Изборник Затворити

Блог је форма која повећава слободу говора и изражавања мишљења

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/556

Вероватно је један од битнијих разлога за велики бум у развоју блог сцене постојање интернет сервиса који омогућавају да на њима свако може да лако да отвори свој блог. Чак и ми имамо неколико таквих сервиса који су у свет објављивања на Интернету увели многе наше људе који то вероватно дугачије никада не би пробали.

Ти сервиси раде веома једноставно: заинтересовани корисник отвори налог, да свом блогу назив, изабере адресу која је у домену сервиса тако да није потребна посебна процедура регистације домена, изабере неки од готових предложака за изглед блога и може да почне. Самим тим што је члан сервиса, његов блог добија и промоцију у оквиру сервиса, међу другим члановима. И све то је још и бесплатно.

Приметићете ипак, да добар број значајнијих домаћих блогера своје блогове држи на сопственим серверима, на самосталним блог програмима и на сопственим интернет адресама. Није то случајно. Историја блоговања је пуна многих примера гашења блогова због кршења некаквих (оправданих и неоправданих) правила која бесплатни блог сервиси постављају.

Цензура и аутоцензура

Мени се блог форма допада управо зато што ствара претпоставку да напишете оно што желите, како желите, када желите и да контролишете да ли ће и колико то што сте написали да се види. Једини цензор онога што сте написали треба да будете само ви – аутор блога.

Свака друга форма објављивања на Интернету претпоставља да је неко други цензор, па чак и ако се ради о сервисима који су максимално либерални. у ствари, једини алтернативни сервис за објављивање на Интернету (ако изузмемо ручно прављење личних сајтова) су форуми, који ако су посећени итекако могу да послуже за информисање. Проблем са форумима је што они претпостављају цензуру, макар и веома благу.

Независност блога

Да би блог уистину био слободан и заштићен од цензуре неопходно је да га  технички учините што мање зависним од других. Неопходно је да, када пишете чланак, аутоцензуру спроводите само по сопственим критеријума, а не по правилима које вам неко други намеће.

То значи да морате обезбедити две битне ствари:

– сопствени домен, обично плаћен, за који се ви водите као власник и имате могућност да самостално одлучите шта ћете са њим да радите, а пре свега могућност да одредите на ком серверу ћете држати сајт на својој адреси, и

– сопствени хостинг сервис на коме ћете држати изабрани домен и блог.

– сопствену администрацију блога, коју може радити и неко други, кога ви за то овластите.

Зашто је све то битно?

Домен је врло важан, јер њиме одређујете свој идентитет, али и зато што домен има веома значајну улогу у интернет промоцији (СЕО). Коришћењем туђег домена, па макар то био и одличан бесплатни блогерски севис, већи део вашег труда у ствари оде на промоцију домена тог сервиса него вашег блога. Такође, коришћење туђег сервиса увек сте технички ограничени на оне могућности које тај сервис обезбеди, па чак и ако оно дозволи висок ниво прилагођавања

Да се разумемо, немам ништа да блогерски сервис узме део колача кроз промоцију – на крају крајева ако је сервис квалитетан и бесплатан заслужује да му се на неки начин одужите и многи блогери и немају проблем са тим. Међутим, као неком ко се дуго бави Интернетом и вебом, мени је важно да контролишем сваки аспект свог сајта, а да бих то могао, важно је да потпуно контролишем како домен тако и апликацију на којој се „врти“ мој сајт, како бих могао да у било ком тренутку са свим тим урадим шта год пожелим.

Незгодна околност је, да, ако желите потпуну контролу над својим сајтом, морате бити кадри да је спроведете, а то значи да имате довољан ниво знања или да унајмите неког другог да технички део посла уради за вас.

Ако имате озбиљне планове са својим блогом о свему овоме треба добро да размислите. Иако се на почетку чини да је лакше употребити неки бесплатни сервис и одмах почети, на дуги рок, то може да вам представља велики пролем.

Туђи сервис – туђа правила

Претпоставите да ваш блог који сте покренули на блог сервису успе и да посећеност у неком периоду толико порасте да то постане озбиљан технички проблем за бесплатни сервис, те вам власник постави захтев или да пређете на комерцијално коришћење сервиса или да свој блог преселите на друго место?

Шта ако имате посећен блог, али напишете неке чланке који нису у складу са политиком блог севиса  па вам они цензирушу те чланке или чак затворе цео блог?

Шта ако у неком свом чланку напишете нешто што се неком моћном не свиди па он мало припрети власнику сервиса и овај у страху мора да обише чланак или затвори ваш блог?

