Теме: Радио-аматеризам

Учење телеграфије помоћу програма Just Learn Morse Code

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/8821

Just Learn Morse Code је програм који омогућава учење Морзеове телеграфије уз помоћ рачунара. Као и други програми ове врсте, отпрема знакове по Koch методу али се може подесити да ради по другим методама па и оном који је код нас уобичајен (ЈНА). Омогућава отпрему телеграфије Farnsworth брзинама (подешавање различите брзине отпреме знака од отпреме текста).

Програм је веома прилагодљив и заиста је добар алат за учење телеграфије, како групно тако и самостално. Осим уобичајеног учења слова, бројева и знакова интерпункције може се уносити произвољан низ знакова за вежбање, може се учитати унапред припремљени текст из датотеке, а програм има уграђене и опције отпремања речи, скраћеница и Q кодова што је врло корисно као припрема за одржавање радио-веза.

За разлику од програма Teach Morse New који сам раније представио, а који прати успех вежбања и прилагођава вежбе ученику, овај програм то не ради, већ га морате подесити за онакву вежбу какву желите да изведете. Управо због тога је погодан за групни рад и специфичне вежбе.

Приликом вежбања ученик може употребљавати тастатуру за унос примљених знакова и тако учи и употребу тастатуре рачунара за пријем Морзеове телеграфије што је итекако корисно. Поред вежбања рада са тастатуром, може се вежбати и писањем на папир или памћењем примљеног текста.

Подешавање програма

Just Learn Morse Code има доста могућности подешавања тако да нећу улазити у све детаље већ ћу скренути пажњу на оно најважније.

Највише подешавања се налазе у опцији Tools / Options у главном менију. У језичку General су подешавања брзине и начина отпреме знакова.

У пољу Speed се подешава укупна брзина отпреме текста и брзина отпреме једног знака. Укупна брзина треба да буде 13 речи у минуту или већа, мања од тога никако не треба да буде, а што је већа то је боље. То је укупна брзина којом ће текст бити отпремљен. Брзина отпреме једог знака треба да буде једнака брзини пријема коју желите да научите. Препоручује се што већа, не треба да буде мања од 13 знакова у минуту а добро је да почнете са брзином од око 18 или 20 знакова у минуту. Ако можете да радите и са већим брзинама, утолико боље.

У пољу Pich подешавате фреквенцију тона којим се отпрема телграфски код. Он треба да буде између 700 и 800 Hz. Ако је укључена опција Dual Pich кратки и дуги елемент ће бити отпремани различитом фреквенцијом. Препоручујем да то држите искључено.

У пољу Characters подешавате колико знакова по Koch методи желите да укључите у вежбу. Ово можете икасније да подешавате у главном радном прозору.

Опције Min Word Length и Max Word Length одређују колико најмање односно највише знакова може да садржи једна аутоматски генерисана група знакова.

Опција Prosign spacing одређује колики размак следи иза специјалних знакова као што су AR, SK, SOS, BT и слични. То је згодно јер за укуцавање тих знакова треба више времена.

Опција Mode одређује да ли ће програм радити у режиму за учење нових слова или у режиму за увежбавање. Разлика је у томе што у режиму за учење последња два додата слово бивају наглашена приликом приказа и нешто је већа учестаност њиховог појављивања у генерисаном тексту вежбе.

Такође можете подесити параметре једне вежбе: Duration одређује трајање вежбе у минутима, а Initial delay и End delay паузе на почетку и на крају вежбе у секундама.

Можете подеити и приказ отреманих знакова: View output одређује дали ће се знакови уопште приказивати приликом отпреме, а Uperrcase letters да ли ће се отпремљени знакови приказивати као велика слова. Опцијом Font може се подесити и изглед, величина и боја знакова приликом приказа.

У језичку Character Set бира се који се знакови по Koch методу укључују у вежбе: слова, бројеви, специјални знакови, знакови интерпункције..

