Изборник Затворити

Учење телеграфије помоћу програма Teach Morse New

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/8812

Teach Morse New је програм који омогућава самостално учење пријема Морзеовог телеграфског кода. Отпрема знакове по Howard или Koch методу по избору и омогућава отпрему телеграфије Farnsworth брзинама (подешавање различите брзине отпреме знака од отпреме текста).

Програм је занимљив је зато што прати напредак и прилагођава вежбе могућностима особе која се обучава, а како ученик употребљава тастатуру за унос примљених знакова тако учи и употребу тастатуре рачунара за пријем Морзеове телеграфије што је итекако корисно.

Поред рачунара и овог програма није вам потребно ништа друго за вежбање. Добро је имати слушалице али није неопходно.

Подешавање програма

Након покретања програм приказује главни прозор у коме се све дешава: поље у коме се исписују примљен знаци, подешавање брзине оптреме, дугмад за покретање и завршетак вежбе, избор метода учења и графички приказ напретка у учењу.

Прво треба подесити Overall Message Speed (брзина оптреме целог текста).  Ово треба да буде брзина 13 речи у минуту или већа, мања од тога никако не треба да буде, а што је већа то је боље. То је укупна брзина којом ће текст бити отпремљен.

Следеће подешавате брзину отпреме једног знака (Character Send Speed). Ово је врло важна брзина и треба да буде једнака брзини пријема коју желите да научите. Препоручује се што већа, не треба да буде мања од 13 знакова у минуту а добро је да почнете са брзином од око 18 или 20 знакова у минуту. Ако можете да радите и са већим брзинама, утолико боље.

Ако се укупна брзина отпреме текста и брзина отпреме једног знака разликују, програм ће после сваког отпремљеног знака направити застој и тако успорити отпремање. Ово је важан метод учења јер од самог почетка учите на великој брзини отпреме телеграфије (сваки знак је откуцан пуном брзином) али са застојима између знакова имате времена да препознате и заамтите мелодију знака у процесу учења.

Како напредујете са пријемом, тако само треба да повећавате укупну брзину отпреме текста – застоји између знакова ће бити све краћи и краћи – све док не постигнете да примате отпремљени текст пуном брзином без икаквих застоја.

Немојте се силити са брзином отпреме. Изаберите онакву брзину која вам одговара и коју можете да примите уз мали напор. Тек када осетите да на изабраној брзини лако примате знакове, повећајте брзину. Брзину повећавајте по мало.

Колику брзину отпреме терба да научите одређује шта вам је циљ. За редовно одржавање веза преко радио-станице, довољна вам је брзина од 13 до 20 знакова у минути. У такмичењима се иде и до 25 знакoва у минути а ако вам се свиди вештина пријема телеграфских знакова, можете ићи и на веће брзине. Горња граница не постоји – можете ићи докле год ви то желите.

На главном прозору имате и опцију подешавања фреквенције тона којим се отпрема телеграфија (Audio Frequency). Обично се употребљава између 700 и 800 Hz и то можете подесити онако како вама одговара.

Остаје још само да изаберете метод учења (Koch или Howard) и то можете изабрати по вољи. Ради се просто о редоследу знакова којим се знакови уче. Koch метод је популарнији. Када сте изабрали метод немојте га мењати касније у току учења јер бисте тако променили редослед знакова који се уче па бисте морали да кренете о дпочетка с ановим распоредом.

Подешавања програма можете сачувати кликом на опцију Save Environment у Advanced у главном менију програма.

Употреба

Када сте подесили параметре, кликните на дугме Start Teach чиме ћете покренути процедуру вежбања. Програм ће вам понудити да унесете саколико знакова желите да покренете вежбу. Ако тек почињете онда почињете са једном знаком. Ако сте већ раније вежбали и имали сте неки напредак, онда можете овде унети број знакова које сте већ учили тако да програм одмах настави од ваше претходне вежбе.

Клик на дугме Start Sending покреће вежбу. Програм почиње да отпрема знакове Морзеовим телеграфским кодом, и то тако што отпреми знак и сачека мало да ви на тастатури отуцате отпремљени знак ако сте га препознали. Ако знак укуцате исправно, програм наставља вежбу а ако погрешите или не откуцате знак уопште, програм ће вам приказати који је знак отпремљен и поновиће га.

Када програм закључи да сте добро научили знакове у вежби коју радите, он ће укључити још један знак у вежбу и тако вам омогућити да један по један, учите све знакове. Нови знак ћете лако препознати по томе што га не препознајете. Зато погледајте у програм, он ће вам написати који је то знак и поновиће га неколико пута.

На графикону у дну прозора можете пратити напредак.

Учење

Када сте распоожени за вежбање, покрените програм, подесите број знакова од ког желите да почнете вежбање и покрените вежбу. Слушајте и укуцавајте примљене знавко све док се не уморите.

Не морате радити више од два пута по десет минута до пола сата дневно. Будите стрпљиви и упорени. Немојте се изненадити ако наиђу периоди када вам се све помеша и ништа не можете да примите. То је нормално и брзо ће да прође. Само немојте одустајати.

Поред вежби са праћењем напретка, Teach Morse омогућава и да просто учитате текстуалну датотеку са унапред припремљеним текстом који ће он да отпреми. Ово је врло згодно када желите да вежбате са унапред припремљеним текстовима, а нарочито ако желите да вежбате са стварним текстом уместо насумично изабраних знакова – узмете текст из неке књиге, ископирате га, снимите га у текст датотеку и учитате у Teach Morse да вам га он опреми. То је нешто што свакако треба да вежбате када научите све знакове.

Преузимање програма

Програм можете преузети са адресе http://www.qsl.net/zl1an/TeachMorseNew.zip . Инсталација програма није потребна. Архива садржи само exe датотеку коју треба распаковати на жељено место и покренути.

Програм је бесплатан.

Испробајте и програм Just Learn Morse Code. Иако му је исти циљ, он ради нешто другачији и може бити користан да унапредите свој пријем телеграфије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.