Изборник Затворити

Како да блокирате рекламе на Facebook-у

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/9465

Фејсбук се труди да на нама заради што више. Нажалост постали су незајажљиви тако да је реклама све више а при том су маскиране тако да се на први поглед не примети да се у ствар и ради о реклама.

Не само што сам Фејсбук рекламе приказује тако да се не разликују од обичних објава ваших пријатеља него и сами рекламери уобличавају рекламе тако да не изгледају као рекламе већ да вас наведу да помислите да је то нешто неки ваш пријатељ препоручи и да кликнете.

Нажалост, рекламери и маркетари су нижи облик живота, и бескрупулозно ће искористити сваки трик да вас преваре. На вама је да то не дозволите.

Рекламу ћете најлакше препознати по ситном тексту „Sponsored“ који је приказан испод наслова објаве.

Ако вам рекламе сметају важно је да на њих реагујете тако што ћете да их уклоните. Тиме Фејсбуку дајете до знања да их не желите и могуће је да ће он поштовати вашу жељу.

Међутим, уклањање рекламе важи само за ту конкретну рекламу и то само у тој конкретно акцији рекламера. Ако он поново објави исту рекламу као нову објаву, поново ће вам бити приказана.

Међутим има начина да блокирате рекламера тако да убудуђе више не видите ниједну његову рекламу.

Ево како се то ради:

Погледајте у горњи десни угао рекламе, и видећете дугме са три тачкице. Кликните на њих и отвориће се мени.

У менију изаберите опцију „Hide Ad“. Реклама ће бити уклоњена. Појавиће се нови дијалог у коме ће вам бити понуђено да опишете звог чега сте сакрили рекламу. Описи су дати као дугмад на које кликате. Број дугмади се мења (понекад се мења чак и редослед дугмади, како би вас цео процес више нервирао). Изаберите нешто што вам одговара, рецимо „Irellevant“ (што у суштини значи да нисте циљна група).

Затим кликните на „Dоne“ да потврдите и тиме сте завршили сакривање рекламе.

Међутим, важан је следећи корак. Након што сте потврдили сакривање рекламе, појавиће вам се нови дијалог са опцијама везаним за ваша подешавања приказа реклама уопште. Ово је важно место.

Ако нисте раније то учинили, обавезно проверите опцију „Manage your ad preferences“ (обавезно десни клик да вам се опција отвори у новом прозору и да се не затвори овај дијалог). Ту можете да подесите неке параметре приказа реклама. Није да ће имати много ефекта али ваља то погледати и подесити.

Важно је да ту опцију проверавате с времена на време је Фејсбук има врло лош обичај да вам та подешавања сам мења без вашег знања.

Но, оно што је важније за само уклањање реклама је опција „Hide all ads from (Име рекламера). Кликните на то и тиме сте искључили приказ свих реклама датог рекламера. Његове рекламе вам се неће приказивати убудуће.

Клините на „Done“ и поступак је завршен.

Први пут вам може изгледати као много кликова (циљ Фејсбука и јесте да вас смори да не искључујете рекламе) међутим већ после неколико понављања то иде врло лако и брзо.

У почетку ћете имати више посла да искључујете рекламере али како време одмиче, све ће их мање бити који нису блокирани и биће вам лакше.

Уклањање реклама нажалост није бесконачно. Фејсбук настоји да на вама зарадии никако му не одговара да искључујете рекламе тако да ће он с временана време сам да вам искључи подешавања и почне поново са приказивањем реклама. На то немате утицаја али када вам уклањање реклама постане нормална активност, неће вам превише смарати, а свакако ће смањити број приказаних реклама.

С времена не време ћете видети рекламе које немају дугме са три тачкице са опцијама за сакривање реклама. Фејсбук омогућава рекламерима да приказују и рекламе које је немогуће искључити. Вероватно су такве рекламе скупље па их има много мање.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.