Одлична страна овог програма је што поред генерисања отпреме по Koch методу омогућава и другачије врсте вежби. У главном менију у опцији Source омогућен је извор више врста вежби:

  • Character set – уграђени генератор знакова по Koch меоду
  • Selected characters – низ знакова које сами можете одредити а од којих ће бити генерисан текст вежбе
  • Text file – текст се учитава из датотеке и отпрема као вежба
  • Text lines – текст се учитава из датотеке али се линије текста насумице бирају и отпремају. Може се употребити за емитовање примера везе, скраћеница, позивних знакова, произвољних речи или израза и слично
  • Entered text – Можете укуцату текст који желите да се отпрема
  • Words – Вежба се генерише од често употребљаваних речи енглеског језика
  • Abbrevations – Вежба се генерише од радио-аматерских скраћеница
  • Q codes – Вежба сегенерише од скраћеница Q-кода

Ово вам даје доста простора да припремите специфичне вежбе, рецимо да учитавате текст који садржи позивне знакове и да вежбате пријем позивних знакова или да вежбате пријем скраћеница или да вежбате неке специфичне знакове са којима имате проблема у пријему или да вежбате пријем речи српског језика, фраза које се употребљавају у одржавању веза и друго.

Подешавање за пријем по ЈНА методу

Код нас је у војсци ЈНА а тиме и у радио-аматеризму најчешће коришћен метод учења који се заснивао на учењу слова по редоследу FPL UXY RJC DZW QGB HKV EMIA NOST 387 245 1690. Он је и данас у употреби. Ако желите да учите или вежбате по овом методу програм Just Learn Morse Code то омогућава, само га треба подесити.

У Tools / Options / General подесите:

Min Word Lengt: 5
Max Word Length: 5

Изаберите опцију Source / Selected characters и у поље упишите знакове које желите да вежбате. Ако ћелите да вежбате прву групу слова онда упишите само FPL, ако желите другу онда упишите  UXY, а ако желите обе групе, упишите их заједно. Када увежбате унете групе одајте нову групу и тако све док не унесете све знакове по редоследу FPL UXY RJC DZW QGB HKV EMIA NOST 387 245 1690.

Употреба програма

Када сте подесили све параметре покрените опцију Play (притисните тастер F2 или кликните на плави троугао у траци са алатима). Програм ће генерисати или учитати текст вежбе и почеже отпрему.

Док програм отпрема знакове ви треба да их куцате на тастатури (пазите, треба да куцате и знак размака између речи, односно група). Када се отпрема заврши програм ће упоредити текст вежбе са оним што сте ви укуцали и приказаће вам статистику, колико сте исправних знаква примили, колико погрешних и то за сваки знак посебно, тако да можете да видите колико сте успешни и који знакови вам представљају проблем.

Вежбу можете понављати или променити подешавања и направити нову вежбу.

Поступак учења телеграфије

Just Learn Morse Code је погодан како за самостално учење, тако и као помоћни алат који инструктору помаже да ради са групом и прилагођава вежбе према сопственој процени.

Највероватније ћете се одлучивати између два метода учења, ЈНА који је код нас још увек доста заступљен или Koch метод који је у свету прихваћен као веома учинковит. Ако више волите ЈНА метод, користите га, али је ипак препоручљиво да користите Koch метод.

ЈНА метод

Ово је метод који је био у употреби у војсци ЈНА а самим тим је примењиван и у радио-матерској обуци. И данас је највише у примени јер већина инструктора који данас раде обуку су и сами учили телеграфију овим методом.

Знакови се уче по редоследу FPL UXY RJC DZW QGB HKV EMIA NOST 387 245 1690 који је заснован на принципу да се прво уче тежи знакови јер се тиме они више вежбају. Учи се тако што се вежбају знакови по групама (у приказаном редоследу су групе одвојене знаком размака).

Група се учи тако што се прво уче прва два знака у групи и тек када се постигне задовољавајући пријем (највише 4% грешака) са два слова, дода се и трећи знак и заједно уче сва три. Вежба се отпремом наусмичног редоследа знакова груписаних у речи дужине пет знакова.

Тек када је пријем целе групе задовољавајући прелази се на учење следеће групе а знакови у тој групи се уче засебно.

Када је наредна група научена онда се састављају знакови две групе и вежбају заједно. Када се то савлада прелази се на учење следеће групе па када је она научена онда се придодаје претходно наученим знаковима и тако све док се не науче сви знакови.

Засебно се уче слова а засебно бројеви и када су они научени, састављају се у мешани текст и тако вежба пријем. Накн тога се уче знакови интерпункције и затим раде вежбе са пријемом отвореног текста, односно стварним текстом који има значење и смисао.

