Изборник Затворити

CW Communicator

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/8690

Истражујући програме за учење Морзеове телеграфије за потребе обуке у нашем радио клубу YU1ABH , наишао сам на један прилично интересантан програм – CW Communicator (CWCOM). Аутор програма је Џон VK1EME. Овај програм омогућава да користећи телеграфски код комуницирате са другим операторима преко интернета. Наравно, сврха програма је учење јер везе одржане преко Интернета се не сматрају правим везама. Сматрам да овај програм може бити изузетно користан приликом обуке младих телеграфиста јер им омогућава да уз помоћ рачунара и Интернета могу да вежбају телеграфију и одржавање веза на начин који је врло близак раду на радио-станици.

CW Communicator
CW Communicator

Везу са другим операторима можете остварити тако што ћете директно повезати програме користећи ИП адресе рачунара. Овакве везе могу се направити између рачунара у локалној мрежи али и преко Интернета.

Други начин је да се користи јавни сервер прекокга се везе могу остваривати са било ком ко има исти овај програм и повезан је на сервер. Приликом повезивање са може бирати канал, што симулира избор радне фреквенције. Само они оператори који су на истом каналу, то јест на истој фреквенцији се могу ћути међусобно и то сви који су на истом каналу, не мора бити само два оператора.

Телеграфију корисник може куцати на више начина:

– користећи тастатуру рачунара тако што користи дугме курсорске стрелице на доле као симулација телеграфског тастера;

– користећи дугме миша као телеграфски тастер, може се симулирати обичан тастер или ручица;

– користећи прави телеграфски тастер повезан на рачунар преко серијског порта (може и са УСБ адаптером) или гејм порта, може се корситити обичан тастер или ручица.

Програм не мора бити повезан са другим операторима, већ се може употребити и за самостално вежбање куцања телеграфије. Програм такође и декодира телеграфски код тако да помаже у учењу куцања као и у пријему. Декодер је мало „тврд“ и захтева правилно куцање али уме и да се благо прилагоди стилу куцања оператора.

Нажалост, сајт овог програма не ради, тако да га је тешко наћи и преузети са Интернета. Због тога га стављам овде да можете и одавде да га преузмете: CW Communicator (1138 downloads )

Уз програм стиже и упутство али је добро да погледате сајт https://morsepower.blogspot.rs/ где је дато доста врло корисних упутстава за подешавање и употребу овог програма.

Програм је бесплатан.

1 Comments

 1. Gerry

  Download CWCOM from the link on this page…

  https://morsepower.blogspot.com/2016/08/hello-this-is-blog-about-cwcom-and-all.html

  or there are more links on Page 2.

  It is ESSENTIAL to spend some time reading the blog pages, as there is lots of information about settings and configurations, with explanations as to WHY you need to DO THIS or DO THAT..

  Hope to see you on CWCOM soon….

  Regards
  GERRY callsign on cwcom G3MS qth PORTSMOUTH, ENGLAND.
  (author of the blogsite, but not the program ! )

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.