Изборник Затворити

Уградња RouterBoard 411A u RooTena Pacific Wireless R2T2458W кућиште

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/1408

Pacific Wireless је понудио занимљиво решење кућишта за паковање бежичних уређаја – у исту кутију у коју се уграђује уређај су сместили и антену и тако добили компактну целину врло једноставну за монтажу. Ова кућишта се продају под заједничким називом RooTena и постоје у више варијанти. RooTena је најпре намењена за постављање код клијента, али се врло добро може употребити и за спајање две тачке и па и за понеку приступну тачку.

За потребе једног линка набавио сам R2T2458W кућиште. Оно је специфично по томе што уграђена антена ради и на 2.4 GHz i na 5 Ghz. Мени је управо то требало јер нисам још увек имао прецизирано да ли ће се линк радити на једном или другом опсегу. Да бих могао да бирам опсег, одлучио сам се и да бежични уређај који уградим такође ради на два опсега, па је избор пао на RouterBOARD са CM9 бежичном картицом која ради на оба опсега.

Oсновнe карактеристикe RooTena R2T2458W

rootena-pacific-wireless-r2t2458w

Добит: 12 dBi (2400-2485 MHz), 15 dBi (4940-5850 MHz)

Угао зрачења (на 3 dB): 43° (2.4 GHz) и 22 ° (5 GHz)

Однос напред-назад: 25 dB

Поларизација: вертикална и хоризонтална, постиже се закретањем антене

Антенски прикључак: RPSMA, RPTNC, MC Card, MMCX, RPMMCX или U.FL по избору

Маса: 800 грама

Унутрашње димензије: 229 x 229 x 57 mm

Спољашње димензије: 267 x 267 x 89 mm

Постоји верзија R2T2458LW која је плића, њене унутрашње димензије су 229 x 229 x 38  mm а спољашње 267 x 267 x 67 m.

Кутија је направљена од УВ стабилиз0ване пластике тако да је дуготрајна. Унутра је уграђена антена која се не вади, а посебно је постављена монтажна плоча која се може извадити. На ову плочу се причврсте сви потребни елементи па се она врати у кутију. Простора у кутији има довољно да се могу уградити не само наменске плоче као што је RouterBOARD већ и обични фабрички АП уређаји. Поклопац има заптивну траку тако да је затворена кутија водонепропусна. На поклопцу се налази отвор за уводник каблова и две мале рупе за спречавање кондензације. Уз кућиште се добија један универзални уводник за каблове и један специјални водозаптивени уводник за УТП прикључак. У комплету је и антенски краткоспојник, у мом случају U.FL на RPSMA јер уграђена антена има на себи RPSMA прикључак. Ипак, незгодно је што је на антени мушки RPSMA конектор што није уобичајено. Ако се неким случајем оштети овај кабал врло је тешко наћи замену.

Поларизација антене се одређује окретањем целе кутије, приликом постављања носача антене. Треба унапред одредити поларизацију јер се за окретање кутија мора скинути и цео носач препаковати под другим углом. Треба водити рачуна да приликом монтаже уводник увек буде на дну кутије због цурења кондензоване воде. Рупе за завртње на поклопцу и кутији су тако постављене да поклопац може да се постави само ако се исправно окрене. Ако је уводник на поклопцу на доњној левој страни онда је поларизације вертикална а ако је на доњој десној, хоризонтална. Унутра, на антени има налепница на којој је означена поларизација антене. Било би добро да је поларизација назначена и споља.

Уградња

Тек када се скупи сав материјал који је потребан види се да у ствари и нема много посла. Сама употреба RooTena кућишта је поједноставила ствари јер је искључила коришћење посебне антене и антенских каблова, а одлука да се  RouterBoard 411A напаја преко PoE је искључила и  каблове за напајање.

За ову монтажу припремио сам следеће:

RooTena кућиште (садржи кутију са антеном, уводник, краткоспојник U.FL на RPSMA, унутрашњу плочу за монтажу и завртње за плочу и поклопац).

RouterBoard 411A и Wistron Neweb CM9 Wireles MiniPCI картицу

PoE напојни (инјектор), универзални. За ово сам могао да употребим и ручно направљени адаптер, али је захтев био да се ништа не буџи, него све по пропису да се уради, па и да се користи куповни PoE.

