на разноврсним уређајима веома различитих величина и резолуција екрана, тако да једино што је сигурно, то је да су димензије релативне и никада нису сигурне.

font

Препорука је да примените исте димензије као и у штампи – 12pt, дакле обликовање стране започните следећим стилом:

body {
  font-size: 12pt;
}

Један пиксел одговара 0.75pt, тако да можете уместо величине од 12pt да ставите исту величину изражену у пикселима – 16px.  У ствари, и боље је да користе величину  изражену у пикселима јер она одржава стварну природу медија на коме се садржај приказује. За разлику од пиксела, тачка припада штампаном свету.

А остало?

Остале величине у тексту су условљене основном величином слова. Ево неких правила којих није лоше да се држите:

– Све остале величине треба да буду релативне у односну на основну – дефинишите релативне односе величина, а не апсолутне величине. То обезбеђује, да ако промените основну димензију, све остале ће се прилагодити  и задржати исте односе.

– Висина реда треба да буде 1.2em, то јест, 20% већа од величине слова.

– Припремите још две величине слова: мања слова (75% величине основног текста, 12px) и већа слова (125% величине основног текста, 20px). Ове величине изразите релативно, у процентима или em. Можете их изразити и у пикселима, али ако промените основну величину текста мораћете и ове две да ускладите. Избегавајте да у тексту користите више од три величине слова.

Немојте се слепо држати ових препорука. Неки типови слова изгледају мање или веће па основна величина од 12px не мора да буде и најбоља у погледу читкости.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.