Koch метод

Овај метод је установио немачки професор психологије Ludwig Koch 1930. године као резултат свог научног истраживања. Метод се састоји од правила да се учење телеграфије почиње на циљаној брзини са два знака и та два знака се понављањем уче све док се не науче а затим им се додаје следећи знак.

Сваки следећи знак се додаје тек када се научи пријем претходних знакова. Једна вежба не треба да буде дужа од пет минута и нови знак се додаје кад се достигне успешност пријема од 90%.

Препоручује се да се знакови отпремају насумичним редоследом груписани у речи различитих дужина (обично три до седам знакова). Одједном се уче слова, бројеви и знакови интерпункције.

У пракси се показало да је овај метод изузетно делотворан. На пример сам Koch је успео да огледну групу ученика научи телеграфији до брзине од 12 речи у минуту за свега 13.5 часова.

Вежбање пријема са стварним текстом

Учење пријема телеграфије се заснива на пријему насумично поређаних знакова. За војне сврхе то иам смисла јер се телеграфијом честопреносе шифрованепоруке које управо тако и изгледају. Међутим, радио-аматери у пракси не комуницирају шифрованим порукама него обичним отвореним текстом. Због тога је добро вежбати са таквим текстовима.

Може се вежбати пријем било каквог смисленог текста на енглеском или српском језику. Могу послужити и текстови са примерима радио-аматерских веза. Добро је вежбати пријем радио-аматерских позивних знакова. На Интернету се могу наћи текстуалне датоке кoје садрже позивне знакове а направљене су баш за овакву намену. Такође је довро вежбати пријем радио-аматерских скраћеница и скраћеница Q кода, као и насумичних речи енглеског и српског језика јер се то највише и употребљава у пракси.

У почетку треба вежбати куцањем примљеног текста на рачунару ради лакше провере исправности пријема, али обавезно треба вежбати и писањем на папир јер је често ситуација да рачунар није на располагању а треба примити поруку телеграфијом. Коначно, треба вежбати и пријем са памћењем текста тако да ни папир није потребан.

Брзина отпреме

Дуго је пракса била да се телеграфија учи на мањој брзини па када се науче сва слва да се ради на повећању брзине. Та пракса је одбачена као погрешна. Ипак је давала резултате процес учења је био спор и тежак за ученике.

Као много бољи начин постизања брзине пријема у пракси се показао Farnsworth метод. Он се заснива на принципу подесите брзину отпреме једног знака на циљану брзину коју желите да постигнете а да укупну брзину отпреме текста смањите на онолико колико можете да примите. Програм ће са таквим подешавањем знакова отпремати циљаном брзином али ће правити паузе између знакова како би укупна брзина била спорија, онако како сте подесили. Како пријем напредује, тако се може повећавати укупна брзина све док се не постигне да се прима цео текст циљаном брзином без пауза.

Овакав начин учења заиста вишеструко убрзава цео процес. Некада је обука телеграфиста трајала три до шест месеци а са овим методом се то може скратити на месец дана.

Учестаност и трајање вежби

Препоручује се да се телеграфиај вежба највише 30 минута дневно. То може бити одједном или, боље, два пута по 15 минута. Овакав темпо не оптерећује и не замара ученика.

Учи се слушањем вежби које могу трајати до једног до пет минута, како коме одговара. Између вежби се направи мала пауза која семоже искористити да се подси програм да се прилагоди резултату претходне вежбе.

Треба бити стрпљив, поготово на почетку, када се прави доста грешака. Не треба журити са додавањем нових знакова или повећањем брзине. Тек када добро утврдите тренутну вежбу, пређите на нову.

Ако се деси да наиђете н аблокаду, да вам се све помеша и да вам успешност пријема затно опадне, немојте се бринути, то је нормално. Направите паузу, ак ј епотребно и дан два па пробајте поново. Криза ће проћи сама од себе и вероватно ћете после ње увидети да вам пријем иде много боље него раније.

Преузимање и инсталација програма

Програм Just Learn Morse Code можете преузети са сајта http://www.justlearnmorsecode.com/. Покрените инсталацију и када је она завршена можете користити програм.

Програм је бесплатан.

1 comment to Учење телеграфије помоћу програма Just Learn Morse Code

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Попуните израз тако да буде тачан: *