SrbTransLatin plugin for WordPress

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/157

srbtranslatinSrbTransLatin је заокружен додатак за Вордпрес који обезбеђује, чини ми се, потпуну подршку за равноправно коришћење латинице и ћирилице. То значи да можете писати свој блог и приказати га посетиоцима потпуно истоветног са могућношћу да они бирају да ли желе да читају ћирилицу или латиницу.

Наравно, предуслов да би све функционисало је да имате инсталиран Вордпрес преведен на српски (ћириличну верзију) и да уносите садржај ћирилицом. Посетилац једним кликом може да пређе на преглед потпуне латиничне верзије таквог блога.

Пресловљавање се врши увек са ћириличног на латинично писмо, не и обратно. Ако на блог унесете нешто латиницом, то ће остати написано латиницом и у ћириличној верзији.

Ево укратко функционалности SrbTransLatin додатка за Вордпрес:

 • по избору посетиоца (приложеним виџетима) врши пресловљавање ћириличног садржаја на латиницу;
 • пресловљавање се односи и на преглед чланака преко РСС и других фидова;
 • податак о изабраном писму за приказ се преноси између интерних страна на блогу преко самих линкова до тих страна, тако да корисник доласком на блог изабере писмо и надаље цео сајт прегледа у том писму. Избор писма не зависи од сесије или колачића;
 • може се укључити опција да се изабрано писмо памти у колачићу у веб читачу посетиоца, тако да када следећи пут дође на сајт, садржај види на изабраном писму;
 • ако ископирате линк одређеног документа са блога и ставите га негде другде, тај линк ће садржавати и информацију о писму којим треба приказати садржај, тако да, ако желите да линкујете верзију у одређеном писму, то вам је омогућено. Ово такође и значајно поспешује оптимизацију за интернет претраживаче, јер омогућава индексирање садржаја блога у оба писма;
 • администратор блога може да подеси да ли жели да подразумевано писмо буде ћирилица или латиница (почетно подешавање је да ћирилица буде подразумевана) али и да ћирилица буде подразумевано писмо само ако је у веб читачу посетиоца дозвољен бар један језик коме је основно писмо ћирилица;
 • приликом уноса чланка, можете да део документа означите тако да остане ћириличан чак и ако посетилац изабере приказ сајта латиницом, тако да ако је у вашем чланку важно да део текста буде ћириличан, он ће остати ћириличан у сваком случају;
 • линкови (permalink) чланака на блогу се аутоматски пресловљавају у латиницу, тако да су читљивији и лакши за употребу, али ако то не желите, ову опцију можете искључити;
 • избор писма се приказује уметањем виџета у приказ стране. Може се подесити да ли виџет приказује избор као линкове,  као падајући мени или у једној линији. Подразумевано, избор се приказује у облику линкова. Поред тога, може се подесити да ли се приказује наслов виџета или не. Такође можете променити и сам наслов виџета.
 • за употребу у custom шаблонима омогућен је приказ избора писама позивом функције stl_show_selector(). Детаљније...

Поступак инсталације додатка

SrbTransLatin се инсталира на уобичајен начин. Распакујте архиву и прекопирајте директоријум srbtranslatin у Вордпрес на путању /wp-content/plugins/srbtranslatin.

Затим активирајте додатак у Вордпресу, и укључите виџет Serbian Script Selector у садржај стране на блогу.

Ако желите да измените неку од преподешених вредности додатка у администраторском делу отворите Подешавања / SrbTransLat. На располагању су вам опције за подешавање:

 • Подразумевано писмо које се приказује ако корисник није направио избор. Могуће вредности су латиница, ћирилица и ћирилица ако је корисник то дозволио. Почетно подешавање је: ћирилица.
 • Могућност да пермалинк документа може да буде пресловљен у латиницу, чак и ако је наслов документа ћириличан. Почетно подешавање је да се врши пресловљавање пермалинка у латиницу.

За виџет можете подесити:

 • Наслов виџета. Почетни наслов је 'Избор писма'.
 • Избор да ли ће виџет који приказује избор писма имати наслов. Почетно подешавање је да се наслов не приказује.
 • Избор да ли ће виџет који приказује избор писма бити у облику линкова, у облику падајуће листе или у једној линији, као и сепаратор за једнолинијски приказ. Почетно подешавање је да се избор приказује у облику линкова.

Опција спречавања пресловљавања дела текста у латиницу

Ако чланак садржи део текста који је неопходно да буде ћириличан ради његовог разумевања, то можете постићи тако што ћете тај текст ставити између ознака [ lang id="skip"] и [/lang ] (уклоните знакове размака). На текст између ових ознака се пресловљавање не примењује и он ће увек остати ћириличан.

