Изборник Затворити

Гармин Орегон 450: подешавање приказа координата за српске мапе

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/6622

Давно некада сам написао упутство како се подешавају Garmin eTrex уређаји да приказују координате у датуму и пројекцији који одговарају нашим мапама. У међувремену су се појавиле нове генерације ГПС уређаја које имају измењен кориснички интерфејс.

Овом приликом ћу објаснити како се подешава Гармин Орегон 450, а претпостављам да је слично подешавање и на свим Гармин уређајима новије генерације.

Подешавање датума се налази у менију Setup / Position Format / Map datum. Овде су понуђене три опције:

Position Format – подешавање пројекције за приказ координата

Map Datum – подешавање датума за приказ координата

Map Spheroid – подешавање елипсоида (сфероида) датума

Пре подешавања потребно је да знамо параметре  датума и пројекције наших карата. Датум је Херманскугел (Hermannskogel) a projekcija Transverse Mercator.

Подешавање датума

Најпре ћемо подесити датум. Кликните на Map Datum и изаберите User. У новом менију ће бити понуђене опције за подешавање три параметра датума: DX, DY и DZ.

Подешавања треба да буду као на слици:

dX = 653

dY =-212

dZ = 449.

Унесите ове податке и изажите из опције у претходни мени.

Дефинциција датума овим није завршена, поред наведена три параметра, датум је дефинисан елипсоидом. Трећа опција у менију, Map Spheroid, омогућава да подесите сам елипсоид. У понуђеној листи отворите опцију User Spheroid (налази се на дну листе).

Када отворите ову опцију биће приказан а поља за унос параметара DF и DA.

Херманскугел датум користи елипсоид Бесел (Bessell) 1841. Из његове дефиниције су нам потребна два параметра: разлика полупречника у односу на WGS84: da = 739.845 и разлика спљоштења у односу на WGS84: df = 0.10037483.

Унос вредности DA у ГПС уређају је ограничен на целе бројеве тако да не можемо унети тачну вредност, већ заокружену: da = 740.

Када је унос ових параметара завршен, изађите поново у претходни мени.

Подешавање пројекције

Када сте налазите у менију Position Format, отворите подмени који се такође зове Position Format. Овде се подешава пројекција. Изаберите опцију User Grid која се налази на дну листе.

Изаберите пројекцију UTM (Universal Transferse Mercator). Иако се тако зове, ово је у ствари подешавање за Transferse Mercator. Појављује се листа поља која треба подесити.

Унос параметара за пројекцију је нешто компликованији. Пројекција Transferse Mercator је тачна само на малој површини, па се зато карте деле на зоне а за сваку зону се пројекција врши засебно. Србија по својој површини спада у три зоне те подешавање пројекције мора да се врши зависно од зоне у којој се налазите.

У чланку Датум и пројекција топографских карата Србије и Црне Горе дата је табела која приказује параметре подешавања пројекције зависно од зоне, а за овај пример ћемо узети да се налазимо у средњој зони, број 7.

Параметри које: треба подесити су:

Лажни исток (False Easting): 7500000

Лажни север (False Northing): 0.0

Фактор размере (Scale): 0.9999

Централни меридијан (Longitude Origin): Е21°00.000′

Почетни упоредник (Latitude Origin): N0°00.000′

Простор који се налази западно од Е19°30′ спада у зону 6, а простор источно од Е22°30′ је у зони 8. Ако вам треба приказ координата у тим зонама, параметре за подешавање погледајте у препорученом чланку.

Како изгледа приказ координата: У пољима на приказу мапе можете одабрати приказ координата у подешеној пројекцији. Ово поље се зове Location (selected. Приказ садржи ознаку USR a координате су приказане у метрима, као цели бројеви.

Поред овог приказа, можете корситити и приказ угловним координатама употребом поља Location. Водите рачуна – и угловне координате су приказане у Херманскугел датуму.

Ако вам је потребно да видите приказ у WGS84 датуму, морате вратити подешавања на тај датум тако што ћете подесити датум на WGS84 (сфероид ће бити аутоматски подешен на WGS84) и пројекцију на hddd°ddddd’, hddd°mm.mmm’ или hddd°mm’ss.s“, зависно у ком облику желите да координате буду приказиване.

Важна напомена

Овако подешен приказ координата важи само за наше топограске карте. Прочитане координате ће се слагати само са њима. Ако ове координате пренесете на друге карте које нису у нашем датуму, добићете неисправне податке. Када користите ове координате обавезно нагласите да су оне у датуму наших карата! Боље је да, ако записујете координате које ће имати општију употребу, користите WGS84 датум јер је он универзалан.

Ова подешавања се односе само на приказ координата на екрану. ГПС уређај све податке чува у WGS84 датуму. Ако податке преузмете са ГПС-а на рачунар они ће и даље бити у WGS84 датуму. Ако желите да и на рачунару видите координате у Херманскугел датуму, морате подесити програм који их приказује.

5 Comments

 1. Nenad

  Хвала на упутству, баш се са тим петљам тренутно(gpsmap 62s).
  BTW, за наше карте се не користи 8. зона, иако, математички гледано, би требало. На свим топографским картама координате су дате у 7. зони иако су источније од 22.30.
  Вероватно је тако учињено зато што се источно од 22,30 налази мало територије, па да се поједностави коришћење карата.

 2. Milos

  postovani Pedja puno hvala na uputstvu, imam garmin etrex 30, i podesio sam sve prema uptstvima samo sam sledece izmjenio posto sam na crnogorskom primorju

  Лажни исток (False Easting): 6500000

  Централни меридијан (Longitude Origin): Е18°00.000′

  ali bjezi mi po Y (6500000) koordinati nekih 20-ak metara po X je dosta korektno mozda metar-dva, ali nisam 100% siguran da uopste bjezi, imate li ikakvu ideju sta bi moglo biti???
  Unapred zahvalan

  Original source: Пеђа Супуровић, бележница » Гармин Орегон 450: подешавање приказа координата за српске мапе

  • Пеђа

   Мени се се ова подешавања сасвим доро показала на поузданим подлогама.

   20 метара је у граници грешке мерења ГПС уређаја те класе.

 3. Goran

  Zdravo, pokusao sam da se snadjem, nadam se da nisam promasio temu :)
  Koristim dugo topo mape na oziju i oruxu, na android uredjajima, one u u ozfx3 formatu. Sada imam sat, garmin fenix 5x koji podrzava mape ali u img formatu. da li ima negde da se nadju nase mape u tom formatu ili mozda neka alatka za konverziju? Svakako, molim za pomoc :)

  • Пеђа

   OpenStreetMap се може експортовати у img формат.

   Није ме нарочито интересовало па се нисам тиме бавио, али не би требало да је тешко наћи упутства како то урадити.

   Могуће је и да већ има однекуд да се преузме конвертовано.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.