Изборник Затворити

Акисмет и Stop Comment Spam у заштити блога од спамера

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/8226

За заштиту од блога користим два додатка: Акисмет и Stop Comment Spam. Додаци раде на различитим приницима и допуњавају се тако да заједнички дају прилично добар резултат.

А ево како је то почело.

Када сам, пре много година, покренуо блог, брзо сам увидео да је спам један од већих проблема са којим морам да се носим. Добра ствар је да се уз Вордпрес практично добија инсталиран Акисмет додатак за заштиту од спама, па сам га врло брзо почео користити.

И заиста, то је функционисало. Алгоритми и база података коју Акисмет примењује су се показали прилично ефикасни – добар део спама је препознаван и уклањан.

Међутим, понешто је ипак пролазило, али већи проблем је било то што је Акисмет спам само означавао као такав, али га није брисао. Брисање сам  морао да радим ручно, повремено, кад се сетим.

То је поготово било проблем када крену таласи спам напада који умеју да трају дуго и да гнеереишу поприличнео количине неожељног саржаја. како увек постоји могућност даје нешто погрешно сврстано у спам, није прихватљиво да само изаберем опцију да побришем сав спам већ морам све да прегледам и то уме да буде замарајуће када се појаве странице и странице спама.

Било ми је очигледно да је потребаннеки другачији приступ проблему спама, неки који ће смањити проблем ручног прегледања и чишћења спама.

Пробао сам доста разних додатака за Вордпрес који се баве спамом али ништа није радило онако како сам желео, тако да је на крају остало оно последње решење – да га сам направим.

И тако је настао Stop Comment Spam. Додатак ради по прилично једноставној и бруталној логици: омогућио ми је да ручно поставим правила за детекцију спам порука и немилосрдно се обрачунава са сваким коментаром који буде препознат као спам. Код њега не постоји сумња на спам – ако је детектовано као спам, онда је спам и биће третирано као спам, то јест блокирано.

Овако радикалан приступ захтева да се правила за детекцију спама пажљиво подесе, како би се избегла могућност да додатак као спам препозна нешто што није спам. То значи да додатак сам није довољан. Његов задатак је да спречи спам који је очигледан и недвосмслен а да препусти Акисмету да се бави оним што можда јесте а можда и није спам, чега је много мање.

Додатна погодност је што Stop Comment Spam делује у тренутку писања коментара, дакле онда када спамер покушава да затрује блог бива онемогућен. Коментар никада не буде ни уписан у базу тако да се не оптерећује ни база нити сам блог накнадном обрадом тог спама.

И тај рецепт се показао успешан.

Тренутна статистика каже да је Акисмет заштитио блог од 9785 спам порука. У то су урачунати и бројни погрешно препознати спамове (Акисмет већ дуго времена сваки коментар написан ћирилицом сматра спамом, чак и ако коментар напишем ја, улогован као администратор) као и око 2000 спамовакоје је Акисмет третирао пре него што сам активирао и Stop Comment Spam.

Насупрот њему, Stop Comment Spam је спречио 26465 спам коментара. Он је те коментаре регулисао пре него што су уопште дошли и до базе блога и до Акисмета, тако да Акисмет њима није ни морао да се бави.

Радом ова два додатка у пару сам прилично задовољан. У непожељним коментарима се изузетно ретко појави прави спам. Углавном су то коментари које Акисмет погрешно препознаје као спам и који свакако нису за брисање.

Шта бих мењао? Акисмет.

Погрешно препознавање сви ћиричних коментара као спама баш нервира. Поготово што чак и када ја напишем коментар, иако сам улогован као админситатор на блогу, Акисмет и моје коментаре препознаје као спам. Просто ми је невероватно да један такав сервис, који опслужује велики број корисника, себи може да дозволи тако широк критеријум спама, који би се могао лако тумачити и као културолошком диверзијом усмереном против ћириличног писма.

Врло радо бих га заменио нечим другим.

Слични чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.