Теме: WordPress

Инсталација WordPress-а у root директоријум

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/4071

Иако су се аутори WordPress-а потрудили да што више поједноставе инсталацију некако су пропустили да то заиста учине једноставним а нарочито су закомпликовали тако што су у архиву инсталацију ставили у директоријум под именом wordpress.

Тако су направили да када распакујете инсталацију, она се налази у поддиректоријуму wordpress на вашем сајту уместо у основном (root) директоријуму, како је најчешће потребно.

Овај проблем корисници обично превазилазе тако што распакују архиву па онда на сервер у root поставе садржај директоријума wordpress. То ради посао, али је прилично дангубно, јер се инсталација састоји од великог броја датотека па слање уме да потраје.

Ако имате SSH приступ серверу, можете знатно да убрзате цео поступак. Приступите серверу преко свог SSH налога, а затим уђите у основни директоријум свог сајта (обично се зове www или public_html).

Откуцајте команду wget http://wordpress.org/latest.tar.gz. Тако ћете на сервер преузети најновију верзију WordPress-а. Архива ће бити смештена у текући директоријум.

Затим откуцајте команду tar -xzvf latest.tar.gz –strip-path 1. Њом ћете распаковати преузету архиву али не у директоријум wordpress, како се то иначе ради, већ у текући директоријум.

Сада ћете имати WordPress блог у основном директоријуму на свом домену онако како сте то и желели.

Шта ако немате SSH приступ серверу?

Чест је случај да корисник нема могућност shell приступа свом серверу већ му је обично омогућен само FTP. Тада се не може ручно преузети и распаковати архива.

Да бисте и у оваквом случају могли да инсталирате WordPress направио сам једноставан PHP скрипт који ће уместо вас преузети и распаковати инсталацију.

Wordpress Automatic Downloader and Unpacker (152)

Преузмите овај скрипт, распакујте га и ставите на сервер у директоријум у коме желите да WordPress буде инсталиран. Ако желите да WordPress буде у основном директоријуму на сајту, онда и ову даттоеку ту поставите.

Затим из веб читача покрените овај скрипт укуцавајући путању до њега. Остали посао ће он да заврши. Након што је WordPress преузет и распакован, насавите процедуру инсталације као што бисте то и иначе радили, само са том разликом што ће се сада све датотеке налазити у жељеном директоријуму.


Поделите овај чланак са пријатељима


6 comments to Инсталација WordPress-а у root директоријум

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Попуните израз тако да буде тачан: *