Теме: Микротик | Хардвер

RouterBOARD 411 / A / AH

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/1395

routerboard-411-a-ahRouterBOARD су рачунари веома малих димензија намењени за специјализоване послове. Основна примена је да са инсталираним Микротик оперативним системом обављају функцију мрежних рутера изузетних могућности а прихватљиве цене.

Најпопуларније су, наравно, најјефтиније плоче као што је RouterBOARD 411 (50 евра) са подверзијама RouterBOARD 411A (88 евра) и RouterBOARD 411AH (112 евра). С обзиром да је у ове плоче већ уграђен Микротик ОС то их чини веома интересантним, јер сам Микротик ОС, ако се набавља посебно кошта око 4о евра.

Плоче 411 је намењене да ради као бежични клијент, или за повезивање две тачке, док 411A а поготово 411AH, са проширеном меморијом, могу да раде и као или мање оптерећен АП или хот спот. 411AH лепо може да послужи и за врло брзе линкове због брзог процесора.

RouterBOARD 411 има један ЛАН прикључак брзине 10 или 100 Mbps и један MiniPCI Type IIIA/IIIB (+3.3V: 3.3A max) прикључак, првенствено намењен за бежичну мрежну  картицу, што је и једина могућност проширивања функционалности плоче.

Основна верзија има уграђено 32 мегабајта радне меморије што је таман довољно за њену намену. Верзија 411A је проширена на 64 мегабајта меморије а 411AH има и двоструко бржи процесор.

Плоче су робусне, предвиђене за рад у прилично тешким условима. Издржавају температуре од -20°C do +65°C и у условима влажности ваздуха до 70%.

Напајање плоче може да буде у опсегу од 9 до 28 волти једносмерне струје, са уграђеном заштитом од превеликог напона, тако да ако се грешком прикључи већи напон, уређај ће бити заштићен. Напајање се може извести и као PoE, али не стандардан. Кроз PoE се може пустити напајање напона у опсегу од 10 до 28 волти. Плоча троши између 3 и 14 W, зависно од прикључене MiniPCI картице. Уобичајено се занапајање ове плоче користи исправљач 24 V / 0.8 A.

На плочи је уграђено и 64 мегабајта NAND меморије на коју је смештен Boot loader и Микротик оперативни систем. Микротик је специјализован оперативни систем, намењен да од рачунара направи мрежни рутер великог распона могућности. Оперативни систем се по потреби може заменити неким другим и постоји неколико таквих, углавном заснованих на Линукс оперативном систему.

Плоча садржи серијски прикључак (DB9 RS232C) преко кога се може повезати рачунар и тако рутер подешавати неким терминал програмом. Ипак, Микротик има и наменски алат Winbox којим се рутеру приступа преко мреже и подешавање врши у функционалном графичком окружењу.

На плочу је уграђен и мали звучник тако да се плоча може оглашавати тоновима, а звучник се може контролисати и скриптовима.

Плоча је мале величине (105mm x 105mm) тако да је њена уградња лака и једноставна.

2 comments to RouterBOARD 411 / A / AH

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Попуните израз тако да буде тачан: *