Теме: OziExplorer | Картографија

Калибрација наших топографских карата у WGS84 датуму

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/4584

Вероватно сам причајући о нашим топографским картама толико пута поменуо да су оне орјентисане у датуму Hermannskogel Serbia да су то већ сви морали запамтити. Рекао сам да је неопходно да се програм OziExplorer подеси тако да уме да користи овај датум како би се у њему могле употребити наше топографске карте, а недавно сам објаснио како се наше карте калибришу у програму OziExplorer, користећи датум Hermannskogel Serbia.

Међутим, наше карте је могуће калибрисати и у датуму WGS84, који је стандардни и основни датум за сваку навигацију. Зашто бисмо то радили? Зато што многи програми умеју да прочитају карте калибрисане у програму OziExplorer, али не умеју да читају датум Hermannskogel Serbia. Њима су потребне карте калибрисане у датуму WGS84.

Поступак калибрације карата у датуму WGS84 је практично исти као и када се калибришу у датуму Hermannskogel Serbia, али је знатно компликованији јер су на нашим картама све координате исписане у датуму Hermannskogel Serbia па њих не можемо да упишемо приликом подешавања калибрационих тачака. Морамо прво да их прерачунамо у датум WGS84.

Има више начина како можемо прерачунати координате из једног у други датум. Постоје програми који једноставно врше прерачун али они по правилу не знају за датум Hermannskogel Serbia.

Можемо да употребимо и сам OziExplorer, тако што бисмо учитали неку другу карту, у њу унели тачке на координатама прочитаним са карте коју желимо да калибришемо, па затим подесили програм да координате приказује у датуму WGS84, записали нове вредности кордината и употребили их за калибрацију.

Waypoint грид за карте Србије и Црне Горе резолуције 12.5º

Звучи компликовано и досадно радити тако зар не? Ја сам тако радио док се једног дана нисам толико сморио да сам морао да смислим неки начин да брже радим калибрацију. Уместо да сваки пут вршим прерачун координата направио сам збирку тачака које су већ прерачунате (не питајте како, рећи ћу само да ми је било потребно поприлично време да то урадим).

Ту збирку сам пре неког времена објавио као Waypoint грид за карте Србије и Црне Горе. Грид садржи тачке на размаку 12.5º. То покрива углове свих наших топографских карата од размере 1:25000 и крупније.

Због великог броја тачака, одвојио сам посебно тачке за Србију и за Црну Гору.

Тачке су припремљене тако да су орјентисане у датуму WGS84, а у називу тачке су уписане угловне координате у датуму Hermannskogel Serbia. Тако имамо обе информације: координату у WGS84 и одговарајућу координату у Hermannskogel Serbia, а то је у ствари све што нам је потребно.

Тачке су сачуване у форматима WPT и GPX који су веома распрострањени, а OziExplorer уме да прочита и један и други. GPX формат је универзалнији па се може употребити за сличну калибрацију у другим програмима.

Како се врши калибрација

У другом чланку сам већ објаснио поступак калибрације карата у програму OziExplorer, па нема потребе да то понављам, с обзиром да је поступак веома сличан. Разлика је само у једној ствари, уместо да уписујемо координате са саме карте, ми ћемо употребити одговарајућу тачку која је већ припремљена.

Са карте ћемо очитати координате калибрационе тачке. Пошто су то координате у датуму Hermannskogel Serbia, употребићемо припремљену тачку која у наслову садржи те координате. OziExplorer ће за калибрацију употребити стварне координате изабране тачке, а оне су у датуму WGS84. Једноставан трик који одлично ради посао.

Ево детаљног описа поступка калибрације на овај начин:

Преузмите са овог сајта збирку препремљених тачака, на пример http://pedja.supurovic.net/wp-content/uploads/2009/07/grid-sr-wgs84.wpt

У OziExplorer морамо учитати било коју већ калибрисану карту. То је неопходно да бисмо могли да учитамо grid-sr-wgs84.wpt (OziExplorer не дозвољава да учитамо wpt датотеку ако није учитана нека мапа).

Сада учитамо датотеку grid-sr-wgs84.wpt. Није битно да ли ће се тачке видети на карти или не, битно је само да их програм учита.

