Изборник Затворити

CorelDraw – како окренути сав садржај и лењире за 90 степени

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/7774

Често ми се дешава да започнем да радим нешто у корелу и када добрано одмакнем испостави се да треба да окренем рад за 90 степени. Окретање садржаја није компликовано али увек ми буде проблем што лењире морам да правим поново.

Испоставило се да корел омогућава да се окрене све, мада мора из пар корака.

Посебно се окреће садржај а посебно лењири, али је проблем што често окретање буде изведена око различитих оса па се лењири и објекти не поклапају.

Окретање објеката

Да би се обезбедило да се сви објекти окрећу око средине стране као осе окретања, треба на страну додати рам опцијом Layout / Page Setup / Add page frame. Овај рам је симетричан у односу на средину стране, а сви објекти на страни би требало да се налазе у оквиру овог рама.

Када је то обезбеђено, означите све објекте (Ctrl+A) и окрените их за 90 степени. У заглављу се налази поље за слободно укуцавање вреднсоти окретања у степенима. Укуцајте 90 и притисните ентер.

Након тога можете обрисати претходно нацртан рам, јер он више није потребан.

coreldraw-rotation

Окретање лењира

Да би се лењири окретали око средине стране неопходно је да на страни постоји бар један водораван и један усправан лењир. Ако неки од ових недостаје додајте га.

Све лењире означите опцијом Edit / Select All / Guides. Након извршења ове опције сви лењири ће постати црвени што зхначи да су означени. И њих окрените за 90 степени истом опцијом као и за објекте, с тим да, пошто је ту остао раније укуцан број 90 онда морате додати још 90 степени, дакле укуцаћете 180, да би се и лењири окренули у истом смеру (ово је, претпостављам, грешка у корелу).

Проверите да ли су се лењири добро поклоипли са објектима, а требало би да јесу.

Нан тога обришите вишак лењир ако сте га додали пре ротације.

Окретање стране

Сада преостаје само да окренете целу страну. Покрените опцију Layout / Switch Page Orientation. Овим ће се и страна окренути и све ће се поклапати али ће бити окренуто за 90 степени, баш како је и требало.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.