Изборник Затворити

Како је електрични бицикли (eBike) у Србији дефинисан законом

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/11043

Бицикл - саобраћајни знакТренутно је актуелна законска регулатива за електричне тротинете (лака електрична возила). Међутим многима је нејасно какав третман имају електрични бицикли. С обзиром да сам и сам од недавно возач електричног бицикла, потрудио сам се да проучим актуелне прописе. Има неких измена у прописима који се односе и на бицикле и електричне бицикле али у суштини дефиниција електричног бицикла није промењена.

Препоручујем да прочитате и мој ранији чланак на ову тему https://pedja.supurovic.net/zakon-o-bezbednosti-saobracaja-i-biciklisti/. Јесте да је и 2010. година али и даље има релевентан садржај. У овом чланку бавићу се актуелним прописима и пре свега уз угла употребе електричних бицикала.

Категорисање електричног бицикла

Укратко оно што вас највише занима – електрични бицикл има третман обичног бицикла.

Закон о безбедности саобраћаја на путевима у члану 7, став 32 каже: бицикл је возило са најмање два точка које се покреће снагом возача, односно путника, која се помоћу педала или ручица преноси на точак, односно точкове.

Правилник о подели моторних и прикључних возила и техничким условима за возила у саобраћају на путевима у члану 15, се бави дефиницијом електричног бицикла и сврстава га као возило класе К3, а то је возило са погоном на педале са додатним електричним мотором чија највећа снага није већа од 0,25 кW и највећа конструктивна брзина мања од 25 km/h, а које није декларисано као возило врсте Л1.

Потпуности ради, возило врсте L1 (према члану 6 истог правилника) је мопед – возило са два точка чија највећа конструктивна брзина, без обзира на начин преноса, не прелази 45 km/h, при чему радна запремина, када возило има мотор са унутрашњим сагоревањем не прелази 50 cm3 или чија највећа стална номинална снага не прелази 4 kW за електромоторе.

Шта то значи за (е)бициклисте?

Обичним језиком речено, електрични бицикл закон види као обичан бицикл ако је погоњен снагом возача (окретањем педала). Бицикл може да им помоћни мотор снаге не веће од 250W а који не може да се користи ако се не окрећу педале. Дакле, електрични бицикл не сме да има режим рада да се може кретати погоњен само мотором без окретања педала (другачије названо режим асистенције).

Електрични бицикл погоњен помоћним мотором не сме да се креће брзином већом од 25 km/h. То не значи да бицикл не сме да се креће већом брзином од наведене али то може само ако је мотор искључен – дакле, ако се погони само на педале.

Шта ако електрични бицикл не испуњава услове?

Из закона произилази да ако бицикл има мотор јачи од 250W или се може кретати само погоњен мотором, или се помоћу мотора може кретати брзином већом од 25 km/h онда спада у категорију мопеда (ако је снага мотора до 4 kW) или мотоцикла (ако је снага мотора већа 4 kW). Такво возило мора да се региструје а и возач мора имати дозволу одговарајуће категорије.

Шта ако имате електрични бицикл који мора да се региструје а не желите да га региструјете?

Ако не желите да га отуђите, онда га можете користити само ван путева.

Законске обавезе понашања у саобраћају за бициклисте

Закон о безбедности саобраћаја на путевима се односи на све учеснике у саобраћају и сваки бициклиста је дужан да познаје закон и да се понаша у складу са њим. Препоручујем вам да свакако закон прочитате. Ја ћу овде истаћи само неке елементе који су нарочито важни за бициклисте.

Објекти за кретање бициклиста

Поред путева, бициклисти се могу кретати и бициклистичким тракама, бициклистичким стазама и пешачко-бициклистичким стазама. Бициклистичка трака је саобраћајна трака намењена искључиво за саобраћај лаких електричних возила, бицикала, мопеда и лаких трицикала. Бициклистичка стаза је пут намењен искључиво за кретање бицикала и лаких електричних возила. Пешачко-бициклистичка стаза је пут намењен за кретање пешака, бицикала и лаких електричних возила.

Кретање бицикла

За вожњу бицикла, где не постоји посебна стаза, односно трака, сме да се користи коловоз у ширини од највише један метар од десне ивице коловоза, осим на делу
пута испред раскрснице или другог места на коме возило скреће улево, односно када врши претицање или обилажење.