Затим учитамо слику карте коју трeба да калибришемо опцијом Load and Calibrate Map Image. Биће приказан дијалог за калибрацију карте. Подесимo га на исти начин као што се то ради за датум Hermannskogel Serbia, само са разликом да уместо тог датума, подесимо датум WGS84. Пројекцију мапе подешавамо на исти начин као и за карте у датуму Hermannskogel Serbia.

Сада прелазимо на унос калибрационих тачака. Кликнимо на језичак назван Point 1 да га активирамо. Означићемо мишем угао карте и на њега сместити круг са крстићем. Уместо да упишемо географске координате те тачке, употребићемо waypoint.

Клик на дугме Wp отвара нови дијалог који у ствари приказује све припремљене тачке које смо претходно учитали. У приказаној табели интересује нас само прва колона Name која садржи назив тачке а као што рекох у назив сам уписао координате у датуму Hermannskogel Serbia.

Са карте прочитамо координату означене тачке. У примеру на слици кордината је 44º 00′ 00″ N, 19º 30′ 00″ E. У табели ћемо ту координату пронаћи као 044 00 00 – 019 30 00. Означимо је и кликнемо на дугме Use Wp. Дијалог ће се затворити а у поља Lat и Long ће бити уписане координате изабране тачке, али у WGS84  датуму, што нам је и потребно.

Исто поновимо за преостала три угла карте и снимимо подешавање калибрације. Сада је карта калибрисана али у WGS84 датуму.

Како проверити да ли је калибрација добра

Провера се врши на исти начин као и за карте калибрисане у датуму Hermannskogel Serbia. Треба да подесимо OziExplorer да исцрта координатну мрежу и ако се она поклопи са мрежом која је нацртана на самој карти, то значи да је калибрација исправна.

У ствари, постоји само једна квака. С обзиром да смо ми карту калибрисали у WGS84, то значи да ће OziExplorer исцртати координатну мрежу у том датуму, и то се сигурно неће поклопити са мрежом на карти која је у датуму Hermannskogel Serbia.

OziExplorer ће и ту помоћи. Он разликује датум саме карте од датума у коме се карта приказује. Како је наша карта калибрисана у датуму WGS84 ми ћемо подесити OziExplorer да је приказује у датуму Hermannskogel Serbia.

Изнад саме карте налази се поље које приказује координате тачке на којој се налази курсор. Сасвим десно у том пољу пише назив датума који се користи за приказ карте. У нашем случају, ту стоји ознака WGS84. Кликните на ознаку и појавиће се дијалог салистом свих подржаних датума. Пронађите датум Hermannskogel Serbia, означите га и затим кликните на дугме са зеленом квачицом.

Сада ће датум приказа бити промењен. Координатни систем који исцртава OziExplorer ће се сада поклопити са координатним системом на карти, што показује да је калибрација карте исправна.

49 comments to Калибрација наших топографских карата у WGS84 датуму

 • Branko

  Hvala ti na linku.Da ne bude zabune;kada sada počinjem da klibrišem karte sa datumom WGS 84 i kada stignem do „Transverse Mercator“ da li se nešto menja u podacima obzirom da datum nije Hermann.već WGS84(mislim Scale factor,False easting…) Treba da idemo Freebikingom na Zelengoru.Kako da dodjem sam do WGS kordinata istočne bosne/hercegovine čije karte već imam.
  Hvala unapred
  Pozz.Branko

 • Transverse Mercator параметри остају потпуно исти.

  Калибрацију у WGS84 за било коју карту можеш урадити тако што прво калибришеш карту у њеном оригиналном датуму, а затим у OziExplorer-у подесиш приказ координата у WGS84 и видиш координате тачака које користиш за калибрацију.

  Затим поново калибришеш карту само користиш координате у WGS84 датуму и наравно подесиш да је калибрација у датуму WGS84.

 • виригон

  Поштовани Пеђа,
  Можда можете да ми помогнете са једним проблемом. Да ли постоји програм (или нека метода) која би географске координате, мислим на географску ширину и дужину изражену у степенима, претворила у гаус-кригер кооринате. Елем, циљ ми је да слику са гугла (којој је укључен грид који показује латитиде и лонгитуде) преклопим са топографском картом која је већ геореференцирана у гаус-кригеровој пројекцији.
  Хвала унапред,
  Поздрав

  • Метода постоји али је математички рачун прилично компликован да би се то радило ручно. Увек можете употребити постојећи програм за приказ геореференцираних карата тако да вам координате приказује у жељеном датуму и пројекцији па да препишете координате.

