Изборник Затворити

Поново држава Србија прави нелојалну конкуренцију на ИТ тржишту

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/9400

Влада Републике Србије и Европска Унија су објавиле још један конкурс за подстицај ИТ сектора кроз доделу неповратних средстава и поново су услови такви да уводе нелојалну конкуренцију и угрожавају предузетнике, микро и мала предузећа који већ раде.

Наиме, предвиђено је да се неповратна средства додељују у износима од 10.000 до 50.000 евра али само предузећима млађим од 5 година.

Чак и најмањи износ од 10.000 представља значајан износ за већину предузетника, микро и мала предузећа који већ раде а која су стрији од пет година.

Ограничавањем овако значајног подстицаја само на предузећа не старија од 3 од 5 година, држава практично омогућава таквим предузећима значајан напредак и угрожавање постојећих предузећа која таква средства не могу да добију, а налазе се на тржишту где је конкуренција огромна и овакав један подстицај може значити да неко од дискриминисаних остане без посла – не зато што није добар предузетник, него зато што не може сопственим средствима коај мора да заради, да конкурише тако наглом развоју конкуренције која средства добија на поклон

Замислите предузетника који се бори на тржишту са јаком конкуренцијом, који сада мора да поред свих трошкова које има да некако обезбеди износ од 10.000 до 50.000 евра да би могао да одговори новонасталој конкуренцији коај тај новац добија на поклон. Врло је мало предузетника који имају толики годишљи промет а камоли зараду. Они су доведени у безизлазну ситуацију да ће их прегазити нелојална конкуренција која чак и нема искуство и упитно је какав пословни квалитет има, само зато што је написала пројекат који лепо звучи и добила новац а он није имао шансу ни да се појави се неким својим, можда и бољим пројектом, који је зансован на већем искуству.

Овако како је сада, сасвим је извесно да неко ко има регистровану радњу три године а уопште не ради, у договору са неким из организације овог конкурса направи „ултра-турбо-мега“ предлог пројекта коју уз помоћ тог истог члана из организације добије 50.000 евра, а да неко, ко заиста ради, не добије ништа иако је, у ствари, много реалније да он заиста прошири свој посао са тим средствима.

Веома је чудно и то да је једини јасан критеријум за добијање средстава – старост предузећа. Није дан други критеријум није познат, не постоје никакве јасне инструкције шта се очекује да буде у пројекту, и који конкретан циљ жели да се постигне подстицајем, осим оног паушалног – развој и већа запосленост.

Ваљда, када се праве пројекти који неповратно поклањају средства у износима од 10.000 до 50.000 евра треба да постоји неки јасан критеријум и јасан бодовни систем тако да се релативно отворено (транспарентно) може сагледати како је вршен избор добитника овако вредних поклона.

Не чуди да држава прави овакве пројекте када чак и појединцима из Владе итекако одговара да униште независни предузетнички део ИТ тржишта који је директна конкуренција њима повезаним лицима. И није ово њихов први потез у том смеру.

Није чудо ни да иза овог пројекта доделе неповратних средстава стоји и Европска Унија. Она је у много наврата доказала да јој је главни циљ да привреду Србије, нарочито онај прогресивни и успешан део, који има потенцијал, или доведе под своју контролу или уништи.

Да је конкурс прављен са добром намером да се заиста подстакне развој предузетнике, микро и мала предузећа у ИТ сектору, онда би он обухватио све без обзира на старост, јер старост није неки релевантан критеријум, већ би критеријум био например обим пословања који је фирма већ остварила а додељена средства бибила додељена у складу са тим обимом а не само према „величини“ пројекта који се представи. Тако би сви имали подједнаке шансе, да у складу са својим могућностима добију одговарајућа подстицајна средства.

Више о пројекту видећете на: http://www.eupro.org.rs/ktext/javni-poziv-za-podnosenje-predloga-projekata-za-nabavku-opreme

Закњучак је уобичајен: за то сте гласали ви који сте гласали, без обзира за кога сте гласали.

1 Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.