Уколико на путу постоји бициклистичка трака, возач бицикла, мора да се креће десном бициклистичком траком у односу на смер кретања саобраћаја.

Ако се два или више возача бицикала крећу у групи, дужни су да се крећу један за другим.

На бициклистичким стазама за саобраћај у оба смера возила, возач бицикла мора да се креће десном страном у смеру кретања возила. Возач бицикла не сме да се креће бициклистичком стазом брзином већом од 35 km/h.

За кретање бицикла по пешачко-бициклистичкој стази примењују одредбе закона о кретању по бициклистичкој стази, при чему возач бицикла не сме да се креће брзином већом од 10 km/h и дужан је да поступа са нарочитом опрезношћу према пешацима, тако да не омета кретање, односно не угрожава безбедност пешака.

Дозвољено је другим возачима да претичу или обилазе бициклисте на местима где је претицање и обилажење забрањено.

Пешак који гура бицикл мора се кретати уз десну ивицу коловоза у смеру кретања саобраћаја.

Бициклистики семафори

За регулисање кретања на бициклистичким тракама или стазама, могу се употребљавати семафори са тробојним светлима. Црвено и жуто светло су у облику круга са симболом бицикла црне боје док је зелено светло са симболом бицикла смештено у кругу црне боје.

Возач бицикла не сме прећи нити започети прелазак коловоза када му је светлосним саобраћајним знаком, којим се регулише кретање пешака, прелазак забрањен.

Возила за јавни превоз путника

Бициклиста који обилази возило за јавни превоз путника, односно аутобус којим се обавља превоз путника за сопствене потребе, које се налази на стајалишту, мора да
управља бициклом  тако да не угрожава лице које у то возило улази или излази.

Бицилиста мора да се заустави иза возила за јавни превоз путник, када лица која улазе, односно излазе из тог возила, морају да пређу преко саобраћајне траке, односно
бициклистичке стазе или траке којом се возило креће.

Обележавање бицикла

Бицикл мора да има упаљено једно бело светло на предњој страни и једно црвено светло на задњој страни.

Употреба бицикла

Возач бицикла при управљању бициклом не сме да:
1) испушта управљач из руку,
2) склања ноге са педала, односно ослонца за ноге, осим у случају ослањања када бицикл није у покрету,
3) се придржава за друго возило,
4) води, вуче или гура друга возила, односно животиње, осим да вуче прикључно возило које је за вучу бициклом,
5) допусти да возило којим управља буде вучено или гурано,
6) превози предмете који могу да га ометају током управљања,
7) употребљава на оба ува слушалице за аудио уређаје.

Возач бицикла не мора да носи заштитну кацигу, али ја то веома препоручујем. О том ћемо другом приликом.

Возач бицикла не сме да превози лице које је под утицајем алкохола, односно психоактивних супстанци или из других разлога није способно да управља својим поступцима.

Возач бицикла старији од 18 година може на бициклу превозити дете до осам година старости, ако је на бициклу уграђено посебно седиште, прилагођено величини детета и чврсто спојено са бициклом.

Бицикл може да има прикључно возило са два точка намењено за превоз терета, прикључено тако да је обезбеђена стабилност возила у ком не смеју да се превозе путници. Прикључно возило не сме бити шире од једног метра, а на задњој левој страни мора имати позиционо светло црвене боје или троугласти катадиоптер.

Пешачка зона

Пешачка зона је део пута, улице или део насеља који је првенствено намењен саобраћају пешака. То значи да друга возила не смеју да се крећу пешачком зоном. Ипак, закон дозвољава локалним самоуравама да могу дозволити кретање одређених возила брзином кретања пешака, тако да не угрожавају пешаке.

Да ли возач бицикла сме да користи пешачку зону зависи од постављене сигнализације, па на то обратите пажњу. Ако није сигуран, бициклиста може да сиђе са бицикла и гура га кроз пешачку зону.

Деца на бициклу

Дете млађе од 12 година не сме да управља бициклом на јавним путевима.

У пешачкој зони, зони успореног саобраћаја, зони „30”, зони школе и некатегорисаном путу, бициклом може управљати и дете са навршених девет година.

У пешачкој зони и зони успореног саобраћаја, бициклом може да управља и дете млађе од девет година ако је под надзором лица старијег од 16 година.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.