   Мислим да то уопште не морате радити. Калибришите ту Гугл мапу користећи координате које очитате са ње. За калибрациу користите датум WGS84 и угловни координатни систем.

   Када то урадите, програм ће вам без проблема сам приказивати и једну и другу карту преклопљене како треба.

 • Бранко

  Поздрав Пеђа,
  видим да се и ти спремаш за Зеленгору са Фрибајкеровцима,што је супер.Можеш ли да нам пошаљеш WGS координате за Gacko_576_1 у којој се практично и крећемо.Носим Magellan triton 500 који ради са нашим растер.топо картама али само у WGS84 па сам решио да га тестирам.Узпут,којом наредбом и како се у Озију едитује/скида бескорисни бели рам око топо карата?(сада ГПС црта трекове по празном простору/папиру прелазећи са карте у карту).

  Позз Бранко

  • Не иде то тако. Калибрација карте важи само за датотеку карте која је калибрисана. Не можеш калибрацију радити на једној датотеци па је применити на другу.

   Бели рам се не скида. Ако је карта калибрисана на угловима, требало би да Ози сам препозна када показивач изађе са текуће карте и учита другу, која одговара новој позицији.

 • Aleksandar

  Cao hteo bih da se zahvalim puno na kalibrisanim waypointima.
  Imam jedno pitanje…

  Da li možda tačka koja se nalazi ispod selektovane na goreprikazanoj slici(select waypoints) treba da se zove:
  044 00 00 019 37 30 umesto
  044 00 00 019 38 30

  Pozdrav,
  Aleksandar

  • У праву си. Грешком сам за сваку координату која у броју садржи 7,5 степени уписао 8,5. Поправићу то у датотекама.

 • Aleksandar

  Imam još jedno pitanje. Sada pišem sa posla pa ne mogu da proverim, ali sam ubeđen da sam ovaj način kalibracije koristio uz Map projection podešen na Latitude/Longitude…

  Tu sam pogrešio?

  • У принципу ниси, ако ћеш координате очитавати у угловном координатном систему. За метрички ти треба Гаус-Кригерова пројекција.

 • Aleksandar

  Da li poklapanje Hermanskegelovog grida koji iscrta Ozi sa gridom mape( u stvari poklapa se sa šrafiranim ramom oko karte) definitivno potvrđuje dobru kalibraciju?
  U tom slučaju i karte koje sam kalibrisao sa Lat/Lon projekcijom su dobro kalibrisane…

  • Да. Ако се коордиантни систем на скенираној карти поклопи са координатним системом који исцрта озиексплорер када је укључен Херманскогел датум и Ггаус-Кригер пројекција, онда је карта добро калибрисана.

   То је уједно и најлакши и најбољи начин да се провери исправнос геореференцирања карте.

 • Aleksandar

  Hermanskogel datum je objašnjeno u postu kako se podešava.
  Kako se bira Gaus-Kriger projekcija?

 • goran

  Naišo sam na jedan problem.Nisam iz struke ali sam primetio da imam problem.Dobio sam podatke tabelarno za 44 tačke u WGS84 i uporednu sa UTM.
  Kada sam te tačke stavio na googl a uzeo sam ih iz tabele WGS84 sve se uklopilo.Međutim po UTM tačkama iz katastra su mi locirali parcele i javila mi se izgleda greška.Po saznanju ove podatke su poslali iz Austrije.

  Kako sada da proverim dali je dobro izvršena konverzija?

 • Потребан вам је податак у ком датуму су УТМ координате.

  Тада можете урадити сами препрачун неком од програма који то ради или просто унети тачке у езиексплорер у WGS84 датуму, променити приказ у жељени датум и очитати прерачунате координате.

  Необично је да наш катастар користи УТМ координате. Мислио сам да користе само ТМ, бар су сви катастарски подаци које сам видео бити у ТМ.