Преправка XML Sitemap Generatora ради подршке оба писма

Ако желите да за свој блог генеришете мапу сајта (sitemap), како би претраживачи боље индексирали садржај, препоручујем додатак XML Sitemap Generator. Он то ради врло једноставно и ефикасно. Једини проблем, је што неће направити мапу за оба писма, што не изненађује, јер он и не може знати да користите два писма. То сам успео да решим једноставном преправком кода XML Sitemap Generatorа.

Историја измена

http://wordpress.org/plugins/srbtranslatin/changelog/

Преузимање последње верзије додатка

http://wordpress.org/extend/plugins/srbtranslatin/

459 comments to SrbTransLatin plugin for WordPress

 • Strahinja

  Ivice hvala, resio sam to uz pomoc ovog plugina http://wordpress.org/plugins/wpml-widgets/

  Ali voleo bih da znam i ovaj tvoj metod. Reci mi molim te, jeli ovo sve sto treba da ubacim u php? Da li ce tako selector za izbor pisma biti prikazan samo kada je sajt prebacen na Srpski a kada je izabran bilo koji dugi jezik on nece biti vidljiv?

  Hvala

 • Нова верзија 1.33 је доступна за преузимање.

  Додате су две нове опције:

  – у виџету сада можете да подесите да се ка избор нуди само писмо које није изабрано

  – проширена је подршка за WPML. Сада можете да подесите виџет за које WPML језике ће да буде приказиван.

 • Ако користите овај додатак, не би било лоше да на вордпресс сајту напишете своје утиске: http://wordpress.org/support/view/plugin-reviews/srbtranslatin

 • Strahinja

  Pedjo, veoma sam zahvalan za ovako dobar i koristan plugin ali i za predusretljivost. Hocu da iznesem svoj utisak na gore pomenutom mestu ali nikako ne uspevam da se registrujem evo vec dva puta sa dva razlicita email-a. Jednostavno password ne dobijem, nema ga ni u spamovima. Ne znam gde gresim. Pokusacu opet ponovo, u svakom slucaju puno vam hvala.

 • Dejan

  Pozdrav Pedja,

  Postavio sam vec pitanje pre 7 meseci

  na WordPress support i to je tada reseno.

  Ne znam da li je ovde vec postavljeno pitanje u vezi Tab Title. Plugin radi odlicno, jedino mi Tab Title uvek ostaje u cirilici.
  Pozdrav, Dejan

 • Dejan

  Najjednostavnije se vidi na slici

  Screenshot

  • Аха, наслов стране. То по свему судећи зависи од шаблона. На некима ради пресловљавање наслова а на некима не ради.

 • Nikola

  Hteo bih da se nadovezem na Dejanovo pitanje. Jel postoji neki nacin da se taj sablon prepravi da bi u naslovu strane radilo preslovljavanje na latinicu?

  • То изгледа завиди од шаблона до шаблона. Овај мој је имао исти проблем а онда сам приметио да је прорадило, али не знам тачно кад, вероватно после неког апдејта.

 • Srdjan Mitrovic

  Pozdrav,
  uocio sam cudan bug ne znam dal je do plugina ili… Naime napravio sam dvojezicni sajt i sve to radi super. Medjutim kada kacim dokumente sa cirilicnim nazivom u pdf formatu rade samo na cirilici. kada prebacim na latinicu kao pismo preko plugina taj dokument vise nije dostupan. Verovtno on pokusava da i ime dokumenta prevede u latinicu i onda dobijem error 404 .

  • Тако је. Додатак пресловљава сву ћирилицу па и ону у линковима.

   Пробајте са [ lang id=“skip“] i [/lang ] (имате опис у тексту) да спречите пресловљавање.

 • Srdjan Mitrovic

  Pozdrav,
  ja pozivam ta dokumenta preko metaboxova. da li mogu ad hardcodujem sa echo lang id skip u template fajl oko metaboxa i onda da se ne prevodi taj deo? tj dokument

 • Srdjan Mitrovic

  Moze sredio sam. Hvala

 • Milica

  Pozdrav,

  da li je moguće napraviti plugin koji prebacuje latinični sadržaj u ćirilični, s tim da postoji neka opcija koja pruža mogućnost da se reči koje nisu preslovljene onako kako bi trebalo, ručno izmene? Npr. kad prevede reč Windows u Њиндоњс, da nam dozvoli da u ćiriličnoj verziji њ prebacimo u v, a da to ne utiče na latiničnu verziju.

