Изборник Затворити

Бициклистичка рута Царска Тара

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/7849

У оквиру пројекта обележавања бициклистичких рута у западној Србији, остало је неколико рута које су испланиране али нису обележене. Једна од њих је рута Царска Тара на планини Тари.

Тешко сам прежалио што је, због недовољних средстава, ова рута није морала да буде искључена из пројеката обележавања, јер је то најлепша рута којом бициклисти могу да прођу целу планину Тару и виде је у њеним најлепшим издањима.

Ипак, ове године, Национални парк Тара је одлучио да доврши посао. Обезбедили су средства и бацили се на посао. Рута је већ била потпуно испланирана тако да је остало само да се уради физички део посла, да се ураде путокази и да се поставе на терену. Цео посао је завршен почетком пролећа и ова рута је сада потпуно обележена.

Мапа бициклистичких рута на планини Тари
Мапа бициклистичких рута на планини Тари

На потезу Калуђерске баре – Митровац – Растиште – Перућац, дугом 42 км, видећете најлепша и најразноврснија блага Таре. Током вожње, уживаћете у погледу на простране, питоме ливаде са понеким високим бором на осами, густу прашуму, литице од којих застаје дах, и неизоставно, реку Дрину и Перућачко језеро. Путања је богата видиковцима одакле очима бива доступно и оно што је јако далеко.

Укупан успон на овој рути је 1731 м, а укупан спуст 2537 м. Првих 15 километара руте, до Танкосиног гроба, претежно је у благом успону, а потом почиње спуштање.

Руту је могуће возити и у супротном смеру, само што је тада знатно теже, па вам је потребна веома добра кондиција, док је за основни смер довољна просечна кондиција бициклисте.

Рута је предвиђена као целодневна; просечном рекреативном бициклисти потребно је око осам часова да је пређе. Не постоје технички захтевне деонице. Подлога је 65% макадам, а остало је асфалт.

Статистика:
Дужина: 42 км
Најнижа висина: 236 мнв
Највиша висина: 1287 мнв
Висинска разлика: 1051 м
Апсолутни успон: -800 м
Укупан успон: 1737 м
Укупан спуст: 2537 м
Укупна дужина успона: 18.7 км
Укупна дужина спуста: 23 км

Поред ових радова, Национални парк Тара је завршио и земљане радове на уређивању дела руте Висока Тара, које је раније обележена, али је једним делом између Ослуше и Соколине рута ишла шумским путем који је био у лошем стању. Сада је и тај пут уређен.

На планини Тари означене су три бициклистичке руте:

Б1:  Златибор – Тара (48км) – регионална рута
Путања: Златибор – Чесма Око – Велики Брег – Савино брдо – Шарган – Милошевац – Митровац
http://www.mapa.iz.rs/?ruta=ZS-B1

ТР1: Царска Тара (42 км)
Путања: Калуђерске баре – Добро поље – Љуто поље – Танкосин Гроб – Митровац – Растиште – Перућачко језеро – Перућац
http://www.mapa.iz.rs/?ruta=ZS-TARA-TR1

ОС1: Висока Тара (26 км)
Путања: Шљивовица – Тарабића брдо – Гребенски пут – Бесеровачке баре – Локвица – Ослуша – Соколина – Рустине – Шљивовица
http://www.mapa.iz.rs/?ruta=ZS-TARA-OS1

Национални парк Тара планира да настави овај посао и да у наредном периоду означи још бициклистичких и пешачких рута на царици међу планинама у Србији.

КАРТА

Урађена је карта бициклистичких рута Таре у електронском облику коју можете одмах преузети са овог блога. Штампана верзија није планирана.

tara-biciklisticke-rute.png (1,7 MB)
Карта у GIF формату  је предвиђена за штампу на А3 формат, па ако желите да је одштампате, искључите маргине и карту одштампајте тако да потпуно покрије А3 формат. Тако ћете на папиру добити тачну размеру.

tara-biciklisticke-rute.map (4 кб)
Kарта je географски тачна и геореференцирана. То значи да је можете користити упоредо са ГПС-ом, или чак и учитати у ГПС ако он то подржава. поред саме карте (.png) преузмите калибрациону датотеку за програм ОзиЕксплорер (.map).  Снимите је поред датотеке са сликом карте и моћи ћете да је отворите у овом програму.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.