 • LUKA

  Postovani Pedja imam jedan mali problem a mozda mi mozes pomoc. Dobio sam na poklon Magelan triton 500 sa Hrvackom kartico sd topo 2009, i uz nj CD sa programom vantage poin, nemam upustvo za taj cd ne znam za sta sluzi, da li postoji neko upustvo.

  unaprijed hvala

 • Магелан код нас није нешто нарочито заступљен тако да сам видео само јеан или два модела али нисам никада користио. Не могу ти много помоћи осим да те упутим на званичну страну која описује тај програм http://www.magellangps.com/VantagePoint

 • Božlov Novica

  Hvala mnogo! Sve probleme sam rešio na osnovu vaših uputstava. Gde u Srbiji može da se kupi licenca za Ozi Explorer?

  • Не знам да ли може у СРбији али на Интенету не би требало да је проблем преко сајта за подршку озиексплорера.

 • Saša

  Poštovani Peđa,

  kada učitam prethodno kalibrisanu kartu ona je pomerena !?!?!
  npr. gornji levi ugao (karte Beograd zapad 1:25000) koji bi trebao da bude N44;52;30 E20;22;30 pokazuje kao koordinata ozia
  N44;52;9,9 E20;22;27,3

  Kada pokrenem opciju File/Check Calibration of Map i jednostavno pritisnem Save on grešku ispravi, ali sve dok ponovo ne učitam taj isti fajl kada se greska pono javlja.
  Zanimljivo je da ni greska nije konstantna, ponovnim ucitavanjem su koordinate gornjeg levog ugla sad N44;52;18,3 E20;22;36,5 . Ovo je nakon sto sam upotrebio opciju Check Calibration of Map – Save.

  koristim verziju 3.95.4m

  hvala unapred
  pozz
  Saša

  • Не знам шта би могао да буде узрок. Проверите да ли је можда *.map датотека ларте закључана тако да се не може преписивати. Ако то није разлог онда пријавите проблем аутору програма OziExplorer.

 • Saša

  Posto ne mogu da storniram prethodni post:

  Reseno!!!!

  Problem je u verziji 3.95.4m.!!! pored ove greške ne moze se ucitati vise od 10 WP !?!?!

  verzija 3.95.4q nema tih problema.

  pozz

 • dusan

  postovani gospodine Pedja,vasi saveti su uvek korisni,i uvek pomazu… opet bih vas nesto pitao u vezi pomenute teme,kada pratio sam vasa uputstva za kalibrisanje u wgs84 datumu,skinuo sam grid-sr-wgs84.wpt,ubacio ga u folder gde je instaliran oziexplorer,ali nikako ne mogu da ga ucitam… ucitao sam vec kalibrisanu mapu,pa sam isao na file-load from file-load points from file-load points from waypoints file,odabrao rid-sr-wgs84.wpt i onda sam ucitao novu mapu za kalibrisanje… ali kada odaberem point 1 i kliknem na wp,dobijem prazan prozor… gde sam pogresio?

  • Управо сам пробао поступак како је описано у упутству и нисам имао никаквих проблема.

   ДА нисте можда затворили мапу након што сте учитали grid-sr-wgs84.wpt? Не треба дазатварате мапу него да преко ње учитате нову слику коју треба да калибришете као мапу.

 • dusan

  verujem ja da kod vas sve funkcionise,ali kod mene je ocigledno negde problem… radio sam bas sve kako je gore u vasem uputstvu opisano… ucitam vec kalibrisanu kartu,otvorim grid-sr-wgs84.wpt i onda mi se na karti pojave te nove tacke,mada uvek bezi levo i gore u odnosu na cosak karte… sto znaci da sam ucitao grid-sr-wgs84.wpt,i nisam zatvaro nista nego ako ucitam novu kartu,na nacin kao sto sam ucitao i onu kalibrisanu,otvori mi kartu,waypoints bude tamo gde i treba,na samom uglu karte,ali odatle ne mogu da izvrsim kalibraciju… a ako sam ucitao tu novu kartu na nacin na koji ste vi opisali,kroz opciju load and calibrate image maps,naravno odmah nakon ucitavanja grid-sr-wgs84.wpt,tada moze da se vrsi kalibracija,ali kada kliknem na wp,dobijam taj prazan prozorcic… stvarno ne znam gde je greska…

  • Ни ја не могу да претпоставим шта може бити грешка ако све радите како треба. Можда је до верзије озиексплорера? Пробајте најновију.

