Изборник Затворити

Секу прсте због безакоња

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/6353

Мало, мало па се проносе вести као у некој фирми радници штрајкују или блокирају целу фабрику, или излазе на улице или путеве или пруге да их блокирају, а богами и секу сами себи прсте, вапећи да их неко заштити од послодаваца који не исплаћују зараде или не уплаћују пореске обавезе запосленима.

А зашто све то? Зато што код нас влада безакоње. Законе имамо али их држава не спроводи када политичкој олигархији то није у интересу.

Наравно, држава је проблем решила тако што је донела прописе по којима има велика овлашћења да немилосрдно и без ограничења у употреби силе сузбија протесте против безакоња. Протествовање је забрањено – безакоње је заштићено.

Ево шта каже закон:

Закон о пореском поступку и пореској администрацији:

Члан 173.

Одговорно лице у правном лицу – пореском плацу, као и предузетник – порески платац који, у намери да не плати порез, не уплати на прописани уплатни рачун јавних прихода износ који је обрачунат на име пореза по одбитку, казниће се затвором до три године и новчаном казном.

Ако износ обрачунатог, а неуплаћеног пореза из става 1. овог члана прелази 1.500.000 динара, учинилац ће се казнити затвором од шест месеци до пет година и новчаном казном.

Ако износ обрачунатог, а неуплаћеног пореза из става 1. овог члана прелази 7.500.000 динара, учинилац ће се казнити затвором од једне године до десет година у новчаном казном.

Предузетнику и одговорном лицу у пореском обвезнику за кривично дело из ст. 1-3. овог члана изриче се и мера безбедности забране вршења самосталне делатности, позива, делатности или дужности од једне године до пет година.

Ствар је врло јасна и недвосмислена. Нажалост, овај закон важи само за политички небитне привреднике и ситне предузетнике. Они морају да поштују све законе до последњег зареза, јер им иначе следе немилосрдне санкције.

Ови остали, који су политички утаљени могу да раде или не раде шта год желе јер имају заштиту. Закон није једнак за све.

Зато су нам порези и таксе и све што наплаћује држава огромни: велики не плаћају па онда цео цех мора да се расподели на оне који плаћају. У овој држави је тако: уместо да се кажњавају они који крше закон, кажњавају се они који га поштују.

Немојте се чудити зашто сива економија поново цвета. Само будала или политички утаљен данас започиње посао легално.

За то сте гласали, ви који сте гласали.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.