Шта ако желите да свој блог мало преправите како бисте добили неку нову функционалност која би га значајно унапредила, али вам то блог сервис који користите не омогућава?

Шта ако блог сервис промени своја правила тако да вам она више не одговарају или ваш блог није у складу са њима?

Превише је тога шта ако.

Пресељење блога није мали посао и везан је за много компликација. Пре свега, бесплатни блог сервиси су специфични и сигурно вам не омогућавају да просто пребаците апликацију блога и садржај на неки други сервер. Многи немају чак ни опцију да вам омогуће да направите копију садржаја коју можете пребацити на други софтвер. Можда је у ствари немогуће преселити блог осим да ручно све чланке и друге садржаје копирате, а и то је могуће само ако су вам сви ти садржаји на старом блогу још увек доступни а и тако не можете прекопирати ништа друго до саме чланке са блога, док све остало неповратно губите. Ја лично не волим да користим ниједан онлајн сервис ако не могу да све важне податке сачувам као копију која је на сигурном – код мене.

Чак и ако успете да преселите блог, ту није крај проблема. Шта ако сте блог развијали годинама, и постоје стотине или хиљаде референци на њега, али на адреси коју сте добили у оквиру бесплатног блог сервиса. Пресељењем блога та адреса престаје да ради и све те референце губите – практично почињете из почетка. То је огроман губитак.

О својој независности одлучујте пре него што покренете блог

Када неко тек почиње са блогом, не размишља о оваквим стврима, него је нестрпљив да што пре почне, а ако је оскудног познавања техничког аспекта блоговања, онда му и добро дође што на блогерском сервису све добије готово и функционално и то одмах. За уобичајено блоговање то је више него довољно, али као и за све друго, тако и за то важи правило да ако желите нешто озбиљно да радите (при том мислим, рецимо, да од блоговања направите посао), онда морате то озбиљно да радите, што значи и сопствени домен и споствени хостинг сервис.

Овим чланком не желим да вас убеђујем да не користите блогерске сервисе, баш напротив, многима је то сасвим задовољавајући начин да блогују и стотине наших људи управо тако и ради. Ипак, добро је да знате како све то функционише, шта можете да очекујете у будућности и да размислите да ли је то баш прави начин да поставите свој блог.

Основна мера да обезбедите своју независност је да користите сопствени домен. Без тога не можете да блог селите са једног на други сервер, а да задржите исту адресу. Чак и неки блогерски сервиси вам омогућавају да поред домена који вам они обезбеде, а можете да користите и сопствени домен. То је већ значајан ниво независности, тако да ако сте се ипак одлучили за блогерски сервис онда изаберите онај који вам омогућава да користите сопствени домен и користите га. Поглеајте рецимо како то можете да изведете користећи сервис blogger.com.

Потпуну независност имате ако обезбедите сопствени хостинг на коме држите сопствени домен, поставите блог апликацију и прилагодите је својим потребама како год желите (у ствари није та независност потпуна јер сте и даље у положају да морате поштовати политику сервиса где сте закупили хостинг, али се ту ствари углавном своде на поштовање закона – све док ваш блог не крши закон, сигурни сте). Најбоље је да хостинг сервис буде плаћен, јер тако добијате гаранцију квалитета, али то није неопходно, постоји много бесплатних хостинга који могу да врло лепо послуже сврси, а ако у неком тренутку будете пожелели, увек можете свој сајт да пребаците на неки други хостинг – ништа нећете изгубити јер имате контролу и можете да пребаците ама баш све.

Ако не умете то сами да урадите, ангажујте некога. Многи блогери који су Интернет стручњаци ће вам помоћи, па чак и поставити ваш блог бесплатно, јер их радује чињеница да ће тако омогућити постојање још једног блога. У почетку се не морате много оптерећивати изгледом и свим функцијама. Блог апликације су лако надоградиве тако да блог можете да започнете скромно, а касније да га унапређујете новим функцијама. Чак и изглед можете да промените кад год вам се то прохте а да садржај остане потпуно исти и увек доступан посетиоцима.

Тачно је да треба нешто труда али добијате оно најважније – потпуну слободу и потпуну независност, што чини суштину сваког блога.

2 Comments

  1. Walker

    Fino, fino. Zaista, ljudi malo pažnje obraćaju na bilo šta kad počinju bilo šta, i ulaze u sve to zaista neozbiljno. najgore je što se plašim da oni kojima je ovaj tekst zaista namenjen, neće ni znati za njega dok ne bude kasno. A kasno uvek bude pre ili kasnije.

  2. Peđa

    Хмм… можда би требало да овај чланак пошаљем за Блогопедију…

    Добро си га извукао из нафталина.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.