SrbTransLatin plugin for WordPress

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/157

srbtranslatinSrbTransLatin је заокружен додатак за Вордпрес који обезбеђује, чини ми се, потпуну подршку за равноправно коришћење латинице и ћирилице. То значи да можете писати свој блог и приказати га посетиоцима потпуно истоветног са могућношћу да они бирају да ли желе да читају ћирилицу или латиницу.

Наравно, предуслов да би све функционисало је да имате инсталиран Вордпрес преведен на српски (ћириличну верзију) и да уносите садржај ћирилицом. Посетилац једним кликом може да пређе на преглед потпуне латиничне верзије таквог блога.

Пресловљавање се врши увек са ћириличног на латинично писмо, не и обратно. Ако на блог унесете нешто латиницом, то ће остати написано латиницом и у ћириличној верзији.

Ево укратко функционалности SrbTransLatin додатка за Вордпрес:

 • по избору посетиоца (приложеним виџетима) врши пресловљавање ћириличног садржаја на латиницу;
 • пресловљавање се односи и на преглед чланака преко РСС и других фидова;
 • податак о изабраном писму за приказ се преноси између интерних страна на блогу преко самих линкова до тих страна, тако да корисник доласком на блог изабере писмо и надаље цео сајт прегледа у том писму. Избор писма не зависи од сесије или колачића;
 • може се укључити опција да се изабрано писмо памти у колачићу у веб читачу посетиоца, тако да када следећи пут дође на сајт, садржај види на изабраном писму;
 • ако ископирате линк одређеног документа са блога и ставите га негде другде, тај линк ће садржавати и информацију о писму којим треба приказати садржај, тако да, ако желите да линкујете верзију у одређеном писму, то вам је омогућено. Ово такође и значајно поспешује оптимизацију за интернет претраживаче, јер омогућава индексирање садржаја блога у оба писма;
 • администратор блога може да подеси да ли жели да подразумевано писмо буде ћирилица или латиница (почетно подешавање је да ћирилица буде подразумевана) али и да ћирилица буде подразумевано писмо само ако је у веб читачу посетиоца дозвољен бар један језик коме је основно писмо ћирилица;
 • приликом уноса чланка, можете да део документа означите тако да остане ћириличан чак и ако посетилац изабере приказ сајта латиницом, тако да ако је у вашем чланку важно да део текста буде ћириличан, он ће остати ћириличан у сваком случају;
 • линкови (permalink) чланака на блогу се аутоматски пресловљавају у латиницу, тако да су читљивији и лакши за употребу, али ако то не желите, ову опцију можете искључити;
 • избор писма се приказује уметањем виџета у приказ стране. Може се подесити да ли виџет приказује избор као линкове,  као падајући мени или у једној линији. Подразумевано, избор се приказује у облику линкова. Поред тога, може се подесити да ли се приказује наслов виџета или не. Такође можете променити и сам наслов виџета.
 • за употребу у custom шаблонима омогућен је приказ избора писама позивом функције stl_show_selector(). Детаљније...

Поступак инсталације додатка

SrbTransLatin се инсталира на уобичајен начин. Распакујте архиву и прекопирајте директоријум srbtranslatin у Вордпрес на путању /wp-content/plugins/srbtranslatin.

Затим активирајте додатак у Вордпресу, и укључите виџет Serbian Script Selector у садржај стране на блогу.

Ако желите да измените неку од преподешених вредности додатка у администраторском делу отворите Подешавања / SrbTransLat. На располагању су вам опције за подешавање:

 • Подразумевано писмо које се приказује ако корисник није направио избор. Могуће вредности су латиница, ћирилица и ћирилица ако је корисник то дозволио. Почетно подешавање је: ћирилица.
 • Могућност да пермалинк документа може да буде пресловљен у латиницу, чак и ако је наслов документа ћириличан. Почетно подешавање је да се врши пресловљавање пермалинка у латиницу.

За виџет можете подесити:

 • Наслов виџета. Почетни наслов је 'Избор писма'.
 • Избор да ли ће виџет који приказује избор писма имати наслов. Почетно подешавање је да се наслов не приказује.
 • Избор да ли ће виџет који приказује избор писма бити у облику линкова, у облику падајуће листе или у једној линији, као и сепаратор за једнолинијски приказ. Почетно подешавање је да се избор приказује у облику линкова.

