Изборник Затворити

Како да блокирате рекламе на Facebook-у

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/9897

Вероватно сте као и сви затрпани рекламама на Фејсбуку. Добро су се потрудили да онемогуће блокирање реклама помоћу додатака за веб читаче, који то иначе сасвим добро раде на другим сајтовима, тако да то морате да урадите ручно.

По свему судећи, Фејсбук је невољно омогућио опције за блокирање. Оне су рудиментарне, оскудних могућности и направљене да вас одврате од блокирања реклама и поврх свега, привременог су карактера али ипак и то је нешто.

Врло је важно да реагујете и блокирате рекламе које вам сметају, нарочито ако се уопште не односе на вас, иритантне су или промовишу нешто што сматрате да није у реду.

Фесјбук рекламе умеће међу остале објаве које пратите и намерно су направљене тако да се од њих не разликују. Циљ је, наравно, да вас преваре и навуку да кликенте на рекламу, мислећи да је то обична објава неког од ваших пријатеља, групе или странице које пратите. Тек када кликенте схватите да сте насанкани и да је то у ствари реклама.

Ипак, да би Фесјбук испоштовао законску обавезу, свака реклама јесте означена као таква, али на начин да је то слабо уочљиво – испод наслова објаве неугледним ситним словима пише „Sponsоred„. Тако да на то треба да обратите пажњу – када прочитате наслов објаве погледајте одмах испод да видите да ли се ради о реклами.

Постоје две врсте реклама, једне Фејсбук заиста третира као рекламе а друге као обичне објаве. Начин блокирања се унеколико разликује. Да се позабавимо прво оним објавама које су заиста третиране као рекламе.

Кликините на три тачкице у горњем десном углу објаве. Појавиће се мени и у њему прва опција биће „Hide Add„. Кликните на њу.

Појавиће се нови мени са избором опција којма назначавате разлог сакривања рекламе. Најчешће ће то бити опција „Irrelevant“ (небитно, односно не односи се на мене). Избором ове опције јасно стављате до знања да је реклама „промашила“ и да ви нисте циљна група. Када будете блокирали више реклама приметићете да је у овој опцији редослед избора увек другачији. Фејсбук то ради намерно, да вам отежа блокирање, односно да вас успори, јер ћете сваки пут морати да тражите где се налази жељена опција. Када пронаћете и означите опцију, кликните на „Done“ за следећи корак.

Сада добијате неколико опција, од којих је најважније да кликнете на „Hide all adds from…„. Тиме ћете назначити да не желите да убудуће примате никакве рекламе од датог пошиљаоца. Поново кликните „Done„.

У овом кораку ће вам Фејсбук практично поново приказати претходну опцију само ће сада бити понуђено да поништите то што сте означили да не желите да примате рекламе. То је само још један начин да вас Фејсбук успори и малтертира јер сте се усудили да блокирате рекламе. Циљ му је, наравно, да вас смори тако да одустанете од блокирања реклама. Али не дајте се. Кликните на „Done“ и то је то. Блокирана је та реклама и све рекламе које тај исти спамер шаље.

Друга варијанта је када Фејсбук рекламу не третира баш као рекламу. Неће вам понудити опцију „Hide Add“ у менију који добијате кликом на три тачке. Тада ћете у менију имати опцију „Hide all from Automatic Script„. Кликните на њу и то је то.

Зашто је важно блокирати рекламе

Иако се Фејсбук труди да вас одврати од блокирања реклама важно је да то радите. Сваки пут када блокирате рекламу и назначите да не желите да примате рекламе од пошиљаоца то се бележи у статистику.

Најпре, сам пошиљалац ће да види ту статистику. Не брините, неће видети да сте га баш ви блокирали али ће видети да је блокиран. То значи да је новац којим је платио рекламу за њега бачен новац, платио је а није добио ништа. А нарочито ће му засметати када види да је реклама приказана погрешној циљној групи и да је цела маркетиншка кампања коју је скупо платио некој агенцији у ствари промашај. То значи да ће следећи пут добро размилсити да ли ће уопште да плаћа тако нешто или ће бар да тражи да циљна група буде боље одређена и тиме вас можда „промаши“ у следећем налету. А то је и крајњи циљ, да више не видите његове проклете рекламе.

Друга ствар је, Фејсбук ће заиста да поштује то што сте назначили да не желите да примате и неће вам те рекламе више приказивати – бар неко време. Наиме, Фејсбук се овде понаша криминално. Иако сте ви назначили да нећете да примате неке рекламе он ће ту вашу назнаку после неког времена да поништи и почеће поново да вам их приказује. Али, бар ћете неко време бити мирни од реклама. Оне некако долазе у таласима, када изблокирате талас, после тога једно време заиста их нећете уопште добијати.

А ако волите да се инатите

Ако вам је баш стало да се бакћете са рекламерима, постоји још један начин да им наудите. Он је у ствари најпростији само треба да имате довољно живаца – довољно је само да кликћете на њихове рекламе.

Кликом на рекламу, ви трошите новац оном ко је рекламу објавио. С обзиром да то радите без намере да заита купите то што он покушава да вам прода, сваки тај клик је њему чиста штета.

Једино што је незгодно у том поступку је што то значи да рекламе неће престати да вам стижу. Можда се чак и интензивирају ако алгоритми за приказ реклама помисле да сте ви у ствари „лака роба“ и да вам могу увалити још нешто.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.