Изборник Затворити

Зашто чувати податке у Cloud-у?

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/8263

У последње време је понуда Cloud сервиса постала велика. Скоро свака фирма која нуди интернет сервисе има у понуди и неку врсту Cloud услуге.

cloud

Шта је Cloud?

Идеја је једноставна и веома занимљива. Сви ми имамо један велики проблем: све је више података на нашим рачунарима а неопходно је да их чувамо на начин који је сигуран и једноставан. Ако вам је бар једном „пукао хард диск“ сигурно умете да цените значај резервних копија података.

Cloud сервис омогућава да податке држите на неком удаљеном серверу, коме приступате преко Интернета. Практично као да имате спољашњи тврди диск, само што се он не налази код вас него негде далеко, на сигурном. Cloud сервису се по правилу приступа наменским програмом који се инсталира на рачунар а који посао обавља у позадини. Ви практично само изаберете директоријуме са свог рачунара, које желите да држите у Cloud-у, и не морате да знате много о томе како све то ради. Докле год вам ради Интернет подаци ће бити аутоматски пребацивани на Cloud сервер.

У опису сваког тог сервиса стоји опис који мање више каже да више ви не морате бринути о сигурности података него то ради неко други, ко има велике ресурсе, квалитетну опрему и стручне људе.

Треба ли користити Cloud?

Према промотивним материјалима понуђача Cloud услуга, издвајају се три главна разлога за коришћење тих сервиса: СИГУРНОСТ, ДОСТУПНОСТ и УШТЕДА.

Према њима СИГУРНОСТ се огледа у томе да се подаци налазе на удаљеном серверу. Шта год да се деси вашем рачунару, подаци на удаљеном серверу ће бити сачувани и моћи ћете да их преузмете. То уједно објашњава и фактор ДОСТУПНОСТИ – докле год имате приступ Интенрету, имаћете и приступ својим подацима. УШТЕДА се постиже тако што не морате да купујете сопствене медије за чување података, а неретко Cloud сервис буде и бесплатан.

Неки Cloud сервиси иду и даље: нуде да код њих држите и своеј апликације. То значи да можете да уштедите и на самом рачунару јер све се налази у Cloud-у, а ваш рачунар се своди на екран, миша и тастатуру, па може да буде много јефтинији.

Лепо звучи, зар не?

Зашто не треба користити Cloud?

Ипак, пре него што се загрејете и потпуно прихватите ту идеју, мало размислите. Шта у ствари значи то да податке пребацујете на неки удаљени сервер који је под туђом контролом? Да нагласим: ТУЂОМ КОНТРОЛОМ!

То значи да ће сви ти подаци бити доступни неком другом. Да, свим вашим контактима, свим вашим приватним стварима, па и оним најинтимнијим, неко трећи ће имати приступ.

Ако своју фирму повежете на Cloud, неко ће имати приступ свим вашим пословним подацима, па и оним тајним.

Да, све фирме које нуде Cloud сервисе се куну да су подаци код вас сигурни и да их нико неће злоупотребљавати. Чак се и уговорима обавезују на то. Додуше у сваком уговору стоји (ситним словима) да у случају потребе (рецимо безбедности Сједињених Америчких Држава или доброј прилици да зараде дајући податке другим фирмама), задржавају право да податке уступе трећим лицима. Чак ида то нису ставили у уговор закони неких држава, као то еј на пример САД, их обавезују да тајним службама достављају све податке.

Неки сервиси вам нуде своје услуге потпуно бесплатно, или уз веома примамљив попуст, ако потпишете да дозвољавате да ваше податке користе за „своје интерне потребе“.

Кад боље размислите, три тако важна фактора који промовишу Cloud сервисе у ствари имају сасвим другачије значење:

1. СИГУРНОСТ – Сигурно је да ће трећа страна имати приступ вашим приватним подацима које ставите на Cloud и да ће их користити за своје потребе. Прочитајте услове коришћења сервиса, јер тамо малим словима вероватно пише да се слажете са тим.

2. ДОСТУПНОСТ – Подаци које ставите на Cloud ће бити доступни и вама и трећим лицима. Вама ће бити доступни само док плаћате или док власник сервиса не нађе неки разлог да вам ускрати услугу. Податке ће, наравно, задржати.

3. УШТЕДА – Смештањем података на Cloud гарантовано ћете уштедети – у почетку. Обично вам на почетку нуде бесплатан сервис. Међутим, убрзо постане јасно да је то што је бесплатно у ствари ограничено и да вам је неопходно проширење које се плаћа. И то мора да се плаћа редовно, сваког месеца, јер ако не платите, они вам укину сервис и остадосте ви без својих података који су, да се подсетимо почетка приче веома СИГУРНИ и увек ДОСТУПНИ.

Како треба користити Cloud?

Као принцип, Cloud уопште није лоша идеја. Лепо је имати могућност да се ваши подаци аутоматски чувају на неком медију, удаљеном и безбедном. Згодно је да ако вам је нешто од података потребно, можете преко Интернета да приступите сервису и преузмете. Веома је корисно што можете два или више рачунара да повежете на исти Cloud и тако добијете аутоматску синхронизицају – шта год урадите на једном рачунару, то ће вам бити доступно и на другим.

И фирмама је то веома интересантно. Змаислите да фирма држи своју пословну апликацију на Cloud-у. Ако  је потребно да се постави нова радна станица само се на рачунар стави оперативни систем и повеже на Cloud и одмах може да се ради. Радне станице више не морају бити физички у локалној мрежи, него могу бити на Интернету. Власник фирме или запослени који проводе много времена на терену могу лако да раде јер им је све доступно где год да се налазе, само ако имају Интернет.

Оно што је лоше у тој причи је идеја да препустите неком трећем да преузме контролу над свим вашим подацима, а који је обавезан да то стварно и чини једино оним пословичним „мајке ми, бићу добар“. Али није то најстрашније – најстрашније је што постајете зависни од неког трећег, од његових способности, од његове пословне политике, од фактора којима не можете да управљате.

Оно што можете да урадите, то је да поставите сопствени сервис и искључите страни фактор па самим тим и све ризике који од њега могу да настану. За приватне кориснике то и није баш неко прихватљиво решење јер захтева додатне ресурсе (сервере, лица која ће да их одржавају и слично), мада није неизводљиво у неком поједностављеном облику.

Међутим за фирму, једино је сигурно да постави сопствени Cloud сервис који ће да користи за сопствене потребе и који ће бити под њеном контролом.

И шта сад?

Не морате одустати од Cloud-а. Чак и то који се нуде као услуге могу добро да послуже ако сте свесни ризика и водите рачуна шта тамо остављате.

У сваком случају, добро размислите, не да ли вам треба Cloud, него да ли сте спремни да ризикујете да неко трећи преузме потпуну контролу над вашим подацима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.