Изборник Затворити

СетНет

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/6343

Правећи ред на рачунару наиђох на сличицу која је пробудила лепе и нажалост ружне успомене. Ово је мепа СетНет-а, велике ББС мреже која је покривала Балкан, из 1995. године, времена када је била на врхунцу развоја:

Мрежа је окупљала велики број ББС-ова (у неком тренутку их је било преко 40) а број корисника се мерио стотинама.

Тешко је данас описати значај ове мреже. У то време, имали смо санкције тако да смо били потпуно одсечени од оно мало Интернета што је тада постојало, а једини озбиљнији сервиси су били доступни само на академској мрежи коај је била затворена и ограничена само на студенте. Рачунари су тада били скупи, модеми поготово, тако да то није било нешто што је свакоме било доступно као данас.

СетНет се појавио као иницијатива да се ББС-ови, који су се код нас тек почели појављивати повежу и тако омогуће слободну и беспалатну комуникацију свакоме ке жели да је употреби. СетНет је убрзо претекао чак и академску мрежу по количини информација, а нарочито је био значајан систем дискусионих група који еј дистрибуран како између ББС-ова у мрежи, тако и на академску мрежу. Број размењених порука кроз мрежу био је већи него што га данас имају и неки од већих домаћих форума.

СетНет је успео чак и да разбвије строге санкције. Успоставили смо везу са једном међународном ББС мрежом и тако омогућили излаз у свет својим члановима. Први, слободан приступ имејлу грађаниме тадашње Југославије који до тада био ограничен могућ студентима и професорима, радио је управо преко наше мреже. Тада су људи врло радо користили своје имејл адресе на setnet.co.yu домену.

Као претеча домаћих форума и сајтова, био је инкубатор за младе људи које су занимали рачунари и телекомуникације. Многи данашњу стручњаци, систем администратори, програмери и други радо се сећају својих почетака управо на СЕТНет-у.

За који месец ће се навршити двадесет година од оснивања СетНет-а. Баш ме интересује, где су данас сви они сјајни људи које сам на мрежи упознао. С обзиром да смо тада углавном користили само надимке, гашењем мреже погубиле су се и везе између нас. У контакту сам само са шачицом од старе екипе, а знам да су сви ту негде, јер им је Интерет био и остао у крви.

3 Comments

 1. Dejan

  Da koja su ta vremena bila, mozda cak cuvam neki email od tada:

  >From ho.com!EUnet.yu!sezam!sezam.co.yu!tomil Sun Mar 30 05:35:17 1997
  >Return-Path:
  >Received: from ho.com by opti with uucp
  (Smail3.1.29.1 #3) id m0wBCKq-000a9UC; Sun, 30 Mar 97 05:35 GMT+0100
  >Received: from EUnet.yu by ho.com with smtp
  (Smail3.1.29.1 #2) id m0wBBz1-000GeXC; Sun, 30 Mar 97 06:12 MET DST
  >Received: (from uucp@localhost) by EUnet.yu (8.7.5/8.6.12) id GAA24783 for [email protected]; Sun, 30 Mar 1997 06:15:15 +0200 (MET DST)
  >Received: by sezam.co.yu (UUPC/extended 1.11x);
  Sun, 30 Mar 1997 06:03:14 GMT
  >Date: Sun, 30 Mar 1997 06:03:13 GMT
  >From: „Milisav Todorovic“
  >Message-ID:
  >To: [email protected]
  >Content-Type: text
  >Status: RO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.