Опција спречавања пресловљавања дела текста у латиницу

Ако чланак садржи део текста који је неопходно да буде ћириличан ради његовог разумевања, то можете постићи тако што ћете тај текст ставити између ознака [ lang id="skip"] и [/lang ] (уклоните знакове размака). На текст између ових ознака се пресловљавање не примењује и он ће увек остати ћириличан.

Преправка XML Sitemap Generatora ради подршке оба писма

Ако желите да за свој блог генеришете мапу сајта (sitemap), како би претраживачи боље индексирали садржај, препоручујем додатак XML Sitemap Generator. Он то ради врло једноставно и ефикасно. Једини проблем, је што неће направити мапу за оба писма, што не изненађује, јер он и не може знати да користите два писма. То сам успео да решим једноставном преправком кода XML Sitemap Generatorа.

Историја измена

http://wordpress.org/plugins/srbtranslatin/changelog/

Преузимање последње верзије додатка

http://wordpress.org/extend/plugins/srbtranslatin/

420 comments to SrbTransLatin plugin for WordPress

 • viktor

  pozdrav

  od skoro plugin pravi problem sa KALLYAS page builderom
  nece builder se ucita na glavnoj starni gde je i sam plugin
  kada disejblujem plugin normalno radi pagebuilder

  sve najbolje

  • У директоријуму додатка се налази датотека config.php. Отворите је и подесите $stl_config[‘xdebug_max_nesting_level’] = 200 или шјош већи. Ако не проради повећавајте. Ако баш не проради онда хм…

 • Da li moze da se prevede citav sajt a ne samo blog?

 • Додатак управо то и ради. Пример је овај мој блог. Пребваците га на латиницу и проверите.

 • Миодраг

  Поздрав!
  Прво хвала за овај феноменални додатак! Ја лично преферирам латиницу, али искрено није захвална за сајтове одређене категорије.
  Него, занима ме како је могуће превести ДИН у DIN? Додатак не врши овај посао.

 • djordje

  Plugin radi odlicno, ali ne preslovljava meni, tekst na sajtu da ali ne i meni, da li treba jos nesto da se ukljuci ili meni nije moguce da se preslovi?

 • Ivan

  Pozdrav, Peđa!

  Vidim da ste od verzije 1.48 uklonili kolačiće za izbor jezika?

  Koji je konkretan razlog? Da li je to mogla da ostane opcija u podešavanjima?

  • Чување изабраног писма у колачићу се показало као поптуно погрешан концепт. Ко жели да сајту приступа на писму које није подразумевани он треба да сачува линк до сајта на том писму јер је ознака писма у самом линку.

   • Ivan

    Zar ne bi moglo da se ipak ostavi kao opcija plagina?

    Nama je baš ta funkcionalnost odgovarala, da korisnik može po izboru da ceo sajt gleda na latinici, gde god na netu da nađe likovan sajt.

    Recimo na Facebook-u imamo Page koji ima link ka sajtu, i pravim objave o novim člancima, i svi ti linkovi nemaju oznaku za pismo. I onda se korisnicima nameće da pri svakoj poseti moraju da prebacuju na latinicu.

    • Ако неко дође на сајт и изабере писмо које није подразумевано, онда ће му у свим линковима на сајту стајати ознака тог писма, ако сачува линк, сачуваће линк ка изабраном писму.

     Проблем са колачићима је био тај што се изабрано писмо сачува у колачићу па када посетилац дође на дефаулт страну која не садржи ознаку писма уместо да му се прикаже дефаулт писмо, прикаже му се писмо наведено у колачићу и тада почињу проблеми.

     На вебу је ипак важно правило да када корисник дође на неки линк добије садржај на који тај линк указује. У овом конкретном случају коришћење колачића нарушава то правило.

     Могуће је да се уведу колачићи али то захтева још неке озбиљније промене које по мојој оцени превазлазе корисност свега тога. Не кажем да то нећу урадити само није на листи битних ствари.

     • Ivan

      Nama onda preostaje jedan problem, a to je da WP_Search automatski preslovljava search term u ćirilicu (jer su svi tekstovi pisani ćirilicom) ali izgubi parametar ?lang=lat i tako prikazuje rezultate na ćirilici iako je pretraga vršena sa strane koja je na latinici.