 • dusan

  zaista ne znam o cemu se radi… sve sam uradio kako je napisano… a sto se tice oziexplorera,imam najnoviju verziju,koristim 3.95.5n u svakom slucaju vama hvala puno

 • dusan

  probao sam i ovo,sa gpx datotekom nemam problem… nju vidi… ali mi je sada jako velika greska prilikom kalibracije… moram videti sta se sada tu desava,ali vama u svakom slucaju hvala za sve ove savete!

 • dusan

  probavao sam jos mnogo puta,nikako ne uspevam da dobijem onako kako treba… uradio sam sve po uputstvima,podesio sam parametre za transverse mercator projekciju,odredio 4 tacke u uglovima karte,odabrao sam iz wp koordinate oznacenih tacaka,i to sam proverio nekoliko puta,cak sam nekoliko puta ponovio postupak kalibracije,kada zavrsim,snimio sam tu kalibraciju… i kada krenem da vrsim proveru,rezultati su katastrofa… namestim da mi iscrta koordinatni sistem na 2km,posto mi je karta tk50,i promenim da prikaze u hermannskogel srbija,tu bude bolji rezultat,po geografskoj sirini mi bezi oko 2mm,a po duzini 1,5cm… stalno sam proveravao da li am negde pogresio u brojkama,u podesavanju transverse mercator,ali svaki put dobijam isto… a greska je ogromna… to je 1500 metara na karti,probavam i dalje,ponavljam postupak,ali uvek isto…

 • dusan

  ne znam kako da vam postavim sliku ovde u poruci,da vidite krajnji rezultat…

 • Tomara

  Poštovanje Pedja. Prešao sam na JNX format (najzad nešto upotrebljivo, tako da neću morati da bacim moj eTrex20) i potreban mi je (batch)konvertor datuma za Oziexlorer map fajlove – ‘prepis’ .map fajla sa Hermanskogel datumom u .map fajl sa WGS84 datumom. Ne radi mi se pojedinačna konverzija za preko 1000 mapa. Postoji li negde takav konvertor?

  • Не знам да постоји такав алат. Једно време сам чак размишљао да га сам направим али никако да ухватим слободно време.

 • nesokv

  Sve pohvale za ovaj blog,puno korisnih informacia.Jedna sugestija,mislim da je potrebno progovoriti par reci o ozi exploreru za android.Mozda da se otvori posebna tema.Prenecu neka svoja iskustva i probleme sa ozijem na androidu.Uspeo sam da ubacim topografsku kartu u wgs84 datumu,ali ne celu(morao sam da je isecem u irfanu).Imam problema sa ubacivanjem tifova i ecw mapa.Program ih ne vidi.Naravno sve te mape vidi ozi za pc.Probao sam 1.17 i 1.20 verziju ozija.Izgleda je problem u velicini slike,mada sam uspeo da ubacim ecw od 16mb dok duplo manja mapa ne uspeva.Ako je neko imao ove problem neka se javi da vidimo kako ih je resio.

 • dusan

  postovani gospodine Pedja,imam jedno pitanje za vas… kalibrisao sam karte u datumu Hermannskogel Serbia i u WGS84,prvo u jedan datum,pa posle u drugi,i odmah nakon kalibracije sam to snimio i proverio sam kalibraciju,linije se poklapaju… te „primere“ sam ostavio u 2 foldera da bih posle mogao da isprobavam… kada posle pokrenem oziexplorer,ucitam kartu,odem u grid line setup da iscrtam linije,nekada mi se poklopi,a nekada ne… naravno,vodio sam racuna u kom je datumu karta kalibrisana kao i u kom datumu je oziexplorer podesen da prikazuje… odem u FILE-CLOSE MAP,pa ponoco ucitam kartu,probam,linije se ne poklapaju… a karta je ispravno kalibrisana jer sam sve to probao odmah nakon kalibracije i snimanja… izadjem iz programa,probam ponovo,opet se ne poklapa… onda opet sve to cackam,isprobam,pa se onda linije poklapaju… zasto se to desava?? da li je moguce da se program pogubi,zaglupi?? (nije to neki problem,ali ja volim da sve bude perfektno i da znam zbog cega se sta javlja) unapred hvala

  • Ако мислиш на линије координатног система, у ози експлореру може да се подеси да приказ карте буде у другачијем датуму него што је сама карта и тад се координатни системи не поклапају. Провери да није то случај.

