Изборник Затворити

Пригушница (Choking filtar)

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/7857

Приметио сам да када спојим радио-станицу са рачунаром USB CAT адаптером, појави ми се сметња у пријемнику и то прилично јака, нивоа S9+.

Да бих то решио, употребио сам пригушницу (чокинг филтер) направљену од феритног језгра око кога сам намотао кабл USB интерфејса. У језгру сам успео да направим четри навоја а што сам их више додавао то је ефекат филтрирања био бољи.

На снимску се види и чује какав је пријем када је пригушница укључена (у овом примеру, феритно језгро је састављено), и када је искључена (феритно језгро је растављено). Са филтером, шум је пао са S9+ на шест S јединица.

Пригушница има ефекат у оба смера, са које год стране филтера да се у каблу појави сметња, она неће проћи кроз филтер на другу страну.

Пригушница се прави тако што кроз прстенасто феритно језгро намотате што више можете навоја кабла кроз који иде сигнал. Језгро које сам ја имао је наменски прављено за дебеле каблове па је расклопиво, али ви можете употребити и класично језгро у облику прстена које је из једног комада.

Феритно језгро не мора обавезно бити прстенасто. Пригушницу можете намотати и на феритном језгру у облику штапа. А ни само феритно језгро није обавезно. Пригушницу можете направити и без њега, тако што просто намотате кабал без језгра, али је тада потребно више навоја. Феритно језгро знатно појачава ефекат.

На овај начин можете блокирати сметње на свим кабловима, укључују и антенске и каблове за напајање и то је практично најједностанији начин на који можете пробати да блокриате сметње, без обзира да ли неки извор прави сметње вашем пријемнику, или ваша радио-станица прави сметње другим пријемницима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.