      Mislio sam da to radi vaš plugin dok ga nisam isključio ali WordPress je nastavio da radi istu stvar. Nisam uspeo još da utvrdim zašto i kako se to dešava. Da li bi vaš plugin trebalo nekako da obezbedi da se oznaka pisma sačuva pri pretrazi?

    • Успео сам нешто да урадим са колачићима. У најновијој верзији је поново могуће укључити употребу колачића.

     Изабрано писмо из колачића ће бити употребљено само ако УРЛ стране већ не садржи назнаку писма и у том случају ће корисник бити редиректован на УРЛ који садржи ознаку писма.

 • Milos

  Kada se gleda latinicna verzija strane, svim linkovima na toj strani se nakalemi sufiks „?script=lat“, sto je suvisno za linkove ka dokumentima (na primer *.doc ili *.pdf), pa bi bilo zgodno to ukloniti. Ja trenutno koristim javaskript da uklonim ove repove sa linkova ka dokumentima jer mi smeta za CSS ukrasavanje ovih linkova.

 • Ivan

  Evo konkretnih problema, koji su evidentni i na vašem sajtu.

  Pretraga pojma preslovljavanje funkcioniše samo za stranice gde ste latinicom stavili link ka fajlu koji sadrži „preslovljavanje“, ali ignoriše stranice koje sadrže takst „пресловљавање“.

  Ti se tekstovi moraju pretraživati na ćirilici, iako imate opciju da se sajt prikazuje na latinici. Nekako (još tražim kako) se na našem sajtu vrši preslovljavanje pojma pretrage iz latinice u ćirilicu da bi se pronašli svi relevantni tekstovi, ali kucanjem u search gubi se parametar za latinicu.

  Tako i kod vas, ako neko gleda sajt na latinici i izvrši pretragu za pojam „preslovljavanje“, neće dobiti sve relevantne rezultate ali isto tako ni stranica neće biti preslovljena na latinicu.

  • Урађено је у новој верзији. Сада и ако укуцате кључну реш латиницом, претрага ћеналазити то и акосе у тексту појављује ћирилицом

 • Ivan

  Pozdrav, Peđa.

  Još jedna sitnica koju nekako stalno zaboravljam da vam pomenem. Plugin vam ima problem sa https sajtovima, tačnije u vašem url tools forsirate http, kod svakog ažuriranja plagina moram da prepravljam u https.

 • Нова верзија SrbTransLatin је објављена.

  = 1.56 =

  Fixed issue forcing http protocol in some situations.
  Fixed issue site search results always displayed in default script
  Fixed issue site search not possible using Latin keywords

 • Ivan

  Kolačići rade OK koliko vidim, samo jedan problem:
  vrednost kolačića ne bi trebalo da se promeni na latinicu kada osoba koja preferira ćirilicu poseti link sa ?script=lat. Odnosno, query parametar ne bi trebalo da menja vrednost kolačića. Samo klik na izbornik pisma bi trebalo da menja vrednost kolačića.

  Pretpostavljam da je to jedna od stvari koje čine celu stvar komplikovanom.

  • То мора тако. Ако је писмо наведено у УРЛ онда то има већи приоритет од колачића. Не сме да у УРЛ буде наведено једно писмо а да се приказује друго.

   • Ne, niste razumeli. Nisam mislio da se prikazuje pismo iz kolačića umesto iz linka.

    Već da pismo iz linka ne treba da menj pismo u kolačiću.

    Recimo da ste nekad izabrali da čitate na ćirilici, to vam sada piše u kolačiću. Kada negde naiđete na deljeni link koji sadrži oznaku za latinicu, nek se prikaže tekst na latinici. Ali kolačić i dalje treba da sadrži odabir ćirilice. Tako da kada sledeći put naletite na link koji ne sadrži odabir pisma, prikaže se sadržaj na ćirilici.

    Trenutno, ako odem na link koji sadrži odabir pisma, taj odabir će se upisati u moj kolačić iako nisam svesno odabrao da želim to pismo kao podrazumevano. Razumete? Link je promenio koje pismo želim da čitam, a to bi smela da radi samo odgovarajuća opcija na sajtu.

 • Mihailo

  Moze li ikako da se makne da mi ne stizu vise imejlovi sa ovog sajta…….

  • Поруке ти долазе јер си, када си написао неки коментаар означио да желиш да их добијаш.

   Када добијеш имејл у њему треба да има линк за одјављивање.

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Попуните израз тако да буде тачан: *