Исправљач 24 V/0.8A за напајање RouterBoard 411A

УТП кабал за спајање склопљеног уређаја на мрежу и напајање уређаја

Ево на гомили све то: у кутији се налазе RouterBoard са бежичном картицом, PoE, исправљач и плоча за монтажу, а у позадини је поклопац на који је већ постављен носач и уводник. Ту негде су и завртњи.

rootena-kompletПрво је потребно испразнити антену да видимо са каквим простором располажемо. Унутрашње димензије кутије су 229 x 229 x 57 mm, па RouterBoard 411A стварно изгледа мајушно. Овде стварно може да се стави било који бежични бриџ а и доста рутера које је код нас могуће наћи на тржишту.

rootena-prazna

Прво сам испразнио кутију. Извафио сам  је и монтажна плоча тако да се на фотографији види рефлектор уграђене антене. Сама антена је по свему судећи причвршћена за кутију и завртњима и неком масом, можда силиконом. У сваком случају, вађења антене нема. На рефлектору антене се види RPSMA прикључак и места за причвршћење монтажне плоче завртњима.

Једини посао у поступку градње је био на монтажној плочи. Она долази цела без предвиђених носача за оно што се уграђује, што је разумљиво јер у ову кутију свашта може да се угради, и немогуће је предвидети места за носаче. То значи да сам морао да обележим и избушим рупе за одстојнике помоћу којих сам причврстио RouterBoard на плочу. На слици испод се види плоча са већ постављеним одстојницима.

rootena-montazna-ploca

Нажалост, ови одстојници се не добијају уз кутију, већ их је потребно набавити посебно. За ову прилику сам искористио неупотребљене одстојнике за монтажу матичне плоче у кућиште стандардног рачунара. Успео сам да их ископам четири комада колико је потребно за постављање RouterBoard.

Одстојници се могу купити у специјализованим продавницама електронских делова, нису скупи и има их разних величина. Битне је да навој на одстојнику не сме бити предуг јер би онда прошао дубоко испод монтажне плоче и ударио у антену. С обзиром да је монтажна плоча танак лим, довољно је и најкраћи навој на одстојнику. Сам навој може бити метрички или цоловни. За одстојнике са метричким навојем морате набавити и одговарајуће матице да их наврнете са друге стране и тако причврстите одстојник за монтажну плочу. Цоловни навој не захтева матицу јер он сам може да се уврне у плочу и њу користи као матицу. Само треба избушити рупе нешто мањег промера од навоја да би навој могао да се уреже.

Ево како је то све на крају испало – RouterBoard је постављен на монтажну плочу.

rootena-postavljen-routerboard

Након тога остало је само да монтажну плочу причврстим у кутију предвиђеним завртњима, да провучем УТП кабал кроз уводник и спојим га у УТП прикључак на RouterBoard. За пробу сам употребио обичан УТП кабал, али по правилу треба употребити СФТП кабал, који има оклоп и уземљење.

Кад поменух уземљење, уз кућиште се добија и један лимчић, који треба поставити испод једног од завртања којима се монтажна плоча причвршћује у кућиште. Тај лим служи да се уземљење пренесе и на поклопац, јер када се поклопац постави он ће додирнути овај лим и тако остварити контакт. Лим се види на левој слици испод.

Поклопац се на кутију причвршћује завртњима. У упутству стоји да заврње не треба много затезати. Поклопац има заптивну траку која ће добро да дихтује и ако је само мало притиснута. Прејако затезање може да поломи пластику кутије или општети и саму заптивну траку.

rootena-sklapanje

Када је и то готово остало је само још да повежем PoE и испробам да ли све ради. На слици десно је приказано како је повезан PoE. Он на себи има три прикључка. Jедан је за повезивање исправљача, а друга два су УТП прикључци с тим да је средњи намењен за пренос напајања а крајњи за повезивање на мрежу. Кабал који иде из кутије треба убости у средњи, кабал који иде у мрежу на крајњи прикључак и онда спојити исправљач.

Одмах ћете чути звучни сигнал који означава да се RouterBoard укључио, сачекајте мало и чућете познато „пи-пип“ којим Микротик јавља да се подигао и да је рутер оперативан. Преостаје само да се рутеру приступи преко мреже ради подешавања. Ја то радим тако што на неком рачунару у мрежи покренем Winbox, јер са њим могу да приступим Микротику по MAC адреси, да му доделим IP адресу и након тога да му приступам нормално. О основном подешавању Микротика погледајте упутство са ужичке бежичне мреже .

Ако баш волите да будете прави хакер, онда рутеру можете да приступите и серијским каблом. RouterBoard има серијски прикључак, који треба да спојите на рачунар обичним серијским каблом и тада ћете преко неког терминал програма моћи да приступите рутеру у конзолном режиму.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.