  Hvala

 • Nikola

  Jel radi koriscenje slika=cir=.jpg / slika=lat=.jpg ?

  Slike se ne menjaju bez obzira sto je pocetni link ka slici i kad se promeni pismo u latinicu i dalje stoji slika=cir=.jpg. (slika=lat=.jpg uredno stoji u folderu images).

  • Пробао сам, и код мене не ради, а радиоло је до скоро. Треутно сам затрпан обавезама па ћу се тим позабавити чим стигнем.

 • Vladimir

  Pozdrav Peđa. Interesuje me zašto mi se odjednom u vidžetu na sajtu pojavila zabrana ćiriličnog preslovljavanja. Ništa nije dirano ali on jednostavno pod opciju za biranje ćirilice izbacuje [ lang id=“skip“] ćirilica [/lang ] . Kako da mu uklonim zabranu preslovljavanja celog sajta u latinicu????

  • Мени личи да неки други додатак на твом сајту пресреће ивенте и да онемогућава preslovљавање.

   Да ли си скоро инсталирао какав додатак?

 • Vladimir

  Prvo mi je prebacio ceo sajt u latinicu iako ništa nisam menjao, zatim sam prčkao sa nekim drugim dodacima za preslovljavanje (WPTransLat) i sa tvojim dodatkom koji sam obrisao i ponovo ubacio. Kada sam uklonio ovaj prvi dodatak, uspeo sam da povratim sajt u ćirilicu ali sada kada pokušam prebacivanje preko vidžeta na latinicu on mi prebaci samo kontrolnu tablu dok sajt ostaje na ćirilici. Od dodataka nisam ništa više eksperimentisao, prethodna 3 meseca je radilo sve kako treba sa dodatcima koje i sada imam???

 • Srdjan Mitrovic

  Pozdrav,
  resio sam govoro sve probleme sto se tice ovog sjajnog plugina 🙂
  Medjutim interesuje me jedna stvar. Ceo sajt koji ima oko 200 strana ima samo jedan HTML validation error. A to je da se u okviru span taga nalazi aside tag. Sve je vezano za ovaj plugin
  span…get“>

  Ja moram da ispravim tu gresku i da sajt prodje validaciju. Da li mogu da uticem na tagove da na primer promenim taj aside u div ?

 • Srdjan Mitrovic

  Pozdrav,
  kako da uklonim iz svog koda? Zbog tog dela ne mogu da prodjem validaciju HTML-a.

 • Dejan

  Mnoga pitanja, Pedja, meni radi odlicno, pokrenuo sam ga pre godinu i uz tvoje savete i updejtove sve je bolji. Sta je ostalo sa slikama? Rekao si da ces da se pozabavis time ( latinicna slika – cirilicna slika )

  Pozdrav,

  Dejan Bogdanovic
  Arteaster
  Ovo je bilo moje prvo pitanje-sugetija koju si resio !

  https://wordpress.org/support/topic/globalna-funkcija-izbor-latinica-je-u-cirilici?replies=14

  • Гледао сам али нисам нашао шта је проблем. Тај код није мењан а само је одједном престао да ради како треба. Сумњам да ј еможда нешто промењено у вордпрессу па да је то узрок. Наравно, нисам одустао, радићу на томе још.

 • Dejan

  Imam na sajtu header sliku koja je u cirilici, te bih to hteo da menjam uz pomoc plugina. Mogao bih i da izmenim html i php da naslov ne bude slika već tekst ali mi to komplikuje. Nije mi problem, uradio bih to, ali svaki put kad bih radio update teme ( twntyforteen ) norao bih da vratim kod. Zato bi ova mogućnost plugina bila prakticnija.

  U svakom slucaju hvala, verujem da ćeš rešiti problem,

  Pozdrav

 • Aleksandar

  Kratko samo,
  Koristim RS verziju WPa, i plan je da sve bude na latinici, bez opcije preslojavanja, Razlog sto sam uzeo SR verziju je sto bi u suprotnom imao odredjene delove na ENG, to naravno ne zelim.
  Dakle meni bi ovaj plug-in koristio samo da bi se sistemske fraze presloije u latinicu.
  Jesam li na pravom mestu ili postoji neki drugi nacin da se to uradi?
  Interesuje me takodje da li ovaj plugIn otezava SEO ?
  Hvala

  • И ја сам га тако користио. У подешавањима намести да је подразумевано писмо латиница и немој на сајт додавати виџет запромену писма. Тако ће пресловљавање на латиницу увек бити активно.

   Неће утицвати на СЕО.

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Попуните израз тако да буде тачан: *