Изборник Затворити

TPLink TL-ANT2408C – антена за све прилике

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/5127

Појавом АДСЛ уређаја који имају и бежични интерфејс постало је уобичајено да се преносни рачунар, мобилни телефон или неки сличан уређај употребљава много много згоднија бежичну веза. Корсиници стављају бежичне картице у и стоне рачунаре и тако обезбеђују умрежавање у оквиру стана или канцеларија без каблова.

Чест проблем у оваквим инсталацијама је слаб сигнал бежичне мреже. Иако се ради о малим растојањима, антене које су уграђене у бежичне уређаје су мале, имају малу добити и често не обезбеђују довољан сигнал. Тада се углавном прибегава куповини других бежичних уређаја, или мењању картица у настојању  да се ствар поправа а тајна је у ствари у самим антенама.

TP-Link TL-ANT2408C

Златно правило бежичног умрежавања је да је свака антена добра ако је правилно употребљена. Дакле, када је сигнал слаб, треба употребити одговарајућу антену, јер промена бежичног уређаја у таквим ситуацијама углавном неће помоћи. Већина бежичних уређаја има могућност да се фабричка антена скине и замени неком другом. Дакле све што вам треба је друга антена.

Ових дана сам тестирао једну антену која је управо намењена за такве потребе. То је TL-ANT2408C произвођача TP-Link. Према спецификацијама, ова антена је предвиђена за опсег 2.4 Ghz и има добит од 8 dB, што је значајно боље од фабричких антена које су у границама 2 до 3 dB.

Антена има одлично постоље које има значајну масу тако да добро стоји на равној подлози стола или неке полице. У њега су уграђена и два јака магнета што омогућава да се антена причврсти на гвоздене или сличне металне површине. Довољно су јаки да антену слободно можете да поставите и на аутомобил. Поред тога, постоје и прорези тако да се антена може окачити и о ексере или завртње ако је таква потреба.

На самом постољу је је RP-SMA прикључак за постављaње антене која оставља леп утисак са својих 30 центиметара дужине. Антена изгледа врло слично као и класична антеница само је знатно већих димензија. С обзиром да је прикључак стандардан, остаје могућност да се уместо ове на постоље постави и нека друга антена, али и да антену користите без постоља.

Антена има колено тако да се може поставити и усправно и водоравно али и под углом од 45 степени, тако да је можете прилагодити поларизацији сигнала који хватате. Када је постављена усправно, водоравни угао зрачења је 360°, а усправни је 15°.

Из постоља излази квалитетан савиљиви кабал RG-174 дуг 1.3 метара. На другом крају кабла је такође RP-SMA конектор који служи за повезивање на бежичну картицу. Кабал је довољно дуг да омогући да антену спојите на картицу у рачунару под столом а да антена може да стоји на самом столу.

Тестирање

Антену сам тестирао на свом радном столу, мерећи сигнале свог али и комшијских бежичних уређаја. Побољшање сигнала је очекиваних 3 до 5 dB, што може да значи битну разлику између везе која ради и везе које је неупотребљива.

Ипак, већи добитак је у томе што ова антена, за разлику од антене која је директно спојена на бежичну картицу, покретна. Можете је померати и поставити је на место где је сигнал бољи. Малим померањем антене добио сам сигнале који су били и за десетак децибела бољи од сигнала антене директно спојене на рачунар под столом. То је велика разлика која је последица неповољног положаја антене испод стола.

Употребљивост антене

С обзиром да је антена расклопива, веома је погодна да се носи заједно са лаптопом. Додатних 3 до 5 децибела добити итекако могу да значе када сте на терену и покушавате да ухватите било какав сигнал.

Кабал је довољно дуг да омогућава да антену померате независно од рачунара  итако је наместите на положај где је сигнал бољи, па се можете се надати и битно већем добитку у нивоу сигнала.

Масивно постоље ће добро стајати на свакој равној површини па макар то била и клупа у парку. Уграђени магенти ће помоћи да постоље ставите на било какву металну површину а идеално је за коришћење у аутомобилу. Иако је антена декларисана за коришћење у затвореним просторијама, неће јој сметати ако је поставите на кров аутомобила по сувом времену.

Цена антене је око 10 евра. Ако имате проблема са сгиналом у просторији, размотрите о употреби овакве антене пре него што се одлучите да потрошите много више новца за замену уређаја или картица

11 Comments

 1. darkmares

  Slažem se s tvrdnjom da kupovina drugog uređaja ništa ne rješava, sve ustvari ovisi o anteni, njenom dobitku i usmjerenosti – za razliku od jačeg pojačala u drugom uređaju koje uz signal pojačava i šum, s boljom antenom se pojačava prijem samo korisnog signala.

 2. nikola

  Uzeo ovu antenu pre neki dan i mogu da kazem da nije nista mnogo bolja od one od 4db sto se dobija uz Tp Link 422G, mada ja sam uzeo ne bi li se signal malo stabilizovao (win7) ali ne vredi, iako je preko 60% uporno iskace zuti trougao posle neodredjenog vremena. Da li ima nekog resenja za ovo ili da se dize xp :S

  • Peđa

   Код мене по стану се баш примети разлика када ставим ову антену уместо оригиналне.

   Мени се чини да ти имаш неки други проблем, можда неку локалну сметњу.

 3. CoyoteKG

  Imam par nekih TP-Link APova, dobijenih u zameni. Iskoristio bih ih na nekom drugom mestu.
  Kako mogu da saznam koje su antene montirane na njih? Po defaultu bi trebalo da su 4db kako pise u specifikacijama na sajtu, ali postoji mogucnost da je predhodni vlasnik vec menjao i stavljao jace.

  Postoji li nacin da nekako saznam koje su antene montirane?

 4. Peđa

  Ставиш антену познате добити, измериш сигнал. Ставиш непознату антену, измериш сигнал. Упоредиш.

  • Пеђа

   Па зато је и намењена. Само не ваља да стоји напољу јер није предвиђена да трпи атмосферке (не)прилике.

 5. sanja

  Cao,
  Imam tp link bezicnu karticu sa dve antene 5db, sta bi se desilo da ovom antenom zamenim jednu od njih? da li bi doslo do poboljsanja udaljenog signala? ili bih ipak morala da zamenim obe?
  Hvala :)

  • Пеђа

   Било би боље мада би изгубила ефекат две антене.

   Коначан резултат зависи од тога колика је удаљеност, какав је простор којим радио-таласи пролазе и позиције антена на оба уређаја.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.