 • dusan

  da,ja sam samo napisao linije,ali mislim na koordinatni sistem… znam to za datum karte,napisali ste to u tekstu,i to je ono sto me buni… nekada ucitam tu kalibrisanu kartu,podesim u ozi exploreru jedan datum,pa posle drugi datum,i ne poklapaju se nikako… a posle kada probam,poklopi se… pa onda opet,nekad se poklopi,nekad ne… to mi je malo cudno…
  i jos nesto sam hteo da vas pitam,imam android telefon,u njemu imam ozi explorer,imam i androzic program… u njima se nalaze odredjene mape,vojne skenirane topografske mape i to funkcionise… medjutim nema tu svih mapa,i mape su tk50… ja imam kuci i ostale mape,imam i tk25 pa sam hteo njih da kalibrisem i ubacim… uzeo sam jednu za primer,ispravno je kalibrisao,dobio sam map file,i ubacio u ozi na telefonu,ali je program ne registruje… kalibrisao sam je u datumu hermannskogel srbija,pa sam je posle kalibrisao i u datumu wgs84 i opet nista… u androzic idu mape u formatu ozf2 i ozfx3,i to sam konvertovao uz pomoc programa ozi2ozf,ali kada sam prebacio u telefon,nista… da li imate neki savet u vezi toga?? ili u vezi programa oruxmaps posto vidim da ste njega spomenuli

  • Ако је некад добар приказ а некад није, онда је то вероватно само до приказа.

   АНдрозиц сам давно некад пробао и учитавао мије ози мапе. Не кроситим га. Препоручујем Оруксмапс.

 • dusan

  da,bas tako… nekad je dobar,nekad nije,i verovatno je to samo do prikaza…
  e sad,ne bih da vam dosadjujem,ali me zanima u vezi tog programa oruxmaps,instalirao sam ga,probao sam da ubacim mape koje mi rade u oziju,i ne vidi ih,ne ucitava… da li treba neki poseban format za taj program,da li ima nesto na sta treba posebno obratiti paznju??

 • sasa

  Peđa,
  imam problem. Potrebno je da kalibrisem topografsku kartu 1:25000 u WGS84, karta ima oznaku 377-2-3 Backa Palanka 2-3. Ona ima u uglovima sledece koordinate (stepeni, minute i sekunde sam odvojio sa znakom“/“, a geografsku sirinu od geografske duzine sa znakom „-„):
  45/22/30 – 19/15
  45/22/30 – 19/22/30
  45/15 – 19/15
  45/15 – 19/22/30
  Problem je sto ja te tacke ne mogu da pronađem u zbirci pripremljenih tačaka koju ste Vi napravili. Kako da to „resim“?

  • Једна од тих тачака се налази близу Специјалног резервата природе „Карађорђево“, друга код саме Бачке Паланке. Остале су одмах до њих. Није ми јасно како их нисте нашли.

 • sasa

  Resio sam tako sto sam koristio program Orux Maps Desktop koji je „preveo“ koordinate iz hermanskogel-a u wgs84.

 • GBole

  Pedja, trba mi pomoć.
  Hteo bih za OruxMaps da spojim topografske karte u *.ozf2. Za to mi je potreban OziMapMerge v1.04 i stariji. Da li možda imaš tako nešto ili možda znaš kako na drugi način da to odradim.
  Spojene Srb i CG imam u svim razmerama u ozf4. Pošto ih OruxMaps ne prepoznaje (inače zauzimaju puno memorije), a i daljem bih želeo da koristim Ozi, moram da ih ponovo spajam ali u ozf2.
  Hvala

 • dejan jeremic

  Dobar dan Peđa. zanima me kako da preracunam koordinate za kalibraciju naših mapa u wgs84.
  Kalibrišem ovih dana neke od topo mapa bosne i hercegovine, pa ih dalje unosim u program za 3D projekcije koji razume samo wgs84. takodje georefernciram naše srpske geološke mape pa ih nosim dalje u druge programe koji isto razumeju samo wgs84. kalibrisane po hermannskogel ili hermanskogel srb maši mi oko 100m(geološke mape srbije su drugacije sečene tako da mi samo deo ćoškova koje ste vi dali odgovara…

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Попуните израз тако да буде тачан: *